--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMiękki zapadający się pedał hamulca
-
switek3
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Miękki zapadający się pedał hamulca
Witam Kolegów (ewentualnie Koleżanki),
dzisiaj zauważyłem pewien problem (chyba, że był już wcześniej, a ja go nie zauważyłem). Zauważyłem, że jak stoję na włączonym silniku (np. korek, światła) i nacisnę kilka razy pedał hamulca, to słychać wydobywający się stamtąd dźwięk jakby pompowanie powietrza (jakby to powietrze wychodziło). Wtedy pedał staje się dość miękki - dochodzi sporo bliżej podłogi. Podczas jazdy, Isia hamuje normalnie, ale boję się, bo to w końcu hamulce. Czy to normalne, czy coś się dzieje?
I jeszcze jedno - nie chcę zakładać nowego wątku, a może to wiąże się z problemem powyżej. Dwa dni z rzędu, rano, od razu po rozpoczęciu jazdy słyszę w okolicach prawego, tylnego koła takie szumy w czasie hamowania. Po jakiś kilkuset metrach, może kilometrze i po szybszej jeździe i rozgrzaniu hamulców wszystko ustaje. Czy to coś przymarza albo dzieje się coś podobnego? Choć dzisiaj dostrzegłem to również po południu, pierwsze ruszenie po dłuższym staniu.
dzisiaj zauważyłem pewien problem (chyba, że był już wcześniej, a ja go nie zauważyłem). Zauważyłem, że jak stoję na włączonym silniku (np. korek, światła) i nacisnę kilka razy pedał hamulca, to słychać wydobywający się stamtąd dźwięk jakby pompowanie powietrza (jakby to powietrze wychodziło). Wtedy pedał staje się dość miękki - dochodzi sporo bliżej podłogi. Podczas jazdy, Isia hamuje normalnie, ale boję się, bo to w końcu hamulce. Czy to normalne, czy coś się dzieje?
I jeszcze jedno - nie chcę zakładać nowego wątku, a może to wiąże się z problemem powyżej. Dwa dni z rzędu, rano, od razu po rozpoczęciu jazdy słyszę w okolicach prawego, tylnego koła takie szumy w czasie hamowania. Po jakiś kilkuset metrach, może kilometrze i po szybszej jeździe i rozgrzaniu hamulców wszystko ustaje. Czy to coś przymarza albo dzieje się coś podobnego? Choć dzisiaj dostrzegłem to również po południu, pierwsze ruszenie po dłuższym staniu.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2016, o 18:05 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Re: Miękki zapadający się pedał hamulca
Pierwszy problem to nie problem bo ten typ tak ma
nawet jak wciśniesz pedał do końca i przytrzymasz, to po chwili też poczujesz że opada do podłogi gdzieś to już było opisywane,nie pamiętam gdzie czy tutaj czy na sąsiednim forum
Drugi problem może być związany z zapiekaniem się prowadników tylnych hamulców rozbierz przeczyść przesmaruj i będzie ok.
Drugi problem może być związany z zapiekaniem się prowadników tylnych hamulców rozbierz przeczyść przesmaruj i będzie ok.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
W 2 kwestii a może w związku z tym ze jest dość wilgotno teraz osadza się na tarczy rdzawa powłoka która po chwili się ściera i daje taki dźwięk...?? Przypatrz się tarczom po takim dłuższym postoju i zobacz czy nie ma na nich osadu. Jak nie to to może jednak opcja o której pisze kolega spiryt4
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
artua74
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 96KW
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Płock
Ja dziś wymieniłem płyn hamulcowy i też zauważyłem, że na wolnych obrotach przy naciśnięciu hamulca pedał powoli wpada do podłogi, wcześniej tego nie sprawdzałem więc nie wiem czy tak było przed wymianą płynu. Układ nie jest zapowietrzony, hamulce działają bez zarzutów. Na sąsiednim forum czytałem że tak powinno być, chociaż jedni pisali że u nich występuje taki objaw inni że nie, mógłby ktoś potwierdzić że wszystko jest ok, bo nie wiem czy mam walczyć z mechanikiem.
Xperia Z3 Compact
Xperia Z3 Compact
-
switek3
- Użytkownik
- Kod silnika: A16XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Sprawdzałem u innego właściciela Isi i też jest tak samo - dźwięk pompującego powietrza
-
artua74
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 96KW
- Miasto: Płock
U mnie też jest ten dźwięk pompujacego powietrza, czyli tak ma być. Pozdrawiam.
Xperia Z3 Compact
Xperia Z3 Compact
- radkor
- Użytkownik
- Auto: Mondeo Mk4 2.2 220KM
- Kod silnika: inny
Tak jest w każdym samochodzie (od kilkunastu lat).switek3 pisze:Sprawdzałem u innego właściciela Isi i też jest tak samo - dźwięk pompującego powietrza
-
Andrzej
Panowie mam pytanie:
Przy pracującym silniku wciskam mocno pedał hamulca a on w połowie stawia opór i powoli schodzi głębiej (jest miękki) po kilku wciśnięciach pedału rośnie (jest twardy)
Według mojej wiedzy hamulce są zapowietrzone ( płyn wymieniony rok temu) ale niektórzy twierdzą że isia tak ma, podczas jazdy hamuje dobrze nawet z dużych prędkości.
Przy pracującym silniku wciskam mocno pedał hamulca a on w połowie stawia opór i powoli schodzi głębiej (jest miękki) po kilku wciśnięciach pedału rośnie (jest twardy)
Według mojej wiedzy hamulce są zapowietrzone ( płyn wymieniony rok temu) ale niektórzy twierdzą że isia tak ma, podczas jazdy hamuje dobrze nawet z dużych prędkości.
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
To jest normalnym objawem.
Palnięte z mojego BlackBerry Classic za pomocą Tapatalka
Palnięte z mojego BlackBerry Classic za pomocą Tapatalka
-
Andrzej
Rzeczywiście opadający pedał jest rzeczą normalną.
http://www.motofakty.pl/artykul/wpadaja ... mulca.html
http://www.motofakty.pl/artykul/wpadaja ... mulca.html
- dante83pl
- Użytkownik
- Auto: Insignia Elite
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Horley, UK
Odkopię trochę ten temat.
Szkoda, że dopiero teraz na niego wpadłem bo bym trochę nerwów zaoszczędził.
Jakoś ponad dwa tygodnie temu wymieniłem tarcze i klocki przód i tył i zauważyłem, że na włączonym silniku pedał hamulca powoli wchodzi w podłogę. Wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi.
"Nowe tarcze i klocki muszą się ułożyć" myślę i jeżdżę tak jakiś czas. Po 1000km zaczynam myśleć, że coś jest nie tak i w weekend odpowietrzam hamulce. Guzik, pedał dalej schodzi.
Wczoraj rano zameldowałem się w warsztacie na odpowietrzanie. Posiedziałem, pogadałem, kawę wypiłem, kluczyki odebrałem i w drogę.
Pierwsze światła, stoję i wciskam mocniej hamulec - schodzi jak poprzednio.
Przekopałem chyba cały internet i wychodzi na to, że to normalne zachowanie hamulca w dieslu. Twardy jak skała przy zgaszonym silniku a po odpaleniu powoli schodzi aż do podłogi.
Jazda i obsługa auta z dieslem pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy
Szkoda, że dopiero teraz na niego wpadłem bo bym trochę nerwów zaoszczędził.
Jakoś ponad dwa tygodnie temu wymieniłem tarcze i klocki przód i tył i zauważyłem, że na włączonym silniku pedał hamulca powoli wchodzi w podłogę. Wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi.
"Nowe tarcze i klocki muszą się ułożyć" myślę i jeżdżę tak jakiś czas. Po 1000km zaczynam myśleć, że coś jest nie tak i w weekend odpowietrzam hamulce. Guzik, pedał dalej schodzi.
Wczoraj rano zameldowałem się w warsztacie na odpowietrzanie. Posiedziałem, pogadałem, kawę wypiłem, kluczyki odebrałem i w drogę.
Pierwsze światła, stoję i wciskam mocniej hamulec - schodzi jak poprzednio.
Przekopałem chyba cały internet i wychodzi na to, że to normalne zachowanie hamulca w dieslu. Twardy jak skała przy zgaszonym silniku a po odpaleniu powoli schodzi aż do podłogi.
Jazda i obsługa auta z dieslem pewnie jeszcze nie raz mnie zaskoczy
-
Zdunciu
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto: Konstancin-Jeziorna
-
kkrzysiekk
- Nowicjusz
- Auto: Opel
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Mikołów
-
potifar
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto:
Witam czy wie ktoś jak w insigni 2010r odpowietrzyć pompę abs? Miałem wyciek płynu i po naprawie i odpowietrzeniu hamulców są jakieś dziwnie słabe. Niby w układzie nie ma powietrza ale pedał jest jakiś gumowaty.