--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPłyn chłodniczy w kabinie
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Płyn chłodniczy w kabinie
Witam, ostatnio w Isi zauważyłem krople płynu chłoniczego pod nogami i lekko mokrą wykładzinę pod nogami kierowcy. Obstawiam, że chłodnica nagrzewnicy zaczyna przeciekać. Czy mieliście doświadczenia z wymianą tej części?
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Płyn chłodniczy w kabinie
jak włączysz ogrzewanie to śmierdzi z kratek płynem chłodniczym ?
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Miasto:
Nie zauważyłem aby z kratek było czuć płyn - faktem jest, ze obecnie raczej chłodzę samochód. Ogólnie w kabinie czuć płyn chłodniczy.
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
no jak mokry dywanik to w aucie będzie czuć.
Może być gdzieś nieszczelność ale ja obstawiałbym jednak, że nagrzewnica do wymiany
Może być gdzieś nieszczelność ale ja obstawiałbym jednak, że nagrzewnica do wymiany
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Miasto:
Moja pierwsza myśl to właśnie nagrzewnica, bo nie ma innej drogi (tak mi sie wydaje) żeby płyn chłodniczy dostawał się do kabiny. Nagrzewnicę już zamówiełem - może ktoś z uczestników forum już wymieniał tą część i podzieli się swoim doświadczeniem. Dla mnie na pierwszy rzut oka wygląda to na prostą robotę.
-
marcinsobi
a czy tam nie ma gdzieś przypadkiem jakiś odpływów ? (od nagrzewnicy-klimatyzacji ,bo gdzieś tam na pewno woda się skrapla)
bo np. u mnie w audi jak była woda na dywanikach to odpływy były przytkane na tunelu środkowym
a tez myślałem ze to nagrzewnica
bo np. u mnie w audi jak była woda na dywanikach to odpływy były przytkane na tunelu środkowym
a tez myślałem ze to nagrzewnica
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
Marcinsobi podobnie było tez w Renault. Zapchane odpływy powodowały wode pod dywanikami.
Bmw2011 skąd ta pewność że to płyn chłodniczy??
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Bmw2011 skąd ta pewność że to płyn chłodniczy??
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Miasto:
Po wymianie nagrzewnicy płyn chłodniczy przestał pojawiać się w kanałach wentylacji i na dywaniku. Sama wymiana bezproblemowa.
-
Gruby
Podepnę się pod temat. Po nagrzaniu się silnika w 2.0t z lewego nawiewu czuć coś
Piszę coś bo nie wiem co to za zapach. Nie są to spaliny ale jakby coś palonego. Po chwili zapach znika i nie ma już do końca jazdy. Ktoś wie co to może być?
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Jaki koszt zakupu nagrzewnicy ?bmw2011 pisze:Po wymianie nagrzewnicy płyn chłodniczy przestał pojawiać się w kanałach wentylacji i na dywaniku. Sama wymiana bezproblemowa.
Mam problem z ubytkami płynu chłodniczego ale tylko w sezonie zimowym gdy chodzi ogrzewanie i zrobię jakąś dłuższą trasę latem zero jakich kolwiek ubytków trochę dziwne to?
Dlatego tak po cichu obstawiam na nagrzewnice.
-
PAWEŁ
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Płyn chłodniczy wewnątrz samochodu
Witam, Panowie naprawdę nikt nie miał takiego przypadku jak ja ?
Ubywa mi płynu chłodniczego i mam mokre dywaniki w samochodzie czuć płyn wewnątrz czy ktoś miał taki przypadek proszę o pomoc rady.
Ubywa mi płynu chłodniczego i mam mokre dywaniki w samochodzie czuć płyn wewnątrz czy ktoś miał taki przypadek proszę o pomoc rady.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Płyn chłodniczy wewnątrz samochodu
No ale w czym mamy ci pomóc ? Jedyny element w kabinie w którym jest płyn chłodniczy to nagrzewnica. Jak jest dziurawa to trzeba wymienić.
Wymiana nie jest prosta bo trzeba zdemontować deskę rozdzielczą. Można odpiąć przewody które wchodzą do nagrzewnicy od strony komory silnika i sprawdzić szczelność sprężonym powietrzem. Gdyby była minimalna można by pokusić się o zastosowanie uszczelniacza w płynie i żeby nie zamulić całego układu to jedynie w samej nagrzewnicy ale jest z tym trochę gimnastyki bo trzeba by podpiąć zewnętrzną pompkę i do tego grzać płyn.
Wymiana nie jest prosta bo trzeba zdemontować deskę rozdzielczą. Można odpiąć przewody które wchodzą do nagrzewnicy od strony komory silnika i sprawdzić szczelność sprężonym powietrzem. Gdyby była minimalna można by pokusić się o zastosowanie uszczelniacza w płynie i żeby nie zamulić całego układu to jedynie w samej nagrzewnicy ale jest z tym trochę gimnastyki bo trzeba by podpiąć zewnętrzną pompkę i do tego grzać płyn.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2018, o 14:32 przez rataj73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PAWEŁ
- Nowicjusz
- Miasto:
No właśnie też mi się tak zdawało myślałem że jest jeszcze inna opcja dostania się płynu do środka a kolega może to robił ?
- rataj73
- Zapaleniec
W insigni nie miałem i się nie spotkałem, ale zasada jest taka sama. Najpierw trzeba podłączyć sprężone powietrze pod samą nagrzewnice, jak nieszczelność będzie mała to można pobawić się w preparat uszczelniający. Jak już to taki w płynie leje się go do rozgrzanego układu chłodzenia, później ogrzewanie na full ( choć akurat w oplach to bez znaczenia bo nagrzewnica jest cały czas w obiegu ) i powinno się samo uszczelnić w kilkanaście minut.
Może któryś oring puścił przy samej nagrzewnicy?
Jeżeli ubytek jest minimalny i tego płynu jest niewiele w kabinie to trzeba zalać uszczelniacza zgodnie z upisem na ulotce. Droższa opcja to demontaż deski.
Może któryś oring puścił przy samej nagrzewnicy?
Jeżeli ubytek jest minimalny i tego płynu jest niewiele w kabinie to trzeba zalać uszczelniacza zgodnie z upisem na ulotce. Droższa opcja to demontaż deski.
-
PAWEŁ
- Nowicjusz
- Miasto:
Ubytek jest taki że po przejechaniu ok 100km ubywa 0,5litra płynu dzięki piękne za rozjaśnienie sprawy odnośnie deski to trzeba całą demontować ? A i jeszcze mam tak że jest wyciek tego płynu od spodu samochodu ale kropelki tego płynu zebierają się w połowie samochodu czyli krople są za dzwiami kierowcy tak w połowie i jest to płyn bo jest tłusty takie mam objawy.
- rataj73
- Zapaleniec
Deskę trzeba na pewno zdemontować ale z samochodu wyjmować nie trzeba
.
W insigni tego nie robiłem ale jest na pewno sporo rozkręcania.
0.5 l na 100 km to nie jakiś kosmos, było by na pewno mniej gdybyś pojeździł bez korka w zbiorniczku. Ja bym zastosował uszczelniacz chyba że nieszczelność jest gdzieś w miarę dostępnym miejscu i dało by radę podejść np. poxyliną lub lutownicą.
W insigni tego nie robiłem ale jest na pewno sporo rozkręcania.
0.5 l na 100 km to nie jakiś kosmos, było by na pewno mniej gdybyś pojeździł bez korka w zbiorniczku. Ja bym zastosował uszczelniacz chyba że nieszczelność jest gdzieś w miarę dostępnym miejscu i dało by radę podejść np. poxyliną lub lutownicą.
-
Szakal
- Nowicjusz
- Miasto:
Problemem w Twojej Insigni może nie być uszkodzona nagrzewnica, tylko jej połączenie z rurkami doprowadzającymi płyn. Opel w Insigniach z początku produkcji zastosował połączenie typu clic click, które niejednokrotnie jest przyczyną nieszczelności.
- mirasmaniak82
- Użytkownik
- Auto: Zafira Tourer
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Wolsztyn
Czy coś więcej na temat wymiany nagrzewnicy ? U mnie wydaje się łatwiej bo mam anglika i chyba moge to zrobic jak wyjmę schowek i plastiki przy tunelu. Tylko spuszczam płyn, odpinam przewody i wyciągam ?
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Miasto:
Co do wymiany - od strony pedału gazu proszę odgiąć wykładzinę i wygłuszenie. Będą widoczne dwie rurki aluminiowe z plastikowymi okrągłymi klipsami. Jeśli dobrze pamiętam do wykręcenia jest jeden wkręt od osłony plastikowej, odczepia się zatrzaski mocujące rurki z płynem chłodzącym, rurki się wyciąga z nagrzewnicy, a ona sama jest gotowa do wyciągnięcia.
Trochę trzeba się namęczyć z podłączeniem nowej nagrzewnicy z powrotem do rurek
i zatrzasków zabezpieczających. Dla mnie ta operacja zajęła około godziny.
Wycieknie trochę płynu - zatem trzeba zabezpieczyć wykładzinę folią - płynu wylało mi się może szklanka.
Trochę trzeba się namęczyć z podłączeniem nowej nagrzewnicy z powrotem do rurek
i zatrzasków zabezpieczających. Dla mnie ta operacja zajęła około godziny.
Wycieknie trochę płynu - zatem trzeba zabezpieczyć wykładzinę folią - płynu wylało mi się może szklanka.
- mirasmaniak82
- Użytkownik
- Auto: Zafira Tourer
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Wolsztyn