--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Uciekający płyn / brązowy płyn chlodniczy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
antoantek
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DTC
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Uciekający płyn / brązowy płyn chlodniczy

Post autor: antoantek » 18 lis 2018, o 21:42

Siema,

2 miesiące temu zauważyłem ze ucieka mi płyn chłodniczy. Zazwyczaj działo się tak przy niższych temperaturach na dworzu. Jak były ciepłe dni nie uciekał nawet gram. 2 tygodnie temu zaczęło uciekać coraz bardziej . Oddałem do „ mechanika „ . Upewniał mnie ze wszystko uszczelnione wziął 200 zł samochód zabrałem. Następnego dnia rano kałuża pod samochodem. Wróciłem do nich. Ich zdaniem nie na żadnego wycieku. Zapewniali mnie ze ta kaluza po prostu powstała od tego co się zdarzyło ścieknac. 3 dni temu samochód się nagrzał do 130 stopni, wywaliło cały płyn zbiorniczkiem. Odczekałem aż zastygnie , dolalem płyn i wróciłem do domu. Wczoraj wracam z pracy a z pod maski dym i smród. Zatrzymałem się na parkingu , dymiło się i lal się płyn jednocześnie. Dym z doły silnika na wysokości filtra powietrza / paska . Samochód odcholowany pod dom . Dziś go odpaliłem dolalem płynu i zauważyłem kolor płyny będącego w zbiorniczku .. typowa kawa z mlekiem. Miał ktoś z Was podobna sytuacje lub słyszał o czymś takim ? Czytałem różne rzeczy najczęściej ze to głowica lub uszczelka . Wspominał ktoś również o chłodnicy oleju.

Samochód to Insignia 2009r 2.0 CDTi 130 km

:(

Dodano po 8 minutach 40 sekundach:
Dodam ze mieszałem przez ten czas płyny. Zielony z czerwonym .

Auto ma moc , nie kopci.

Awatar użytkownika
antoantek
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20DTC
Miasto:

Re: Uciekający płyn / brązowy płyn chlodniczy

Post autor: antoantek » 23 lis 2018, o 21:48

Następny mechanik nie może dojść z czego się leje .. Aktualnie leje się strasznie codziennie dolewam pół litra płynu. Cały silniki po bokach mokry. Kupiłem uszczelniacz do chłodnic, zobaczymy czy pomoże.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Re: Uciekający płyn / brązowy płyn chlodniczy

Post autor: Bartol » 23 lis 2018, o 22:29

Problem jest jak ubywa płynu, a nie widać wycieku. Wtedy jest problem.
Natomiast u ciebie leje się po silniku i mechanicy nie są w stanie postawić diagnozy?
Płyny pomieszałeś, teraz chcesz lać uszczelniacz do chłodnic, mimo że nie zdiagnozowałeś problemu.
Wrzuć fotki auta na forum, żeby w przyszłości nikt z forum nie nadział się na minę.

Dodano po 11 minutach 9 sekundach:
Jest przecież temat zawierający kilka tropów:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=17&t=330

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”