--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Płyn chłodniczy w kabinie

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Radomsko

Re: Płyn chłodniczy w kabinie

Post autor: mrex » 14 sty 2019, o 21:06

Szakal pisze:
23 lip 2018, o 21:46
Problemem w Twojej Insigni może nie być uszkodzona nagrzewnica, tylko jej połączenie z rurkami doprowadzającymi płyn. Opel w Insigniach z początku produkcji zastosował połączenie typu clic click, które niejednokrotnie jest przyczyną nieszczelności.
Chłopaki, ja mam chyba właśnie taki przypadek. Odchyliłem dzisiaj wykładzinę i zobaczyłem to co na zdjęciach. Wygląda jakby było to co pisze Szakal czyli walnięte połączenie z rurkami.
IMG_20190114_192623.jpg
IMG_20190114_192548.jpg
Zastanawiam się czy wymieniać całą nagrzewnicę czy można to zrobić innym sposobem. Co myślicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 14 sty 2019, o 22:14

Na początek zamiast plastikowej opaski załuż dobrej jakości opaskę zaciskową ślimakową ze stali.

Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
To cieknie? Wygląda jakby pociekło i się uszczelniło. Może lepiej nie ruszać dopóki jest ok?

Awatar użytkownika
mrex
Forumowicz
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2018
Miasto: Radomsko

Post autor: mrex » 15 sty 2019, o 08:00

Niestety nie uszczelniło się, to "różowe" jest konsystencji takiej galarety/papki i jest mokre. Poza tym od czasu do czasu muszę uzupełniać płyn. Szyby mi parują masakrycznie, nie nadążam wycierać :(

Właśnie dlatego zastanawiam się czy wymieniać całą chłodniczkę, czy można jakoś pobawić sie z samym miejscem łączenia rurek z chłodniczką.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”