--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Klimatyzacja nie działa po serwisie w ASO!

ODPOWIEDZ
brzozas

Klimatyzacja nie działa po serwisie w ASO!

Post autor: brzozas » 30 lip 2016, o 17:37

Witam !

Mam pewien problem. Byłem dzisiaj na serwisie w ASO (UK). Czeka mnie wkrótce dłuższa trasa i postanowiłem sprawdzić samochód. W opcjach zaznaczyłem też, że chcę serwis klimatyzacji. Klimatyzacja działała OK poza faktem, że auto ma 4 lata nie była wcześniej serwisowana i czuć było nieprzyjemny zapach po włączeniu przy dużych temp. Zauważyłem też delikatny spadek efektywności chłodzenia. Samochód odebrałem tuż przed zamknięciem serwisu z rachunkiem 99 funtów, klimatyzacja według rachunku przeczyszczona, gaz wypuszczony, nabity nowy, sprawdzona szczelność i chłodzenie do 7 stopni. Wracam do domu i jakież było moje zdziwienie gdy właczam klimatyzacje a tam NIC zero... Przy najnizszych ustawieniach temperatura z wlotow 30 stopni. Szybki telefon do ASO i dowiedzialem sie ze klima na pewno nabita, pewnie jest nieszczelnosc i zebym wrocil w pn bo zamykaja. Pytanie teraz do Was. Jaka jest przyczyna wedlug Was? To co mówi gość z ASO to mówiąc wprost absolutne gówno. Jeśli klimatyzacja została sprawdzona pod względem szczelności to jeśli nawet wyciek był niezauważalny to nie wierzę, że w pół godziny wyleciało by wszystko! Patrząc na obroty i spalanie nie wydaje mi się, żeby sprężarka się właczała. Czy mogli zrobić coś źle? Nie nabili? nie sprawdzili ? Co wedlug Was poszlo nie tak? Jestem cholernie zły bo za 99 funtów pozbyłem się dzisiaj klimatyzacji !

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 43 razy

Re: Klimatyzacja nie działa po serwisie w ASO!

Post autor: IBZI » 30 lip 2016, o 18:11

Jeśli klima działała, a problemem był zapach, to należało zacząć od wymiany filtra. operacja trwa 5-10 min., a poradnik jak to zrobić masz na Forum. Ewentualnie można było zrobić ozonowanie lub czyszczenie kanałów powietrza w układzie klimatyzacji oraz parownika.
Co mogli zrobić źle? Sporo rzeczy. Może nie dokręcili zaworków i czynnik uciekł, może źle nabili, a może jeszcze co innego. Jeżeli spalanie na postoju nie wzrasta (po włączeniu klimy na max.), to sprężarka nie startuje. Ale dlaczego? Tutaj trzeba sprawdzić kilka rzeczy i ciężko wróżyć na odległość. Swoją drogą, 30 min. to czas w zupełności wystarczający do takiego spadku ciśnienia (przy nieszczelności), aby klima przestała działać.
I na przyszłość będziesz wiedział, że z klimą nie jeździ się do ASO, tylko specjalistycznego zakładu (nie wiem jak z ich dostępnością w UK).
W każdym razie reklamuj. Jeśli działała przed oddaniem do ASO, to ma działać i po odebraniu auta z serwisu!

brzozas

Re: Klimatyzacja nie działa po serwisie w ASO!

Post autor: brzozas » 30 lip 2016, o 18:28

Klimatyzacja była tak na prawdę dodatkiem do corocznego serwisu. Pomyślałem, że nie ma sensu jechać w inne miejsce jak i tak muszę jechać na serwis. Czas to też pieniądz a pracując do 17 codziennie tak na prawdę jedyny dzień kiedy mogę takie rzeczy załatwić to sobota. Cena poza ASO i tak jest mniej więcej ponad 60-70 funtów a czytając fora i opinie ludzi doszedłem do wniosku, że chyba najbezpieczniej będzie to zrobić w ASO. Nie wiem jak efektywna jest klimatyzacja w Insigni bo nie mam tego samochodu od nowości, jeżdzę nim od pół roku. Wiem tylko, że podczas na prawde upalnego dnia musiałem temp trzymać na granicy 18 stopni... co ciekawe zauwazylem ze czasami jest tak, ze przy 18 stopni jest mroz a 19 stopni sie gotuje.. duzy przeskok jak na 1 stopien.. Jezdze tez czasami volvo xc60 gdzie tam temp nie tykam... i jest w zasadzie non stop na 20 stopniach i dziala ok. Stad tez pomyslalem, ze moze warto tez pomyslec nad uzupelnieniem czynnika dlatego zdecydowalem sie na serwis klimy. Swoja droga kupilem 2 specyfiki na wiosne do pozbycia sie zapachu.. pomogly na tydzien. Klimatyzacja dzialala lacznie z dzisiejszym dniem kiedy jechalem na serwis, dlatego tez nie chce mi sie wierzyc, ze wyciek moglbyc tak duzy, ze klimatyzacja kompletnie sie nie zalacza. No nic musze czekac do poniedzialku i czego jestem w 100% pewien to tego, ze nie przyznaja sie do winy i karza mi za to zaplacic na 100%.

-- 2 sie 2016, o 19:50 --

Maly update.
Pojechalem wczoraj wieczorem do ASO, opowiedzialem co i jak. Pan wsiadl do samochodu odpalil... no nie działa.. co za szok :) Zostawilem samochod dzisiaj telefon samochod musi zostac do jutra na dalsze sprawdzenie :) Podejrzewam, ze nawet jeszcze nie otwarli maski. Sytuacja jest dosyc ciekawa w samochodzie zamontowana kamera, ktora sie zalacza przy odpaleniu silnika. :) Chętnie obejrzę później jak szła im praca :)

-- 26 sie 2016, o 10:24 --

Witam po przerwie. Chciałbym opowiedzieć jak zakończyła się sprawa ( w sumie jeszcze się nie skończyła).
Po dwóch dniach od zostawienia samochodu w serwisie ASO telefon zadzwonił i Pan oznajmił mi, że zepsuta jest sprężarka. Po moim pytaniu jak to możliwe skoro jechałem na serwis z działającą klimatyzacją pan oznajmił, że cytuje "sprężarka miała wcześniej wyciek stąd nieprzyjemny zapach ( :lol: ) i podczas nabicia rozszczelniła się jeszcze bardziej" po czym zaproponował mi wymianę sprężarki za uwaga ponad 1000 funtów + robocizna. Oczywiście odrzuciłem taką opcję i podjechałem do polskiego mechanika w Londynie z myślą, że wymienią sprężarkę taniej. Mechanik z niedowierzaniem słuchał historii z ASO i powiedział mi, żebym zostawił samochód na drugi dzień i dał im czas sprawdzić co jest grane. Następnego dnia rano zadzwonił telefon od mechanika, który powiedział mi, że klimatyzacja już naprawiona. Ze sprężarką nie było nic złego a mechanik z ASO nabił za dużo gazu (1 kg! ).
Na dodatek na drugi dzień podczas mycia samochodu zorientowałem się, że w jednym kole brakuje jednej nakrętki!
Tak więc jeśli ktoś mieszka w Londynie to przestrzegam wszystkich przed serwisiem Vauxhall/Opel Heathrow!
Oczywiście nie zostawiłem tej sprawy tak i jestem w kontakcie z głównym oddziałem Vauxhall UK.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”