--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Sports Tourer AWD problem

ODPOWIEDZ
Airboozik
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Oświęcim
Otrzymał  piwo: 1 raz

Insignia A Sports Tourer AWD problem

Post autor: Airboozik » 9 gru 2019, o 10:12

Panowie witajcie,

Kupiłem Insignię A 2012/2013 a20NFT AWD z uszkodzonym napędem 4x4. Poprzedni właściciel uszkodził obudowę reduktora i wał napędowy (ułamany) i tłumik najeżdżając na jakiś kamień. Pytanie moje, czy samochód powinien jeździć normalnie czy w ogóle nie ruszy z miejsca? Pytam, bo wyskakuje komunikat sprawdź system AWD, ale jak załączam bieg i puszczam sprzęgło to reakcji żadnej nie ma. W sensie zaraz po odpaleniu auta i puszczaniu sprzęgła czuć jakby sprzęgło miało się zacisnąć bo obroty lekko spadają ale to tak minimalnie, ale po drugim naciśnięciu i puszczaniu, już nic się nie dzieje. Czy ma to związek z błędem napędu? Czy to kwestia inna?

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Insignia A Sports Tourer AWD problem

Post autor: grzegorz13 » 15 gru 2019, o 12:26

Auto powinno ruszyć na przednim napędzie, tu na forum jak poczytasz to są osoby które zdejmowały wał i autu jeździło.
Pewnie uderzenie uszkodziło skrzynię lub sprzęgło a przy ich uszkodzeniach nie będziesz miał komunikatów czy błędów.

Awatar użytkownika
00__00
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 4x4
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy

Re: Insignia A Sports Tourer AWD problem

Post autor: 00__00 » 10 paź 2020, o 19:27

Witaj... ja trenowałem jazdę bez wału. Jeździ normalnie, nie wyrzuca żadnych błędów.
viewtopic.php?t=7812#p194395

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”