Ostatnio moja insignia zaczęła szarpać, ruszanie ze świateł bądź jak automat rzuca z większego biegu na mniejszy.
Poszukałem też na innych forach o tym incydencie i znalazłem coś takiego;
Co o tym sądzicie
Opel Insignia 2.0 CDTi 160 KM - falowanie obrotów, szarpie skrzynia biegów.
Cześć,
Jestem NIE szczęśliwym posiadaczem Opla Insignia 2.0 CDTi 160 KM z automatyczną skrzynią biegów.
Choć samochód ma niecałe 60 tyś pojawiło się w jego historii kilka mniejszych lub większych problemów z którymi jednak ASO Opla dało sobie radę.
Teraz niestety rozłożyli ręce a problemem jest falowanie obrotów, objawiające się szczególnie na zimnym silniku. Dochodzi do tego, że samochodem niemalże nie da się ruszyć bez szarpania bo pomimo że jednakowo wciskam gaz obroty wzrastają nawet o 1200 obr./min. by za chwilę spaść do normalnego poziomu i za chwilę znów +1200 obr./min.
Do tego automatyczna skrzynia biegów dość szarpie. Nie wiem czy taki jej urok ale przy wrzuceniu na "R" szarpie całą skrzynią.
Z tą skrzynią to mam to w nosie ale falowanie obrotów jest autentycznie upierdliwe. Miał ktoś z was podobną usterkę?
Odpowiedź z Cytatem Odpowiedź z Cytatem
02-10-12, 09:35 #2
Witam Cię seledyn miałem taki sam problem Już po długich bólach zdiagnozowany W mojej isi trwało to 2 miechy Abyś tego uniknął odpisuję. Przez te dwa m-ce śledziłem forum ale to co piszą to same bzdury. Chodzi o pompę wysokiego ciśnienia a dokładniej taki mały zawór w niej umieszczony od regulacji paliwa W aso będą wiedzieli, który to zawór w pompie Dodam, że w serwisie nie można go kupić oddzielnie tylko z całą pompą Powodzenia Przynajmniej Ty będziesz mieć z górki To nie jest żadna przepustnica przepływomierz, zawór egd itp. To właśnie ten zawór Dlaczego na zimnym silniku falują obroty - paliwo jest gęste i zawór źle podaje paliwo w rezultacie błędne info płyną do komputera a on zmienia obroty