--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Koło
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 10:36

Dziw się dalej. W ASO jeszcze kilka lat temu w ogóle nie zalecali wymiany.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Arek90BTM
Forumowicz
Auto: Insignia b
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2020
Miasto: Bytom
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Arek90BTM » 12 sty 2020, o 11:09

dokia: Opowiem streszczoną historię... W ASO przy 80 tys. km zrobiłem, wymianę statycznie, przy 100 tys. km znalazłem serwis gdzie maszyną robią dynamiczną wymiana + czyszczenie jakimś płynem w środku 1500zl. Zrobiłem raptem 7 tys.km na zimnym silniku wjeżdżając pod górkę i zjazd z góry skrzynia szarpała i nie wiedziała jaki bieg wrzucić 2 na 3 nagle obroty do góry i 3 na 2. U znajomka w warsztacie sprawdziliśmy poziom, wyleciało kilka kropli... co dalej?!?!? Dolewka, brakowało litr oleju!!!! :/ Byłem w szoku! Teraz zauważyłem tak jak wcześniej pisałem w poście, po dynamiczniej jeździe 3-3,5 obr. skrzynia szarpnie z 5 na 4 bieg i tylko na tych biegach i tylko po dynamicznej jeździe. Teraz pytanie zrobić statycznie wymianę 3-4l i może do serwisu na adaptację skrzyni?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 11:29

bani010 pisze:
12 sty 2020, o 10:36
Dziw się dalej. W ASO jeszcze kilka lat temu w ogóle nie zalecali wymiany.

Nie dziwię się, bo nie zalecają dalej takiej wymiany. I nie wynika to bynajmniej z obaw o auta co definicji skrzyni bezobsługowej i norm środowiskowych jakie dla auta zostały przyjęte w procesie produkcji i wprowadzania na rynek. Czyli te skrzynie nie zanieczyszczają środowiska, bo je wymienia się w całości wg założeń koncernu. Doczytaj o tym mój drogi 😘
Arek90BTM pisze:
12 sty 2020, o 11:09
Już ten soft to sobie daruj. Dlatego też nie zalecają dynamicznej bo płuczą się wszystkie złogi przy wymuszonym (jednokierunkowym) przepływie, czyli nie w warunkach w jakich ona pracuje na co dzień. Filtr w tych skrzyniach jest niewymienny, co się oderwało tam zostanie i będzie sobie krążyć, albo gdzieś nawciska i będzie coś haczyć. Oczywiście można ją rozbebeszyć i zrobić z tego jakiś ulep. Ale już chyba lepiej tego nie robić i jak jest bardzo źle to po prostu wymienić skrzynię.

Wg moich obserwacji , chociaż być może subiektywnych , po wymianie oleju zarówno w silniku jak i w skrzyni odczuwa się pewną miękkość. Ale to być może sugestia bo nowe.

No i ja nie jestem mechanikiem tylko teoretykiem fizykiem.

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 11:58

Mijasz się z prawdą dziewczyno. Gdyby tak było ASO nie zalecało by wymiany dynamicznej. No chyba że serwisujesz w ASO które nie posiada maszyny . Co do norm środowiskowych ..... wybacz . Założenia z pewnością takie były . Ale życie i exploatacja je zmieniły.

Arek90BTM
Forumowicz
Auto: Insignia b
Kod silnika: B20DTR
Miasto: Bytom
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Arek90BTM » 12 sty 2020, o 12:01

Skrzynia czy na zimny czy ciepłym po mieście czy po przełączaniu na postoju z D na R itd. wszystko okej, anomalia występuje tylko tak jak pisałem. Może ten olej co był wpuszczany jest jakiś felerny i pod wpływem temp powoduje szarpanie. Dodam że ten 1l wlałem już oryginalny z serwisu.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 12 sty 2020, o 12:03

Arek90BTM pisze:
12 sty 2020, o 11:09
dokia: Opowiem streszczoną historię... W ASO przy 80 tys. km zrobiłem, wymianę statycznie, przy 100 tys. km znalazłem serwis gdzie maszyną robią dynamiczną wymiana + czyszczenie jakimś płynem w środku 1500zl. Zrobiłem raptem 7 tys.km na zimnym silniku wjeżdżając pod górkę i zjazd z góry skrzynia szarpała i nie wiedziała jaki bieg wrzucić 2 na 3 nagle obroty do góry i 3 na 2. U znajomka w warsztacie sprawdziliśmy poziom, wyleciało kilka kropli... co dalej?!?!? Dolewka, brakowało litr oleju!!!! :/ Byłem w szoku! Teraz zauważyłem tak jak wcześniej pisałem w poście, po dynamiczniej jeździe 3-3,5 obr. skrzynia szarpnie z 5 na 4 bieg i tylko na tych biegach i tylko po dynamicznej jeździe. Teraz pytanie zrobić statycznie wymianę 3-4l i może do serwisu na adaptację skrzyni?
Ja myślę, że masz niedomagający jeden z zaworów sterujących (ten odpowiedzialny za zmianę 5<->4). Wymiana statyczna czy dynamiczna nic tu raczej nie da. Najprędzej adaptacja. Przypominam, że ponowna adaptacja to nie tylko podpięcie pod komputer, ale początkowo odpowiednia jazda autem ze zmianiem biegów wg procedury. Ja u siebie kasowałem adaptację i nie robiłem pełnej procedury ponownego uczenia. Ograniczyłem się do spokojnej jazdy przez pierwsze kilka zmian biegów. Skrzynia zauważalnie inaczej zmienia biegi. Na wykonanie ponownej adaptacji zgodnie z procedurą niestety nie znalazłem odpowiednio długiej i pustej drogi :)
Jak chcesz to możesz do mnie podjechać, to Ci skasuję te wyuczone adaptacje.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 12 sty 2020, o 12:03

bani010 pisze:
12 sty 2020, o 11:58
Mijasz się z prawdą dziewczyno. Gdyby tak było ASO nie zalecało by wymiany dynamicznej. No chyba że serwisujesz w ASO które nie posiada maszyny . Co do norm środowiskowych ..... wybacz . Założenia z pewnością takie były . Ale życie i exploatacja je zmieniły.

Kolego więc odpowiedz mi dlaczego w cennikach ASO do tej pory nie ma pozycji "wymiana oleju w skrzyni automatycznej"?
W czerwcu wymieniałem i od razu informacja że na fakturze nie będzie wymiany a uzupełnienie?
Więc nic się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 12:08

bani010 pisze:

Nie mijam się. Normy się poza tym nie zmieniły na plus dla użytkowników tylko dla środowiska. Siedzę w tych normach też jako chemik, to wiem. A te "życie i eksploatacja" o których piszesz, to życzenia rynku wtórnego w tym użytkowników aut, którzy sobie życzą tego czy tamtego. Ja też przy wymianie oleju w sposób statyczny w ASO mam jedynie na fakturze zakup tego oleju. Zatrudnij się w ASO to poznasz zasady owego procesu gdy coś jest poza założeniami producenta. Tak samo jak nie czyszczą w ASO przepustnicy 🤗 sprawdziłam to wiem.

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 12:11

Zbyszek01 pisze:
bani010 pisze:

Kolego więc odpowiedz mi dlaczego w cennikach ASO do tej pory nie ma pozycji "wymiana oleju w skrzyni automatycznej"?
W czerwcu wymieniałem i od razu informacja że na fakturze nie będzie wymiany a uzupełnienie?
Więc nic się nie zmieniło.
Zadaj to pytanie w ASO, jak już napisałem nie wszystkie mają maszynę . Z tego co pamiętam ASO Toruń ma....i jest w katalogu usług.

Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
dokia pisze:
bani010 pisze:

Nie mijam się. Normy się poza tym nie zmieniły na plus dla użytkowników tylko dla środowiska. Siedzę w tych normach też jako chemik, to wiem. A te "życie i eksploatacja" o których piszesz, to życzenia rynku wtórnego w tym użytkowników aut, którzy sobie życzą tego czy tamtego. Ja też przy wymianie oleju w sposób statyczny w ASO mam jedynie na fakturze zakup tego oleju. Zatrudnij się w ASO to poznasz zasady owego procesu gdy coś jest poza założeniami producenta. Tak samo jak nie czyszczą w ASO przepustnicy Obrazek sprawdziłam to wiem.
Wymieniłeś olej , dowolną metodą , napisz dlaczego ...?? Dlaczego złamałaś świadomie normy środowiskowe ..ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 12:13

dokia pisze:
bani010 pisze:

Nie mijam się. Normy się poza tym nie zmieniły na plus dla użytkowników tylko dla środowiska. Siedzę w tych normach też jako chemik, to wiem. A te "życie i eksploatacja" o których piszesz, to życzenia rynku wtórnego w tym użytkowników aut, którzy sobie życzą tego czy tamtego. Ja też przy wymianie oleju w sposób statyczny w ASO mam jedynie na fakturze zakup tego oleju. Zatrudnij się w ASO to poznasz zasady owego procesu gdy coś jest poza założeniami producenta. Tak samo jak nie czyszczą w ASO przepustnicy Obrazek sprawdziłam to wiem.
Wymieniłeś olej , dowolną metodą , napisz dlaczego ...?? Dlaczego złamałaś świadomie normy środowiskowe ..ObrazekObrazek

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 12 sty 2020, o 12:13

Od firmy, która serwisuje od dłuższego czasu automaty dowiedziałem się takiej rzeczy:
przed wymianą spuszczają trochę oleju i oglądają jak wygląda, jeżeli jest mocno zasyfiony to dynamiczną robią tylko na życzenie i odpowiedzialność klienta (jak wyżej zostało wspominane, jakiś "uszczelniający" brud się może odkleić i będzie gorzej chodzić), jeżeli olej jest w przyzwoitym stanie, to zalecają dynamiczną, bo wymienia się cały olej, a nie tylko niecałą połowę w przypadku AF-40.
Co do zaleceń wymiany, należałoby popatrzeć w notę producenta skrzyni czy innego podzespołu, a nie producenta samochodu. Producent samochodu nie zaleca, bo musiałby to ująć w generowanych przez samochód zanieczyszczeniach, dlatego też podają wymianę oleju silnikowego co 30k km, a o interwale wymiany innych płynów nie ma wspomniane.

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 12:19

Zgadza się. Ale jest to podyktowane , tymi właśnie śmiesznymi normami środowiskowymi.... które z ochroną środowiska nie mają nic wspólnego

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 12:30

Nie mają nic wspólnego dla nas, bo my za to płacimy i to jest bezdyskusyjne , że to nasz koszt. Też nie uważam że to śmieszne, bo ja i ty i wszyscy niemało za te wydumy środowiskowe płacimy.
Co do twojego pytania czemu wymieniałam: Bo chciałam. I była możliwość że mi to zrobiono. Uważam że każdy olej ma swoje określone czasy pracy w danych warunkach mimo innych założeń producenta. Ustalam sobie własne założenia bo mogę. Tak też jest z wymianą oleju silnikowego. Interwał założeń środowiskowych zakłada, że robisz to co 30tys km (sprawdź w ASO jak nie wierzysz) , licznik w aucie pokaże ci zero % po ok 15tys km, natomiast ja wymieniam co dokładnie 10tys , czyli trzy razy częściej niż, zalecają normy środowiskowe. I to jest mój wybór. Skoro ty już o skrzyniach af40 wiesz wszystko , to teraz dopracuj te pakowanie/rozpakowywanie i wgrywanie plików do radia, bo czytałam że miałeś z tym jakiś problem, a auto masz od siedmiu lat. Zakładam bowiem że masz je od nowości bo o wymianie oleju w skrzyni af40 wiesz wszystko 🤗 a sam jak wymieniałeś w niej olej? I nie mów że dynamicznie w ASO bo takich ASO w kraju jest kilka (sprawdzałam) . Jeśli wymiana dynamiczna była w januszowym garażu to tak jak kolega wyżej pisał jest to na odpowiedzialność zlecającego, czyli zrobić można sobie robotę ekstra.

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 12:34

Te Januszowe garaże często przewyższają wiedzą , "miszczów " mechaników z ASO. Czyli jednak są.....

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 12:35

No to masz jakoś bezpieczniej niż w januszowym garażu, mimo wszystko 👍🤗. A po co wymieniałeś? Coś się działo?

Ja nie twierdziłam że nie ma, ale statystycznie jest ich bardzo mało. Ja miałam obawy przed januszowym garażem, więc wymieniłam sobie statycznie w najbliższym ASO, bo dynamiczna wymiana w ASO kilkaset km dalej. Więc dlatego.

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 12:54

Nie ma się o co spierać. Ja wymieniłem tylko z przyczyn czysto zapobiegawczych. Zarówno przed jak i po ,skrzynia działała , działa, tak samo -czyli dobrze . Powołam się tylko na wiedzę i info ASO , pierwsza wymiana DYNAMICZNA po 150 tyś, druga już statyczna po upływie około 40 tyś. km.. kończę temat pozdrawiam. Niech każdy robi jak chce. Skrzyni z ciągłymi szarpaniami , zimny - ciepły , może nie pomóc żadna opcja wymiany . Wymiana nie naprawia uszkodzeń skrzyni . To moje 4 auto ze skrzynia AF 40 . I mogę porównać np. Do citroena C 5 X 7 , w insigni gorzej pracuje ta sama skrzynia , ale nie tragicznie.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 12 sty 2020, o 12:56

Kolego @bani010 nie pisz postu pod postem a edytuj poprzedni to raz ! a dwa również dowiadywałem się na temat wymian oleju w skrzyni i gość który tym się zajmuje odradził mi wymianę dynamiczną przy bardzo brudnym oleju, czyli potwierdzam to co napisał kolega @xul powyżej, zalecił mi wymianę statyczną jedną lub dwie w zależności od zanieczyszczenia a dopiero potem kolejne dynamiczne !
Kolego @bani pracujesz na co dzień przy skrzyniach iż twoje wypowiedzi sugerują iż posiadasz przy tym sporą wiedzę ?
Podaj źródło twoich twierdzeń ponieważ przeczy temu co wcześniej było napisane w tym wątku, który czytają wszyscy mający problem ze skrzynią i po twoim wpisie mogą sobie zaszkodzić !
Co do januszowych warsztatów to często najczęściej mają ceny wyższe od ASO i ułamek wiedzy co renomowane warsztaty i ASO, takie bynajmniej ja mam doświadczenia i dlatego unikam takich januszowych warsztatów ! choć nie zawsze korzystam z ASO ponieważ są na rynku profesjonalne warsztaty
Po trzecie nie czepiaj się Dokii gdyż dosadnie Ci odpisała iż manipulujesz wpisami, a już poszedłeś po bandzie wpisem po co wymieniała olej w skrzyni ! Masz diesla i co w silniku wymieniasz co 30 tyś km jak radzi producent ! a za chwilę będziesz narzekjał jak kiedyś inny kolega Bodex któremu zatarł się silnik po 3 wymianach co 30 tyś km !

Awatar użytkownika
bani010
Użytkownik

Post autor: bani010 » 12 sty 2020, o 13:09

Ja pisałem o profesjonalnym warsztacie kolego . W takim wymieniłem. 150 tyś. Pierwsza dynamiczna . Tak podtrzymuję swoją opinię bo taką info otrzymałem z ASO , tylko nie powiem którego bo nie pamiętam , ale chyba Toruń. Gdy zamierzałem wymienić dzwoniłem po całym regionie , taką info otrzymałem . Co do cen ASO dynamicznie 2300 zł, profesjonalny warsztat w Turku 1000 zł. Piszę profesjonalny bo taką ma opinie.
Jeśli chodzi tobie o inne moje opisane spostrzeżenia są dostępne w Internecie . A każdy profesjonalny warsztat poinformuje cię o ryzyku , które występuje w autach z dużym przebiegiem. Powyżej 200 000 istnieje ryzyko pogorszenia pracy. I każdy o tym wie. Decydując się na wymianę , ludzie chyba zasięgają opinii.... A te są podzielone. Pół na pół . Ja jestem w tej połowie dynamicznej
Zaszkodzić piszesz ..a co ja im nakazuje metodę wymiany ??
A i kolego nie pisze postu pod postem . System ci szwankuje w telefonie....

Ostatnio zmieniony 12 sty 2020, o 13:09 przez bani010, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 12 sty 2020, o 13:11

bani010 pisze:
12 sty 2020, o 12:54
Nie ma się o co spierać. Ja wymieniłem tylko z przyczyn czysto zapobiegawczych. Zarówno przed jak i po ,skrzynia działała , działa, tak samo -czyli dobrze . Powołam się tylko na wiedzę i info ASO , pierwsza wymiana DYNAMICZNA po 150 tyś, druga już statyczna po upływie około 40 tyś. km.. kończę temat pozdrawiam. Niech każdy robi jak chce. Skrzyni z ciągłymi szarpaniami , zimny - ciepły , może nie pomóc żadna opcja wymiany . Wymiana nie naprawia uszkodzeń skrzyni . To moje 4 auto ze skrzynia AF 40 . I mogę porównać np. Do citroena C 5 X 7 , w insigni gorzej pracuje ta sama skrzynia , ale nie tragicznie.

No tu podpisuję się obiema rękami pod tym co napisałeś.👍👍 Też wymieniałam zapobiegawczo , no ale statycznie, jednak dwukrotnie, bo mi w moim ASO powiedziano że tak ma być. Formuła nowego oleju posiada oprócz środków smarnych też rozpuszczalniki i to miało tam się przepracować z tymi resztkami oleju które po statycznej zostają. Poza tym pytałam o stan oleju fabrycznego po tych 150tys km i powiedzieli że ok, czyli jest tak jak być powinno. No więc chyba dobrze. Spokojniejsza jestem, że zadbałam po prostu o tę skrzynię na ile mogłam. Bo gdyby coś się działo a nigdy olej nie byłby zmieniany to tylko do siebie miałabym pretensje.
Nie uważam tylko że statyczna wymiana to pudrowanie trupa, gdy robi się to w sposób logiczny, czyli te conajmniej dwie wymiany w krótkim interwale. I gdy robi się zapobiegawczo, bo jest ku temu już najwyższa pora a nie dopiero gdy coś się tam dzieje. Również pozdrawiam 🤗

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 12 sty 2020, o 14:03

Kolego @bani010 zobacz swoje posty z 12:11 i 12:13 u mnie są jako dwa osobne więc może forum szwankuje ;)
Dokładnie każdy świadomy użytkownik sprawdza zanim coś zrobi lecz jest ten procent który tego nie czyni i dlatego należy wyraźnie napisać iż wymiana dynamiczna przy dużym przebiegu jest ryzykowna a nie liczyć iż ktoś trafi do profesjonalnego warsztatu który mu to powie, ponieważ gdy trafi do janusza to ten zrobi swoje bo ma automat do zmiany oleju i na koniec powie iż on nic nie zepsuł !
Większość jednak radzi nie wymieniać dynamicznie przy dużych przebiegach ponieważ wówczas jest duże ryzyko powikłań po wymianie !
Zgadzam się również iż wymiana oleju nie naprawi zepsutej skrzyni biegów.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”