--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Mathe0
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Poznań
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Sterownik mam taki jak na poniższej aukcji
Zawór który dość mocno się obraca to ten duży zawór na samym brzegu po prawej stronie.
Zawór który dość mocno się obraca to ten duży zawór na samym brzegu po prawej stronie.
-
Kukis
Panowie, który przewód ze skrzyni do chłodnicy jest przewodem zasilajacym a który przewodem powrotnym ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Tak jak we wszystkich innych chłodnicach zasilanie górą i swobodny spływ dołem.
-
Toom
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Krosno
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam mam pytanie odnośnie problemu skrzyni ..tzn.4,5,6 bieg nie wchodzi są same wysokie obroty ..i święci się kontrolka sprawdź skrzynie.czy ktos mial podobnie?
-
czamil
- Nowicjusz
- Miasto:
-
Toom
- Forumowicz
- Miasto: Krosno
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
W moim przypadku była potrzeba regeneracji całej skrzyni.padł jeden z trybów.koszt 4700
-
czamil
- Nowicjusz
- Miasto:
-
kaszubia99
- Nowicjusz
- Auto: Astra j
- Miasto: Kościerzyna
Witam Panowie!
Mam do Was pytanie odnośnie skrzynii AF40-6. Auto przy biegu 1 i 2 w trakcie przyspieszania przeciąga jakby skrzynia jechała na poł sprzęgle i za każdym razem na zimnej skrzyni przy zmianie jednorazowo z 2 na 3 stuknie jakby ktoś młotem walnął. Oprócz tego przy przyśpieszaniu obroty podskakuja o ok 200-300 jak popuszcze gaz z dwa razy to już przyśpiesza normalnie.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny? Wymiana oleju pomoże, czy może to coś innego?
Zaznaczam, że to moj pierwszy automat silnik A20DTH.
Pozdrawiam!
I z góry dziękuję za wskazówki.
Mam do Was pytanie odnośnie skrzynii AF40-6. Auto przy biegu 1 i 2 w trakcie przyspieszania przeciąga jakby skrzynia jechała na poł sprzęgle i za każdym razem na zimnej skrzyni przy zmianie jednorazowo z 2 na 3 stuknie jakby ktoś młotem walnął. Oprócz tego przy przyśpieszaniu obroty podskakuja o ok 200-300 jak popuszcze gaz z dwa razy to już przyśpiesza normalnie.
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny? Wymiana oleju pomoże, czy może to coś innego?
Zaznaczam, że to moj pierwszy automat silnik A20DTH.
Pozdrawiam!
I z góry dziękuję za wskazówki.
- rataj73
- Zapaleniec
Wymiana oleju na pewno nie zaszkodzi a czy pomoże? Czasami pomaga, ale jak jest coś mechanicznie uszkodzone to już tylko remont.
Na pierwszy ogień odłącz akumulator , najlepiej na całą noc - wtedy skrzynia zresetuje zapamiętane ustawienia. Jak będzie poprawa to zmień olej, a jak nie to dalsza diagnostyka.
Na pierwszy ogień odłącz akumulator , najlepiej na całą noc - wtedy skrzynia zresetuje zapamiętane ustawienia. Jak będzie poprawa to zmień olej, a jak nie to dalsza diagnostyka.
-
kaszubia99
- Nowicjusz
rataj73 dziękuję Ci za informację. Jak zjadę tylko z trasy do domu to spróbuję tak zrobić. A orientuje się ktoś jaki jest klucz potrzebny do odkręcenia sruby z góry skrzynii do nalewania oleju? Na jednym forum znalazłem, że t55 ale jest za duży.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Nie wiem jak w starszej skrzyni AF40, ale w nowej AF50 jest "nauczanie adaptacyjne", które polega na tym, że układy zapamiętują optymalne czasy zmiany biegów, tak by nie były za szybkie ani za powolne. Jest to proces ciągły i ma na celu zapewnienie płynnych zmian biegów wraz z postępem zużywania się skrzyni.xul pisze: Ja takie coś znalazłem
Adaptacje wykonuję się w celu dostosowania ciśnień elektrozaworów. Najczęściej wykonuję się ją komputerowo
ale jest możliwe zrobienie "na piechotę".
Pamiętaj, adaptację skrzyni wykonujesz na własne ryzyko!
Jeśli mechanik nie wyjeżdżając autem z garażu mówi „zaadoptowałem panu skrzynię”, to jest oszustem. Jeśli wyjedzie
z garażu, to zrobi co najwyżej adaptację dla 1 i 2 biegu (bardzo powszechna praktyka) i jest bardzo możliwe, że to
wystarczy do prawidłowego działania skrzyni. Lepiej jednak mając warunki i sporo czasu, zrobić to samemu.
NIE WOLNO
przeprowadzać adaptacji w przypadku wystąpienia JAKICHKOLWIEK objawów nieprawidłowego działania skrzyni
innych niż nieprawidłowa zmiana biegów lub w przypadku występowania jakichkolwiek błędów w skrzyni. W takim przypadku,
skrzynia nie będzie potrafiła zaadaptować się prawidłowo i można tylko pogorszyć sprawę.
Natomiast koniecznie trzeba przeprowadzić adaptację w przypadku:
- wymiany skrzyni lub elementów wykonawczych
- wymiany komputera skrzyni
- jeśli jakość zmiany biegów pogorszyła się po odłączeniu/rozładowaniu akumulatora.
Dodatkowo, można przeprowadzać adaptację w celu generalnej poprawy jakości zmiany biegów.
Podstawowe zasady adaptacji:
- adaptację przeprowadza się dla każdego biegu osobno
- wartości adaptacyjne są określane dla granicznie minimalnych obciążeń. Tylko tak ustawiona skrzynia będzie pracowała
prawidłowo w pełnym zakresie obciążeń
- należy powtarzać procedurę od 4 do 8 razy w stabilnych i powtarzalnych warunkach aby adaptacja mogła się udać
- po zakończeniu procedury adaptacji należy bezwzględnie pozostawić silnik włączony na luzie na co najmniej 10 minut,
inaczej nowe wartości adaptacyjne się nie zapiszą
- należy zapewnić do przeprowadzenia adaptacji absolutnie płaską, pustą drogę na odcinku kilku kilometrów.
Warunki procedury:
- skrzynia rozgrzana do temperatury roboczej 80 C
- klimatyzacja WYŁĄCZONA
- ekstremalnie delikatne i powolne posługiwanie się gazem
- absolutnie nie wolno przekraczać obrotów 2400 dla benzyny i 1800 dla diesli.
Dobrze jest poniżej opisaną procedurę przećwiczyć najpierw „na sucho”, aby np. poznać graniczną wartość obrotów
redukcji biegów na niższe itd…
Procedura:
- kasujemy stare adaptacje jakimkolwiek dostępnym interfejsem (może być nawet Carsoft). Można w necie znaleźć jakieś
opisy kasowania adaptacji typu „przekręć kluczyk, naciśnij gaz” ale to bajki. Teoretycznie, adaptacje powinny się
skasować po bardzo długotrwałym odcięciu zasilania, ale to niepewna metoda, no i jak w takim układzie zapewnić warunek
rozgrzanej skrzyni…?
- natychmiast zaczynamy proces adaptacji (przejechanie po skasowaniu nawet kilku metrów może nam zakłócić całą robotę)
- blokujemy skrzynię na 1, ruszamy bardzo powoli i delikatnie naciskając gaz aż do osiągnięcia opisanych wyżej obrotów
(lub nawet ciut niżej), puszczamy gaz i pozwalamy obrotom spaść do ok. 1000-1200 (tak, aby przy wyższych biegach nie
zmienił się bieg na niższy), następnie powtarzamy to samo 4 razy
- za ostatnim razem po osiągnięciu granicznych obrotów ręcznie przełączamy skrzynię na 2 i powtarzamy 4 razy procedurę
jak dla 1
- w ten sam sposób postępujemy dla każdego następnego biegu
- po zakończeniu procedury dla 5, delikatnie zatrzymujemy się i pozwalamy silnikowi popracować 10 minut na P.
Po zakończeniu, gasimy silnik, odpalamy i sprawdzamy, czy jakość zmiany biegów się poprawiła. Jeśli nie, procedurę
należy powtórzyć zmniejszając o 100-200 obrotów maksymalny zakres opisany powyżej.
Po naprawach i ingerencjach skrzynia będzie "nieułożona" i zapamiętane nastawy nie będą dobrze pracowały. Dlatego trzeba je zresetować i nauczyć skrzynię od nowa. Najpierw przeprowadzić nauczanie podstawowe, a potem jeździć, aż douczy się sama.
Nauczanie podstawowe - kroki:
1.Engine running
2.Move the selector lever from N to D and wait 5 seconds in each range. Then move the selector lever back to N.
3.Move the selector lever from N to R and wait 5 seconds in each range. Then move the selector lever back to N.
4.Transmission in drive
NOTE: Steps 5, 6, 7, and 10 require driving the vehicle on the road. Never use manual mode function to perform the following steps:
5.From a stop, accelerate to 72 km/h (45 MPH) more than 5 times, with the throttle position between 15 and 25%.
6.From a stop, accelerate to 72 km/h (45 MPH) more than 5 times, with the throttle position between 45 and 55%.
7.From a stop, accelerate to 72 km/h (45 MPH) more than 5 times, with the throttle position greater than 70%.
8.Turn the ignition off and leave it off for more than 2 minutes.
9.Restart the engine. 10 From a stop, accelerate until the transmission reaches gear 8, then coast to a stop. Repeat this procedure more than 10 times.
https://gearsmagazine.com/magazine/a-cl ... nsmission/
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Inna skrzynia, ale jest trochę powiedziane o adaptacji wykonanej przez standardowego użytkownika oraz o rzetelności serwisów chcących zarobić na niewiedzy.
-
sebabastian12
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siewierz
Witam,
Panowie polecicie jakiś dobry warsztat na wymianę statyczna, wraz z adaptacja skrzyni w okolicach Katowic lub Częstochowy. Z góry dziękuję.
Panowie polecicie jakiś dobry warsztat na wymianę statyczna, wraz z adaptacja skrzyni w okolicach Katowic lub Częstochowy. Z góry dziękuję.
-
piotrek6666
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Chełm
Napewno T55kaszubia99 pisze: ↑25 cze 2019, o 10:48rataj73 dziękuję Ci za informację. Jak zjadę tylko z trasy do domu to spróbuję tak zrobić. A orientuje się ktoś jaki jest klucz potrzebny do odkręcenia sruby z góry skrzynii do nalewania oleju? Na jednym forum znalazłem, że t55 ale jest za duży.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 lip 2019, o 11:54 przez piotrek6666, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kaszubia99
- Nowicjusz
Witam ponownie!
Z racji pomocy kolegów z forum jestem zobligowany podzielić się szczegółami z prac przy aucie z weekendu. A więc:
Wymieniłem olej w skrzynii jak radziliście i rzeczywiście byl to strzał w dziesiątkę. Nie wiem co poprzedni właściciel mial wlane za olej, ale był czarny, gęsty i śmierdział niemiłosiernie. Łącznie zlałem około 1.8l oleju czyli było go stanowczo za mało. Przepłukałem skrzynie czystym olejem, zlałem i zalałem docelowo olejem GM około 2.8l. Skrzynia pracuje wyśmienicie, żadnych przeciągań, szarpnięć itp. Dziękuję bardzo za pomoc, ale niestety przy okazji wymieniałem uszczelkę smoka i odkrycie było strasznie. W misce olejowej znalazłem pełno opiłków metalu i kilka dłuższych jakby z tokarki. Podejrzenie pada na panewki. Czy myślicie, że zaczynają sie obracać? Dla świętego spokoju w piątek oddaje auto aby to sprawdzić i w razie czego szlif wału i panewek...
Pozdrawiam!
Z racji pomocy kolegów z forum jestem zobligowany podzielić się szczegółami z prac przy aucie z weekendu. A więc:
Wymieniłem olej w skrzynii jak radziliście i rzeczywiście byl to strzał w dziesiątkę. Nie wiem co poprzedni właściciel mial wlane za olej, ale był czarny, gęsty i śmierdział niemiłosiernie. Łącznie zlałem około 1.8l oleju czyli było go stanowczo za mało. Przepłukałem skrzynie czystym olejem, zlałem i zalałem docelowo olejem GM około 2.8l. Skrzynia pracuje wyśmienicie, żadnych przeciągań, szarpnięć itp. Dziękuję bardzo za pomoc, ale niestety przy okazji wymieniałem uszczelkę smoka i odkrycie było strasznie. W misce olejowej znalazłem pełno opiłków metalu i kilka dłuższych jakby z tokarki. Podejrzenie pada na panewki. Czy myślicie, że zaczynają sie obracać? Dla świętego spokoju w piątek oddaje auto aby to sprawdzić i w razie czego szlif wału i panewek...
Pozdrawiam!
- rataj73
- Zapaleniec
No to jak miałeś miskę zdjętą to trzeba było odkręcić panewkę najdalszą od pompy i byś miał jasność, a tak to masz podwójną robotę.
-
kaszubia99
- Nowicjusz
Właśnie mechanik nie chciał sprawdzać panewek, bo twierdzi, że prawdopodobnie właśnie one się wycierają i bał się, że jak rozkręci i potem skręci to moment będzie po silniku. Zapytał czy zostawiam auto i rozkręca silnik, czy na moją odpowiedzialność skręcamy i wrócę później, choć nie pochwalał yego. Zdecydowałem żeby wszystko złożyć. Czytałem dużo tematów zatartych silników 2.0cdti i teraz pytanie do Was. Czy zawieźć auto w piątek na rozbiórkę silnika, czy jeździć dalej? Silnik pracuje cicho, równo, ma moc i zastanawiam się, czy lepiej teraz sprawdzać, czy czekać?
Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
A może zrobić z 1000-2000km i wtedy sprawdzić czy są jakieś opiłki?
Dodano po 9 minutach 21 sekundach:
Zapomniałem jeszcze dodać, że auto ma 290tys przebiegu i prawdopodobnie nigdy nie była wymieniona uszczelka smoka. Miska podobno nie była jeszcze nigdy ściagana, brak jakichkolwiek śladów ingerencji, oraz oryginalny klej miski olejowej, brak śladów czyszczenia starego kleju...
Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
A może zrobić z 1000-2000km i wtedy sprawdzić czy są jakieś opiłki?
Dodano po 9 minutach 21 sekundach:
Zapomniałem jeszcze dodać, że auto ma 290tys przebiegu i prawdopodobnie nigdy nie była wymieniona uszczelka smoka. Miska podobno nie była jeszcze nigdy ściagana, brak jakichkolwiek śladów ingerencji, oraz oryginalny klej miski olejowej, brak śladów czyszczenia starego kleju...
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Przy takim przebiegu i takich objawach zeskrobania panewek to ja bym się nie zastanawiał nad tym czy wymieniać, tylko jak szybko
No chyba, że nie chcesz tego auta zostawiać, to sprzedaj tak jak jest albo z obniżoną ceną. Tylko powód obniżenia trzeba podać rozsądny, żeby za chwilę kupujący nie wrócił do Ciebie z żądaniem zwrotu kasy za zatarty silnik i jego remont.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
kaszubia99
- Nowicjusz
Właśnie nie zamierzam sprzedawać, wmsc temu go kupiłem i chce nim jeździć, no nic to w piatek czas zabrać się za silnik. Dziękuję za porady Panowie