--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szarpanie automatycznej skrzyni biegów

ODPOWIEDZ
Dario1234

Re: Szarpanie automatycznej skrzyni biegów

Post autor: Dario1234 » 6 cze 2015, o 08:54

Witam. Dopisze jeszcze cos od siebie.

Insignia 2.0 130KM 11.2010 Automat

Objawy - stukanie (metaliczne klikniecie) przy kazdym dodaniu / puszczeniu gazu. Czasem tez przy zapieciu D lub R

Lekkie drgniecie po zapieciu D i R

Lekki poslizg na 2.

Z uwagi na to, ze to moj pierwszy automat toche bylem moze przewrazliwiony co do skrzyni, ale stukania byly bardzo wyrazne, nawet zona zauwazyla.

Naczytalem sie sporo o tych skrzyniach - i az mi sie wlosy jezyly na mysl o wymianie sterownika. Koszt spory nie ma co ukrywac. No coz, ale jak sie chce wozic Insignia...

Pomyslalem, i mnie dopadlo - trzeba wymienic.

Jako ze mam przykre doswiadczenia z mechaniorami - specami, cwaniakami i oprychami - postanowilem umowic sie na termin w Zielonej Gorze. Oczywiscie do konca pozostajac sceptykiem.

Dodzwonic sie troche trudno, ale udalo sie - i od razu bylem pozytywnie zaskoczony. Rozmowa o konkretach. Na poziomie. Zadnych tekstow typu ''zostaw pan auto na tydzien to cos znajdziemy''

Okazalo sie, ze jestem posiadaczem auta z konca 2010, ktory juz jest modelowym rocznikiem 2011 (jak wynika z winu) i posiada organy montowane od konca 2010, 2011, 2012 itd. (sterownik skrzyni w czarnej plastikowej obudowie)

Super pomyslalem - jednak nie do konca. W tych autach, jak wytlumaczyl Pan Kamil, montowano poprawione sterowniki, ktore juz nie cierpia na choroby wieku mlodzienczego naszych opli. Jednak sa one drozsze niz te z poczatku produkcji. Jednak fachowiec poddal w watpliwosc usterke tej skrzyni. Chyba ze mamy do czynienia z przebiegiem auta dwukrotnie wyzszym niz na zegarach. Co raczej nie bylo mozliwe w zwiazku z tym ze auto kupione od os. prywatnej w de z wszystkimi papierami i sprawdzone na diagnostyce przebiegi pozostalych urzadzen w aucie. Wiec jak mowie, tez raczej nierealne. Ale ok, postanowilem podjechac do goscia, bo wydal mi sie konkretny i dowiedziec sie na miejscu co jest mojej isi. Umowilsmy sie, ze gosc zdiagnozuje auto, w razie koniecznosci zamontuje NOWY STEROWNIK, olej. W razie koniecznosci podkreslam, a wiec byla alternatywa, ze moge sie rozmyslic na miejscu bo mam do tego prawo jako klient. Wszystkie czesci mialy byc na miejscu w warsztacie.

Na miejscu w Zielonej:

Gosc punktualny. Rzeczowy. I co najwazniejsze nie jest cwaniaczkiem. Tego k.... nienawidze najbardziej.

Po jezdzie probnej - gosc przetestowal skrzynie w roznych warunkach - uslyszalem, ze moge zabrac zone spokojnie na zakupy do centrum, bo zaoszczedze dzisiaj troche pieniedzy. Pan Kamil wykluczyl skrzynie, a podejrzewal uklad przeniesienia napedu i jakies luzy mechaniczne. Niestety z poziomu kierowcy bylo to troche trudne do odgadniecia ktory element jest winowajca, wiec umowilismy sie, ze sprawdzi na podnosniku gdzie sa luzy i za godzine da mi znac ktora to czesc i jaki koszt.

Za godzine slysze w sluchawce telefonu, ze poloska napedowa ma luzy i ze na 99% to ten element nie dawal mi spokoju przez ostatnie miesiace.

Za dwie godziny auto do odbioru.

Auto bez stukow w trakcie dodawania / odejmowania gazu, z nowym olejem i cennymi wskazowkami od Pana Kamila odebralem punktualnie o umowionej godzinie.

Olej bardzo przepracowany - wymiana 3L. Zalecenia - w ciagu najblizszych miesiecy wymienic jeszcze raz 3L. Potem co 60tys.

Skrzynia pracuje lagodnie. Lekkie drzenie przy zapianiu D i R bedzie zawsze.

Na koniec uslyszalem, ze moja skrzynia jest jak na razie najzdrowszym okazem jakim do tej pory jezdzil Pan Kamil :)

A wiec tak jak pisalem na poczatku, bylem troche przewrazliwiony - ale to efekt lektury forum.

Naprawde jestem sceptykiem i nie wierzylem, ze mechanicy moga byc na takim poziomie jak Pan Kamil.

Nigdy jeszcze nie pisalem takich postow, bo nigdy jeszcze nie bylem tak zadowolony z wizyty w warsztacie.

Nie jestem w zaden sposob spokrewniony z tym panem, ani nie otrzymuje korzysci materialnych z tego wpisu.

Jestem zwyklym czlowiekiem, ktory oczekuje od uslugodawcy 100% zaangazowania i znajomosci swojej branzy.

Pomimo tego, ze naprawa nie dotyczyla bezposrednio skrzyni biegow, Pan Kamil uzdrowil moja isie na poczekaniu.

Mieszkam i pracuje w de, do Zielonej mam 550km.

Co zrobie, jesli moja skrzynia bedzie potrzebowala jakiejs pomocy? Pojade tam jeszcze raz. I polecam wizyte u Pana Kamila kazdemu, kto chce cieszyc sie swoim autem i jezdzic bezawaryjnie.

Od naprawy zrobilem juz 1500km. Zadnych niepokojacych symptomow.

Pozdrawiam Pana Kamila i wszystkich, ktorzy polecali go do tej pory na tym i innych forach. Podpisuje sie oburacz pod kazda z tych opinii

Szerokiej drogi panowie

Darek
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 10:12 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 6 cze 2015, o 09:11

Darku, byłem u Pana Kamila 2 razy, zgadzam się z tobą że nie jest naciągaczem i zna się na rzeczy, Niestety mój przypadek był trochę inny niż twój i musiałem jechać do Pana Kamila 2 razy (500 km). Za pierwszym razem wyciągnął sterownik i stwierdził że niestety nie jest w stanie go naprawić, skasował mnie na 350 zł co w porównaniu z robotą nie jest dużo.
Także polecam Pana Kamila. Tyle że najlepiej zostawić u niego samochód, czasem w jeden dzień nie da się wszystkiego naprawić.

Awatar użytkownika
dragi
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: dragi » 13 cze 2015, o 10:05

Dzisiaj byłem na diagnozie skrzyni w ASO. Został wgrany nowy soft do skrzyni (miałem starszą wersję). Jak na razie zadowolenie. Pojeżdżę jeszcze trochę i dam znać.

-- 4 lip 2015, o 22:23 --

po dluzszej jezdzie stwierdzam ze wszystko jest ok

Awatar użytkownika
emtezet
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: emtezet » 3 wrz 2015, o 09:38

Witam,
u mnie również było szarpanie w 3 sytuacjach, z tym, że nie za każdym razem:
1) wrzucanie D
2) redukcja chyba z czwartego na trzeci bieg
3) ruszanie przy puszczaniu hamulca

Na szczęście wszystkie udało mi się wyeliminować. Pierwsze dwa przez zwykłą wymianę oleju w skrzyni. Trzecie przez wymianę zaworu turbiny (tego na przedniej listwie). W ostatnim przypadku doszło mi buczenie przy odpuszczaniu gazu, stąd wziąłem się za ten zawór, a po jego wymianie okazało się, że również nie szarpie już przy ruszaniu.

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 7 paź 2015, o 02:24

Witam forumowiczów. Mam pytanko dotyczące skrzyni automatycznej, mianowicie gdy przyjade pod dom wciskam hamulec nożny i przełączam z D na P to po drodze jest R i wówczas szarpnie gdy wejdzie na P, i odwrotnie z P na R też szarpnie. Szarpniecie nie jest zawsze i nie wiem od czego może zależeć. Dodam, że podaczas normalej jazdy jaki i bardzo dynamicznej skrzynia pracuje idealnie zero szarpania. Drugie pytanie (może to jest przyczyna), czy jak kończycie jazdę i wciskacie hamulec nożny i zaciągacie ręczny to pedał hamulca nożnego opada Wam lekko w dół, bo mi nie zawsze.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 7 paź 2015, o 07:19

Przeczytaj wszystkie poprzednie posty..... wszystkie opisywane problemy są zbliżone do twoich .

Awatar użytkownika
emtezet
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: emtezet » 16 paź 2015, o 10:36

kaolad u mnie szarpanie przy przełączaniu biegów ustało całkowicie przez prostą wymianę oleju w skrzyni więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to to może od tego warto zacząć.
A jeżeli chodzi o pedał hamulca opadający w dół to ja też tak mam. Dodam, że u mnie jest elektromechaniczny ręczny.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 paź 2015, o 21:53

Dzisiaj rozmawiałem z moim ASO i oni twierdzą,ze jeśli występują szarpania to warto przed rozbieraniem najpierw zmienić olej i sprawdzić soft w skrzyni.Generalnie nieoficjalnie są za tym by zmieniać olej co 70-90 tyś km

Awatar użytkownika
piohib
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: piohib » 17 paź 2015, o 22:14

Oficjalnie w procedurze serwisowej, to jak dobrze pamiętam, zmiana co 60 tyś.
Tak na marginesie, to coraz bardziej zaczynają mnie irytować sugestie różnych ASO, które przewijają się na forum, że coś można zrobić "nieoficjalnie". A za jakiś czas Pan przyjedzie, ale my już "oficjalnie" weźmiemy więcej kasy za naprawę.
"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci s... umierali za swoją" Generał George Smith Patton

Sylwester

Post autor: Sylwester » 18 paź 2015, o 22:30

Witam, opiszę co niedomaga w mojej skrzyni. Isignia z 2011 roku, na wiosnę wymieniony olej (tyle co zleciało i dolewka) miesiąc temu wgrany w ASO nowy soft. Po wymianie oleju nie widzę różnic w pracy skrzyni. Szarpie przy zmianie z czwórki na trójkę i przy innych okazjach a przy zmianie z R na D potężny kop. Gdy jest zimna kompletnie nie jedzie, a jeśli jest lekkie wzniesienie lub kopny piach to nie ciągnie w ogóle, stoję w miejscu. Po osiągnięciu temperatury roboczej objaw ten znika i działa normalnie.
Po wgraniu nowego softu zniknęły szarpania podczas zmian biegów i na ciepło pracuje prawie prawidłowo. Nie ustąpił defekt tego kompletnego braku siły na zimno jak i już w trakcie jazdy często nie ma ochoty zmieniać biegów. Obroty czy niskie czy wysokie jedzie po swojemu, nawet ręcznie nie można wymusić zmiany na wyższy bieg.
Najbardziej dokucza mi ten kompletny brak siły, miał ktoś coś podobnego w tym temacie i jak się do tego zabrać ??

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 19 paź 2015, o 07:18

Wydaje mi się że bez wizyty w serwisie się nie obędzie.

mateuszA

Post autor: mateuszA » 22 paź 2015, o 08:18

Panowie gdzie na terenie Trójmiasta i okolic można sprawdzić i zaktualizować sterownik skrzyni.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 22 paź 2015, o 09:40

Sterownik zaktualizujesz w ASO lub u kogoś kto ma MDI

mateuszA

Post autor: mateuszA » 22 paź 2015, o 09:51

Jaki jest koszt zaktualizowania takiego sterownika?

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 22 paź 2015, o 09:55

Każde ASO ma swoje ceny, w Warszawie za coś takiego zapłaciłem 300 zł słyszałem że na wybrzeżu ktoś zapłacił 150 zł ..... dzwoń do ASO i pytaj

mateuszA

Post autor: mateuszA » 22 paź 2015, o 10:01

Dzięki za info. Zaczynam dzwonić.

Sylwester

Post autor: Sylwester » 22 paź 2015, o 21:23

Ja w serwisie dałem stówkę ale powiedzmy że to po znajomości i po cichu przy okazji przeglądu perforacyjnego oraz darmowej akcji wymiany siłownika klapy.

evo

Post autor: evo » 26 mar 2016, o 10:09

Witam panowie mam taki Problem . Szarpie mi skrzynia automatyczna w Insignia. Szarpie tylko jak puszczam Hamulce i chce ruszyć albo jak hamuje i zrzuca biegi. Jak jadę i nie dotykam hamulca zmienia i zrzuca biegi bez szarpań . Co to moze być ? Olej do wymiany ? sterownik ? czy skrzynia pada ?

Cos dokładnie takiego mam

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hz-7UcGrOM8&[/youtube]

-- 18 kwi 2016, o 17:34 --

Panowie mam pytanie do tych co szarpanie maja mieli . Czy Mieliście tak ze pierwsze 3 biegi auto wolno sie rozpędzało jak by chciał a nie mógł ? Chyba ze Przeciągniecie go do 3 tys obr. To idzie ?

pepe777

Post autor: pepe777 » 8 wrz 2016, o 12:27

Poradziłeś sobie z tym problemem?

Ace

Szarpnięcie przy redukcji z 5 na 4

Post autor: Ace » 18 paź 2016, o 22:18

Witam,
Od niedawna spotykam się z dziwnymi szarpnięciami przy redukcji z 5 biegu na 4. W trybie D nie zawsze szarpie choć często, natomiast przy sekwencyjnej zmianie prawie zawsze. Pozostałe zmiany biegów bez zastrzeżeń. Auto 2013r niecałe 170 000 przebiegu niedawno wymieniany olej w skrzyni. Jakieś sugestia/ koszty naprawy?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”