--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNapęd 4x4 w Insignii - dyskusja o możliwościach
- hubi_pl
- Użytkownik
- Auto: Panama
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Re: Zakup Insignii z napędem 4X4
To ludzie którzy nie odpowiedzą Tobie i innym na pytanie o konstrukcję skrzyni.
Jakby ktoś to pokazał to serio byłbym przeszczęśliwy i zwrócił honor, ale jak widać tak nie jest, a jak ktos pisze o 100% na tył to nie ma potwierdzonej wiedzy, a domysły.
Jakby ktoś to pokazał to serio byłbym przeszczęśliwy i zwrócił honor, ale jak widać tak nie jest, a jak ktos pisze o 100% na tył to nie ma potwierdzonej wiedzy, a domysły.
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Masz jakiś schemat? właśnie tego szukam i o tym piszę....dare50 pisze:hubi , ale w Insigni jest skrzynka rozdzielcza
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Schematu nie widziałem ale sam wczoraj wymieniałem olej w tej skrzynce , przy okazji w moście i w haldexie i dorobiłem sobie korek spustowy w haldexie 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
@norbi333 Niekoniecznie to też kwestia interpretacji. Weźmy przykład z filmiku gdzie przednie koła są na lodzie. Czyli mamy znikoma przyczepność. Wtedy faktycznie cała dostępna moc potrzebna do ruszenia jest przekazywana na podłoże przez tył.
Pomimo tego, że mamy pełne zablokowanie haldexa przednie koła nie mogą skorzystać ze swojej mocy bo na lodzie nie mają przyczepności. I wtedy właśnie możemy zinterpretować, że cała moc czy tam 90 czy 95 % trafia na tył. A na tył w haldexie nigdy nie trafi więcej jak 50 %. Bo skrzynia jest połączona na stałe z przednią osią. Jak zasadzie we wszystkich autach z poprzecznym silnikiem i haldexem.
Ta skrzynia rozdzielcza to przekładnia kontowa dołożona przy prawej półosi. Rozdziela ona napęd na tył. Sęk w tym, że przednia oś jest na stałe połączona z skrzynią biegów. I nie możemy od niej odłączyć napędu. A więc tam 50 % trafi zawsze.
Pomimo tego, że mamy pełne zablokowanie haldexa przednie koła nie mogą skorzystać ze swojej mocy bo na lodzie nie mają przyczepności. I wtedy właśnie możemy zinterpretować, że cała moc czy tam 90 czy 95 % trafia na tył. A na tył w haldexie nigdy nie trafi więcej jak 50 %. Bo skrzynia jest połączona na stałe z przednią osią. Jak zasadzie we wszystkich autach z poprzecznym silnikiem i haldexem.
Ta skrzynia rozdzielcza to przekładnia kontowa dołożona przy prawej półosi. Rozdziela ona napęd na tył. Sęk w tym, że przednia oś jest na stałe połączona z skrzynią biegów. I nie możemy od niej odłączyć napędu. A więc tam 50 % trafi zawsze.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 10:51 przez hubertus, łącznie zmieniany 2 razy.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Opel wszędzie (instrukcja, prospekty ) podaje iż w normalnych warunkach dla oszczędności paliwa moment obrotowy w większości przenoszony jest na oś przednią czyli nie ma sytuacji gdy os tylna jest nienapędzana ! Pisze też iż napęd 4x4 jest dostępny już od ruszenia czyli jest dostępny cały czas
Myślę iż producent wie co pisze i mówi lepiej niż osoba z forum ! tym bardziej iż moje obserwacje pokrywają się z tym co podaje producent !
Myślę iż kolega hubertus nie rozumie o co chodzi z tym 90 % na tył !
Auto ma stały napęd na przód to fakt ! i stale podaje tyle samo co na przód na wał napędowy na tył ! to fakt
A haldex z tyłu z tego co dostaje to załącza procentowo moc na tylny dyferencjał !
Czyli może dostać 90 % z tego co przychodzi do haldexą po wale napędowym co nie oznacza iż przód nie ciągnie w tym czasie !
A te 10 % procent na tył nie wynika z jak piszesz się z oporów a z ustawień i charakterystyki haldexa !
Myślę iż producent wie co pisze i mówi lepiej niż osoba z forum ! tym bardziej iż moje obserwacje pokrywają się z tym co podaje producent !
Myślę iż kolega hubertus nie rozumie o co chodzi z tym 90 % na tył !
Auto ma stały napęd na przód to fakt ! i stale podaje tyle samo co na przód na wał napędowy na tył ! to fakt
A haldex z tyłu z tego co dostaje to załącza procentowo moc na tylny dyferencjał !
Czyli może dostać 90 % z tego co przychodzi do haldexą po wale napędowym co nie oznacza iż przód nie ciągnie w tym czasie !
A te 10 % procent na tył nie wynika z jak piszesz się z oporów a z ustawień i charakterystyki haldexa !
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
No przecież masz na tym filmiku nawet, że napęd jest dostępny przy ruszaniu. Ale potem się rozłącza. Sam piszesz o rozłączaniu. Nie może być przypadku, że na przód nie trafia nic. Bo Przód jest na stałe kołami zębatymi połączony ze skrzynią biegów a tył nie bo ma sprzęgło haldexa.
Najlepiej niech ktoś wrzuci zdjęcie skrzyni biegów i tej przekładni kontowej z katalogu części. Wątpliwości zostaną rozwiane.
Najlepiej niech ktoś wrzuci zdjęcie skrzyni biegów i tej przekładni kontowej z katalogu części. Wątpliwości zostaną rozwiane.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ale nikt nie pisał, że insignia ma stały napęd. Po odpaleniu silnika napęd się zapina i ruszając masz 4x4 już.hubertus pisze:Po drugie dwie osoby tutaj napisały, by wyjąc bezpiecznik i wtedy zobaczy się różnice przód vs 4x4. czyli nie wiedząc co piszą potwierdziły, że napęd jest dołączany.
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
FYI Opel przez pierwsze lata produkcji Insignnii zalewał Haldexa zwykłym olejem przekładniowym po czym zrobił wewnętrzną akcję na wymianę oleju...zawsze podchodzę do producenta aut z dystansem - oni tylko składają podzespoły.grzegorz13 pisze:Myślę iż producent wie co pisze i mówi lepiej niż osoba z forum ! tym bardziej iż moje obserwacje pokrywają się z tym co podaje producent !
I tu masz ode mnie Pionę! "z tego co dostaje na tył" to jest klucz, ale imho piszący o 100% na tył nie mieli tego na myśli , choć może to napiszągrzegorz13 pisze:Myślę iż kolega hubertus nie rozumie o co chodzi z tym 90 % na tył !
tego właśnie o czym pisze hubertus poniżejdare50 pisze:hubi zdjęcie czego ?
hubertus pisze:Najlepiej niech ktoś wrzuci zdjęcie skrzyni biegów i tej przekładni kontowej z katalogu części. Wątpliwości zostaną rozwiane.
-
norbi333
- Ekspert
Może ślepy jestem, ale nigdzie nie napisane było, że 100 % na tył,a tylko, że jest możliwość rozdziału mocy w zakresie 0-100 co i filmik pokazuje 100% na przód. Nigdzie nie ma na nim 100 %na tył
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Tak naprawdę ten filmik można se darować. Bo o ile nie wiemy czy między przednim dyferencjałem a przekładnią kontową prowadzącą napęd na tylna oś jest jakieś sprzęgło pozwalające dawkować na przednią oś mniej niż 50 % napędu. To wiemy, że na tylne osi mamy tylko lsd a nie aktywny dyferencjał dopędzający zewnętrzne koło. A jednak na filmiku widać, że koło zewnętrzne ma 50 % mocy czyli więcej niż przednia oś i tylne wewnętrzne koło. A to bez aktywnego dyfra nie możliwe.
Jak dla mnie sprawa jest prosta. Insignia to auto z dołączanym napędem tylnej osi przez haldex IV generacji. Gdzie przednia oś połączona na stałe ze skrzynią biegów może przenieść do 100 % momentu. A tylna dołączana w różnych warunkach może dostać 50 % siły napędowej. Niekiedy bierze się też pod uwagę opór sprzęgła. i wtedy podaje np 90 do 10 lub 95 do 5 w normalnych warunkach i 50 do 50 w warunkach poślizgu przodu.
Uważam, że tryb sport nie może powodować zmiany stosunku np 70 do 30 na stałe z przyczyn o których pisałem wcześniej.
Napęd insigni jest dołączany. Niekiedy elektronika sama przewiduje np przy ruszaniu i załącza. Niekiedy muszą wystąpić warunki np poślizg. Napęd stały jest zawsze jak gdyby włączony i nie zależnie czy ruszamy czy stoimy czy wystąpi poślizg osie są cały czas spięte mechanicznie.
Jak dla mnie sprawa jest prosta. Insignia to auto z dołączanym napędem tylnej osi przez haldex IV generacji. Gdzie przednia oś połączona na stałe ze skrzynią biegów może przenieść do 100 % momentu. A tylna dołączana w różnych warunkach może dostać 50 % siły napędowej. Niekiedy bierze się też pod uwagę opór sprzęgła. i wtedy podaje np 90 do 10 lub 95 do 5 w normalnych warunkach i 50 do 50 w warunkach poślizgu przodu.
Uważam, że tryb sport nie może powodować zmiany stosunku np 70 do 30 na stałe z przyczyn o których pisałem wcześniej.
Napęd insigni jest dołączany. Niekiedy elektronika sama przewiduje np przy ruszaniu i załącza. Niekiedy muszą wystąpić warunki np poślizg. Napęd stały jest zawsze jak gdyby włączony i nie zależnie czy ruszamy czy stoimy czy wystąpi poślizg osie są cały czas spięte mechanicznie.
- Sizon
- Użytkownik
- Auto: Superb 3.6
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: WWL
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ten artykuł moim zdaniem wystarczająco opisuje haldex IV:
https://autokult.pl/14849,uklad-napedu- ... -haldex-iv
Tutaj końcowy fragment, istotny dla tej dyskusji:
"Z konstrukcji Haldexa jasno wynika, że prędkość obrotowa kół może się zmieniać w stosunku od 100:0 do 50:50 (przód:tył). Nie ma fizycznej możliwości, aby tylne koła kręciły się szybciej niż przednie, bo nie ma centralnego mechanizmu różnicowego. Istnieje za to możliwość, aby większość momentu przekazywana była na tylną oś.
W przypadku Haldexa IV rozdział momentu napędowego może osiągać wartość 10:90. Dzieję się tak w przypadku, kiedy przednie koła znajdują się na lodzie, a tylne na nawierzchni o większej przyczepności. Na przednie koła trafia tylko tyle momentu, ile jest potrzebne do pokonania sił tarcia na lodzie oraz ich obracania z tą samą prędkością co kół tylnych. Na te z kolei trafia reszta momentu napędowego generowanego przez silnik. Wszystkie koła obracają się z taką samą prędkością, ale prawie cały moment trafia na tył, który znajduje się w warunkach lepszej przyczepności i "pcha" samochód do przodu. Jasne i klarowne."
https://autokult.pl/14849,uklad-napedu- ... -haldex-iv
Tutaj końcowy fragment, istotny dla tej dyskusji:
"Z konstrukcji Haldexa jasno wynika, że prędkość obrotowa kół może się zmieniać w stosunku od 100:0 do 50:50 (przód:tył). Nie ma fizycznej możliwości, aby tylne koła kręciły się szybciej niż przednie, bo nie ma centralnego mechanizmu różnicowego. Istnieje za to możliwość, aby większość momentu przekazywana była na tylną oś.
W przypadku Haldexa IV rozdział momentu napędowego może osiągać wartość 10:90. Dzieję się tak w przypadku, kiedy przednie koła znajdują się na lodzie, a tylne na nawierzchni o większej przyczepności. Na przednie koła trafia tylko tyle momentu, ile jest potrzebne do pokonania sił tarcia na lodzie oraz ich obracania z tą samą prędkością co kół tylnych. Na te z kolei trafia reszta momentu napędowego generowanego przez silnik. Wszystkie koła obracają się z taką samą prędkością, ale prawie cały moment trafia na tył, który znajduje się w warunkach lepszej przyczepności i "pcha" samochód do przodu. Jasne i klarowne."
-
norbi333
- Ekspert
Wspomaga go mechanizm o ograniczonym poślizgu LSD. System umożliwia przekazanie nawet 100% momentu obrotowego na jedną oś.hubertus pisze:To wiemy, że na tylne osi mamy tylko lsd a nie aktywny dyferencjał dopędzający zewnętrzne koło. A jednak na filmiku widać, że koło zewnętrzne ma 50 % mocy czyli więcej niż przednia oś i tylne wewnętrzne koło. A to bez aktywnego dyfra nie możliwe.
Zródło autocentrum
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Na przednią tak na tylna będzie to tylko 50 % Tak jak napisał i zacytował @Sizon. Ja rano też cytowałem ten sam artykuł na poprzedniej stronie.
-
norbi333
- Ekspert
Lsd jest na tylnej osi i rozdzielczości między tylnymi kołami, a nie przód -tył
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Napisałeś 100 % momentu obrotowego na jedną z osi. Więc o osiach pisałem. Co do lsd na jednej osi to jest jak z haldexem. Może podzielić napęd trafiający na oś co najwyżej po połowie. Czyli gdy lsd nie działa mamy podział 50 do 50. Zapewniany naturalnie przez dyferencjał. Gdy jedno koło wpadnie w poślizg dostaje do 100 % momentu. Ale, że koło się ślizga wkracza lsd i zabiera 50 % na koło mające przyczepność. Czyli kieruje moment tam gdzie się przyda.
Z tymi 100 % jest tutaj podobnie jak w tekście zacytowanym przez @Sizon. Mniej więcej zasada podobna. Wielu interpretuje to tak, że koła na śliskiej nawierzchni nie dostają wtedy napędu a koła na przyczepnej nawierzchni odbierają całą moc. Ale takie przenoszenie mocy dostępne jest jedynie w aktywnych dyferencjałach. A w haldexie czy lsd koła na śliskiej nawierzchni są tak samo napędzane tylko nie mogą tej mocy efektywnie przenieść na podłoże. Dlatego wielu określa to, że oś czy koło na przyczepnym podłożu dostaje 100 czy tam 90 % mocy. A prawda jest taka, że dostaje max 50 % w tych układach. A drugie 50 % kierowane na koło czy oś na nie przyczepnym podłożu idzie w gwizdek. (50 % w przypadku insigni tylko tylna oś)
Wyobraź sobie samochód 4x4 z jedną osią na lodzie i taki z obiema osiami na przyczepnym podłożu. Który szybciej się rozpędzi? Oczywiście ten z obiema osiami na przyczepnym bo cała jego moc pójdzie w przyspieszenie. A moc tego z jedną osią na lodzie ulegnie częściowej stracie na poślizg.
Wyobraź sobie auto z lsd na tylnej osi z jednym kołem na przyczepnym podłożu a drugim na lodzie i ten sam samochód z oboma kołami na przyczepnym. I znowu wystartuje szybciej samochód z oboma kołami na przyczepnym podłożu. Bo tam cała moc pójdzie w przyspieszenie. Oba koła będą ciągnąc tak samo. A w tym z jednym kołem na lodzie. Koło przyczepne będzie ciągnąc ale ze względu, że tylko jedno to nie tak dobrze jak oba na podłożu przyczepnym. Dlatego mówi się o podziale mocy 50 do 50.
Z tymi 100 % jest tutaj podobnie jak w tekście zacytowanym przez @Sizon. Mniej więcej zasada podobna. Wielu interpretuje to tak, że koła na śliskiej nawierzchni nie dostają wtedy napędu a koła na przyczepnej nawierzchni odbierają całą moc. Ale takie przenoszenie mocy dostępne jest jedynie w aktywnych dyferencjałach. A w haldexie czy lsd koła na śliskiej nawierzchni są tak samo napędzane tylko nie mogą tej mocy efektywnie przenieść na podłoże. Dlatego wielu określa to, że oś czy koło na przyczepnym podłożu dostaje 100 czy tam 90 % mocy. A prawda jest taka, że dostaje max 50 % w tych układach. A drugie 50 % kierowane na koło czy oś na nie przyczepnym podłożu idzie w gwizdek. (50 % w przypadku insigni tylko tylna oś)
Wyobraź sobie samochód 4x4 z jedną osią na lodzie i taki z obiema osiami na przyczepnym podłożu. Który szybciej się rozpędzi? Oczywiście ten z obiema osiami na przyczepnym bo cała jego moc pójdzie w przyspieszenie. A moc tego z jedną osią na lodzie ulegnie częściowej stracie na poślizg.
Wyobraź sobie auto z lsd na tylnej osi z jednym kołem na przyczepnym podłożu a drugim na lodzie i ten sam samochód z oboma kołami na przyczepnym. I znowu wystartuje szybciej samochód z oboma kołami na przyczepnym podłożu. Bo tam cała moc pójdzie w przyspieszenie. Oba koła będą ciągnąc tak samo. A w tym z jednym kołem na lodzie. Koło przyczepne będzie ciągnąc ale ze względu, że tylko jedno to nie tak dobrze jak oba na podłożu przyczepnym. Dlatego mówi się o podziale mocy 50 do 50.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 13:30 przez hubertus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
norbi333
- Ekspert
Dobra Niech będzie po Twojemu. Artykuły i filmiki piszą i robią ludzie, którzy nic nie wiedzą
Fabryki również nie wiedzą co wkładają.
Poza tym mam gdzieś jak to działa. Ważne, że zdaje egzamin
Fabryki również nie wiedzą co wkładają.
Poza tym mam gdzieś jak to działa. Ważne, że zdaje egzamin