--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
Haldex a konkretnie tarcze. Można wymienić w nim ten olej i zobaczyć czy pomoże. Jak nie to trzeba rozebrać i czyścić.
-
Daniel81
Znalazłem na Allegro ogłoszenie "regeneracja Haldex i dyfrów " w Oplach. Całość 1300 zł bez wyjęcia i poskładania tego do auta.
Facet twierdzi że wszystko rozkręca, czyści, wymienia filtr i uszczelki.
Co o tym sądzicie?
Facet twierdzi że wszystko rozkręca, czyści, wymienia filtr i uszczelki.
Co o tym sądzicie?
- fuli
- Użytkownik
Tzn się ze chyba zdejmuje kape wymienia filtr i uszczelkę filtra i uszczelkę kapy oraz spuszcza olej w haldexie i wlewa środek czyszczący spuszcza to i zalewa nowym olejem. Ale tarczek nie czyści i simmeringow nie wymienia ale to nie jest konieczne....
-
Daniel81
możliwe, chwilę tylko z nim gadałem przez telefon. A jeżeli jest tak jak piszesz to co o tym sądzicie? Warto?
- fuli
- Użytkownik
Ile masz przejechane j jaki rocznik ? Może oleje się nie wymieszaly a tylko zużyly. I wystarczy zlac wypłukać środkiem i zalać. I wyczyścić zawór sterujący. Mi zaczęło stukać po 150 tyś km.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
To co człowiek oferuje to i pewnie ASO zrobi za podobne pieniądzefuli pisze:Tzn się ze chyba zdejmuje kape wymienia filtr i uszczelkę filtra i uszczelkę kapy oraz spuszcza olej w haldexie i wlewa środek czyszczący spuszcza to i zalewa nowym olejem. Ale tarczek nie czyści i simmeringow nie wymienia ale to nie jest konieczne....
-
Daniel81
- fuli
- Użytkownik
No ja bym nie szedł w kompletną regenerację, skoro już w dyfrze wymieniales. Tylko wymienił olej w samym haldexie. Przeplukal środkiem czyszczącym zalał nowym olejem i dodatkowo wyczyscil zawór sterujący. Ponoć da się go wyciągnąć jak auto jest na podnosniku dźwignięte. Moje ASO chciało to zrobić za 600-700 zł o ile pamiętam.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, o 20:55 przez fuli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Daniel81
A co to za ASO skąd jesteś? bo moi tylko by mosty wymieniali na nowe.
-
Daniel81
ooo to za daleko 
-- 16 mar 2015, o 18:07 --
Przejechałem się autem w celu posłuchania jak to tłucze i dosłownie zgłupiałem, jak się wsłucham i powczówam to mam dziś wrażenie że to tłucze z przodu a nie z tyłu! Co za chole..? Czy to może być coś w przednim napędzie?
-- 16 mar 2015, o 18:07 --
Przejechałem się autem w celu posłuchania jak to tłucze i dosłownie zgłupiałem, jak się wsłucham i powczówam to mam dziś wrażenie że to tłucze z przodu a nie z tyłu! Co za chole..? Czy to może być coś w przednim napędzie?
- fuli
- Użytkownik
To się tak może wydawać... miałem podobne odczucia. Chociaż rozwiać je można dość łatwo. Ruszaj ostrzej na skręconych przednich kołach. Np skrzyżowanie i ruszasz w prawo i zacznie ciągnąć tył... nic wtedy nie czuć na kierownicy czy w nadwoziu pod nogami kierowcy tylko styki/puki... poza tym moje ASO zanim chciało przystąpić do pracy i tego co im zapowiedziałem czy zleciłem najpierw chciało się przejechać żeby zdiagnozować problem tzn go potwierdzić....
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Kolega wcześniej wspominał o mechaniku co rozbiera Haldeksy i regeneruje - ja miałem przyjemność z takim rzemieślnikiem z Częstochowy. Parę tysięcy kilometrów temu po przebiegu około 90.000 km zacząłem słyszeć stuki w tylnym moście. Skontaktowałem się z nim telefonicznie i od razu było widać, że zna się na rzeczy. Mój mechanik wymontował tylni most i wysłał do niego. Regeneracja parę dni dłużej niż początkowo zaplanował, gdyż przy okazji okazało się, że rozbiło się łożysko w Haldeksie od strony wału. Podsumowując - regeneracja przyniosła oczekiwany skutek, koszt regeneracji rozsądny, gwarancja na 6 m-cy - Haldeks śmiga bezproblemowo.
-
Pobo1315
Co oznacza koszt regeneracji rozsądny ? Podziel sie i formacją dla potomnych. Bedzie wiadomo ile taka przyjemność kosztuje.
zaTAPATALKowane
zaTAPATALKowane
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto:
witam dotknęło i mnie jak pisałem wcześniej miałem stuki puki a dzisiaj problem z napędem na wyświetlaczu więc podłączyłem Op coma i odczytuje taki błąd C 0407-64AWD oil pump -slip detected niby błąd skasowałem ale jazdy nie robiłem jeszcze miał ktoś taki przypadek? spotkał się ktoś z czymś takim? czekam na odp pozdrawiam
-- 4 kwi 2015, o 13:53 --
dzisiaj zrobiłem jazdę na mokrej kontrola trakcji się załącza normalnie nic nie stuka na sporcie startuje z miejsca na piasku i zostają cztery ślady z kół. Nie wiem o co chodzi chyba wymienię olej i filtr i zobaczymy. A czy ktoś się orientuje czy jest jakaś akcja serwisowa w oplu co do napędu 4x4 bo obiło mi się że jakaś akcja była.
-- 4 kwi 2015, o 13:53 --
dzisiaj zrobiłem jazdę na mokrej kontrola trakcji się załącza normalnie nic nie stuka na sporcie startuje z miejsca na piasku i zostają cztery ślady z kół. Nie wiem o co chodzi chyba wymienię olej i filtr i zobaczymy. A czy ktoś się orientuje czy jest jakaś akcja serwisowa w oplu co do napędu 4x4 bo obiło mi się że jakaś akcja była.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ciekawe,bo u mnie na mokrym czy nawet mokrej trawie z gazem w podłodze trakcja nie załącza się wcale.Także jak Ci zapala się to napęd pewnie nie działalukasz8484 pisze:zisiaj zrobiłem jazdę na mokrej kontrola trakcji się załącza normalnie nic nie stuka na sporcie startuje z miejsca na piasku i zostają cztery ślady z kół.
-
bmw2011
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Koszt regeneracji 1200 zł. Do tego trzeba doliczyć koszt płynów. Koszy wyjęcia i włożenia do samochodu i odpowietrzania układu jeśli nie robimy tego sami oraz koszt kuriera
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
a więc jest już decyzja jutro wyciągam haldexa a w poniedziałek jak dobrze pójdzie wysyłam go do Częstochowy do regeneracji. 154.000 kilometrów i stało się, diagnoza padła pompa ale i tak wszystko pójdzie do roboty. Będę na bieżąco informował może nawet pokusze się o jakieś zdjęcia. Tak zwany mały przewodnik jak wyciągnąć haldexa, zobacze jak będę stał z czasem
-- 11 kwi 2015, o 14:38 --
haldex wyciągnięty we dwóch około 1,5 godziny oczywiście nie obyło się bez problemów nie dało się odkręcić przegubów z tyłu i jeden czujnik abs poszedł do śmietnika. W poniedziałek wysyłam Pan twierdzi że dwa dni i zregenerowany więc mam nadzieję że przyszła sobota montaż.
-- 11 kwi 2015, o 14:38 --
haldex wyciągnięty we dwóch około 1,5 godziny oczywiście nie obyło się bez problemów nie dało się odkręcić przegubów z tyłu i jeden czujnik abs poszedł do śmietnika. W poniedziałek wysyłam Pan twierdzi że dwa dni i zregenerowany więc mam nadzieję że przyszła sobota montaż.
-
lukasz8484
- Użytkownik
- Miasto:
He he he dlatego nie jechałem kolego do aso za regeneracje zapłacę 1100 tak jestem dogadany z gościem plus oleje. A montaż demontaż to moja robota plus butelka whisky dla kolegi za pomoc . Ciężko nie było choć jak już pisałem nie dało rady odkręcić pół osi z tyłu i pękł jeden czujnik abs.