Witam mam przejechane 132000tyś myslę że najpierw pojadę do serwisu na wgranie nowego softu a potem sie okaże czy cos pomogło i nie wiem czy wymienić olej w skrzyni ,oby po wymianie nie było gorzejkmy pisze:Jaki przebieg auta?
No i chyba nie czujnik tylko cały sterownik skrzyni sądząc po cenie 3000 zł?
Z wymianą oleju w skrzyni to ma rację, może nie co 30 tys, inne źródła podają co 60 tys. ale na pewno nie ma co wierzyć instrukcjom, że olej w automacie jest dożywotni.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
szefoo28
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
- golywojtek
- Użytkownik
- Auto: Insigniaśmierci
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czapielsk/Kartuzy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Gorzej być nie może 
Możesz wgrać najpierw nowy sterownik, ale olej i tak wymień.
Możesz wgrać najpierw nowy sterownik, ale olej i tak wymień.
-
szefoo28
Dzisiaj jestem umówiony w aso zobaczymy co powiedzą a koszt wgrania nowego oprogramowania do skrzyni to 150zł
-- 11 gru 2014, o 12:54 --
-- 11 gru 2014, o 12:54 --
Wgrałem nowy sterownik i jeszcze gorzej teraz jeszcze zaczeło szarpać na wszystkich biegach oprócz tego wgrali mi nowe oprogramowanie sterujące pracą silnika opel zalecił wymianę tegoż oprogramowania i co.i jedno wielkie gówno silnik pracuje głośnie i obroty do tego jeszcze falują masakraszefoo28 pisze:Dzisiaj jestem umówiony w aso zobaczymy co powiedzą a koszt wgrania nowego oprogramowania do skrzyni to 150zł
- golywojtek
- Użytkownik
Mi po wgraniu nowego softu i sterownika obroty miej falowały. Przedostatnia szansa to wymiana oleju w skrzyni.
-
szefoo28
Ok rozumiem tylko że mi przed wgraniem oprogramowania silnik chodził super zero falowań obrotami dopiero po wgraniu sterownika obroty wzrosły na 10000 tyś i wachają sie tak między 8500 a 10000 .A jezeli chodzi o wymiane oleju to gościu z serwisu opla w wielogłowach mówił mi że nie da się odrazu wymienić oleju całego najpierw cos mówił o 3,5 litrach że mogą wymienić dziwnegolywojtek pisze:Mi po wgraniu nowego softu i sterownika obroty miej falowały. Przedostatnia szansa to wymiana oleju w skrzyni.
-
szefoo28
10000-to jest dziesięć tysięcy a nie 10000000 chyba kolego zle widzisz zobacz jeszcze razluki530 pisze:10000000 obrotów? Na pewno mówimy o insigni?
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
10000 tyś to nie 10 000.szefoo28 pisze: obroty wzrosły na 10000 tyś i wachają sie tak między 8500 a 10000 .
Mam jeszcze 2 pytania:
1. co oznacza skrót tyś.
2. 8500 a 10000 masz silnik z motocykla?
- golywojtek
- Użytkownik
Może w twoim ASO nie robili jeszcze dynamicznej wymiany oleju skrzyni, zapytaj się ich.
wiem że sterownik który wygrywają do skrzyni to samouczek.
wiem że sterownik który wygrywają do skrzyni to samouczek.
-
szefoo28
Fakt pomyliłem sie zwracam honorluk59 pisze:10000 tyś to nie 10 000.szefoo28 pisze: obroty wzrosły na 10000 tyś i wachają sie tak między 8500 a 10000 .
Mam jeszcze 2 pytania:
1. co oznacza skrót tyś.
2. 8500 a 10000 masz silnik z motocykla?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Ma może ktoś auto z automatem ,sportem i ma możliwość podpięcia opcoma pod auto?
Potrzebuję sprawdzić jedno ustawienie w skrzyni biegów
Potrzebuję sprawdzić jedno ustawienie w skrzyni biegów
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
W parametrach skrzyni pokazuje tryby pracy skrzyni. Na komfort jest to tryb ekonomiczny, na sporcie pokazuje sportowy. A mnie interesuje co pokazuje w normalnym trybie.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Z tego co pamiętam to na Tour jest tak samo jak na normalnym, czyli tryb ekonomiczny. Mimo wszystko sprawdzę, nie wiem czy uda mi się dzisiaj 
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 15:45 przez KenyBDG, łącznie zmieniany 1 raz.
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Ja też mam automat+sport i na normalnym jest ekonomiczny, na ekonomicznym jest ekonomiczny, a na sporcie jest sportowy 
- KenyBDG
- Użytkownik
Panowie, w internecie znalazłem bardzo fajny manual do skryzni AF40-6, według mnie jest to bardzo ładna instrukacja z bardzo ważnymi informacjami. Wprawdzie manual tyczy się Astry J, ale skrzynia jest taka sama, tzn prawie taka sama
według (www.opel-infos.de/getribe/af40.html)
http://workshop-manuals.com/vauxhall/as ... formation/
http://workshop-manuals.com/vauxhall/as ... formation/
-
yarek82
Ogólnie skrzynia AF40 jest kiepska, nie ważne czy opel czy volvo, koszyczek K1 się wyciera a drobinki robią swoje i zaczyna się od szarpania, kolejna faza to dłuższy czas załączenia biegu(tzn. wrzucasz D a auto stoi przez 2-3sek i dopiero po tym czasie jedzie). Ostatnia faza to całkowity brak reakcji na zmianę biegów. Przechodziłem to w VC.
Ja bym pierwszych objawów zużycia nie ignorował, ja zwlekałem od pierwszych objawów ok rok i skrzynia się rozsypała. Gadałem z 2 firmami, w Zielonej Górze i na Przeźmierowie w Poznaniu. Ceny mnie zabiły
Zielona za sprawdzenie problemu 1800, Poznań 5000. Kompleksowa naprawa skończyła się kwotą 3600 w Zielonej i auto jeździło jak nówka. Poznań za naprawę skrzyni chciał 8000, ale raczej mówili mi o wymianie na zregenerowaną za 12000.
w insigni miała być poprawiona ale chyba im nie wyszło
Ja bym pierwszych objawów zużycia nie ignorował, ja zwlekałem od pierwszych objawów ok rok i skrzynia się rozsypała. Gadałem z 2 firmami, w Zielonej Górze i na Przeźmierowie w Poznaniu. Ceny mnie zabiły
w insigni miała być poprawiona ale chyba im nie wyszło
- KenyBDG
- Użytkownik
Af40-6 została poprawiona w 2011 roku, głównie poprawiono kosz C1 i zastosowano nowszy sterownik.
Z kim rozmawiałeś w Zielonej Górze ?.
Z kim rozmawiałeś w Zielonej Górze ?.