--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
golywojtek
Użytkownik
Auto: Insigniaśmierci
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Czapielsk/Kartuzy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze

Post autor: golywojtek » 12 sty 2015, o 18:25

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 17 sty 2015, o 17:04

no i szarpie dalej, chyba zmienie ASO

-- 17 sty 2015, o 17:04 --

zaczynam sie zastanawiac czy to na pewno tylny naped, ?

Awatar użytkownika
golywojtek
Użytkownik

Post autor: golywojtek » 19 sty 2015, o 11:21

A miałeś już wgrany nowy sterownik do skrzyni?
Masz automat?

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 19 sty 2015, o 18:40

mam manual. teraz znow przestalo szarpac, dzis krecilem go do odciecia obrotow i nawet sie nie zajaknal. juz sam niewiem co jest powodem tych szarpan wystepujacych od czasu do czasu

Awatar użytkownika
golywojtek
Użytkownik

Post autor: golywojtek » 19 sty 2015, o 21:28

Co mi się przydarzyło, mam opisane w tym poście
http://insignia-club.pl/szarpanie-autom ... -t645.html
A kiedy bądź w jaki sposób to szarpanie występuje?

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 20 sty 2015, o 06:54

raz na pare dni, czasem z odstepem tygodniowym, w czasie przyspieszania, takiego jak pedal gazu jest okolo w polowie drogi do podlogi, w koncowej czesci przyspieszania, jest takie poszarpywanie jakby sie kontrola trakcji zalaczala i takie pukanie jakby po plytach betonowych jechal, rowniez podobnie jak przy dzialaniu kontroli trakcji lub abs.

sonnenberg

Post autor: sonnenberg » 20 sty 2015, o 07:33

a turbina ok?
u mnie czasem jak autko postoi kilka dni to gdy dodaję gazu na 2 to zdarza mi się(bardzo rzadko), że jest jakby delikatne przerywanie...ale może mi się zdaje bo na kompie jest wszystko ok.

Awatar użytkownika
golywojtek
Użytkownik

Post autor: golywojtek » 20 sty 2015, o 07:50

Byłeś odczytać błędy? może coś pokaże.
Mam 4 opcje moim zdaniem co to mogło by być.
1.koło zamachowe
2. świece lub kable
3. filtr paliwa
4.turbina
W ASO co mówili na tę przypadek?

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 20 sty 2015, o 08:38

wlasnie problem w tym ze niewiele mowili i niewiele sprawdzali. zapytali tylko czy to 4x4 i odrazu przez telefon postawili diagnoze ze to tylny most. potem wzieli auto na warsztat, przeprogramowlali ABS i wymienili olej w tylnym dyfrze ( wylacznie w nim), stwierdzili ze nie lubia takich przypadkow ze nie wiadomo co jest i kazali jezdzic dalej i testowac czy sa zmiany jakies. dzis spadlo troche sniegu wiec rano posmigalem troche autem. 4x4 dziala swietnie, ciezko doprowadzic do zalaczenia kontroli trakcji, ESP juz szybciej sie odzywa bo auto ma wage stodoly i szybkie wejscie w zakrent robi swoje. Nic nie pukalo, nic nie przerywalo. dziwne ze tak sie ten problep pojawia i znika bez jakichs konkretnych powodow.

Awatar użytkownika
golywojtek
Użytkownik

Post autor: golywojtek » 20 sty 2015, o 10:29

Zadzwoń do GM albo odwiedź ich jak jesteś z Warszawy.
Mnie jak ASO zlewało, zadzwoniłem do GM powiedziałem im jak wygląda moja sprawa. Babka z którą gadałem prosiła aby podać nazwę salonu i jaki serwisant prowadził moją sprawę. Dwa di po tym telefon że mam się wstawić do ASO.
Jak nie będziesz walczył i napierał to będą nas zmywać i olewać!

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 2 lut 2015, o 19:26

Witam serdecznie odswierze temat ponieważ dzisiaj zauważyłem bardzo dziwny dźwięk dwukrotnie, a mianowicie jest już ślisko dzisiaj chciałem ruszyć szybciej ze świateł i włączyłem tryb sport. Kiedy ruszyłem usłyszałem dziwny dźwięk jak by w wydechu blacha brzeczała lub coś takiego nie przejełem się za bardzo i pojechałem. Chciałbym nadmienić że nic nie szarpie, puki były ale wymieniłem poduszke silnika tylna i jak ręką odjął. Kiedy wracałem do domu zjeżdżając z ronda bardzo bym powiedział ostro, zapaliła mi się kontrola trakcji i znowu ten dźwięk. Dziwne i dlatego pisze bo dwa razy tego samego dnia ten sam dźwięk. Czy może ktoś miał podobny problem.? Czekam na odpowiedz pozdrawiam

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 2 lut 2015, o 20:03

A nie jest tak ze to po prostu esp działa ? Ono dość agresywnie przyhamowuje koła jakbyś po tarce jechał. Jutro proponuje sprawdzić na parkingu pod marketem... jak będzie trochę mokry parking to skręć mocno kierownicę i dodaj gazu na dwójce powinna zacząć kontrolka mrugać i znów usłysz ten dźwięk jakbyś jechał po tarce...

Wysłane z S3 za pomocą Tapatalk
Insignia 2.0 cdti ...jeszcze 160 KM 4x4

maniek22777

Post autor: maniek22777 » 2 lut 2015, o 20:41

Oki dzięki sprawdze w sumie za tym drugim razem to bym się zgodził ale za tym pierwszym ze startu spod świateł to raczej dziwna sytuacja. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 14 lut 2015, o 16:05

Odpukać problem po wymianie oleju w dyfrze minął. Jednak po poczytaniu sporej ilości wypowiedzi na wielu forach wszyscy polecają "po 60 tkm wymienić olej w 4x4". Teraz moje pytanie czy wymienić na siłę ten 2 olej i filtr, czy wystarczy ta wymiana oleju w dyfrze co miałem?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2015, o 16:05 przez Daniel81, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Słownik nie gryzie!

kuba369

Post autor: kuba369 » 16 lut 2015, o 15:32

Ja wymieniam oba te oleje przed każdym sezonem zimowym nie zubożeje przez te kilka stówek a wychodzę z założenia ze nic nie jest wieczne szczególnie olej który traci swoje właściwości. haldex jest firma zewnętrzna która dostarcza gotowy produkt GM jeżeli Haldex zaleca wymianę oleju w VW co 30tys to co GM wymyślił za wspaniały olej ze jest u nich nie wymienialny? ;) Ja wymieniam i haldex się ma bardzo dobrze a jak widać problemów z nim jest kupa i coś mi się wydaje ze właśnie przez brak wymian oleju.

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 16 lut 2015, o 16:40

a filtr też wymieniasz?

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik

Post autor: fuli » 16 lut 2015, o 21:04

To są jakieś jaja z podejściem GM do wymiany olejów... niby nie trzeba wg nich tego robić, choć grupa VAG zaleca wymiany. Dzisiaj byłem w ASO i z racji tego, że robię całość tzn wymieniam oleje, oba, filtr uszczelki, także tą od mieszania. Kompleksowo. Jako że serwisant musiał się przejechać żeby to stwierdzić i mówi tak to jest to, problem z tarczkami... że się sklejaja, że powstaje pyłek od tarcia się tych tarcz i oni jak widać doskonale to wiedzą, a żadnych zaleceń na ten temat nie ma, żeby te oleje wymieniać. Ja byłem w ASO 5 tyś km temu z racji komunikatu wszystkim znanego i kontrola nic nie wykazała, aż zaczęło się delikatne szarpanie... także jak juz będę miał po tej całej regeneracji, to co 30 tysięcy będę sobie wymieniał i kłopot z głowy mam nadzieje, choć teraz ta cała regeneracja swoje kosztuje. A robią tak:
1 wyciągają wszystko
2 spuszczaja oleje, czyszczą tarcze, wymieniają uszczelki i filtr
3 składają, zalewają olejami i przejeżdżają 100km
4 następnie spuszczaja oleje i zalewają nowymi
5 czyszczą tez ten zawór sterujący

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 16 lut 2015, o 21:59

A ile biorą za tą usługę?

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik

Post autor: fuli » 23 lut 2015, o 21:35

Ponad 3 klocki za regenerację, czyli wymianę uszczelek olejów i filtra + czyszczenie.... a tak wyglądały moje uszczelki, przebieg 150 tyś... uważam, że wystarczy wymieniać oleje systematycznie i nie będzie problemów, szkoda że tematu nie rozeznałem wcześniej...i że nie ma wzmianki o systematycznej wymianie olejów... po wizycie dowiedziałem się, że jednak zalecają wymianę co 60 tysi, wcześniej mówili, że nie wymienia się i GM nie zaleca... nie obwiniam ich, bo takie wytyczne mają dobrze, że chociaż ASO potrafi się przyznać mimo zaleceń GM ;/ u mnie ponoć nie było wcale źle i być może zwykła wymiana olejów by pomogła, ale chciałem chuchać na zimne i zrobiłem całość, a teraz będę dbał o wymianę na czas... jak widać na simmeringach coś tam się nazbierało przez ten okres ;]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Daniel81

Post autor: Daniel81 » 8 mar 2015, o 17:01

To tak konkretnie która część powoduje te szarpanie dyfer czy haldex? gdzie są te tarczki? Ja miałem zmieniony olej wyłącznie w dyfrze ASO twierdzi że w haldexie nie ma co zmieniać ale szarpanie znów dziś dało o sobie znać, tak jak poprzednio po długiej trasie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”