--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Re: 4x4 wymiana oleju w tylnym dyfrze
Bodajże w Marcu , wymieniłem żeby mieć święty spokój bo autko ma już trochę nalatane , przed wymianą nic się nie działo i dalej nic się nie dzieje złego
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
W przedlifcie 2.8 T i40 tyś, biturbo przebieg 150 tyś i nic się nie działo. Polift 114 tyś i hula wszystko super, polift 74 tyś i tak samo.
W żadnym nie był zmieniany olej
W żadnym nie był zmieniany olej
- dare50
- Zapaleniec
to jakbyś zobaczył jak wygląda olej po 170 tyś i ile jest mułu na dnie to byś od razu wymienił , no ale kto bogatemu zabroni 
-
artiwie15
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Jak w marcu to niby nie tak dawno. No wlasnie ja zrobie 20 tys max tym autem i bede sprzedawac/ 5 tys. Rocznie. Nie wiem czy jest sens wymieniac boje sie uszkodzic naped po wymianie
-
norbi333
- Ekspert
Może dlatego bogaty,bo nie wydaje bez sensu kasy
Idąc tym tropem to wychodziłoby ,że trzeba zmieniać amortyzatory,bo w nich olej już traci właściwości.W skrzyni wymieniałem i jakoś nic nie było lepiej czy gorzej .Dokładnie tak samo.Wystarczy nawet na forum poczytać ,że bywało tak, iż przed wymianą wszystko dobrze,a po wymianie za jakiś czas awarie. Ponoć olej GM taki słaby i tani,a na dobrych auta również się zacierały.Uszczelkę smoka wymieniają profilaktycznie ,a auto i tak zatarte. Czyli zmarnowali kasę.
Dlatego nei widzęsensu wymiany czegoś tylko dla wymiany,bo trzeba by połowę auta wymieniać profilaktycznie
- dare50
- Zapaleniec
To Twoim rozumowaniem nie wymieniaj żadnego oleju w aucie bo po co , a z tymi amortyzatorami to pojechałeś , tam nie ma tarcz ciernych jak w haldexie które się zużywają i osad zostaje w oleju .
-
norbi333
- Ekspert
Dobra szkoda pisania. Co ma wspólnego olej w haldex z silnikowym. Dla mnie możesz wymieniać. Twój problem i Twoja kasa.
A skończy się jak z uszczelką smoka i olejem. Ma paść to i tak padnie.
A skończy się jak z uszczelką smoka i olejem. Ma paść to i tak padnie.
-
seboos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST 4x4
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ma tyle wspólnego ze i jeden i drugi się zużywa, pracują w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem
Ja chyba w lipcu 2017 wymieniłem bo pojawiał się komunikat dotyczący błędu napędu 4x4. I okazało się, że olej jest na tyle zużyty, że wtrącił się osad o konsystencji parafiny. Po wymianie napęd ożył i komunikatu nie ma do chwili obecnej. Samochód jest z Polski i mam pełną historię serwisową, ostatni wpis miesiąc przed zakupem. Przy ok 130k km wymieniany był cały haldex w aso, a przy ok 200k km pojawił mi się wspomniany komunikat.
Jeśli ktoś nie chce to przecież nie musi wymieniać, pewnie silnik bez wymienionego oleju też trochę popracuje...
ale np. VAG, który haldex stosuje zdecydowanie dłużej niż opel, zaleca wymianę oleju co 30k km i dodatkowo filtra co 60k km. Przypadek? 
Jeśli ktoś nie chce to przecież nie musi wymieniać, pewnie silnik bez wymienionego oleju też trochę popracuje...
-
norbi333
- Ekspert
O właśnie. Wymieniałeś dopiero jak pojawił się komunikat.
I w takim razie czemu nie wymieniłeś profilaktycznie po zakupie.
Może przypadek, a może chęci zarobienia
I w takim razie czemu nie wymieniłeś profilaktycznie po zakupie.
Może przypadek, a może chęci zarobienia
- dare50
- Zapaleniec
@norbi333 zaczynasz się /cenzura/ czepiać , ja też wymieniłem po roku od kupna i co chciałem zarobić ? świadomy wybór , a kolega wyżej miał pecha a z drugiej strony szczęście bo ma w sumie nowego Haldexa , i druga sprawa dlaczego inne marki każą wymieniać olej w Haldexie a Opel nie ? i dlatego każdy robi jak uważa , gdyby w książce było info że co 30 tyś trzeba wymienić olej to by nie było dyskusji a tak same teorie spiskowe .
-
seboos
- Nowicjusz
- Miasto:
Tak się składa, że komunikat pojawił mi się w niedługim czasie po zakupie niestety
a profilaktyczną wymianę planowałem tak samo jak to robiłem w VAGU. I trudno mówić o chęci zarobienia, chyba raczej o chęci nie wydania pieniędzy
ale to nie miało nic do rzeczy, jedynie brak czasu po powiększeniu rodziny... cały zabieg planowałem przeprowadzić sam, żeby wszystko porządnie przeczyścic, jak tylko było trochę więcej czasu to się tym zająłem. I nawet jak nie będzie wywalało żadnych błędów to olej będę wymieniał co te 30k km tak jak zaleca VAG. 
- dare50
- Zapaleniec
A zrobiłeś sobie korek do spuszczenia oleju ? ja od razu zrobiłem i teraz po 30 tyś wymienię sam olej bez ruszania dekla a po 60 filtr z olejem
-
seboos
- Nowicjusz
- Miasto:
Też nad tym myślałem, patrzyłem też na obudowy od volvo, żeby można było wymienić filtr bez jej rozkręcania... No ale wtedy zależało mi najbardziej na wymianie oleju, która i tak już była chwilę odkładana. A możesz powiedzieć jakie masz wykonanie tego patentu? Najlepszym bo najniżej położonym miejscem jest to, w którym siedzi pompka, ale wydaje mi się, że wystarczyłoby po prostu na dole obudowy korek umieścić...
-
seboos
- Nowicjusz
- Miasto:
Dzięki, w przyszłym roku przy wymienię olej i filtr, bo stary był mocno zaklejony, więc wymiana po 30k km nie zaszkodzi. I do tego korek będzie 
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Jeśli chodzi o haldex to wymienić olej można. A nawet trzeba. Chodzi o to, że haldex ma elementy cierne czyli tarcze, które pracują we wspomnianym oleju. A skoro są elementy cierne to trąc o siebie w czasie pracy/załączania napędu produkują jakiś syf, który jest zbierany przez olej. Po wymianie oleju mogły się zdarzać awarie. Jeśli olej był długo nie wymieniany w zakamarkach obudowy mogło tu i ówdzie nazbierać się tego syfu. Czysty olej go wypłukał i np zablokował sitko, które jest na pompie.
Mam teraz dwa auta vag 4x4. Zakup 4x4 nie był jakiś planowany po prostu trafiły się w dobrej cenie. Ale to nie o tym. Jedno ma olej w haldexie wymieniony po 100 tys km. Teraz ma 200 tys. Drugie nie miało wcale wymienianego i jeździ. Też 200 tys km. Przynajmniej nie ma nic w książce. Za miesiąc w tym co ma olej 200 tys będę wymieniał zobaczę jak jest.
Natomiast jeśli chodzi o skrzynie czy dyfry wymiana oleju nie ma sensu. Olej fabryczny starczy na bardzo długo.
Mam teraz dwa auta vag 4x4. Zakup 4x4 nie był jakiś planowany po prostu trafiły się w dobrej cenie. Ale to nie o tym. Jedno ma olej w haldexie wymieniony po 100 tys km. Teraz ma 200 tys. Drugie nie miało wcale wymienianego i jeździ. Też 200 tys km. Przynajmniej nie ma nic w książce. Za miesiąc w tym co ma olej 200 tys będę wymieniał zobaczę jak jest.
Natomiast jeśli chodzi o skrzynie czy dyfry wymiana oleju nie ma sensu. Olej fabryczny starczy na bardzo długo.
- hubi_pl
- Użytkownik
- Auto: Panama
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Nie wierzę że czytam niektóre posty....olej się wymienia w każdym układzie który go posiada i kropka.
Jestem świeżo po rozmowach w firmie odnośnie właśnie problemów w napędach w GMie i się okazało że GM nigdy nie wprowadził procedury zmiany oleju, od razu napiszę że jej nie znam (jeszcze) ale jest w podobie rzekomo jak w automatach niektórych, temperatura, wysysanie, odpowietrzanie etc. Bo to że GM zalewał olejem nie zatwierdzonym przez BorgWarnera to już było dawno wiadome.
Jestem świeżo po rozmowach w firmie odnośnie właśnie problemów w napędach w GMie i się okazało że GM nigdy nie wprowadził procedury zmiany oleju, od razu napiszę że jej nie znam (jeszcze) ale jest w podobie rzekomo jak w automatach niektórych, temperatura, wysysanie, odpowietrzanie etc. Bo to że GM zalewał olejem nie zatwierdzonym przez BorgWarnera to już było dawno wiadome.
-
spooky
- Nowicjusz
- Auto: 2.0T
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Jako że dołączyłem do 'szczęśliwych' posiadaczy komunikatu "Sprawdź napęd AWD" proszę o poradę. Po podpięciu do komputera wywaliło błędem 'Silniczek oleju pompy AWD. C0407. Odcięcie.' Zrobiłem jeszcze 1,5k kilometrów i komunikat pojawiał się w losowych momentach, a ostatnio tuż po przekręceniu kluczyka. Natomiast nie stwierdziłem innych niepokojących objawów typu szarpanie, stukanie (tylko raz słyszałem jakieś dziwne odgłosy z tylnej części samochodu).
Oddałem auto do pobliskiego warsztatu, gdzie stwierdzono, że do wymiany jest pompa olejowa. Koszt samej pompy to według nich 3,5k (zamówienie z ASO), a całość razem z pozostałymi częściami i robocizną to 5k. Z tego co rozumiem to chodzi o tę pompę, którą można zamówić dwa razy taniej stąd https://awdcarparts.com/shop/pumps/2276 ... _13280095/? Czy może chodzić o inną pompę?
Olej, uszczelki i filtr w Haldex były wymieniane jakoś 15 miesięcy temu. Niestety nie wiem jaki olej był użyty, najprawdopodobniej taki jaki zaleca Opel.
Rozumiem że z samego opisu ciężko stwierdzić co tak naprawdę jest nie tak, ale może macie jakieś wskazówki? Niestety nie mieszkam już w Warszawie, więc trochę dla mnie jest problematyczne, by podjechać na Trakt Brzeski. Z Waszych relacji wynika, że oddanie sprawy do ASO również może nie być najlepszym pomysłem. Może znacie jakichś specjalistów od tego tematu we Wrocławiu?
Oddałem auto do pobliskiego warsztatu, gdzie stwierdzono, że do wymiany jest pompa olejowa. Koszt samej pompy to według nich 3,5k (zamówienie z ASO), a całość razem z pozostałymi częściami i robocizną to 5k. Z tego co rozumiem to chodzi o tę pompę, którą można zamówić dwa razy taniej stąd https://awdcarparts.com/shop/pumps/2276 ... _13280095/? Czy może chodzić o inną pompę?
Olej, uszczelki i filtr w Haldex były wymieniane jakoś 15 miesięcy temu. Niestety nie wiem jaki olej był użyty, najprawdopodobniej taki jaki zaleca Opel.
Rozumiem że z samego opisu ciężko stwierdzić co tak naprawdę jest nie tak, ale może macie jakieś wskazówki? Niestety nie mieszkam już w Warszawie, więc trochę dla mnie jest problematyczne, by podjechać na Trakt Brzeski. Z Waszych relacji wynika, że oddanie sprawy do ASO również może nie być najlepszym pomysłem. Może znacie jakichś specjalistów od tego tematu we Wrocławiu?