Co to za brednie? Skąd masz takie statystyki?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia biegów M32
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: Skrzynia biegów M32
pracuje w dużym warsztacie i sporo tego już przerobiliśmy.. kolejny przypadek z przed 2 dni.. 1.6T 2009 rok 122 tys nalotu (potwierdzony przebieg) i skrzynia do zrobienia.. w ASO to samo mają.. zdarzały się przypadki że już przy 50 tys km skrzynie trzeba było robić.. jeszcze jakieś pytania ?
-
Balon
- Nowicjusz
- Auto: Opel Astra J
- Kod silnika: A14NET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam. Pytanko? Czy po wciśnięciu sprzęgła w czasie jazdy bądź włączeniu luzu skrzynia się kręci czy wszystko staje w miejscu. Słyszę szum w granicach 50-60 km/h. Szum nie ustaje po wciśnięciu sprzęgła i rozłączeniu napędu. Czy to mogą być łożyska w skrzyni?
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
a lewarek Ci kiwa? kręci się cały mechanizm różnicowy wiec ma prawo huczeć, ale huczeć też może podpora wału, opony...
-
Balon
- Nowicjusz
- Miasto:
Łożysk podpory, kół sprawdzone, opony też bo mam nowe zimówki i też huczy. Lewarek ma lekkie kiwanie na 2,3,4,6. na 1 i 5 nie kiwa.
-
Buluś
- Klubowicz
- Auto: Insignia 1.6T/ VC3,2
- Kod silnika: A16LET
- Miasto: Ożarów Mazowiecki
- Otrzymał piwo: 5 razy
szum podczas jazdy nasilony od około 50 km/h to uszkodzone łożysko na wałku głównym, podczas jazdy nie jesteś w stanie wyhamować skrzyni wciśnięciem sprzęgła, jedynie na postoju
-
Balon
- Nowicjusz
- Miasto:
-
sychie
- Użytkownik
odnośnie kilku pytań co tu padło na temat swapu poniżej link do tematu:
viewtopic.php?f=43&t=6326
viewtopic.php?f=43&t=6326
- eclimann
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.8
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
Cześć,
chciałbym się was poradzić przed podjęciem decyzji i związanych z nią kosztów.
Od pewnego czasu w mojej Isi podczas jazdy słychać dziwny szum dochodzący ze skrzyni biegów. Wpierw myślałem, że to ukryty podtlenek azotu i że zaraz odlecę, autentycznie dźwięk można porównać do startującego F16 ale na 5% volume.
Nie jest to mocno słyszalne, lekko podgłoszę radio i szumu niema. Skrzynia manualna, 6 biegowa - 1.8 benzynka.
ASO do którego jeżdżę ponoć już ten temat przerabiało i twierdzi, że na 100% jest skrzynia do regeneracji i mają na to zestaw naprawczy ( wymiana jakichś tam blaszek w skrzyni ). Dodali też, że nie jest to mega pilne ale trzeba zrobić.
Moje pytanie jest do was czy ktoś miał podobny przypadek i serwis mu naprawiał skrzynię ?
Wyceną jaką otrzymałem to 4,500.
Kontaktowałem się z innymi ASO dla rozeznania ale niestety bez spojrzenia na auto nie są w stanie nic powiedzieć co jest w sumie zrozumiałe dla mnie.
Edit: Po doczytaniu forum: skrzynia M32-6 WR i wszystko jasne.
Pozostaje tylko jedno pytanie czy 4,5 tysia za naprawę skrzyni to nie jest przegięcie ?
chciałbym się was poradzić przed podjęciem decyzji i związanych z nią kosztów.
Od pewnego czasu w mojej Isi podczas jazdy słychać dziwny szum dochodzący ze skrzyni biegów. Wpierw myślałem, że to ukryty podtlenek azotu i że zaraz odlecę, autentycznie dźwięk można porównać do startującego F16 ale na 5% volume.
Nie jest to mocno słyszalne, lekko podgłoszę radio i szumu niema. Skrzynia manualna, 6 biegowa - 1.8 benzynka.
ASO do którego jeżdżę ponoć już ten temat przerabiało i twierdzi, że na 100% jest skrzynia do regeneracji i mają na to zestaw naprawczy ( wymiana jakichś tam blaszek w skrzyni ). Dodali też, że nie jest to mega pilne ale trzeba zrobić.
Moje pytanie jest do was czy ktoś miał podobny przypadek i serwis mu naprawiał skrzynię ?
Wyceną jaką otrzymałem to 4,500.
Kontaktowałem się z innymi ASO dla rozeznania ale niestety bez spojrzenia na auto nie są w stanie nic powiedzieć co jest w sumie zrozumiałe dla mnie.
Edit: Po doczytaniu forum: skrzynia M32-6 WR i wszystko jasne.
Pozostaje tylko jedno pytanie czy 4,5 tysia za naprawę skrzyni to nie jest przegięcie ?
Ostatnio zmieniony 3 sie 2018, o 19:29 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów. Regulamin Forum.
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
tak to jest przegięcie
. 1200-2000 tyś to granica w której powinieneś się zmieścić
. oczywiście przy zdaniu swojej skrzyni
- eclimann
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.8
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
@Adrian9393 czyli ASO zdecydowanie sobie za dużo krzyczy ...
@sychie - przebieg to 124tys także chyba sporo wytrzymała
2011 rocznik, auto jakieś 4 lata temu odkupiłem od banku także w papierach się wszystko zgadza i ze skrzynią nic wcześniej nie było robione.
BCS - nie pytałem ale jutro zadzwonię jeśli polecasz i dobrze robią
@sychie - przebieg to 124tys także chyba sporo wytrzymała
BCS - nie pytałem ale jutro zadzwonię jeśli polecasz i dobrze robią
-
sychie
- Użytkownik
jak na benzynę 1.8 wytrzymała żałośnie mało. tam jest niski moment obrotowy wiec dziwne ze pada.
ja tam nic nie robiłem, ale dużo osób poleca. Jeszcze jest serwis w Wawie od skrzyń co też polecają.
ja tam nic nie robiłem, ale dużo osób poleca. Jeszcze jest serwis w Wawie od skrzyń co też polecają.
-
pawelworoszylo1
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
Hej. Mam insignia 1.8 2012 ze skrzynią m32. Skrzynię wymieniłem na regenerowaną Ale pojawił się problem. Po gwałtownym puszczeniu pedału sprzęgła na jakimkolwiek biegu słychać stuk, zdarza się także podczas normalnej jazdy. Korzystając z pomocy dziewczyny ustaliłem że dźwięk dochodzi z układu rozniciwego. Miał ktoś kiedyś taki problem? Przełożenie układu z innej skrzyni powinno pomóc?
-
pawelworoszylo1
- Nowicjusz
- Miasto:
Okazało się że śruba od srodkowej poduszki była luźna. Powodowała metaliczny stuk.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2018, o 17:24 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum. Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj". Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum. Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj". Regulamin forum.
-
tomciozcch
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Witam,
jestem posiadaczem felernej m32
. Zaczęło się od tego, że czasem jak agresywniej ruszałem i włączałem 2 bieg to przy puszczeniu sprzęgła słychać było puknięcie, czasem aż całe auto zadrżało. Drążek zmiany biegów kiwał się przy dodawaniu gazu. Mechanik stwierdził, że to łożyska w skrzyni i wziął się za regenerację. Po wymianie łożysk (wymienił tylko te które jego zdaniem były felerne), wymienił również dwumas ale zapewniał, że sprzęgło jest w idealnym stanie i zostało stare. Przy odbiorze auta sprzęgło początkowo się ślizgało, potem trzymało. Niestety drążek dalej się kiwa, stuki dalej występują, nawet jak jadę na 6 biegu na tempomacie i wyłączę go lub gdy jadąc puszcze gaz słychać stuk obojętnie na jakim biegu. Mechanik próbował jeszcze regulować podkładkami napięcie łożyska ,nic to nie dało. Jak auto było na podnośniku kręcąc synchronicznie do przodu i do tyłu przednimi kołami słychać stuk. Po rozłożeniu i sprawdzeniu mechanizmu różnicowego okazuję się, że jest ok. Dodam, że jak ruszam i nagle szybko wcisnę sprzęgło to cały samochód aż zadrży. Samochód był na szarpakach już dwa razy nic nie wykryto. poduszka skrzyni niby ok, sinik mocno się kiwa moim zdaniem ale czy to może dawać taki objaw? Czasem mam również problem z wrzuceniem 1 biegu bądź wstecznego, sama skrzynia w porównaniu z moim byłym passatem b6 chodzi jakoś dziwnie ale jeździłem inną isią i wiem że to pięta achillesowa tego modelu. Co jeszcze mogę sprawdzić?
jestem posiadaczem felernej m32
-
pawelworoszylo1
- Nowicjusz
- Miasto:
A miał ktoś kiedyś problem z wyciem? Nie mam turbo A gdy jade to coś wyje jak turbina. Skrzynia po regeneracji. Wymienione wszystkie łożyska i synchronizatory. Najbardziej to słychać od 3 biegu w zwyrz. Na postoju totalna cisza
Dodano po 7 minutach 2 sekundach:
Dodano po 7 minutach 2 sekundach:
Jak drążek się kiwa to raczej poduszki. Przynajmniej na mój gust.tomciozcch pisze: ↑4 wrz 2018, o 19:10Witam,
jestem posiadaczem felernej m32. Zaczęło się od tego, że czasem jak agresywniej ruszałem i włączałem 2 bieg to przy puszczeniu sprzęgła słychać było puknięcie, czasem aż całe auto zadrżało. Drążek zmiany biegów kiwał się przy dodawaniu gazu. Mechanik stwierdził, że to łożyska w skrzyni i wziął się za regenerację. Po wymianie łożysk (wymienił tylko te które jego zdaniem były felerne), wymienił również dwumas ale zapewniał, że sprzęgło jest w idealnym stanie i zostało stare. Przy odbiorze auta sprzęgło początkowo się ślizgało, potem trzymało. Niestety drążek dalej się kiwa, stuki dalej występują, nawet jak jadę na 6 biegu na tempomacie i wyłączę go lub gdy jadąc puszcze gaz słychać stuk obojętnie na jakim biegu. Mechanik próbował jeszcze regulować podkładkami napięcie łożyska ,nic to nie dało. Jak auto było na podnośniku kręcąc synchronicznie do przodu i do tyłu przednimi kołami słychać stuk. Po rozłożeniu i sprawdzeniu mechanizmu różnicowego okazuję się, że jest ok. Dodam, że jak ruszam i nagle szybko wcisnę sprzęgło to cały samochód aż zadrży. Samochód był na szarpakach już dwa razy nic nie wykryto. poduszka skrzyni niby ok, sinik mocno się kiwa moim zdaniem ale czy to może dawać taki objaw? Czasem mam również problem z wrzuceniem 1 biegu bądź wstecznego, sama skrzynia w porównaniu z moim byłym passatem b6 chodzi jakoś dziwnie ale jeździłem inną isią i wiem że to pięta achillesowa tego modelu. Co jeszcze mogę sprawdzić?