--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Problem ze skrzynią po uderzeniu w tył

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Re: Problem ze skrzynią po uderzeniu w tył

Post autor: norbi333 » 2 lis 2018, o 22:21

Zbyszek01 pisze:
2 lis 2018, o 22:07
Prawą z tyłu uderzysz w lewą jedzie, to normalne.
Uderzasz. A patrząc na zdjęcia to szkody parkingowe gorzej wyglądają.
I ciekawe jaki ubezpieczyciel zgodzi się na auto zastępcze przy takiej szkodzie

tomaszroj1
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Lubuskie

Post autor: tomaszroj1 » 2 lis 2018, o 22:22

Po pierwsze piszę, że zepchnął mnie na lewą stronę dlatego uderzenie jest bardziej w środek i na prawej stronie. Po drugie zderzak(po otwarciu klapy )widać , że jest zgnieciony bo nawet ta ozdobna karbowana listwa wyrwała się z zaczepów i nie można jej wcisnąć ponownie ( nie widać tego na tych zdjęciach) a przycisk wcześniej działał, wyłamany jest również jeden czujnik cofania a sam zderzak zmienił w miejscu uderzenia kształt i jest wyrwany z zaczepów pod błotnikiem prawym ( przesunięty ok 5-6mm do przodu).

A co do puszczenia hamulca podczas uderzenia to jest fizyka , żeby sprawdzić jej działanie bez badań niszczących zrób test mocnym autem ( na przykład można by użyć mojego saaba 9-5 2.3t :) ) , siądź na siedzeniu pasażera a kierowca niech wystartuje na pełnym bucie , ty w tym czasie spróbuj ręką dotknąć podszybia. Tak działa siła bezwładności .

Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
Auto zastępcze dał mi właśnie ubezpieczyciel więc chyba zgodę wyraził.

Dodano po 6 minutach 7 sekundach:
"peja-1991" przedstawiciel TU przekazał mi że umówi termin przekazania auta do ASO Opel w ZG bo mają podpisane porozumienie o współpracy i to dlatego ta informacja wzbudziła mój niepokój odnośnie bezstronności ASO.

Dzięki jeszcze raz za wszelką pomoc myślę że temat idzie już nie do końca w tym kierunku co chciałem i można go uznać za zamknięty.

Pozdrawiam wszystkich

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 4 lis 2018, o 10:29

Może być problem z ta skrzynią Ciężko będzie udowodnić, że jej problemy związane są z tym w sumie nie aż tak mocnym uderzeniem. ASO może naprawić zniszczone od uderzenia części. Ale skrzyni już nie musi.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 10:44

Uderzenie było mocne bo go popchnęło na lewą str.
Nie wiadomo jak jest pod spodem, pod zderzakiem i co tam się pogięło lub pourywało. Plastik (zderzak) powrócił prawie do swoich kształtów ale ważne jest to co na zewnątrz ale ważniejsze pod spodem bo tam będzie widać siłę uderzenia.
Do fachowca (rzeczoznawcy?) będzie należało ocenić czy skrzynia ucierpiała po zadziałaniu takich sił i na takim przełożeniu w którym auto stało i nic się nie obracało a zostało na siłę przepchnięte.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 4 lis 2018, o 11:06

To z ciekawości.Która firma ubezpieczeniowa jest taka chojna,że przy takim uderzeniu daje auto zastępcze?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 263 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 4 lis 2018, o 11:09

Norbert, chyba każda, jak zgłaszasz z assistance z miejsca zdarzenia, i oni zabierają te puknięte do swojego warsztatu- wtedy na lawecie przywożą już zastępcze. No ja dwa razy mogłam tak mieć, a wracałam ze stuknięć osobiście, ale dlatego też teraz latam świeżą insignią a nie autem małym od assistance. I należy się bardziej z OC niż z AC, co już też przerobiłam.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 11:11

Wszystko zależy od opcji i sumy ubezpieczenia.

Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 4 lis 2018, o 11:12

Tylko chodzi mi o ten konkretny przypadek,a nie ogólnie

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 4 lis 2018, o 11:34

@Zbyszek01 w kombiaku przy uderzeniu w tył duża siła jest gdy podłoga się przełamuje. I tak działają wszystkie nadwozia kombi. Dach trzyma a poddaje się podłoga. Po takiej akcji tył zwisa lekko bardziej niż powinien a bardzo dobrze widać to po szczelinach drzwi tylnych i błotników tylnych. Jeśli tego nie ma nikt nie oceni siły jako dużej mogącej zepsuć skrzynię. A nie muszę chyba dodawać, że w ubezpieczalni od razu założą, że kierowca chce ich naciągnąć na dodatkową kasę za zepsutą skrzynię. Jak dla mnie sprawa pachnie sądem. Bo ubezpieczyciel raczej nie zechce zafundować naprawy skrzyni. No chyba, że w sterowniku są zapisane jakieś błędy czy coś mogącego być dowodem, że awaria wystąpiła po uderzeniu.
Generalnie będąc na D i stojąc z nogą na hamulcu. mamy rozłączony napęd od silnika. Jeśli w insigni jest dodatkowe sprzęgło spinające skrzynię z silnikiem na wyższych biegach to i tak było rozłączone. Jeśli jest tylko konwerter to nigdy nie ma spięcia stałego skrzyni z silnikiem. A więc nawet przepchnięcie auta o kilka metrów nie mogło mechanicznie zaszkodzić skrzyni. Inna sprawa to elektronika. Jeśli od wstrząsu uległy uszkodzeniu jakieś elementy to tak. Ale musiały by ulec takiemu uszkodzeniu, które powodowało by wygenerowanie błędów. Jeśli błędów nie ma będzie problem.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 16:25

Mnie nie chodzi o ubezpieczalnie i co oni sobie wymyślają. Zakład który będzie naprawiał (ASO?) jest od tego i to on przedstawia wstępny kosztorys ubezpieczycielowi z możliwością rozszerzenia (lub od razu w wersji rozszerzonej) bo podczas prac jeszcze coś może wyskoczyć. Właściciela auta nie powinno to interesować gdzie i co naprawiać, jednak swoje sugestie powinien wyrazić co mu jeszcze nie pasuje. Powinien zasiać ziarno ....
Wszystko zależy od właściciela co zgłasza a co zobaczy ASO.
Mało tego, nawet po odbiorze auta można zgłaszać usterki tylko że to jest już trudniejsze i udowadniać swoje racje.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 4 lis 2018, o 16:55

Ok właściciel może zgłaszać do ASO usterki jakie mu się podoba. Oni to wszystko naprawią. Tylko pytanie czy potem ubezpieczyciel będzie chciał za wszystko zapłacić. Jest likwidator szkód, który raczej problemów z skrzynią nie zaliczy w poczet szkód po kolizyjnych. Jeśli właściciel zleci naprawę w ASO. to od ubezpieczalni za to kasy nie dostanie. Pozostanie sąd. Chyba, że jak pisałem w ASO znajda jakieś błędy w elektronice pozwalające udowodnić, że wadliwe działanie skrzyni jest z winy kolizji.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 16:59

Zbyszek01 pisze:
4 lis 2018, o 16:25
...
Właściciela auta nie powinno to interesować gdzie i co naprawiać, jednak swoje sugestie powinien wyrazić co mu jeszcze nie pasuje. Powinien zasiać ziarno ....
Wszystko zależy od właściciela co zgłasza a co zobaczy ASO.
...
;D :lol:
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 4 lis 2018, o 17:26

tomaszroj1 pisze:
2 lis 2018, o 19:55
Witam wszystkich
Piszę do was z prośbą o opinię ponieważ może ktoś miał to nieszczęście i również miał taką przygodę i też coś mu się podziało ze skrzynią, problem w tym , że TU sprawcy twierdzi , że nic dla skrzynie przy takim uderzeniu stać się nie mogło . Skrzynia przed zdarzeniem działa bardzo dobrze była regularnie serwisowana.
Ja myślę, że kluczową kwestią tematu jest kto zapłaci za naprawę skrzyni. A reszta to taka sobie dyskusja. W ASO można sobie mówić co tam komu nie pasuje. Tylko pytanie kto zapłaci? W ASO wymienić mogą i pół samochodu czemu nie. Tylko można się na tym przejechać płacąc potem słony rachunek.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 17:55

@hubertus ja nie zlecam naprawy skrzyni tylko naprawę auta po zdarzeniu drogowym ale też tylko sieję ziarno ( ;D ) i pytam czy jest taka możliwość że takie objawy się pojawiły po tym zdarzeniu i poproszę o sprawdzenie tego przez rzeczoznawcę.
Jeżeli odpowiedź rzeczoznawcy z ASO będzie niezadowalająca dla mnie (słabo przekonywałem :( ) to już zostaje mój problem jak to udowodnić (sąd i inne opinie innych rzeczoznawców) lub jak to naprawić. To wszystko też zależy ile mamy czasu i pieniędzy aby dochodzić "naszej" prawdy :oops:
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 4 lis 2018, o 18:10

Ale ASO nie powołuje żadnego rzeczoznawcy. Oni ci mogą naprawiać wszystko jak leci. W końcu im bez różnicy czy zapłacisz ty czy ubezpieczyciel. Rzeczoznawcą w tym przypadku jest likwidator szkód przysłany przez ubezpieczyciela. A co za tym idzie człowiek ten będzie działał na rzecz tego kto mu płaci. Rola mechaników z ASO jest udostępnić pojazd i przedstawić uszkodzone elementy na ile się da. Czasami takie uszkodzenia wychodzą podczas rozbiórki i likwidator jest ponownie ściągany na miejsce. I to jest normalne. Właściciel ma prawo być przy oględzinach. Nawet samo ASO może powiedzieć, że skrzynia źle działa. Dla nich jest to na rękę i perspektywa dużego zarobku bez względu na płatnika. Ale to od likwidatora zależy czy uzna to czy nie.
ASO nie jest w tej sytuacji stroną. Jeśli właściciel zechce naprawy bezgotówkowej to dla nich na rękę. Czym więcej szkód tym lepiej. Problem w tym, że trzeba udowodnić, że dane usterki powstały w wyniku kolizji. Bo jak nie to właściciel płaci za naprawę.
Zostaje jeszcze opcja skorzystania z usług ludzi zajmujących się odzyskiwanie odszkodowań gdy są za niskie i sąd. Gdzie przy pomocy rzeczoznawcy trzeba udowodnić, że skrzynia faktycznie ucierpiała. Oczywiście ubezpieczyciel ma prawo przedstawić swoje dowody, że to nie możliwe i wynająć swego rzeczoznawcę. Co nie chybnie zrobi. Bo ubezpieczalnie mają umowy z prawnikami rzeczoznawcami i czy tam jeszcze trzeba.
Zrozum ASO wcale nie jest tu stroną czy przeciwnikiem właściciela.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz

Post autor: Zbyszek01 » 4 lis 2018, o 18:27

Szkoda się spierać, jak zrobi właściciel i co z tego wyjdzie zobaczymy jak się pochwali. Jeżeli było dobrze a jest źle to ja bym nie odpuścił.

Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”