--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Sterownik z innej skrzyni trzeba zaprogramować do skrzyni a potem zrobić adaptacje.
Jak to nie pomoże to wtedy problem leży gdzie indziej. Tylko gdzie... ?
Jak to nie pomoże to wtedy problem leży gdzie indziej. Tylko gdzie... ?
-
evo
po urwaniu przewodów od temperatury oleju złożyłem wywalał błąd ale szarpań na 1 biegu nie bylo ale za to byly jak zmieniałem bieg z P na D itp . Przed adaptacja było ok. Zrobiłem adaptacje i zaczęło szarpać . Wymieniłem wtyczkę Przestało szarpać na P D R itp ale zaczęło szarpać na 1 biegu ale adaptacji nie robiłem jeszcze
-
admund
- Nowicjusz
- Auto: brak
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Panowie czy da sie w tej skrzyni wyjac kluczyk po zostawieniu auta na D? Lub przelaczyc na D po wyjeciu kluczyka?
Tak jak tu
Auto jest zgaszone:
https://zapodaj.net/f4cbf9c83dd29.jpg.html
Tak jak tu
Auto jest zgaszone:
https://zapodaj.net/f4cbf9c83dd29.jpg.html
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie ma takiej możliwości chyba że awaryjnie przy pomocy specjalnego narzędzia które powinno znajdować się w schowku ,ale zazwyczaj go nie ma. 
-
admund
- Nowicjusz
- Miasto:
to jak to zostało zrobione w takim razie? na zgaszonym silniku???
dodam że to fotka od gościa od którego chcę kupić auto i mam wątpliwości bo więcej zdjęc mi nie dosłał jeszcze.
A czy zatrzymując auto na D można zgasić zapłon? Auto ewidentnie stoi bo fotka robiona z zewnątrz.
dodam że to fotka od gościa od którego chcę kupić auto i mam wątpliwości bo więcej zdjęc mi nie dosłał jeszcze.
A czy zatrzymując auto na D można zgasić zapłon? Auto ewidentnie stoi bo fotka robiona z zewnątrz.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Oczywiście że auto można zgasić na D i pewnie tak gość zrobił. Pewnie nie często jeździ automatem i nie ma nawyku. Na początku zdarza się każdemu zgasić na D.
Nie da się jedynie na D odpalić, a dopiero po przełączeniu na N lub P.
Nie da się jedynie na D odpalić, a dopiero po przełączeniu na N lub P.
-
admund
- Nowicjusz
- Miasto:
ok, dzięki to trochę wyjaśnia czemu na D, nie widać stacyjki czy klucz siedzi, ale pewnie tak.
Jak by ktoś chciał sprzedać ładna swoją sztukę w sedanie z automatem to jestem chętny, najlepiej jak w opc line
Jak by ktoś chciał sprzedać ładna swoją sztukę w sedanie z automatem to jestem chętny, najlepiej jak w opc line
-
Nikox
Witam
Przymierzam się do przejścia ze starego auta na insignie opc w automacie. Nigdy nie miałem autmata a słyszałem że jeśli się zepsuje to tylko płakać
. Jeśli macie doświadczenie z tymi autmatami powiedzcie czy się spisuję , jak wam się jeździ po większych przebiegach i czy mieliście jakieś problemy lub naprawy . Z góry dzięki za rady
Pozdro
Przymierzam się do przejścia ze starego auta na insignie opc w automacie. Nigdy nie miałem autmata a słyszałem że jeśli się zepsuje to tylko płakać
Pozdro
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
To jest temat w którym są informacje na temat awaryjności automatycznej skrzyni biegów: https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t
Skrzynia automatyczna AF-40
Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Skrzynia automatyczna AF-40
Wysłane z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ojciec ma automat w swojej insignii i jak mu się pewnego dnia skrzynia rozsypała to zostawił ponad 8 tys złotych u mechanika (poza aso, na zamiennikach). Jeśli o samą jazdę chodzi to całkiem przyjemnie to pracuje i na pewno jest to wygodne. Ja u siebie nie chciałem automatu, bo przy wizji takich kosztów wolę jednak pomachać trochę dźwignią zmiany biegów.
Z drugiej strony, gdy jest automat to już chyba nie ma dwumasu i silnik też nieco mniej dostaje po dupie, bo skrzynia sama dobiera optymalne przełożenia.
Z drugiej strony, gdy jest automat to już chyba nie ma dwumasu i silnik też nieco mniej dostaje po dupie, bo skrzynia sama dobiera optymalne przełożenia.
- dragi
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 2 razy
No i z powrotem zaczęło szarpać.
Z rzeczy jakie miałem już robione:
- najpierw wymiana oleju
- wymiana kosza K1 i elektrozawory
na jakis czas bylo spoko wrecz lepiej jak z fabryki, po jakimś czasie znowu się zaczęło
- czyszczenie sterownika
- czyszczenie egr
pomogło na krótko
Od kilku dni znowu zaczeło szarpać z tym że szarpie zawsze po którymś razie. Nigdy nie szarpie po odpaleniu i wrzuceniu na D tylko jak pojeżdzę podjadę nie gasze tylko wrzucam na P i jak chcę znowu jechać gdy wrzucam na D to szarpie.
Dzisiaj byłem z powrotem w warsztacie gdzie mi to naprawiano i sami już w sumie nie wiedzą. Umówiliśmy się na środę, że auto im zostawiam i będą szukać
Czy macie jakieś sugestie co może być nie tak ??
W tej chwili już jestem w takim stanie że nawet mogę kupić inną skrzynie ze sterownikiem jeśli to miałoby pomóc.
Nie znam tylko rocznika do którego mogę brać skrzynie.
Z rzeczy jakie miałem już robione:
- najpierw wymiana oleju
- wymiana kosza K1 i elektrozawory
na jakis czas bylo spoko wrecz lepiej jak z fabryki, po jakimś czasie znowu się zaczęło
- czyszczenie sterownika
- czyszczenie egr
pomogło na krótko
Od kilku dni znowu zaczeło szarpać z tym że szarpie zawsze po którymś razie. Nigdy nie szarpie po odpaleniu i wrzuceniu na D tylko jak pojeżdzę podjadę nie gasze tylko wrzucam na P i jak chcę znowu jechać gdy wrzucam na D to szarpie.
Dzisiaj byłem z powrotem w warsztacie gdzie mi to naprawiano i sami już w sumie nie wiedzą. Umówiliśmy się na środę, że auto im zostawiam i będą szukać
Czy macie jakieś sugestie co może być nie tak ??
W tej chwili już jestem w takim stanie że nawet mogę kupić inną skrzynie ze sterownikiem jeśli to miałoby pomóc.
-
Gizd
Chętnie zamienię mój manual na automat jeśli ktoś chętny. Blachy DE musza być. Przebieg do 160tys. rocznik od 2011. Nie żartuję.
-
Gizd
Nie lubię i to wszystko. I jeszcze łydka mnie boli od sprzęgła.
Trochę na zimno ciężko wchodzi dwójka ale sie poprawia, bo wlałem Militec.
Nie mieszkałeś kiedyś w DE?
Trochę na zimno ciężko wchodzi dwójka ale sie poprawia, bo wlałem Militec.
Nie mieszkałeś kiedyś w DE?
-
Andrzej
Automat to wspaniała sprawa miałem Astrę jeździłem 6 lat żadnych problemów pod warunkiem wymiany oleju co 60 000km i mało agresywnej jeździe.
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Myślę że możesz brać każdy rocznik. Ja mam my2011 a mam zamontowaną skrzynie która została wyprodukowana w grudniu 2013, czyli pierwsze kilometry zaczęła kręcić w marcu-kwietniu 2014.dragi pisze: Czy macie jakieś sugestie co może być nie tak ??
Poprzednia skrzynia miała oznaczenie 1FKT a nowa ma 3GGT
Polecam poniższy link, jest przydany w poszukiwaniu nowej skrzyni.
http://www.opel-infos.de/getriebe/af40.html