--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
-
Wachowsky
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiTurbo
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Dopiewo
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
Umówiłem się w ASO na aktualizację oprogramowania skrzyni na piątek, koszt 350-400zł (dla mnie cena bajka jak na ASO
)
Tylko nie rozumiem jednego, oni dopiero na miejscu będą wiedzieć czy jest dostępna aktualizacja do mojego auta czy jak to wygląda?
Nie jest to tak, że jak do każdego A20DTR wychodziła to każde auto w tym silniku nadaje się do aktualizacji?
Tylko nie rozumiem jednego, oni dopiero na miejscu będą wiedzieć czy jest dostępna aktualizacja do mojego auta czy jak to wygląda?
Nie jest to tak, że jak do każdego A20DTR wychodziła to każde auto w tym silniku nadaje się do aktualizacji?
-
mkriso
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0T Sport
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Zawiercie
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 2 razy
Sprawdź sobie tutaj po numerze VIN, czy występuje aktualizacja do Twojego auta:
https://tis2web.service.gm.com/tis2web/
U mnie takowa występuje, ale jeszcze nie umówiłem się na aktualizację
https://tis2web.service.gm.com/tis2web/
U mnie takowa występuje, ale jeszcze nie umówiłem się na aktualizację
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
To jest takie cwane podejście, bo za robotę i tak skasują. A to czy zrobią aktualizację czy nie, to im specjalnie nie zależy, bo kasę za dostęp bierze centrala.
Dodatkowo - do jakiegoś czasu było tak, że oni nie robili aktualizacji jeśli nie byłą krytycznie wymagana. Nawet był problem z tym jeśli klient się upierał że chce.
Ta aktualizacja skrzyni jest/będzie chyba połączona z aktualizacją softu silnika - warto to mieć na uwadze jeśli się posiada chipa
Dodatkowo - do jakiegoś czasu było tak, że oni nie robili aktualizacji jeśli nie byłą krytycznie wymagana. Nawet był problem z tym jeśli klient się upierał że chce.
Ta aktualizacja skrzyni jest/będzie chyba połączona z aktualizacją softu silnika - warto to mieć na uwadze jeśli się posiada chipa
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Poszukaj kogoś z dostępem do SPS, za 250 + robocizna Ci pół auta zaktualizuje, jak nie lepiej. W ASO pewnie policzą Cię 350-400 od modułu za 15 min roboty
-
Wachowsky
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 BiTurbo
- Miasto: Dopiewo
Dzięki Panowie za pomoc. Wklepałem na tej stronce VIN mojego auta to tak naprawdę wszystko mam do aktualizacji od A do Z
Ale najważniejsze też jest Skrzyni biegów. Z tym, że zauważyłem, że jest też aktualizacja silnika, czy poprosić ich, żeby za jednym razem to też zrobili? Czy na kolejną aktualizację kolejne 40 ojro?
Bo jak nie to za jednym razem mogliby też to zrobić, wiadomo skasują pewnie 100 zł, ale za dostęp już zapłacone.
Dodano po 1 minucie 58 sekundach:
Może macie kogoś w okolicy Poznania co mógłby zrobić aktualizację "całego auta"?
Ale najważniejsze też jest Skrzyni biegów. Z tym, że zauważyłem, że jest też aktualizacja silnika, czy poprosić ich, żeby za jednym razem to też zrobili? Czy na kolejną aktualizację kolejne 40 ojro?
Bo jak nie to za jednym razem mogliby też to zrobić, wiadomo skasują pewnie 100 zł, ale za dostęp już zapłacone.
Dodano po 1 minucie 58 sekundach:
Dzwoniłem po mechanikach w okolicy i mało kto ma do Opla takie systemy. Kiedyś byłem u Pana w Bydgoszczy na naprawę tempomatu i tam było widać, że Panowie znają się na Oplach jak mało kto.
Może macie kogoś w okolicy Poznania co mógłby zrobić aktualizację "całego auta"?
-
Franczyslaw
- Forumowicz
- Auto: Opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Szczyrk
- Postawił piwo: 32 razy
Czesc! Nikt nie odpisuje to moze inaczej.
Czy ktos mial problem z filtrami skrzyni? Jakie byly objawy?
Czy ktos mial problem z filtrami skrzyni? Jakie byly objawy?
-
Keppozord
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto: Śląsk
- Postawił piwo: 10 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzisiejsza statyczna wymiana zakończona powodzeniem samemu z kolegą. Zlało się 3 litry bez kilkudziesięciu ml. Uzupełnione, będzie jeżdżone dalej i za miesiąc powtórka kolejny upust i dolewka świeżego oleju. Ma ktoś kod części korka spustowego i wlewu? Wymieniłem małą śrubkę kontrolną, oring i uszczelkę, przy następnej akcji wymieniłbym obie największe.
@EDIT
Tutaj jest pokazane, że spustowy i wlewowy to to samo, natomiast dziś się przekonałem, że to całkiem inne rozmiary Torx.

@EDIT
Kod: Zaznacz cały
https://allegro.pl/oferta/korek-skrzyni-biegow-f40-m32-spustowy-wlewowy-opel-9476734294-
caq666
- Nowicjusz
- Auto: SAAB 1.9 TTID
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
mozna sie z Toba jakos skontaktowac?KenyBDG pisze: ↑26 lut 2015, o 13:49Pisząc o małym procencie, miałem na myśli % Insigni , tych po 2011. Zgadzam się że Pan Kamil to dobry fachowiec, chociaż jego warsztat trochę słaby. Z uwagi iż jestem z Warszawy, dogadałem się z nim iż naprawi sterownik w jeden dzień, niestety nie udało się. Wyciągnął sterownik i stwierdził iż nie da rady wymienić elektrozaworów, trzeba wymienić cały sterownik. Złożył wszystko do kupy no i niestety było gorzej niż przed przyjazdem, szarpało przy zmianie biegów, czego prędzej nie miałem. Pan Kamil powiedział abym sam zrobił adaptacje, bo on nie ma sprzętu. Dobrze że do wawy jest autostrada więc nie było za wiele machania biegami. W wawie zrobiłem adaptacje i wgranie nowego oprogramowania i skrzynia przestała szarpać podczas ruszania, praktycznie w ogóle, chodziła dość dobrze, pozostał tylko problem z redukcją.
Cała sytuację problemów ze skrzynią zgłosiłem handlarzowi, napisałem pismo o obniżenie kosztów lub usunięcie usterki, nie obyło się bez negocjacji. Dogadaliśmy się na koszty pół na pół.
Z uwagi iż został problem z redukcją 5 na 4 i kickdown, postanowiłem naprawić skrzynie, handlarz zaproponował wymianę na nową, Pan Kamil stwierdził że to dobry pomysł o ile skrzynia będzie w miarę świeża. Handlarz załatwił skrzynie z maja 2013 czyli prawie roczna skrzynia. Pan Kamil sprawdził skrzyni i zabrał się za montaż, powiedział iż mogę przyjechać o 8 rano a do 16 skończy i tak tez było. Około 16 odpaliłem silnik, co się okazało został uszkodzony simmering, p. Kamil nie miał, jak się uszkodził ?, może podczas wkładania "na siłe", może już był zepsuty, nie mnie oceniać, według mnie podczas przekładania skrzyni z innego samochodu takie rzeczy jak simmering wymagają wymiany. Na szczęście Pan Kamil poszedł do sąsiedniego warsztatu i tam już mieli simmering. Jadę na jazdę próbną, skrzynia szarpie jak stara k...a, ja zdenerwowany, Pan Kamil mówi że tak musi być - trzeba zrobić adptację, kieruje mnie do ASO bo on nie ma sprzętu, ASO już nie czynne, więc jestem zmuszony jechać do Waw z tak mocnym szarpaniem ( na szczęście tylko podczas wrzucania "D". Dodatkowo p. Kamil zerwał jedną śrubę przy wydechu, powiedział abym sobie sam naprawił, tak też chciałem zrobić, niestety nie udało się musiałem jechać do warsztatu gdzie palnikiem wywalili stara śrube i przyspawali nową. Następny problem to zbieżność.
Jak już dojechałem do Wawy to podjechałem na adaptację, która nic nie pomogła. Przejechałem 1000km z takim szarpaniem i nic nadal szarpało przy "D". Co sie okazało, p. Kamil założył stary TCM do nowej skrzyni. Wystarczyło założyć TCM od skrzyni która dostałem. Po założeniu prawidłowego komputera wszystko wróciło do normy. Podsumowując, zgadzam się iż Pan Kamil ma dość duża wiedzę ale niestety w moim przypadku nie wszystko poszło jak należy. Wiem że jeśli zostawiłbym samochód na klika dni to może zrobił by tą zbieżność i może adaptację. Niestety musiałem zrobić to sam i jechać prawie 500 km z takimi mankamentami. Jednak wszystko rekompensuje cena. Z tego co pamiętam to p. Kamil nie miał zbyt wielu Insigni po 2011 roku, więc może jego niewiedza co do sterownika skrzyni biegów( nie TCM) wynikała właśnie z małej ilości Insigni na swoim warsztacie.
aaaa się rozpisałem.
Tak na marginesie dodam iż cała ta przygoda poszerzyła moje kompetencje, chyba sobie dopisze do CV, "znajomość skrzyni biegów Aisin TF80-SC (AF40-6)". Więc jeśli macie pytania na temat tych skrzyni, walcie śmiało, mam dokumentację, rozpiski itp itd
![]()
-
kropio
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto: ostrzeszów
mam dokładnie ten sam problem co seba1012 opisny w lutym , czy ktoś ten problem rozwiązał ?
-
Lukasz95
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oświęcim
- Postawił piwo: 31 razy
Panowie, obrabia mi sie korek spustowy z rurka przlewowa od skrzyni, Idzie gdzies dorwac nowy w jakies normalnej cenie? Na allegro po 200zl wolaja. Moze ma ktos uzywke w dobrym stanie... ewentualnie czy podejdzie korek spustowy z F40 do AF40?
-
kropio
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Miasto: ostrzeszów
mnie mechanik dopasował i dospawał zwykłą nakrętkę na płaski klucz - może to i nie ta estetyka ale działa 
-
Lukasz95
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Oświęcim
- Postawił piwo: 31 razy
Właśnie, jak uda się nam odkrecic stary, to też tak będę chciał, zeby naspawal nakretke. Czyli korek jest metalowy, i idzie bez problemu nadawać na niego nakrerke?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2021, o 21:46 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
- onyx27
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Trójmiasto
Można wiedzieć ile płaciłeś? Wymiana statyczna czy dynamiczna?wiecek77 pisze: ↑8 kwie 2021, o 21:00Witam ponownie. Byłem, zobaczyłem, wymieniłem... A tak konkretnie to byłem u Sosnowskiego w GdańskuZgodnie z umowioną godziną wjechałem na warsztat i po niecałych 2 godzinach już w drodze do domu. Olej wymieniony, czysty bez opiłków ze skrzynią też nic się nie dzieje
Reasumując polecam warsztat, naprawdę znają się na robocie i skrzyniach biegów... bo przyjechał mój braciszek jakim tam mercem clk czy jakoś tak i mówi że ma problem z najwyższym bieganiem..posprawdzali i po 2 godzinach merc śmigał jak nowy, ogarnęli temat szybko i bezproblemowo
Polecam
Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
No i jeszcze dali to co poniżej...ale nie wiem czy nie mają takiego zestawu dla każdego klienta![]()
![]()
Dodano po 1 minucie 56 sekundach:
20210325_112526.jpg
-
OlaŚwierczyna
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Kielce
Witam , mam wyciek zaznaczony czerwoną kreską na zdjęciu , dodam ze widoczny jest tam czerwony silikon
Insignia 2.0 160km automat 120 tys przebiegu
Możliwe ze ktoś rozbierał wcześniej skrzynie? i w jakim celu ? Jak to uszczelnić ?
Insignia 2.0 160km automat 120 tys przebiegu
Możliwe ze ktoś rozbierał wcześniej skrzynie? i w jakim celu ? Jak to uszczelnić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Pewnie ktoś rozbierał. A w jakim celu to skąd my to możemy wiedzieć? 
Jeśli chcesz pogdybać co tam się ukaże po rozebraniu tego, to tu masz kilka filmików:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?p=214511
Jeśli chcesz pogdybać co tam się ukaże po rozebraniu tego, to tu masz kilka filmików:
https://www.insignia-club.pl/viewtopic.php?p=214511
-
Despes
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA 2.0T LTG
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: KIELCE
- Postawił piwo: 2 razy
Może ktoś się uparł na wymianę filtra oleju
Panowie i panie nurtuje mnie jedno pytanie. Filtr oleju nie jest wymienny bez rozbierania skrzyni ale czy ktoś z was próbował dodać dodatkowy filtr zewnętrzny na wyjściu do chłodnicy?
Oczywiście jeśli to pytanie już padło albo jest wątek na forum to prosił bym o link.
Panowie i panie nurtuje mnie jedno pytanie. Filtr oleju nie jest wymienny bez rozbierania skrzyni ale czy ktoś z was próbował dodać dodatkowy filtr zewnętrzny na wyjściu do chłodnicy?
Oczywiście jeśli to pytanie już padło albo jest wątek na forum to prosił bym o link.