--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40
- Blodziu
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Ełk
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Skrzynia automatyczna AF-40
No właśnie o to mi chodziło gdyż skrzynia chętnie redukuje i wbija na 5k obrotów, a przecież nie zawsze trzeba zbijać dwa biegi.
- quadzz
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 5 razy
Kickdown (but w podłogę) redukuje potężnie. Spokojne wciśnięcie gazu zredukuje jeden bieg zamiast dwóch. 
-
IGI21
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
Witam ponownie wszystkich, kolego "fuli" dzięki za informacje ale cena za naprawę.... trochę przerażająca, obym tyle nie musiał wydać(odpukać w puste nie malowane), Ja na obecną chwile wymieniłem statycznie trzeci raz olej w skrzyni bo Hans/Helmud czy jak mu tam na pewno tego nie robił, olej ciemny, przepracowany, ale po przejechaniu już trochę kilometrów miasto/autostrada coś mi się wydaje, że to nie uzdrowi mojej skrzyni zwłaszcza podczas autostrady. Walczę dalej i liczę na pomoc z waszej strony.
Ps. Poszukuje kontaktu z forumowiczem KenyBDG , ktoś pomoże ?.
Ps. Poszukuje kontaktu z forumowiczem KenyBDG , ktoś pomoże ?.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Mi to wygląda jakby konwerter albo tarczki nie były w stanie przenieść momentu. Możesz spróbować jeszcze zrobić adaptację przez GDS'a.
Jeżeli miałbym dać 8k za remont i wymianę oleju to zastanowiłbym się nad kupnem nowej skrzyni (o ile uda się znaleźć). Kumpel jakiś czas temu miał nową, chyba z 2.0 CDTi 4x4 za bodajże 5k, ale dość szybko mu zeszła. A starą może uda Ci się sprzedać jeszcze komuś, kto zajmuje się regeneracją i odzyskać część kasy.
Jeżeli miałbym dać 8k za remont i wymianę oleju to zastanowiłbym się nad kupnem nowej skrzyni (o ile uda się znaleźć). Kumpel jakiś czas temu miał nową, chyba z 2.0 CDTi 4x4 za bodajże 5k, ale dość szybko mu zeszła. A starą może uda Ci się sprzedać jeszcze komuś, kto zajmuje się regeneracją i odzyskać część kasy.
-
IGI21
- Nowicjusz
Dzięki za podpowiedź, jest ktoś na forum z okolic Warszawy kto posiada taki "GDS" ? chętnie spróbuje. Z mojej obserwacji wynika, że błąd ten wyskakuje tylko przy jeździe autostradowej i pod pewnymi warunkami, czyli np: podjazd pod jakieś wzniesienie i dodanie lekko gazu celem utrzymania tej samej prędkości, szybka energiczna jazda po mieście nie spowodowała tego błędu. Zauważyłem również, że nie zawsze ale czasami wyświetli się kontrolka "check engine" i oczywiście brak możliwości włączenia trybu Sport, lecz co mnie zastanawia, że wystarczą dwie przejażdżki i błąd sam znika i wszystko jest ok. Coś mi się wydaje, że bez wycieczki do Zielonej Góry się nie obędzie.
Ps. Co sądzicie o pewnej ofercie pana z Piły odnośnie zakupu nowej skrzyni 5,5k plus 2k montaż i roczna gwarancja bez limitów km ?.
Ps. Co sądzicie o pewnej ofercie pana z Piły odnośnie zakupu nowej skrzyni 5,5k plus 2k montaż i roczna gwarancja bez limitów km ?.
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
Nie wiem co mogę odpisać. Sumując wychodzi kwota jaką wyżej napisałem u siebie za nową skrzynię. Kwestia czasu, dostępności i później ewentualnych roszczeń gwarancyjnych, jakości wykonania naprawy/wymiany. Ja mogę ten Wrocław polecić generalnie. 4k kilometrów przejechane, nic się nie dzieje. Olej po 2k wymieniony statycznie, kolor oryginalny. Miesiąc minął jeżdżę dalej. Rocznie wyjdzie 50k km.
Jeśli ktoś robił gdzieś indziej, to niech także podzieli się swoimi spostrzeżeniami.
Co do zachowania, które zostało wyżej opisane, mógłbym się podpiąć pod to z moimi usterkami, bo chyba bardzo podobne jeśli nie identyczne. U mnie tarcze zjechane, żur i opiłki. To tak na szybko przy wymianie co zauważyli. W zasadzie już mnie aż tak nie interesowało co w jakim stanie, jeśli dostałem wszystko nowe.
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Jeśli ktoś robił gdzieś indziej, to niech także podzieli się swoimi spostrzeżeniami.
Co do zachowania, które zostało wyżej opisane, mógłbym się podpiąć pod to z moimi usterkami, bo chyba bardzo podobne jeśli nie identyczne. U mnie tarcze zjechane, żur i opiłki. To tak na szybko przy wymianie co zauważyli. W zasadzie już mnie aż tak nie interesowało co w jakim stanie, jeśli dostałem wszystko nowe.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
GDS-em to może conajwyżej skasować adaptacjexul pisze: ↑15 kwie 2020, o 08:00Mi to wygląda jakby konwerter albo tarczki nie były w stanie przenieść momentu. Możesz spróbować jeszcze zrobić adaptację przez GDS'a.
Ale ogólnie by się przydało koledze podpiąć pod kompa tą skrzynię i popatrzeć co jej tam nie pasuje.
Nie jestem pewien czy blędy skrzyni powodują check engine...
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
Powodują zaświecenie checka, potwierdzam.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
To właśnie miałem na myśli
- bani010
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
Koledzy i koleżanki opiszę swój problemik z AF40. Od dłuższego czasu przeciąga mi z 3 na 4 , z lekkim szarpnięciem .... Bieg zmienia się przy około 2400 obrotów . I teraz- dzieje się to tylko raz na zimnym silniku zaraz po odpaleniu i jeździe . Co ciekawe gdy zaraz po tym zwolnię i znowu przyśpieszę zeby zmienić bieg szarpnięcia zero ..... po rozgrzaniu w trakcie dnia i użytkowania problemu brak ..... skrzynia chodzi płynnie , zero szarpnięć P.R.N.D ... wymieniałem olej dynamicznie , mam najnowszy sterownik ... Czy jest możliwa jakaś adaptacja czy coś zaczyna ją boleć nalatane 214 k ??? Miał ktoś podobny problem ???
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Przeciąganie na zimnym nie musi być czymś złym. Skrzynia jest tak zaprogramowana, żeby poprzez przeciąganie, szybciej się nagrzać. Tyle, że szarpnięcia nie powinno być - u mnie nie ma. Choć dla jednego lekkie będzie czymś innym niż dla drugiego
Zdalnie chyba nie jesteśmy w stanie na 100% poradzić czy to problem czy nie 
- wirus
- Nowicjusz
- Auto: Buick Regal AWD
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Rozprza
Jak przedmówca Rooff_ napisał zdalnie nie zdiagnozuje się na 100%. Ze sterownikiem i czujnikami raczej nie ma problemu. Podłączenie kompa prawdopodobnie też nic nie pokarze. Jeśli po wymianie oleju nic się nie zmieniło, śmiem przypuszczać, że coś się dzieje ze skrzynią. W tym momencie nie ma sensu tego rozbierać, jeździć dalej i obserwować. Można zastosować jakiś preparat do oleju np. ceratec liqui moly, nieraz pomaga na takie małe niedomagania, ale czy pomoże pewności nie ma.
-
IGI21
- Nowicjusz
Witam wszystkich ponownie, sprawę z moją skrzynią załatwiała wizyta u pana Kamila z Zielonej G, sterownik wymieniony na nowy plus tłok opaski biegów. Na obecną chwile przejechane już około 2 tyś km wszystko ok.IGI21 pisze: ↑15 kwie 2020, o 08:40Dzięki za podpowiedź, jest ktoś na forum z okolic Warszawy kto posiada taki "GDS" ? chętnie spróbuje. Z mojej obserwacji wynika, że błąd ten wyskakuje tylko przy jeździe autostradowej i pod pewnymi warunkami, czyli np: podjazd pod jakieś wzniesienie i dodanie lekko gazu celem utrzymania tej samej prędkości, szybka energiczna jazda po mieście nie spowodowała tego błędu. Zauważyłem również, że nie zawsze ale czasami wyświetli się kontrolka "check engine" i oczywiście brak możliwości włączenia trybu Sport, lecz co mnie zastanawia, że wystarczą dwie przejażdżki i błąd sam znika i wszystko jest ok. Coś mi się wydaje, że bez wycieczki do Zielonej Góry się nie obędzie.
-
IGI21
- Nowicjusz
Sterownik, olej, tłok opaski ×2, cena 3500 PLN, czas naprawy 6 godzin.
- bani010
- Użytkownik
- Miasto: Koło
- Otrzymał piwo: 3 razy
Dzięki
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Dodano po 4 godzinach 1 minucie 30 sekundach:
Dodano po 4 godzinach 1 minucie 30 sekundach:
Piszesz o preparacie do oleju silnikowego czy do skrzyni ..???wirus pisze:Jak przedmówca Rooff_ napisał zdalnie nie zdiagnozuje się na 100%. Ze sterownikiem i czujnikami raczej nie ma problemu. Podłączenie kompa prawdopodobnie też nic nie pokarze. Jeśli po wymianie oleju nic się nie zmieniło, śmiem przypuszczać, że coś się dzieje ze skrzynią. W tym momencie nie ma sensu tego rozbierać, jeździć dalej i obserwować. Można zastosować jakiś preparat do oleju np. ceratec liqui moly, nieraz pomaga na takie małe niedomagania, ale czy pomoże pewności nie ma.
- wirus
- Nowicjusz
- Auto: Buick Regal AWD
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Rozprza
To jest przykładowy preparat. Akurat ten jest uniwersalny do silnika i skrzyni. Może być innych producentów z bardziej zróżnicowanymi preparatami.
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
U mnie jest tak samo tylko na całkiem zimnym aucie, jak stoi dłużej niż 6h. Spróbuj delikatniej przyspieszać. U mnie jest szarpnięcie i tyle, potem wszystko ok.bani010 pisze: ↑20 maja 2020, o 16:07Koledzy i koleżanki opiszę swój problemik z AF40. Od dłuższego czasu przeciąga mi z 3 na 4 , z lekkim szarpnięciem .... Bieg zmienia się przy około 2400 obrotów . I teraz- dzieje się to tylko raz na zimnym silniku zaraz po odpaleniu i jeździe . Co ciekawe gdy zaraz po tym zwolnię i znowu przyśpieszę zeby zmienić bieg szarpnięcia zero ..... po rozgrzaniu w trakcie dnia i użytkowania problemu brak ..... skrzynia chodzi płynnie , zero szarpnięć P.R.N.D ... wymieniałem olej dynamicznie , mam najnowszy sterownik ... Czy jest możliwa jakaś adaptacja czy coś zaczyna ją boleć nalatane 214 k ??? Miał ktoś podobny problem ???
Albo spróbuj zagrzać auto na postoju po nocnym odpoczynku, a następnie rusz normalnie i zobacz czy też szarpnie.
Ja zaobserwowałem że im zimniej tym szarpnięcie mocniejsze, jak było 26 stopni i auto na słońcu non stop to szarpnięcie było bardzo lekkie.
Spróbuj też raz ruszyć od razu w trybie sport z butem w podłodze. Zobacz czy na wysokich obrotach szarpnie.
-
Marek96
- Nowicjusz
- Miasto: Wrocław
Witam. Mam problem z szkrzynia af40 przy insigni. Mialem takie problemy ze autem szrplo przy redukcji z 5 na 4 raz na jakis czas jak przelaczalem na D to bylo szarpniecie i przy trzymaniu na nogi na hamulcu i puszczeniu tez szarplo. Teraz wymienilem sterowniki hydrauliczny i ten elektryczny i poprawila sie redukcja z 5na4 na zadnych biegach praktycznie nie szarpie tylko mam klopot z tym jak czymie chwile noge na hamulcu na D i jak puszcze to po chwili szarpnie. Raczej czy olej zimny czy rozgrzany nie ma zbytnio roznicy, nie dzieje sie to caly czas. Zostawie samochod na okolo 1godz i juz jest dobrze wszystkk dziala i nie wiem co moze byc przyczyna na tych starych sterownikach to samo sie dzialo tylko to jest do mnie dziwne ze raz szarpie a raz rusza lagodnie. Jesli mozecie to mi doradzcie co to moze byc?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, o 21:36 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8