--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Szarpanie automatycznej skrzyni biegów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Szarpanie automatycznej skrzyni biegów

Post autor: rataj73 » 19 paź 2016, o 06:12

Miałem tak ogólnie co pół roku, po podłączeniu akumulatora na kilka godzin wszystko wracało do normy. W związku z tym ze 2 razy w roku ładuję akumulator a w trakcie ładowania odpinam minus więc od tego momenty takiego efektu nie obserwuję , wszystko chodzi lekko i płynnie.

Dragster
Forumowicz
Auto: Insignia ST 2.0 4x4
Rok produkcji: 2011
Miasto: Koronowo

Post autor: Dragster » 19 paź 2016, o 06:21

Może zwykły reset pomoże. Odepnij akumulator tak jak kolega rataj73 pisze lub przejedz się do ASO by zrobili reset ustawień wyuczonych. Po zmianie oleju zalecany jest reset. Przy okazji można sprawdzić czy masz najnowszy soft TCM'a.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 19 paź 2016, o 07:39

Ace pisze:nie zawsze szarpie choć często, natomiast przy sekwencyjnej zmianie prawie zawsze. Pozostałe zmiany biegów bez zastrzeżeń. A
Miałem podobna sytuacja. Szarpało przy wrzucaniu na D i przy redukcji, dość często. Pojechałem na wymianę oleju i wgrali mi nowy soft. No i po tym zabiegu miałem to co jest u Ciebie. Nie bawiłem się w naprawianie, wymienili mi skrzynie na nową.

dobson

Post autor: dobson » 20 paź 2016, o 17:35

KenyBDG - ile taka impreza jak wymiana skrzyni biegów?

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 20 paź 2016, o 18:52

Skorzystałem z przysługującego mi prawa rękojmi (tak w skrócie).

Dragster
Forumowicz
Auto: Insignia ST 2.0 4x4
Miasto: Koronowo

Post autor: Dragster » 20 paź 2016, o 19:12

Wracając do tematu szarpania i wymiany oleju. Olej trzeba wymienić dwa razy w odstępie 3kkm. Ja kilka dni temu wymieniłem drugi raz olej i w końcu wygląda jak olej a nie czarna smoła. Przez te kilka dni po drugiej zmianie zrobiłem może ze 300km i jest bardzo duża poprawa. Skrzynia wcześniej może i nie szarpała ale jej praca pozostawiała sporo do życzenia. Teraz biegi zmienia miękko, lock-up załącza się prawie normalnie lub normalnie w końcu ta skrzynia ma 220kkm najechane. Nie ma falowań na 5-6 biegu ale to może być zasługa wyczyszczonego MAP Sensora. Muszę jeszcze pojeździć ale wygląda to obiecująco. Wcześniej jeszcze niby ASO wymieniało ale chyba tylko na papierze.
Oczywiście po zmianie oleju reset ustawień wyuczonych, szczególnie tej pierwszej zmianie.

Awatar użytkownika
dragi
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: dragi » 5 lip 2017, o 06:30

Panowie moj znajomy tez ma problem z iska szarpie na rozgrzanym ale nie zawsze. Zanim zdazylem mu polecic warsztat w ktorym ja naprawialem to on juz byl w jednym i powiedzieli mu ze to niekoniecznie stwrownik skrzyni. Ponoc moze to byc rowniez jakis komputer ktory traci adaptacje. Poniewaz jak zrobili mu adaptacje to bylo ok na 1 lub 2 miesiace i potwm znowu poszarpuje. Czy tam oprocz sterownika jest jeszcze jakis komputer ???

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Miasto: Mochowo
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 5 lip 2017, o 06:46

Tak, to co popularnie zwane jest sterownikiem, to zespół elektrozaworów, które sterują przepływem oleju na elementy wykonawcze w skrzyni. Jest to element konstrukcyjnie związany ze skrzynią i stanowi z nią całość mechaniczną.
Natomiast te elektrozawory wymagają sterowania elektrycznego, do tego celu służy komputer, także zwany potocznie sterownikiem, stąd można mieć wątpliwości o jaki sterownik chodzi :)
Komputer jest zamontowany na skrzyni i podłączony elektrycznie z elektroniką samochodu oraz z czujnikami skrzyni i elektrozaworami.
Komputer na podstawie danych z auta steruje elektrozaworami, a te doprowadzają olej sterujący do elementów wykonawczych w skrzyni.

Awatar użytkownika
dragi
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: dragi » 5 lip 2017, o 09:20

Ok dzieki za wyjasnienie. Elektrozawory sa potocznie nazywane sterownikiem i komputer (sama elektronika) jest nazywana sterownikiem. Przekaze to info. Raz jeszcze dzieki wielkie.

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik

Post autor: KenyBDG » 5 lip 2017, o 09:21

Sama elektronika nazywana jest również TCM - transmission control module

Szukran
Nowicjusz
Auto: Isia ST 195KM 4x4
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Szukran » 5 lip 2017, o 14:26

Mi się pojawił ten efekt szarpanie i uderzenia przy ruszaniu na czerwonym , od razu po wymianie softu dot. DPF w ramach kampanii.
Jutro mam jechać na wgranie nowego softu skrzyni. Jestem absolutnie przekonany że wgrany soft DPF doprowadził do zmiany działania skrzyni.
Olej w skrzyni wymieniony 10.000 km temu. Zero problemów podczas jazdy 120km do ASO na kampanię a jak odbieram auto i wracam do domu to pojawiają się efekty szarpanie i inne które opisano w powyższych postach.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2017, o 19:31 przez Szukran, łącznie zmieniany 1 raz.

Bodex

Post autor: Bodex » 5 lip 2017, o 18:58

Jest zasada , nie zepsute naprawiam

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 5 lip 2017, o 21:37

Szukran pisze:Mi się pojawił ten efekt szarpanie i uderzenia przy ruszaniu na czerwonym , od razu po wymianie softu dot. DPF w ramach kampanii.
Jutro mam jechać na wgranie nowego softu skrzyni. Jestem absolutnie przekonany że wgrany soft DPF doprowadził do zmiany działania skrzyni.
Olej w skrzyni wymieniony 10.000 km temu. Zero problemów podczas jazdy 120km do ASO na kampanię a jak odbieram auto i wracam do domu to pojawiają się efekty szarpanie i inne które opisano w powyższych postach.
Chyba mało prawdopodobne,bo robiłem tą kampanię i nie miała żadnego wpływu na działanie skrzyni

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: 2nec » 6 lip 2017, o 15:54

A ja mam taki problem jestem po remoncie silnika (zatarcie) silniczek założony mam delikatne falowanie obrotów na postoju takie jak na filmikach z pierwszej strony ale pojawił się teraz taki myk że po zmontowaniu wszystkiego odebraniu autka oczywiście jestem przewrażliwiony na każdym punkcie mianowicie podczas zmiany z R na D jest takie delikatne opuszczenie obrotami ale wydaje mi się że wcześniej przed zatarciem też tak miałem ale za to jak zmieniam z D na R to jest już większe obciążenie obroty spadają niżej niż z R na D i to dosyć tak nisko że nocą na wyświetlaczu widać lekkie przygaszenie, dodam jeszcze że wyciągana była półoś ponoć mechanik mówił że mogło wylecieć pare setek oleju tak więc pojechałem dzisiaj dolaliśli 150 ml oleju ale nie zdążyłem jeszcze sprawdzić bo pękła mi rura od Intercoolera z Turbo i jutro odbiore autko błąd P2282

I zauważyłem że na zimnim silniku dziś rano gorzej autko odpala chełchłnie sobie z raz tak jak by nie miał paliwka w obiegu

CO do skrzyni to może być wina z byt małej ilości oleju w skrzyni? czy np. po odpięciu zasilania pokasowało się memory i dlatego uczy się jeszcze raz? Po odpięciu memory reset się zrobił do Duńskiego języka nawet

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 6 lip 2017, o 16:22

Skrzynia po odpięciu zasilania powinna chodzić lepiej niż przed, za to jak za mało oleju będzie szarpać. Kup litr oleju i zrób pomiar . Wystarczyło by pół litra na pomiar ale nie sprzedają takich opakowań. Ogólnie to ze sprawdzeniem poziomu to jest właśnie taka lipa że trzeba najpierw część spuścić i z powrotem dolać żeby była pewność.

2nec
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto:

Post autor: 2nec » 6 lip 2017, o 16:34

https://www.youtube.com/watch?v=z6i8GsFoLC4

Tutaj filmik który podesłał mi kolega @profek co prawda inna skrzynia ale możliwe podobieństwo
Dolaliśmy 150 ml zobaczę jak nie będzie zmiany to doleje kolejne 150 ml tylko zastanawiam się czy mogło się coś uszkodzić od wczoraj wieczór do dziś wieczór jeśli faktycznie było mało oleju?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 6 lip 2017, o 19:13

A czemu inna skrzynia? Przecież to jest automat af40 . Jak sprawdzisz poziom jak w filmiku to będzie dobrze. Jeden dzień z niższym stanem oleju nie powinien mieć negatywnych skutków, co innego gdybyś skatował ją gdzieś na autostradzie.
Oczywiście do sprawdzenia poziomu odkręcasz tylko ten cienki korek i jak przestanie lecieć zakręcasz i dolewasz zgodnie z tabelką.

kaolad
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CTDI
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post autor: kaolad » 7 lip 2017, o 09:29

Bodex pisze:Jest zasada , nie zepsute naprawiam

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Bodex jak się kiedyś spotkamy to Ci postawię beczkę piwa za te słowa. Święta racja, jeśli auto jeździ to nie kombinuję. :D :D :D :D :D :D :D :D
Czasami śmiać mi się chce jak czytam, żeby dla zasady wymienić to albo tamto. Regularna kontrola auta i mamy spokój.

yushkevich

szarpanie przy redukcji biegów

Post autor: yushkevich » 31 lip 2017, o 10:13

Koledzy,
posiadam Opla Insignie, 2.0 cdti, rok 2014, przebieg 78 000 km, automatyczna skrzynia biegów opisana w katalogu: trans - auto 6SPD AR AG - AF40EL.
Wczoraj zauważyłem, że nieraz potrafi "szarpnąć" przy redukcji bodajże z 5 na 4 bieg. Jest to rzadkie i nie zawsze występuje szarpnięcie. Olej w skrzyni wymieniony ok 10 000 km temu.
Proszę o poradę :)

Głodny

Post autor: Głodny » 1 sie 2017, o 09:09

Każdej skrzyni zdarza się czasem pogubić i szarpnąć. Dla świętego spokoju warto sprawdzić poziom oleju w skrzyni, może jest jakiś wyciek i trochę go ubyło.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”