--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
leryk1
Nowicjusz
Auto: Insignia ST 2015
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Wrocław

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: leryk1 » 20 mar 2025, o 14:59

tomek_PL pisze:
31 paź 2024, o 07:15
Cześć,
Insignia 2016 rok silnik B20DTH skrzynia AF40. Aktualnie przebieg 129k olej wymieniany ostatni raz przy 108k. Auto mam od grudnia 2023 na początku roku wywalił komunikat "usługa skrzynia biegów" i biegi zmieniały się dopiero przy obrotach ~2.5tys. Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy, ale oddałem do mechanika. Po podłączeniu kompa błąd zacięty bieg 3. Po skasowaniu żadnych problemów do teraz i znowu to samo. Przejechane około 10k kilometrów. W obu przypadkach błąd pojawił się po 2-3 godzinach jazdy po autostradzie. Błędy z OBDII P0700 i P0741 Na co dzień problemów żadnych, nie szarpie, delikatnie muli na zimnym, ale to nic nadzwyczajnego z tego co się orientuję. Dzisiaj w serwisie powiedzieli, że albo sprzęgło albo sterownik. Mechanik ze mnie żaden, więc chciałbym zapytać o poradę czy jest sens myśleć o regenerowanych podzespołach (sprzęgło to chyba jeszcze ok) ale sterownik to raczej nowy? I Na jakie koszty się nastawiać 6-8koła czy więcej? Ewentualnie czy możecie polecić kogoś sprawdzonego od skrzyń biegów we Wrocławiu?
Cześć, czy udało się rozwiązać temat lub znaleźć warsztat we Wrocławiu - mam podobny problem :)

yessir
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Warszawa

Post autor: yessir » 22 mar 2025, o 12:01

Cześć,

Mam problem z autem. Auto wróciło od mechanika, który niby wymieniał skrzynie. Problem jest taki, że po 2 tygodniach dodając gazu auto ledwo rusza i ciągle jest na 1 biegu (w ogóle nie ciągnie auta do przodu). Wsteczny działa normalnie tak jak powinien. Wiadomo co może być przyczyną?

Ogólnie jechałem wczoraj i skrzynia zaczęła lekko szarpać przy zwalnianiu i na koniec wyskoczył mi komunikat sprawdź skrzynie biegów. Komunikat sam zniknął.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: IBZI » 22 mar 2025, o 14:25

Wróć do mechanika z reklamacją.

fesqs
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Sieraków Śląski

Post autor: fesqs » 6 kwie 2025, o 13:31

Witam, problem z insignia a 2012r 2.0 cdti sports tourer, skrzynie af-40. Auto z błędem p0741 - sprzęglo hyrdokinetyczne działanie obwodu lub blokada w stanie wyłączonym. Skrzynia była naprawiana, wymieniony konwerter na używany. Błąd nadal występował. Wymieniony jakiś zaworek lockup(sorry ale nie jestem mechanikiem)- to samo. Wymieniona skrzynia na używaną, podobno sprawną jeździła przez pół roku i znowu wyskoczył ten sam błąd. Moje pytanie brzmi, czy istnieją jakieś inne możliwości poza - poziomem oleju i temperatura (to jest ok), lockupem, konwerterem, które mogą być przyczyną takiego problemu? Czy znacie warsztat blisko lublińca (śląsk), który przeprowadzi skuteczną diagnozę nie za miliony monet? Mnie już na dzień dobry powiedzieli 4k za zdjęcie skrzyni i diagnozę... Ewentualnie jeżeli ktoś ma ochotę, proszę o kontakt sprzedam to auto w jakichś rozsądnych pieniądzach jest w stanie bardzo dobrym dużo pieniędzy poszło, jedyny problem z tą skrzynią, ale już się wyleczyłem z insigni.

edit: dodam, że skrzynia pracuje bardzo przyzwoicie. zdarza jej się szarpnąć delikatnie czasem, ale nadal jej praca wydaje się normalna i płynna

tomek_PL
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Wrocław
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: tomek_PL » 19 kwie 2025, o 10:16

leryk1 pisze:
20 mar 2025, o 14:59
Cześć, czy udało się rozwiązać temat lub znaleźć warsztat we Wrocławiu - mam podobny problem :)
Cześć wiesz co dziwna sprawa. Zmieniłem filtr paliwa i przeszło to raczej przypadek, i spodziewam się, że problem wróci. Ale jak szukasz ogarniętego człowieka od skrzyń to polecam https://maps.app.goo.gl/8KVxMVJ4xTRX4hzz6 Nie owija w bawełnę i zna się na robocie. Kumpel u niego robił i bardzo chwalił.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”