--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
------------------------------Składka klubowa ICP na 2025 - ZAPRASZAMY
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Skrzynia automatyczna 6T45 X23FHD wymiana oleju
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Warszawa
- Kontakt:
Re: Skrzynia automatyczna 6T45 X23FHD wymiana oleju
Tak, trzeba wyciągnąć całą skrzynię.
Uszczelnienia , tłoki, filtr, olej, profilaktycznie przekładka falista, około 8000brutto
Uszczelnienia , tłoki, filtr, olej, profilaktycznie przekładka falista, około 8000brutto
-
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Augustów
No to tak naprawdę skrzynia posypała się dość szybko
Poza tym da się to jakoś sprawdzić bez rozbierania?np. odczytując parametry w czasie rzeczywistym?
I czy jest możliwe, że to jednak coś innego jest?
Poza tym da się to jakoś sprawdzić bez rozbierania?np. odczytując parametry w czasie rzeczywistym?
I czy jest możliwe, że to jednak coś innego jest?
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jedyne co Zobaczysz w parametrach to zwłoka między wysterowaniem zaworu elektromagnetycznego a zmianą obrotów ( wrażenie uślizgu/wzrostu obrotów przed przełączeniem biegów) nic to nie wniesie w weryfikacji. Bez rozbiórki skrzyni nic więcej się nie Dowiesz poza tym co już napisałem wcześniej. Komputer nie powie ci w jakim stanie są uszczelnienia, tarczki, płytka falista, kosze sprzęgłowe znając dobrze te skrzynie (mam aktualnie 4 takie same jak Twoja rozebranie w trakcie naprawy w serwisie) mogę tylko przypuszczać w czym tkwi problem.
Tak, możliwe że po rozebraniu ujawnią się inne usterki - tego nikt bez rozbiórki nie wywróży.
Tak, możliwe że po rozebraniu ujawnią się inne usterki - tego nikt bez rozbiórki nie wywróży.
-
- Nowicjusz
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
Możliwe jest i przy przebiegu 60kkm jak i 350kkm
-
- Nowicjusz
To od czego to tak naprawde zależy?styl jazdy?słaby materiał?wada fabryczna?
Skrzynia nie była katowana,olej zmieniany więc chyba trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz
Czy można z tym jeździć póki znajde jakiegoś ogarniętego mechaniora?
Ale szczerze miałem nadzieję,że będzie to trwalsza skrzynia
Skrzynia nie była katowana,olej zmieniany więc chyba trafił mi się jakiś wadliwy egzemplarz
Czy można z tym jeździć póki znajde jakiegoś ogarniętego mechaniora?
Ale szczerze miałem nadzieję,że będzie to trwalsza skrzynia
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
Masz to auto od nowości ? Przy jakich przebiegach wymieniałeś olej ?
Nie odpowiem Ci czy możesz z tym jeździć, jest ryzyko że jeśli problem się pogłębi to pouszkadza dodatkowe elementy skrzyni i z kosztu 8k zrobi się kilkanaście kpln.
Nie odpowiem Ci czy możesz z tym jeździć, jest ryzyko że jeśli problem się pogłębi to pouszkadza dodatkowe elementy skrzyni i z kosztu 8k zrobi się kilkanaście kpln.
-
- Nowicjusz
Tak, auto od nowości.Olej pierwszy raz wymieniony przy 56kkm, drugi raz 105kkm.
Właśnie szukam mechanika,który się na tym zna i który ogarnie tę skrzynię.
Nie chce jej dodatkowo uszkodzić dlatego jak tylko pojawił się pierwszy objaw to od razu napisałem na forum, żeby ktoś podpowiedział o co chodzi.
Właśnie szukam mechanika,który się na tym zna i który ogarnie tę skrzynię.
Nie chce jej dodatkowo uszkodzić dlatego jak tylko pojawił się pierwszy objaw to od razu napisałem na forum, żeby ktoś podpowiedział o co chodzi.
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2013
Cześć, nie wiem czy to odpowiedni wątek do tego pytania ale chciałem zapytać czy ktoś w tej skrzyni spotkał się z podobnym problemem. Po rozkodowaniu vin auta wyświetliło mi się że mam dokładnie ten model skrzyni (6T45 GM). Auto kupiłem w styczniu 2024 (przebieg 82 tys), pierwsza wymiane statyczną robiłem przy 85 tys (chyba w ogóle pierwsza wymiana w aucie, zalany Dexron VI petro canady), druga przy 87 tys. Ogólnie auto na D jezdzi super, biegi zmienia płynnie bez szarpania itd. Problem jest tylko po rozgrzaniu jak wrzucam R to jest szarpniecie i to mocne. Wydaje mi się ze to szarpniecie było w zasadzie od początku zanim wymieniłem olej ale teraz jest jakby większe i tylko po rozgrzaniu. Na zimnym tylko delikatne. Miał ktoś taki problem? Na forum widzę dużo podobnych rzeczy ale przy aisinach i wrzucaniu D. Mechanik który zmieniał olej powiedział że w aisinach można kompem łatwo skasowac wuczone wartości a przy skrzyni GM trzeba robić cały proces adaptacji a on tego nie poleca bo z szarpania R mogą zacząć szarpać inne biegi na D. Miał ktoś podobny problem?
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
W skrzyniach 6T45 kopnięcia na R zazwyczaj świadczą o popękanym pierścionku sprężystym koszyka od wstecznego biegu, lepiej zrobić skrzynię puki jeszcze wsteczny się nie rozpadł bo potrafi zrobić demolkę w skrzyni !
https://youtu.be/qj6_wdRsF5c?si=IKeE9kkfoAm9-oFu
https://youtu.be/qj6_wdRsF5c?si=IKeE9kkfoAm9-oFu
-
- Nowicjusz
To mnie pocieszyłeś... 
Podzwoniłem jeszcze po 2 warsztatach, do jednego podjechałem i facet powiedział, że skoro na razie jeździ dobrze na D to on by nie wymontowywał skrzyni, tylko zaczął od zrobienia tej adaptacji ewentualnie dodatkowo aktualizacji softu. To w jego ocenie powinno tutaj pomóc. Tylko zaznaczył, że takie cos powinno się zrobić oryginalnym kompem czyli w ASO, bo inaczej to bez sensu. Co myślicie?
Jeszcze jedno pytanie, dzięki za filmik, widzę że to warsztat z Warszawy specjalizujący się w naprawach Opla, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Podzwoniłem jeszcze po 2 warsztatach, do jednego podjechałem i facet powiedział, że skoro na razie jeździ dobrze na D to on by nie wymontowywał skrzyni, tylko zaczął od zrobienia tej adaptacji ewentualnie dodatkowo aktualizacji softu. To w jego ocenie powinno tutaj pomóc. Tylko zaznaczył, że takie cos powinno się zrobić oryginalnym kompem czyli w ASO, bo inaczej to bez sensu. Co myślicie?

Jeszcze jedno pytanie, dzięki za filmik, widzę że to warsztat z Warszawy specjalizujący się w naprawach Opla, ktoś ma jakieś doświadczenia?
- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wyklepany pierścień falisty który powoduje to szarpanie jak się rozpadnie do końca to naprawa będzie dużo droższa, adaptacja może zniwelować objawy ale nie naprawi uszkodzonego pierścienia sprężystego.
Gość który proponować Ci adaptacje nie ma pojęcia o skrzyniach automatycznych...
Gość który proponować Ci adaptacje nie ma pojęcia o skrzyniach automatycznych...
-
- Nowicjusz
Nie no, jasna sprawa i rozumiem co piszesz, że komputer nie naprawi wady mechanicznej tylko ją może oszukać
Pytanie tylko, czy może być jakaś inna przyczyna dająca takie objawy poza pierścieniem? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Powiem szczerze, że tak jak pisałem, było to mam wrażenie po zakupie, jakby spotęgowało się po wymianach oleju ale teraz odnoszę wrażenie jest większe jak ostatnio musiałem kilka razy odłączyć akumulator, bo okazał się za słaby i wariował mi moduł HMI. Po wymianie akumulatora jest ok ale ta skrzynia po prostu szarpie jakby mocniej przy R. Słyszałem, że na tym samym koszu działają też inne biegi a te przy D wchodzą jak po maśle.

- pawel794032032
- Nowicjusz
- Kontakt:
W tych skrzyniach objawy zawsze zaczynają się od wstecznego a na reszcie biegów albo tylko delikatnie szarpie albo nic nie czuć. Zazwyczaj to mniej więcej tak wygląda po rozebraniu https://a.allegroimg.com/s600/117460/7b ... Europejska
-
- Nowicjusz
Ok dzięki za pomoc. Spytam tylko czy ktoś miał jakieś inne doświadczenia, że przyczyna była inna niż pierścień, coś się elektronicznie rozkalibrowało i adaptacja pomogła?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
Pytasz po raz kolejny o to samo. Szansa na usterkę elektroniczną (rozkalibrowanie) jest minimalna. Pierścień właśnie dokonuje żywota i takie są objawy. Mogę Ci także napisać, że jeśli komuś pomogła adaptacja, to na krótko. Kończyło się i tak zazwyczaj remontem skrzyni. Oczywiście zrobisz, jak uważasz. Może jesteś tym wyjątkiem, któremu adaptacja rozwiąże problem...
-
- Nowicjusz
IBZI pytam ponownie o to samo, bo z nadzieją czekam czy ktoś miał wlasnie tak, że moje objawy miał też po jakiś problemach ze spadkami napięcia a nie awarią wspomnianego pierścienia:(
dzięki za info, bo to kolejna opinia potwierdzająca, że chyba nie mam co liczyć na to, że nie jest to kosztowna awaria... Ehh auta nie mam nawet rok, jakieś szarpnięcia na R widoczne były od początku i trochę je bagatelizowałem sądząc że tak musi być i ten typ tak ma i widać że to był błąd bo teraz to i z jakąkolwiek rękojmią też pewnie może być problem a jak skonsultowałem to z warsztatem to naprawa tego tematu może stanowić 1/4 wartości samochodu:(
Dzięki koledzy, napiszę jak u mnie sytuacja się rozwinie i zakonczy...
dzięki za info, bo to kolejna opinia potwierdzająca, że chyba nie mam co liczyć na to, że nie jest to kosztowna awaria... Ehh auta nie mam nawet rok, jakieś szarpnięcia na R widoczne były od początku i trochę je bagatelizowałem sądząc że tak musi być i ten typ tak ma i widać że to był błąd bo teraz to i z jakąkolwiek rękojmią też pewnie może być problem a jak skonsultowałem to z warsztatem to naprawa tego tematu może stanowić 1/4 wartości samochodu:(
Dzięki koledzy, napiszę jak u mnie sytuacja się rozwinie i zakonczy...

- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 39 razy
OK, daj znać, jak się skończyło. Z doświadczenia wiem, że trudno tutaj być optymistą...
-
- Nowicjusz
Jeszcze jedno pytanie przy okazji, macie jakieś sprawdzone miejsce gdzie można naprawić te skrzynię? Najlepiej Warszawa lub okolice:)