--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Spór z ASO - wymiana wybieraka, lewarka... Whatever.

ODPOWIEDZ
Berry

Spór z ASO - wymiana wybieraka, lewarka... Whatever.

Post autor: Berry » 8 sie 2022, o 18:22

Cześć! Temat, który opiszę jest obszerny, ale ciekawy. No i potrzebuję porady, więc tym bardziej proszę o zapoznanie się.

Pacjent: Opel Insignia 2.0 Turbo 4x4 2009r.

Usterka: ciężko pracujący lewo-prawo lewarek skrzyni biegów po rozgrzaniu silnika - na zimnym było ok.

Wstępna diagnoza: "zatarty", uszkodzony wybierak skrzyni biegów. Na forach częsty temat, w większości jest to właśnie usterka wybieraka lub cięgien. W diagnozie utwierdził mnie mechanik, który opiekuje się moim samochodem, wypinając cięgna z wybieraka na gorącym silniku. Wówczas lewarek pracował prawidłowo.
Zabawa zaczyna się gdy oddaję samochód do usunięcia tej usterki w ASO Opla (mój mechanik ma odległe terminy, ASO z dnia na dzień).

Po wstępnej diagnozie ASO twierdzi, że zdiagnozował usterkę i faktycznie trzyma LEWAREK (celowo z błędem) i należy go wymienić. Kilka razy pytałem, czy konsultant ma na myśli lewarek, czy wybierak... Potwierdził, że tak, chodzi o wybierak. Tymczasem odbierając samochód wybierak w skrzyni jest stary a w kabinie mam nowy lewarek...
Żeby tego było mało, brak 1-go i 2-go biegu. Po prostu nie wchodzą... Jak można k***a oddać uszkodzony samochód klientowi bez 1 i 2?! Reklamacja.

Po czasie dzwoni kierownik serwisu, że rozpatrzył reklamację i faktycznie ktoś się pomylił i wymienił lewarek zamiast wybieraka. Bierze to na klatę i na swój koszt zamawia wybierak. Na pytanie co się stało, że nie ma 1-ki i 2-ki odpowiada, że nie wie i tego nie rozumie, ale prawdopodobnie będzie to wina właśnie wybieraka.

Wybierak wymieniony. Odbieram samochód, jazda próbna, lewarek pracuje lekko - usterka usunięta, ale... dalej 1 i 2 wchodzą jak w Kamazie... Ba, nawet po wykonaniu zawracania i wrzucenia wstecznego, jak udało się wrzucić 1-kę to dalej był ***** wsteczny! Reklamacja reklamacji.

W tzw międzyczasie dzwonię do kierownika obsługi klienta i proszę o interwencję dyrektora technicznego w tej sprawie.

Dzwoni kierownik serwisu i mówi, że "skoro mi coś nie pasuje, to wymienia wybierak na stary, skoro jest dobry"... What?! Ponadto mówi, że zamawia cięgna, bo to wina cięgien a jeżeli nie to będzie kombinował, żeby znaleźć przyczynę.
Na pytanie o koszta stwierdza "będziemy rozmawiać".

Teraz nie wiem czego się w tej sytuacji spodziewać. Gość wsadzi stary wybierak, nowe linki... Albo nowy wybierak i nowe linki. Albo nowy wybierak i stare linki. Nie wiem co myśleć. Przypuszczam, że będzie chciał mnie ubrać w koszty wymiany linek i pozostawienie starego wybieraka, żeby się wyczyścić z wymiany złej części? Poza tym jak można do cholery oddac klientowi dwa razy samochód w gorszym stanie niż został oddany do naprawy?
Być może ktoś był w podobnej sytuacji i jest w stanie coś poradzić albo doradzić jak postępować w takiej sytuacji. Czy nastawiać się na rzecznika praw konsumenta i sąd, czy interweniować jeszcze gdzieś. Dajcie znać. Pzdr!

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Re: Spór z ASO - wymiana wybieraka, lewarka... Whatever.

Post autor: dokia » 8 sie 2022, o 18:46

Wszystko rób emailami a nie telefonicznie nawet jeśli nagrywasz rozmowy, bo o tym musisz informować tj że nagrywasz.
I w tym e-mail zapytaj co będą wymieniać bo my tego nie wiemy też.

Berry

Post autor: Berry » 12 sie 2022, o 18:09

Spór zakończony polubownie. Serwis wziął na siebie wymianę cięgien. Do tego, skąd wziął się problem z 1 i 2 po wymianie lewarka rzekomo mechanicy nie doszli. Nie wiadomo dlaczego tak się stało. W każdym razie nauczyłem się, by omijać ASO szerokim łukiem.

Awatar użytkownika
Crazy383
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Crazy383 » 12 sie 2022, o 18:27

Do ASO można wybrać sie czasem jedynie po części

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 13 sie 2022, o 11:35

Typowo polskie podejście.
Mój mechanik nie ma czasu to ratuję się ASO, zamiast cieszyć się, że masz nowe linki na koszt ASO to marudzisz, że 2 razy auto było w gorszym stanie niż jak oddawałeś - tutaj zgoda, ktoś odpowiedzialny za kontrolę jakości powinien po naprawie sprawdzić czy wszystko jest ok i dopiero dzwonić do właściciela/użytkownika auta z informacją, że auto jest gotowe.

Natomiast finał sprawy jest taki, że auto masz naprawione jak domniemam jedynie zapłaciłeś za wybierak.
Więc wypada się tylko się cieszyć.
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”