Witam , mam następujący problem w Oplu Insigni z 2015 roku . Skrzynia biegów automatyczna . Lewarek haczy/zahacza/blokuje się na wstecznym (R) . Czasem tylko czuć małe zahaczenie a czasem zablokuje się na amen i trzeba kilka razy próbować żeby przeskoczył - chodzi mi o sytuacje kiedy parkuję samochód i trzeba przeskoczyć cały zakres od D do P no i po drodze jest R na którym dzieją się te zahaczenia i blokady .
Pierwszy raz zdarzyło się to na jeszcze na oryginalnej gałce ( jeśli faktycznie była oryginalna bo auto kupiłem używane ) tak tym szarpałem , że złamałem gałkę . Kupiłem nową na allegro , nie wiem , ale raczej oryginał to nie jest , natomiast nic się nie zmieniło , raz haczy a raz nie .
Wymiana gałki polegała na szarpnięciu do góry i wyciągnięciu jej , po czym nabiciu nowej . Ostatnio , zablokował mi się wybierak na N też i jak się zdenerwowałem do walnąłem w gałkę od góry i jakby przestało .
Moje pytanie jest takie , czy gałka faktycznie montowana jest na nabicie , czy powinna tam być na dole jakaś zawleczka lub coś w tym stylu co trzyma gałkę dociśniętą ?
Co ewentualnie może być jeszcze problemem ?
Dodano po 7 minutach 29 sekundach:
Znalazłem taki filmik, i wygląda na to , że się to wciska :
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuHaczenie wybieraka w automacie
-
Daniel
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Skoczów
-
tomek0710
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Węgrów
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Haczenie wybieraka w automacie
U mnie dziś wystąpiła taka sytuacja że wajcha od biegów najpierw przeskoczyła z D na N bez wciskania guzika. Potem ruchy jej były takie miekkie, nie było czuc wyraźnego kliknięcia po zmianie przełożenia. A następnie stanęła na P, i ruch lewarkiem nie zmienial przełożenia. Okazało się że rozwaliło się oczko na lince od lewarka zmiany biegów które jest zamontowane za wybieraku/skrzyni - spadło po prostu i teraz muszę jakoś to naprawić bo po kocbiezym ruchu wajcha spada
-
deko232
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A ST 1.6
- Kod silnika: B16DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Grudziądz
- Postawił piwo: 1 raz
Re: Haczenie wybieraka w automacie
Hej, mi dzisiaj także przestała działać skrzynia, nagle nie mogłem z luzu wrzucić na D, problem okazał się tak jak u kolegi powyżej, pękło oczko na końcówce, macie może pomysł gdzie kupić ten przeklęty plastik? Dwoniłem do ASO to są same całe linki a po co mi cała linka skoro pękł tylko plastik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.