--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje na kierownicy
- flcn
- Użytkownik
- Auto: ST Cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: LDZ
Re: Wibracje na kierownicy
Z ciekawostek dotyczących drgania...
Na czarną HB kupiłem wiosną nowe kapcie Nankang. Niby koreańska opona z dobrymi opiniami... Walory trakcyjne super. Niestety przy rozpędzaniu, szczególnie na 3 i 4 biegu wibracje wręcz całej budy. Przy 150 km/h wibracje cały czas czuć, ale nie są aż tak mocne jak przy przyśpieszanu. 3 krotne wyważanie nie pomogło za wiele. Stwierdziłem, że mam tu karę za zakup tanich opon...
Na ST, nauczony doświadczeniem, kupiłem nowe Dunlop
Sport Maxx RT . Od początku nic nie drżało.
Zrobiłem mały eksperyment. Przerzuciłem całe koła z ST na HB. W HB, zgodnie z oczekiwaniami drgania ustały....ALE kombi, mimo oczekiwania takich samych efektów jak w HB, nie zaczęła drżeć. Logiki brak... Nic nie rozumiem....
Pozdrawiam
FLCN
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Na czarną HB kupiłem wiosną nowe kapcie Nankang. Niby koreańska opona z dobrymi opiniami... Walory trakcyjne super. Niestety przy rozpędzaniu, szczególnie na 3 i 4 biegu wibracje wręcz całej budy. Przy 150 km/h wibracje cały czas czuć, ale nie są aż tak mocne jak przy przyśpieszanu. 3 krotne wyważanie nie pomogło za wiele. Stwierdziłem, że mam tu karę za zakup tanich opon...
Na ST, nauczony doświadczeniem, kupiłem nowe Dunlop
Sport Maxx RT . Od początku nic nie drżało.
Zrobiłem mały eksperyment. Przerzuciłem całe koła z ST na HB. W HB, zgodnie z oczekiwaniami drgania ustały....ALE kombi, mimo oczekiwania takich samych efektów jak w HB, nie zaczęła drżeć. Logiki brak... Nic nie rozumiem....
Pozdrawiam
FLCN
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wibracje na kierownicy dopadły i mnie.
Objawy - tylko i wyłącznie przy przyspieszaniu na 3, 4 biegu i podczas stałej jazdy (z tempomatem i bez). Co najciekawsze, wyczuwalne tylko przy prędkości 70-90 km/h, a najbardziej pod obciążeniem. Wibracje wspomniane we wcześniejszych postach przy prędkości 120-140 km/h nie występują.
Felgi proste, wyważone, opony nowe, tarcze klocki przód i tył nowe oraz dotarte, nieszczęsne tuleje sprawdzone oraz każda część, element oraz szczelina, która była dostępna na podnośniku dokładnie zbadana i wszystko siedzi sztywno. Mechanik obstawia którąś z półosi. Ktoś ma jakieś pomysły ?
Objawy - tylko i wyłącznie przy przyspieszaniu na 3, 4 biegu i podczas stałej jazdy (z tempomatem i bez). Co najciekawsze, wyczuwalne tylko przy prędkości 70-90 km/h, a najbardziej pod obciążeniem. Wibracje wspomniane we wcześniejszych postach przy prędkości 120-140 km/h nie występują.
Felgi proste, wyważone, opony nowe, tarcze klocki przód i tył nowe oraz dotarte, nieszczęsne tuleje sprawdzone oraz każda część, element oraz szczelina, która była dostępna na podnośniku dokładnie zbadana i wszystko siedzi sztywno. Mechanik obstawia którąś z półosi. Ktoś ma jakieś pomysły ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Tuleja wyglądają jak dobre, ale w moim przypadku były one winne.
Wysłano z Xperia.
Wysłano z Xperia.
-
michal78
Ja też miałem przygody z wibracjami pomiędzy 110-140 km/h. Na szczęście samochód był jeszcze na gwarancji - ale jak widać między bajki można włożyć to, że tuleje w nowszych modelach są wzmacniane. Jeśli tak - to jak szybo uszkadzały się we wcześniejszych rocznikach?
Podsumowując -na początek podejrzenia padły na źle wyważone koła, klocki, tarcze i dopiero po wykluczeniu tych elementów wymieniono tuleje. Problem zniknął w 99% - minimalnie czuję te wibrację albo już jestem tak mocno wyczulony...
Podsumowując -na początek podejrzenia padły na źle wyważone koła, klocki, tarcze i dopiero po wykluczeniu tych elementów wymieniono tuleje. Problem zniknął w 99% - minimalnie czuję te wibrację albo już jestem tak mocno wyczulony...
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Mam przedlifta 2013 i była kampania na tylne tuleje przedniego wahacza. W ASO stwierdzili że muszą sprawdzić bo montowali jak leciały z magazynu i po VIN nie wiedzą które były zamontowane. Więc może miałeś pecha bo w fabryce zamontowali słabsze.
-
michal78
Tego oczywiście nie rozstrzygniemy, ale z informacji ASO, wynikało, że wszystkie od jakiegoś momentu miały wzmocnione ze względu na wcześniejsze problemy. Tak też tłumaczyli szukanie przyczyny gdzie indziej.. dopiero po wyeliminowaniu innych przyczyn wymienili tuleje (choć nie obyło się bez komentarza, że to prawdopodobnie nic nie zmieni i będą szukać dalej) - a jednak:)
-
prokop
A te półosie to się jakoś da sprawdzić czy się wymienia na chybił trafil ???
Bo też mam w okolicach 110 km/h lekkie wibracje, a czasami jedzie dobrze.
Bo też mam w okolicach 110 km/h lekkie wibracje, a czasami jedzie dobrze.
-
maniek31115
Ja panowie mam ten sam problem wymieniłem tarcze na nowe pulosie tuleje i dalej drgania mi kierownica przy prędkości 140 do 160 dziwna sprawa juz nie wiem co to może być
-
Struzyniak
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja mam dokładnie to samo!opony nowe ,przeguby całe!tarcze klocki nowe!tuleje wachacza nowe te wzmocnione,kierownica drga między 120 a 130!ręce mi już opadają!koła 245/45/18
Wysłane z mojego HTC One
Wysłane z mojego HTC One
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
Ja tez już nie wiem. Bardzo dziwne. Niby poduszka pod silnikiem ok. Klocki tarcze nowe. Tuleje wymienione. Felgi proste mierzone. Koła wyważone na hunter 9700 z testem drogowym i optymalizacja i co ? Są wibracje między 120 a 140 tak mniej więcej. Ale żeby było śmiesznie na 10 razy ze 4 przejeżdżając przez ta prędkość to nie drga pozostałe 6 razy wibruje. No nic nie kumam co to jeszcze może być ? ASO twierdzi ze luzów nie ma nigdzie. Że przekładnia ok. Przy szybkim przyspieszaniu przez te prędkości problem występuje bardzo rzadko. Np napędzam się szybko ze 100 do 150. Gdy wolniej to odczuwam drgania. Pomysły ?
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
-
Gizd
Te tuleje padały już w VC ale ja myślę, ze to nie tuleje są powodem drgań a tylko skutkiem jakiejś przyczyny.
Wymiana na twardsze tylko maskuje problem ale go nie usuwa, bo źródło drgań jest gdzie indziej, prawdopodobnie gdzieś skrzynia, dwu-mas, sprzęgło. Oczywiście, ze mogą być również opony albo półosie ale są tacy co już wszystko wymieniali a wibracje zostają. Czy jest ktoś z automatem kto wymienił już wszystko a wibracje zostały?
Kiedyś w VB tez miałem wibracje, aż w końcu padła skrzynia manual. Po wymianie wibracji nie było.
A jeszcze czasami na drgania pomaga utwardzenie opon czyli wymiana na twardsze albo zwiększenie ciśnienia, ale spore.
Wymiana na twardsze tylko maskuje problem ale go nie usuwa, bo źródło drgań jest gdzie indziej, prawdopodobnie gdzieś skrzynia, dwu-mas, sprzęgło. Oczywiście, ze mogą być również opony albo półosie ale są tacy co już wszystko wymieniali a wibracje zostają. Czy jest ktoś z automatem kto wymienił już wszystko a wibracje zostały?
Kiedyś w VB tez miałem wibracje, aż w końcu padła skrzynia manual. Po wymianie wibracji nie było.
A jeszcze czasami na drgania pomaga utwardzenie opon czyli wymiana na twardsze albo zwiększenie ciśnienia, ale spore.
-
Struzyniak
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
Mam ten sam problem i nikt nie potrafi go rozwiązać!ręce opadają
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Wałbrzych
Założyłem nowe opony we wtorek, wszystko wyglądało dobrze (zrobiłem ok.50km w mieście) wczoraj wyjazd w trasę i akurat pojawiło mi sie wypalanie, więc rozpedzilem sie do ~120 i zdziwienie... Wibracje takie, że ciężko było utrzymać kierownicę (już przy mniejszej prędkości czuć było wibracje).
Podjechal na stację (po wizycie w markecie więc opony chlodne)
sprawdzić ciśnienie; kolejno: 3.0 2.8 2.6 i 2.4! Opony 245/45 R18.
Dzisiaj jadę z reklamacja na ponowne wyważenie i grubym op...lem (w dodatku koła dokręcone dobrze ponad 150Nm - sprawdziłem wlasnym, skalibrowanym i pewnym kluczem).
Podjechal na stację (po wizycie w markecie więc opony chlodne)
sprawdzić ciśnienie; kolejno: 3.0 2.8 2.6 i 2.4! Opony 245/45 R18.
Dzisiaj jadę z reklamacja na ponowne wyważenie i grubym op...lem (w dodatku koła dokręcone dobrze ponad 150Nm - sprawdziłem wlasnym, skalibrowanym i pewnym kluczem).
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Własny miernik ciśnienia i pomiar co 2-3 tygodnie na zimnych. To jedyne wyjście.
Xperia Z3
Xperia Z3
- Silv3r
- Użytkownik
Byłem na ponownym wyważeniu.
Wszystkie opony do poprawy (zamiast np. 10 bylo 75g?!)
Teraz można jeździć
Wysłane z mojego... Czy to ważne?
Wszystkie opony do poprawy (zamiast np. 10 bylo 75g?!)
Teraz można jeździć
- Silv3r
- Użytkownik
Akurat tak się składa, że doskonale wiedziałem gdzie jest problem 
-
Gizd
Do możliwych przyczyn wibracji dorzucam jeszcze mój teraźniejszy przypadek, mianowicie pierścienie w felgach.
Założyłem nowe Michelin i sie zdziwiłem, bo wibracje były katastrofalne. Cały dzień strąciłem, wizyty od wywazaczy do warsztatów, aż w końcu zaskok, pierścienie maja luz. Po wymianie Ameryka.
Założyłem nowe Michelin i sie zdziwiłem, bo wibracje były katastrofalne. Cały dzień strąciłem, wizyty od wywazaczy do warsztatów, aż w końcu zaskok, pierścienie maja luz. Po wymianie Ameryka.