--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje na kierownicy
-
jaromat
Re: Wibracje na kierownicy
siema,narescie ktos z moich rejonow,slyszalem rozne opinie na temat tego ASO,ale to moze byc półoś
-
Arek1976ap
Oj to ASO to tragedia miałem z nimi różne perypetie .Likwidowałem kiedyś szkodę u nich pękłami opona na autostradzie rysa na 3 cm na zderzaku , to mi zderzak polakierowali cały i w dodatku innym kolorem w ASO masakra , gdzie w ogóle go nie trzeba było lakierować.Pytanie co do półosi czy może ktoś słyszał opinie o zamiennikach LÖBRO , EKG , SPIDAN są tańsze od tych orginalnych , ale czy dobre.
-
makss
Witam
Mam podobny problem i ciężko mi jest dojść do jakiegoś konsensusu, przy skręcaniu nie słychać żadnego terkotu , stuku itp. rzeczy. Gdy jadę ze stałą prędkością obojętnie jaką na tzw. lekkim gazie bez przyśpieszania, nie mam żadnych drgań (obr ok 2000) drgań, gdy przycisnę pedał mocniej a nawet do dechy, zaczynają się drgania na całej karoserii, byłem u mechanika i do kręcił mi śruby na łożyskach i minimalnie jest lepiej ale nie ustało to całkowicie.
Tarcze klocki nowe, nie drży mi kierownica , nie ściąga mnie przy hamowaniu, koło dwumasowe ok., nowe opony letnie teraz założóne nowe opony zimowe
Moje podejrzenia padają na przeguby wewnętrzne ??? ale nie jestem w 100% pewny a nie jest to za tania wymiana
Może ktoś taki miał taki problem
Mam podobny problem i ciężko mi jest dojść do jakiegoś konsensusu, przy skręcaniu nie słychać żadnego terkotu , stuku itp. rzeczy. Gdy jadę ze stałą prędkością obojętnie jaką na tzw. lekkim gazie bez przyśpieszania, nie mam żadnych drgań (obr ok 2000) drgań, gdy przycisnę pedał mocniej a nawet do dechy, zaczynają się drgania na całej karoserii, byłem u mechanika i do kręcił mi śruby na łożyskach i minimalnie jest lepiej ale nie ustało to całkowicie.
Tarcze klocki nowe, nie drży mi kierownica , nie ściąga mnie przy hamowaniu, koło dwumasowe ok., nowe opony letnie teraz założóne nowe opony zimowe
Moje podejrzenia padają na przeguby wewnętrzne ??? ale nie jestem w 100% pewny a nie jest to za tania wymiana
Może ktoś taki miał taki problem
-
Pylnik
Witam wszystkich
też mam problem z drganiami na kierownicy 120-150km/h ale wymieniłem tylne tuleje przedniego wahacza i nie pomogło koła są wyważone czy ma ktoś pomysł co to może być?
Będe bardzo wdzięczny za pomoc
-- 20 sie 2015, o 15:25 --
wspomnie tylko że ściaga mi jeszcze samochód na prawo
też mam problem z drganiami na kierownicy 120-150km/h ale wymieniłem tylne tuleje przedniego wahacza i nie pomogło koła są wyważone czy ma ktoś pomysł co to może być?
Będe bardzo wdzięczny za pomoc
-- 20 sie 2015, o 15:25 --
wspomnie tylko że ściaga mi jeszcze samochód na prawo
- Engine
- Zapaleniec
- Auto: BMW F10 525D xDrive
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Śląsk
- Otrzymał piwo: 8 razy
- Kontakt:
Może problemem jest uszkodzona prawa opona (jakaś niewielka buła na bieżniku)?
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
Wysłano z Sony Xperia Z3 przy użyciu Tapatalk
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Drgania między 120 a 140 km/h, wymieniłem tarcze, klocki, tuleje przy przebiegu 81tys. i nadal drgania występowały choć były odczuwalnie mniejsze. Po wymianie płynu wspomagania drgania ustąpiły całkowicie.
Wysłane z mojego SM-G900F
- rollyone
- Użytkownik
- Auto: Insignia se cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Glasgow Szkocja
- Otrzymał piwo: 1 raz
Źle się wyraziłem, ale chodziło mi o wspomaganie układu kierowniczego. Płyn był zużyty, wodnisty i cuchnął jakby był przepalony. Po wymianie ustąpiły też różne dźwięki występujące podczas skręcania szczególnie na postoju.
-
pako
Witam wszystkich,
Dołączę się do tematu, posiadam insignię 2.0 CDTI 2009 rok wersja sport 160 km, mnie też dotkną problem wibracji na kierownicy i nie tylko. Zaczęło się to chwilę po tym jak kupiłem samochód.
Objawy : wibracje przy dodawaniu gazu, przyspieszaniu, najbardziej odczuwalne na 3 i 4, jak samochód nabrał prędkości brak wibracji, Wibracje wyczuwalne na całym samochodzie najbardziej kierownica i strona od pasażera, Początkowo myślałem że są to wibracje spowodowane zniszczonymi oponami a że zbliżała się zima wymieniłem opony na nowe, niestety problem nie ustąpił myślałem że są to może krzywe felgi więc przemęczyłem zimę i na wiosnę kupiłem nowe felgi wraz z używanymi oponami, niestety i to nie pomogło. Doszły do tego wibracje przy hamowaniu. Odwiedziłem kilku niezależnych mechaników, wszyscy mówili żę to półoś a wibracje przy hamowaniu to wina tarcz.
Wiec wymieniłem najpierw tarcze i klocki, wibracje przy hamowaniu ustąpiły, następnie wymieniłem półoś ( prawą) i ku mojemu zaskoczeniu wibracje przy przyspieszaniu nie ma . Po zrobieniu ok. 5 tyś km, ponownie wróciły wibracje przy hamowaniu i doszły do tego wibracje przy prędkości 120-140 kmh, po ok 5 wyważeniach kół postanowiłem kupić nowe opony założyłem je przed wczoraj efekt taki że mniej wibruje przy hamowaniu i wibracje przy wyższych prędkościach są znacznie mniejsze co nie ukrywa faktu że nadal są ale nie wiem czy tak ma być czy jestem już tak tym przewrażliwiony, koleś który wyważał mi opony mówił że dwie felgi są lekko krzywe ale mówił że to nie powinno być wyczuwalne, pojeżdżę trochę i zobaczę może opony muszą się ułożyć, a jak nie to wyprostuje felgi i dam znać czy coś pomogło
Dołączę się do tematu, posiadam insignię 2.0 CDTI 2009 rok wersja sport 160 km, mnie też dotkną problem wibracji na kierownicy i nie tylko. Zaczęło się to chwilę po tym jak kupiłem samochód.
Objawy : wibracje przy dodawaniu gazu, przyspieszaniu, najbardziej odczuwalne na 3 i 4, jak samochód nabrał prędkości brak wibracji, Wibracje wyczuwalne na całym samochodzie najbardziej kierownica i strona od pasażera, Początkowo myślałem że są to wibracje spowodowane zniszczonymi oponami a że zbliżała się zima wymieniłem opony na nowe, niestety problem nie ustąpił myślałem że są to może krzywe felgi więc przemęczyłem zimę i na wiosnę kupiłem nowe felgi wraz z używanymi oponami, niestety i to nie pomogło. Doszły do tego wibracje przy hamowaniu. Odwiedziłem kilku niezależnych mechaników, wszyscy mówili żę to półoś a wibracje przy hamowaniu to wina tarcz.
Wiec wymieniłem najpierw tarcze i klocki, wibracje przy hamowaniu ustąpiły, następnie wymieniłem półoś ( prawą) i ku mojemu zaskoczeniu wibracje przy przyspieszaniu nie ma . Po zrobieniu ok. 5 tyś km, ponownie wróciły wibracje przy hamowaniu i doszły do tego wibracje przy prędkości 120-140 kmh, po ok 5 wyważeniach kół postanowiłem kupić nowe opony założyłem je przed wczoraj efekt taki że mniej wibruje przy hamowaniu i wibracje przy wyższych prędkościach są znacznie mniejsze co nie ukrywa faktu że nadal są ale nie wiem czy tak ma być czy jestem już tak tym przewrażliwiony, koleś który wyważał mi opony mówił że dwie felgi są lekko krzywe ale mówił że to nie powinno być wyczuwalne, pojeżdżę trochę i zobaczę może opony muszą się ułożyć, a jak nie to wyprostuje felgi i dam znać czy coś pomogło
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Trzeba jeszcze tuleje wymienić w przednich wahaczach. Jest wątek na forum.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
pako
Najpierw przełożę drugie koła zimowe i zobaczę czy na nich będą te same objawy jeśli tak to pomyśle nad tymi tulejami
-
P405
- Zapaleniec
Możesz i tak, ja mam auto z końca 2009 i nasze tuleje nie są najlepsze. Też mam małe wibracje, a koła wyważone na dobrych maszynach. W przyszłym tygodniu wymieniam tuleje.
-
pako
Masz te wibracje przy hamowaniu czy przy wyższych prędkościach ? Daj znać czy to coś pomoże, ja już powoli tracę nerwy od tych wibracji... niedługo pół samochodu wymienię 
-
P405
- Zapaleniec
Mam przy wyższych prędkościach. Zobaczymy czy pomoże.
-
Fraps900
Stukanie kierownicy przerabiałem. Po pierwsze wymienić trzeba tuleje wahacza z jednej i z drugiej strony z przodu. Rwą się na potęgę. Po drugie opony. Pomimo, że wyważone podczas kręcenia jajo... Przełożyć najlepiej przód na tył/tył na przód. Albo wymienić opony na nowe... Ewentualnie sprawdzić końcówki drążka jeden i drugi bo także zużywają się szybko. Jeżeli to nie pomoże to sprawdzić felgi mogą być krzywe. W innych przypadkach już grubo - tarcze, ośka z przodu itd.
-
P405
- Zapaleniec
Tuleja wymienione. Prawa była rozwalona, brak drgań na kierownicy. Tuleje z ASO wzmacnianie.
-
Pobo1315
Rozumiem ze mowa o tylnuch tulejach prEdniego wahacza ? Jaki koszt w ASO ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
P405
- Zapaleniec
ASO cena wyjściowa 240 zł szt. Na allegro te same 195 zł , czyli tyle można im dać. Są oczywiście tańsze zamienniki, ale żadne nie są wzmacnianie tak jak te z serwisu. Lepiej zrobić to raz a dobrze. Z wymianą nie ma większego problemu.
-
P405
- Zapaleniec
352868 na allegro są w cenie 195 zł na jednej aukcji mają do normalnego zawieszenia na innej do obniżonego i z napędem 4x4. Tam są ładnie opisane i podane nr. Jeżeli ktoś ma wibrację to warto wymienić. Auto na tych tulejach dużo lepiej się prowadzi. Moja ewidentnie jedna była walnięta.