--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Info: Blokada kolumny kierownicy (ale nie blokuje)

ODPOWIEDZ
adammKielce
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kielce

Info: Blokada kolumny kierownicy (ale nie blokuje)

Post autor: adammKielce » 6 lip 2024, o 07:52

Hej. Insignia A Sport Country Tourer 2016 A20DTR, dostęp bezkluczykowy - info o blokadzie kolumny kierownicy.

Info jakie znalazłem na forum dotyczyło nico innych usterek.

Wyświetla się komunikat ale kierownica nie jest zablokowana i auto normalnie odpala.

Mam wrażenie jakby zawieszał się jakiś moduł bo co dziwne, po zgaszeniu silnika i otwarciu drzwi nie wyłącza się od razu radio i nie gaśnie licznik tylko czasami trzeba poczekać kilka, kilkanaście sekund, nawet jeśli go zamknę przyciskiem w klamce lub pilotem.

Czasami zawiesza się elektronika i nie wyłączy się radio, nawet po 15 minutach, co kilkukrotnie doprowadziło do rozładowania aku.

Na zawieszanie się elektroniki pomaga zdjęcie klemy, ale przecież nie mogę podjechać do klienta w białej koszuli i grzebać pod maską :)

Komunikat z kolumną kierowniczą dopiero od 2 czy 3 dni.

Na YT jest filmik jak podobną usterkę rozwiązują w Opel Ampera.

https://www.youtube.com/watch?v=kmf9pQQObNk

Tylko szukam i szukam po schematach i nie mam nigdzie podpisanego bezpiecznika CIM i nie wiem który będzie za to odpowiedzialny.

Podpowie ktoś?

Kilka lat temu miałem Volvo S80 4,4 V8 i tam co chwilę coś nawalało, między innymi blokada kierownicy, tyle że jak podjechałem pod blok, zgasiłem silnik, słychać było pykające przekaźniki, wyświetlił się komunikat i już tylko laweta bo nie odpalił.
Tu na razie odpala, ale strach gdzieś daleko z dziećmi pojechać bo co zrobię jak mnie unieruchomi kilkaset km od domu?

cZaKuZa
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA A FL
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Wieliczka

Re: Info: Blokada kolumny kierownicy (ale nie blokuje)

Post autor: cZaKuZa » 9 kwie 2025, o 07:27

Cześć,

Od wczoraj mam dokładnie to samo. Udało Ci się rozwiązać problem?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ kierowniczy”