--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
---------------------VIII ZLOT Insignia Club Polska 24-26.09 - fotorelacja
--------------------
---------------- Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

U0140-C Brak komunikacji z CIM

ODPOWIEDZ
Yarozo
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2018, o 17:57
Auto: ST 4x4, polift
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: Leszno

U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Yarozo » 12 gru 2018, o 15:30

Witam
Po walce z układem 4x4 ciąg dalszy tym razem problem leży po stronie układu kierownicy. Po podłączeniu pod komputer diagnostyczny (OPEL V41.10) ukazał się ciekawy błąd U0140-C Brak komunikacji z CIM (modui kolumny kierownicy). Wstępnie uzyskałem informację o czujniku kątu skrętu. Spotkał się ktoś z Was już z takim błędem? Zastanawiam się gdzie może być ten czujnik.

Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 3672
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 92 razy

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Rooff_ » 12 gru 2018, o 15:42

Tylko w którym module Ci się ten błąd pojawił?
Zobacz tu: https://www.vauxhallownersnetwork.co.uk ... 969/page-9
Raczej tu piszą o module BCM. Skąd masz to tłumaczenie błędu?
Nie wiem czy akurat ten błąd też, ale są kody blędów, które mogą być takie same w oznaczeniu kodowym, ale pochodzić z różnych modułów i mieć różne znaczenia. Stąd moje pytanie ;)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2018, o 15:46 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.

norbi333
Zapaleniec
Posty: 4981
Rejestracja: 13 lis 2013, o 20:29
Auto: 2.0T 4x4
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 21 razy

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: norbi333 » 12 gru 2018, o 15:44

U0140-71 Utrata komunikacji z modułem elektronicznym nadwozia,

Yarozo
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2018, o 17:57
Auto: ST 4x4, polift
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: Leszno

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Yarozo » 12 gru 2018, o 15:52

Opis błędu pochodzi z ww. komputera diagnostycznego OPEL V41.10. Najbardziej zagadkowe jest "C" w kodzie błędu. Napisałem wszystko co wiem.

Awatar użytkownika
Rooff_
Klubowicz
Posty: 3672
Rejestracja: 4 lut 2017, o 08:24
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 92 razy

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Rooff_ » 12 gru 2018, o 16:06

Można przypuszczać, że to C to jest dopisek świadczący o "ważności" albo statusie kodu. Strzelam, że A byłby najbardziej ważny - obecny, a im dalej tym mniej ważny. C to może historyczny?
Nie masz możliwości podjechać gdzieś indziej pod inne oprogramowanie?

Yarozo
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 22 lis 2018, o 17:57
Auto: ST 4x4, polift
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: Leszno

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Yarozo » 13 gru 2018, o 12:45

Rooff_ może masz racje. Chodzi o to, że podczas jazdy, postoju typowo po 15 minutach od uruchomienia silnika wyskakują mi dwa komunikaty na desce rozdzielczej. "Usługa system AWD" a drugi "Tylna oś". Z napędem wszystko jest sprawdzone. Wymienione oleje, filtr i uszczelniacze. Prąd na pompie, pompka sprawna. Napęd się dołącza wszystko działa. Po kilku konsultacjach wyszło że przyczyna leży w kolumnie kierownicy gdzie znajduje się czujnik kąt skrętu. Ten czujnik jest odpowiedzialny za rozłączanie napędu podczas skrętu. Jakieś pomysły? Na razie idę metodą wymienienia połowy części samochodu do zlokalizowania problemu.

professor
Nowicjusz
Posty: 10
Rejestracja: 5 mar 2021, o 23:34
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Piotrkow
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: professor » 11 maja 2021, o 11:48

Yarozo i co sie okazalo z tym bledem? U mnie tez po jkies chwili jazdy pojawiaja sie te 2 komunikaty.
Udalo Ci sie cos ustalic?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, o 11:48 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum

RafalWaw
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 1 sie 2021, o 12:44
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: RafalWaw » 30 sie 2021, o 21:00

professor pisze:
11 maja 2021, o 11:48
...
Cześć.
udało Ci się ustalić co to za komunikaty?
U mnie to samo się pojawia
Ostatnio zmieniony 30 sie 2021, o 21:39 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.

Radek84
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 lut 2020, o 18:35
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Piotrków Trybunalski
Postawił piwo: 7 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: U0140-C Brak komunikacji z CIM

Post autor: Radek84 » 16 wrz 2021, o 01:49

Może spróbuj skalibrować najpierw czujnik. Nie ustawiałeś w ostatnim czasie zbieżności, geometrii?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ kierowniczy”