Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

omegarules pisze:Tak czytam dokładnie wszystko , zamawiam bo w sobotę będę miał czas na naprawę a u mnie może na miejscu nie być w sklepie części od ręki wiec lepiej mieć a później mogę oddać do sklepu jak nie będą potrzebne .
WystarcZy kilka wskazówek i rozbiorę wszystko żeby sprawdzić i złoże poprawnie. Wszystkiego tez nie wiem![]()
Dzięki za pomoc![]()

Dan pisze: @Dan Pasek był normalnie napiety ale jak w początkowych zdjęciach pokazałem ktoś wymieniał kiedyś już rozrząd i zostawił znaki zielonym markerem i jeden ząbek jakby przeskoczył pasek . Pokazało błędy na opcom ze nienormalną pozycja walka rozrzadu i wału korbowego wiec wszystko się składa w całość ze rozrząd . Albo tylko przeskoczyło o ząbek i szkód nie ma albo cos może więcej się stało. Ja kupiłem to auto już w takim stanie, ledwo odpalajace , głośna praca silnika, brak normalnych obrotów i dym z rury wydechowej . Miała być drobnostka xD![]()
Dan pisze:Bo jak tam bedzie rozjechane to bedzie takie błędy wywalac jak masz.
Dan pisze:Wałki najlepiej ustawić na te blokady (śrubą m8 chyba wchodzila idealnie w to wycięcie w walkach no chyba że masz ori blokady rozrządu to tam sa takie sworznie na sprezynie). Wcięcie jest na wysokości pierwszego otworu wtrysku (lewa str foto).
Niemożliwe. Pompa vac jest napędzana bezpośrednio z walka spietego z rozrządem. Jeśli by Ci stanął wałek z powodu pompy vac, to drugi wałek już by się nie obrócił, bo niby skąd miałby mieć napęd?Dan pisze:Na foto masz te koła synchro od wałków (prawa strona) i one sa tylko skręcane śrubą bez klina. U mnie przez pompe vac jeden wałek stanął, a drugi jeszcze sie troche obrócił zanim silnik zgasł
lukaszlol1990 pisze:Moim zdaniem źle się do tego zabrałes - pisałem Ci tutaj krok po kroku co zrobić, ale zrobiłeś po swojemu. Trzeba było nie rozpinac rozrządu tylko skontrolować pozycje wał vs walki na założonym pasku i wszystko by było jasne. Może pasek wcale nie przeskoczyl a winę za wszystko ponosi wadliwy czujnik położenia walka?Dan pisze: @Dan Pasek był normalnie napiety ale jak w początkowych zdjęciach pokazałem ktoś wymieniał kiedyś już rozrząd i zostawił znaki zielonym markerem i jeden ząbek jakby przeskoczył pasek . Pokazało błędy na opcom ze nienormalną pozycja walka rozrzadu i wału korbowego wiec wszystko się składa w całość ze rozrząd . Albo tylko przeskoczyło o ząbek i szkód nie ma albo cos może więcej się stało. Ja kupiłem to auto już w takim stanie, ledwo odpalajace , głośna praca silnika, brak normalnych obrotów i dym z rury wydechowej . Miała być drobnostka xD![]()
Pisałeś, że masz drugi silnik - jeśli rozrząd po skontrolowaniu byłby ok to przełożenie czujnika to 5 minut i miałbyś po sprawie - a tak zdjales pokrywę, rozpiales rozrząd i wciąż nie wiadomo co się stało.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Jeśli chodzi o kontrole ustawień kół pasowych to przecież zrobiłem to, masz zdjęcia . Nie wiem co za cuda tam są ale marker zielony mijał się tylko o ząbekomegarules pisze: Masz Racje, po zobaczeniu ze znak markera się mija na rozrządzie odrazu w głowie sobie ubzdurałam ze rozrząd się przestawił a faktycznie tak jak mówisz może tylko czujnik jest uszkodzony. Nie ma co gdybać , mam już pasek nowy, stary jest nie wiem czemu ale uszkodzony wiec idzie odrazu nowy , koło zębate wału korbowego tez kupiłem i w sobotę biorę się za sprawdzenie tego koła bo nie miałem czasu ostatnio za bardzo. Składam wszystko do kupy na nowy pasek , ustawiam rozrząd , na sucho kilka razy i spróbuje odpalić . Jeśli będzie to samo spróbuje przełożyć czujniki może pomoże . Na pewno jest coś z rozrządem czujnikami, trochę roboty sobie dołożyłem zamiast od czujników zacząć ale myśle ze dobrze kombinuje bo była bardzo głośna praca silnika jakby spalanie stukowe. A takie cuda nie dzieją się przy uszkodzonym czujniki. W BMW e61 2.5D jak czujnik mi wariował to silnik pracował tak samo tylko kulał , a w insigni jakby korba miała zaraz bokiem wyskoczyć
Nie, nie zrobiłeś. Pisałem Ci, że pompa wtryskowa jest nieważna, liczy się tylko wał vs wałki rozrządu.lukaszlol1990 pisze: edit