--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Gasnący silnik

ODPOWIEDZ
tesjet

Gasnący silnik

Post autor: tesjet » 12 mar 2018, o 19:41

Witam, posiadam Insignię z 2009 roku z silnikiem A20DTJ i od jakiegoś czasu borykam się z problemem gasnącego silnika. Silnik gaśnie po kilku minutach od odpalenia głównie po dłuższym postoju auta (około 20h). Zaraz po zgaśnięciu silnika pojawia się błąd P0122 (czujnik położenia przepustnicy - niskie napięcie). Po ponownym odpaleniu silnika błąd czasami znika czasami nie. Po przystąpieniu do jazdy zdarza się, że silnik potrafi zgasnąć głównie gdy przystępuję do manewru skrętu lub też przy dojeżdżaniu do ronda, wciskam sprzęgło z zamiarem redukcji biegu i silnik wtedy gaśnie. Po około 15 minutach ciągłej jazdy wszystko wraca do normy błąd dziwnym cudem znika, silnik nie gaśnie, wszystko działa jak powinno. Przepustnica wymieniona, problem nadal występuje. O dziwo gdy auto stoi około 10h bez uruchomiania wszystko jest dobrze, nic się nie dzieje. Idąc tropem błędu który czasami występuje zacząłem sprawdzać napięcie akumulatora i doszedłem do wniosku, że gdy napięcie akumulatora jest 12.3V lub większe wszystko jest w porządku, żadnego problemu. Gdy napięcie wynosi 12.2V lub mniej (najniższy odczyt był równe 12V) błąd się pojawia, silnik gaśnie. Czy to możliwe, że to wina akumulatora? Dodam, że nigdy nie ma problemu z odpaleniem, nawet w mroźne dni.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Gasnący silnik

Post autor: rataj73 » 12 mar 2018, o 20:11

Ale te 12V masz w czasie kiedy pracuje silnik ? Jeżeli tak to nie powinno tak być, bo minimalne napięcie ładowania to 12,5V. Spróbuj pojeździć trochę na światłach mijania, wtedy komputer utrzymuje napięcie ładowania w okolicach 14,5 V. Jeżeli wtedy nie będzie gasł to przyczyną będzie za niskie napięcie.

tesjet

Post autor: tesjet » 12 mar 2018, o 20:16

Wszystkie pomiary dokonywałem na zgaszonym silniku

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 12 mar 2018, o 20:23

No to akumulator dobry, nawet jak byłby słaby ale silnik jest uruchomiony to wtedy prąd daje alternator więc nie powinno to mieć znaczenia. Jeżeli pojawia się błąd związany z przepustnicą mimo jej wymiany to szukaj w wiązce zasilającej przepustnicę.

tesjet

Post autor: tesjet » 12 mar 2018, o 20:45

Tylko jak wyjaśnić to, że wszystko jest dobrze gdy auto ma maksymalnie 10h przerwy. Problem pojawia się dopiero po dłuższym postoju

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Post autor: Zbyszek01 » 12 mar 2018, o 21:08

tesjet pisze:Wszystkie pomiary dokonywałem na zgaszonym silniku
Jeżeli pomiar niezbyt długo po zgaszeniu silnika to aku, sprawdź jeszcze podczas pracy silnika i po godz i jaki spadek będzie miał.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

tesjet

Post autor: tesjet » 12 mar 2018, o 21:36

Pomiary robiłem zaraz przed wyjazdem do pracy czyli po dość długim postoju. Jutro jak wrócę z pracy to zrobię pomiar na uruchomionym silniku, zaraz po zgaszeniu i po około godzinie.

-- 13 mar 2018, o 20:04 --

Dzisiejsze pomiary:
- rano przed pracą 12,3 V
- gdy silnik jest uruchomiony 14,7 V
- zaraz po zgaszeniu silnika 12,7 V
- po godzinie 12,5 V
Dzisiaj żadnego problemu z gasnącym silnikiem.

kobis
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2019
Miasto: Zaklików
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: kobis » 21 maja 2019, o 18:37

Witam, i jak sobie poradziłeś z tym błędem mam ten sam błąd ale żadnych problemów z nim związanych a chce w jakiś sposób usunąć tą usterkę

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”