--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria silnika skontaktuj sie servisem

Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemek80
Forumowicz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Goerlitz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Awaria silnika skontaktuj sie servisem

Post autor: Przemek80 » 3 sie 2016, o 20:57

Hej, w tym dziale jest wiele tematów dotyczących tego komunikatu. Lecz w zadnym nie mogę znaleźć tego co mnie dręczy :-) . A mianowicie około 3 dni temu kupiłem insignie, jeszcze przed odbiorę został wymieniony kolektor ssący ( listwa od klap była luźna). I dziś wracając do domu pokazał się komunikat taki jak w tytule. Auto straciło moc , komunikat potwierdziłem / skasowałem. Auto zaczęło po chwili normalnie jechać po czym znów utrata mocy. A ze nie było daleko od serwisu wiec wróciłem z powrotem. Okazało się ze jest jakiś problem ,,luftmassenmesser fehler ,,. Nie wiem jak się to nazywa po polsku ( znajduje się to przed filtrem powietrza z dochodzącym przewodem) . Błąd skasowali i zapewnili ze już jest o.k. lecz ich zapewnienia okazały się marne bo auto po raz kolejny zaczęło wywalać ten komunikat i tracić co jakiś czas moc szczególnie jadąc pod gore po czym moc powracała. Chwile później pojawiła się kontrolka pomarańczowa Silnik. Będąc w domu sprawdziłem rury gumowe ( doświadczenie z Mondeo) i okazało się ze jest pęknięta rura gumowa po prawej stronie zaraz przy chłodnicy która u góry łączy się z plastikowym kolankiem. i Moje pytanie jest takie czy taka usterka może powodować tryb awaryjny w Insigni włącznie z kontrolka silnika. Pytam was oto tylko dlatego ponieważ trochę mnie martwi ze dopiero co kupiłem auto a już jest taki problem. rozumiem ze auto używane i ze już 154 ma przejechane. po prostu chce się cieszyć nowym nabytkiem bo jazda nim jest dla mnie naprawdę przyjemna.
Przepraszam jeśli tekst jest nie zbyt zrozumiały lub nie fachowe określenia. Prosty człowiek jestem :-)

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Re: Awaria silnika skontaktuj sie servisem

Post autor: P405 » 3 sie 2016, o 20:59

Tak, wąż do wymiany.

Xperia Z3

marcin.1987
Zapaleniec
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 3 sie 2016, o 21:17

I lepiej brać oryginalny, bo zamiennik szybko pada i jest powtórka z rozrywki.

Awatar użytkownika
Przemek80
Forumowicz
Miasto: Goerlitz
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Przemek80 » 3 sie 2016, o 22:05

o.k dziękuje za odpowiedz.
ps. wymiana samemu tej rury nie jest możliwa bez demontarzu zderzaka? Wyczytałem gdzieś takie info

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 3 sie 2016, o 22:22

Ludzie wymieniają przez halogen - po wyciągnięciu maskownicy. Poszukaj na Forum, są nawet linki do filmików.

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: elfiasty » 3 sie 2016, o 22:36

marcin.1987 pisze:I lepiej brać oryginalny, bo zamiennik szybko pada i jest powtórka z rozrywki.
dlaczego tak uważasz ? jakieś potwierdzenie tej teorii ? jeżeli wąż jest dobrej jakości to czemu ma się zrobić dziura znowu ? oryginał kosztuje chyba z 650 zł a cena jest wysoka z powodu plastikowego kolanka.

Wymiana samemu jest do zrobienia bez demontażu zderzaka tak jak napisał IBZI, od góry odpinasz zatrzask i z dołu to samo przez tą "maskownicę" tylko delikatnie ją zdejmuj bo zatrzaski są delikatne(a siedzi naprawdę mocno) :( na szczęście jak coś ułamiesz delikatnie to i tak ten element jest bardzo mocno spasowany i wszystko się ładnie trzyma.

Awatar użytkownika
Engine
Zapaleniec
Auto: BMW F10 525D xDrive
Rok produkcji: 2015
Miasto: Śląsk
Otrzymał  piwo: 8 razy
Kontakt:

Post autor: Engine » 3 sie 2016, o 22:51

Temat zamykam. Na temat tego błędu i jego rozwiązania jest już obszerny wątek.

Wysłano z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk

carvertical VIN check
Zablokowany

Wróć do „silnik diesla”