--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Stan oleju na bagnecie

ODPOWIEDZ
blade2

Stan oleju na bagnecie

Post autor: blade2 » 29 maja 2013, o 19:22

Cześć, panowie mam problem ,mianowicie w ustaleniu faktycznego stanu oleju, ten bagnet jest jakiś dziwny, jak macie u siebie? , podczas sprawdzania jak wyciągacie bagnet tam gdzie jest max to póżniej wyżej na tej rułce też macie ślady oleju ? mam wrażenie tak jakby z 1 cm wyżej niż max bym miał, ale mam też obawy że porostu ten olej tam jakoś się marze podczas sprawdzania, ?

a da się jakoś upuścić troche? robił ktoś z was tak juz?

steq

Re: stan oleju na bagnecie

Post autor: steq » 29 maja 2013, o 20:22

pierwsza sprawa - wina stalki - jest taka że rzeczywiście się brudzi po drodze jak sprawdzasz
druga - przyczyna - może być po stronie dostawania się wody do oleju przez cholerny dpf. Jak coś nie tak piszę poprawcie mnie - lepiej wiedzący

Awatar użytkownika
alex_k
Użytkownik
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Odp: stan oleju na bagnecie

Post autor: alex_k » 30 maja 2013, o 07:31

Też tak tam. Dla pewności sprawdzam kilka razy, ale czasami mam wątpliwości. Raz wyraźnie miałem powyżej i w serwisie upuscili. Co dziwne było to wtedy kiedy robiłem głównie trasy. Dlatego nie mam zaufania do dpf.

Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2
Krzysztof Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC

tomkod
Użytkownik
Auto: Seat Altea
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: tomkod » 3 cze 2013, o 07:53

Rozwiazaniem jest, jesli nie jestes pewny - to nie wkladaj bagnetu do konca tylko np cm mniej i zobacz jak wtedy bedzie na miarce. Tez mialem z tym problem i nawet odciagalem strzykawka. Teraz jest ok, ale fakt jak jest nalane do maxa to ciezko to zobaczyc
Obrazek

blade2

Post autor: blade2 » 3 cze 2013, o 08:34

a można się dowiedzieć jaką rurke wcisnołeś by odciągnąć? (ja sie zastanawiam,lecz problem tkwi w tym że podczas wciskania bagnetu to jest jeden taki moment gdzie ciężko przechodzi i nie wiem czy rurkę jakąś bym to przecisną a nie wcisnął tak bym potem nie potrafił wyciągnąć,

picky

Post autor: picky » 3 cze 2013, o 08:44

Wczoraj akurat sprawdzałem i za każdym razem pokazywał to samo, stan w normie. Nie było momentu, aby wchodził gorzej. Może łatwiej jest wyssać poprzez wlew.

tomkod
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomkod » 3 cze 2013, o 09:36

blade2 pisze:a można się dowiedzieć jaką rurke wcisnołeś by odciągnąć? (ja sie zastanawiam,lecz problem tkwi w tym że podczas wciskania bagnetu to jest jeden taki moment gdzie ciężko przechodzi i nie wiem czy rurkę jakąś bym to przecisną a nie wcisnął tak bym potem nie potrafił wyciągnąć,
Kupilem kiedys w markecie taka pompke plastikowa do przepompowywania paliwa z karnistra do baku i tam byl wezyk dosyc sztywny. Nie bylo latwe go wcisnac ale za ktoryms razem wszedl i pozniej stzykawa i odsysanie. Co prawda nie musialem duzo bo z 300 ml ale przestraszylem sie na poczatku ze jest duzo za duzo.
Obrazek

steq

Post autor: steq » 3 cze 2013, o 20:05

no właśnie - niby to takie proste sprawdzić poziom oleju - a jednak nie takie proste

blade2

Post autor: blade2 » 4 cze 2013, o 06:43

na masakra z tym bagnetem,

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 4 cze 2013, o 19:02

Postępujecie wg instrukcji, po 5 minutach na rozgrzanym silniku?

"Kontrolę należy przeprowadzać po zaparkowaniu samochodu na płaskim, poziomym podłożu. Ponadto silnik musi być rozgrzany do temperatury roboczej i wyłączony od co najmniej 5 minut.
Wyciągnąć wskaźnik poziomu oleju, wytrzeć go do czysta, wsunąć go aż do wysokości ogranicznika na uchwycie, po czym ponownie wyciągnąć i sprawdzić poziom oleju silnikowego."
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

steq

Post autor: steq » 4 cze 2013, o 20:33

:o takie coś jest w instrukcji??? Pierwszy raz się spotykam :shock:

kiego

Post autor: kiego » 7 cze 2013, o 05:51

Całe życie sprawdzam olej na zimnym silniku,z powodu tego ze niby cały wtedy jest w misce olejowej i pokazuje realny poziom :?

tomkod
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomkod » 7 cze 2013, o 07:41

Ja sprawdzalem wczoraj po ok 8 tys od wymiany, DPF wypalany w roznych warunkach, czasem na trasie ale czesciej z tego co zauwazylem w miescie, gdzie nie ma duzych obrotow. Stan oleju dokladnie taki jak po ostatnim prewencyjnym upuszczeniu - ponad pol miarki bagnetu.
A jak napisalem wczesniej upusczalem bo bylo dokladnie na max i nie mozny bylo odczytac ile wlasciwie go jest - taki ten bagnet dzwinie zbudowany.
Takze jak narazie (a auto ma juz prawie 100 tys km) DPF pracuje jakby go nie bylo :P
Jedno co zauwazylem to jak jade w miescie i zaczyna sie wypala to po jakims czasie jak np stoje na swiatlach i ruszam z wiekszych obrotow to za mna chuura siwego dymu :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 14 maja 2014, o 18:06

Odgrzeję nieco kotlecika... ;)

Sprawdzałem dzisiaj ilość oleju na zimnym silniku i przeżyłem szok jak na bagnecie było dobre 2cm ponad wskaźnik o:o Też tak macie?! (Jeszcze czeka mnie sprawdzenie na rozgrzanym silniku...)

Awatar użytkownika
wojciechhh
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2022
Miasto: Niemcy NRW
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: wojciechhh » 14 maja 2014, o 18:13

Ten bagnet to jest nieźle zje... y. Ja też tak miałem,ściągam odsysarka 0,5 l i na bagnecie było między stanami, czyli ok. Oleju nie przybyło.

Wysłane z mojego XT890

Awatar użytkownika
Silv3r
Użytkownik
Miasto: Wałbrzych

Post autor: Silv3r » 14 maja 2014, o 18:27

To mnie nieco uspokoiłeś... I jak tutaj rzetelnie sprawdzić ilość oleju...?

Lipa trochę, że podczas odpalania nie ma np. wskazania komputera co do ilości oleju (zawsze to jedno więcej wskazanie)

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Post autor: peja-1991 » 14 maja 2014, o 20:52

sprawdź dobrze ten stan oleju, żeby nie okazało się, że zrobiło Ci cofkę
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Fili_P
Nowicjusz
Auto: Isia ST ON
Miasto:

Post autor: Fili_P » 28 maja 2014, o 09:11

Ludzie co wy z tym upuszczaniem?!

Ja się przyznam tez maiłem z tym problem zawsze usyfiony jakby powyżej... :-(

Ale a'propo odsysania - macie świadomośc, że jak musicie odsysać to coś musiało olej rozrzedzić?=rozcieńczyć go (zapewne paliwo z lejącego niekończącego wtrysku w trakcie prób wypalania dpf'a)
Jak sobie tak ze dwa trzy razy odessiecie to może sie okazać, że silnik macie smarowany ropą a nie olejem o parametrach jak Bóg przykazał...

Gdzieś widziałem jakiś test na zawartośc ropy w oleju na czystą chusteczkę higieniczną kapało się krople oleju z bagnetu i zależało jak sie rozlewał to sugerowac miało o rozrzedzeniu oleju ropą...

Od kiedy to zrobiłem i zauważyłem, że ten stan na bagnecie ani się nie podwyższa ani nie obniża przestałem się tym zajmować-i tak robię wymiany oleju co 15kkm

Awatar użytkownika
wojciechhh
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2022
Miasto: Niemcy NRW
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: wojciechhh » 28 maja 2014, o 10:27

Bagnet jest usyfiony kilka cm ponad max stan, i to normalne. U mnie max od wymiany do umiany (10000 km). Na tym zje... Bagnecie najlepiej widać rano po kilku kilkunastu h postoju, i to za pierwszym razem jak bagnet wyciągniesz.

Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka

lgruszkos

Post autor: lgruszkos » 29 maja 2014, o 06:06

U mnie wygląda to tak, że za cholerę nie jestem w stanie sprawdzić oleju, bagnet jest usyfiony nawet czasami duzo poza maximum. Wytre go włożę i dalej to samo. Wymieniam olej srednio co 20-25 tys w ASO i nic nie dolewam. Ale sprawdzanie tego oleju w mojej ISI to jakieś nieporozumienie

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”