--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStan oleju na bagnecie
-
blade2
Stan oleju na bagnecie
Cześć, panowie mam problem ,mianowicie w ustaleniu faktycznego stanu oleju, ten bagnet jest jakiś dziwny, jak macie u siebie? , podczas sprawdzania jak wyciągacie bagnet tam gdzie jest max to póżniej wyżej na tej rułce też macie ślady oleju ? mam wrażenie tak jakby z 1 cm wyżej niż max bym miał, ale mam też obawy że porostu ten olej tam jakoś się marze podczas sprawdzania, ?
a da się jakoś upuścić troche? robił ktoś z was tak juz?
a da się jakoś upuścić troche? robił ktoś z was tak juz?
-
steq
Re: stan oleju na bagnecie
pierwsza sprawa - wina stalki - jest taka że rzeczywiście się brudzi po drodze jak sprawdzasz
druga - przyczyna - może być po stronie dostawania się wody do oleju przez cholerny dpf. Jak coś nie tak piszę poprawcie mnie - lepiej wiedzący
druga - przyczyna - może być po stronie dostawania się wody do oleju przez cholerny dpf. Jak coś nie tak piszę poprawcie mnie - lepiej wiedzący
- alex_k
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia ST
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bielsko-Biała
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Odp: stan oleju na bagnecie
Też tak tam. Dla pewności sprawdzam kilka razy, ale czasami mam wątpliwości. Raz wyraźnie miałem powyżej i w serwisie upuscili. Co dziwne było to wtedy kiedy robiłem głównie trasy. Dlatego nie mam zaufania do dpf.
Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego LT26i za pomocą Tapatalk 2
Krzysztof Opel Insignia Sports Tourer Cosmo 2.0 CDTI
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca LIPIEC
-
tomkod
- Użytkownik
- Auto: Seat Altea
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Rozwiazaniem jest, jesli nie jestes pewny - to nie wkladaj bagnetu do konca tylko np cm mniej i zobacz jak wtedy bedzie na miarce. Tez mialem z tym problem i nawet odciagalem strzykawka. Teraz jest ok, ale fakt jak jest nalane do maxa to ciezko to zobaczyc
-
blade2
a można się dowiedzieć jaką rurke wcisnołeś by odciągnąć? (ja sie zastanawiam,lecz problem tkwi w tym że podczas wciskania bagnetu to jest jeden taki moment gdzie ciężko przechodzi i nie wiem czy rurkę jakąś bym to przecisną a nie wcisnął tak bym potem nie potrafił wyciągnąć,
-
picky
Wczoraj akurat sprawdzałem i za każdym razem pokazywał to samo, stan w normie. Nie było momentu, aby wchodził gorzej. Może łatwiej jest wyssać poprzez wlew.
-
tomkod
- Użytkownik
- Miasto:
Kupilem kiedys w markecie taka pompke plastikowa do przepompowywania paliwa z karnistra do baku i tam byl wezyk dosyc sztywny. Nie bylo latwe go wcisnac ale za ktoryms razem wszedl i pozniej stzykawa i odsysanie. Co prawda nie musialem duzo bo z 300 ml ale przestraszylem sie na poczatku ze jest duzo za duzo.blade2 pisze:a można się dowiedzieć jaką rurke wcisnołeś by odciągnąć? (ja sie zastanawiam,lecz problem tkwi w tym że podczas wciskania bagnetu to jest jeden taki moment gdzie ciężko przechodzi i nie wiem czy rurkę jakąś bym to przecisną a nie wcisnął tak bym potem nie potrafił wyciągnąć,
-
steq
no właśnie - niby to takie proste sprawdzić poziom oleju - a jednak nie takie proste
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Postępujecie wg instrukcji, po 5 minutach na rozgrzanym silniku?
"Kontrolę należy przeprowadzać po zaparkowaniu samochodu na płaskim, poziomym podłożu. Ponadto silnik musi być rozgrzany do temperatury roboczej i wyłączony od co najmniej 5 minut.
Wyciągnąć wskaźnik poziomu oleju, wytrzeć go do czysta, wsunąć go aż do wysokości ogranicznika na uchwycie, po czym ponownie wyciągnąć i sprawdzić poziom oleju silnikowego."
"Kontrolę należy przeprowadzać po zaparkowaniu samochodu na płaskim, poziomym podłożu. Ponadto silnik musi być rozgrzany do temperatury roboczej i wyłączony od co najmniej 5 minut.
Wyciągnąć wskaźnik poziomu oleju, wytrzeć go do czysta, wsunąć go aż do wysokości ogranicznika na uchwycie, po czym ponownie wyciągnąć i sprawdzić poziom oleju silnikowego."
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
steq
-
kiego
Całe życie sprawdzam olej na zimnym silniku,z powodu tego ze niby cały wtedy jest w misce olejowej i pokazuje realny poziom 
-
tomkod
- Użytkownik
- Miasto:
Ja sprawdzalem wczoraj po ok 8 tys od wymiany, DPF wypalany w roznych warunkach, czasem na trasie ale czesciej z tego co zauwazylem w miescie, gdzie nie ma duzych obrotow. Stan oleju dokladnie taki jak po ostatnim prewencyjnym upuszczeniu - ponad pol miarki bagnetu.
A jak napisalem wczesniej upusczalem bo bylo dokladnie na max i nie mozny bylo odczytac ile wlasciwie go jest - taki ten bagnet dzwinie zbudowany.
Takze jak narazie (a auto ma juz prawie 100 tys km) DPF pracuje jakby go nie bylo
Jedno co zauwazylem to jak jade w miescie i zaczyna sie wypala to po jakims czasie jak np stoje na swiatlach i ruszam z wiekszych obrotow to za mna chuura siwego dymu
A jak napisalem wczesniej upusczalem bo bylo dokladnie na max i nie mozny bylo odczytac ile wlasciwie go jest - taki ten bagnet dzwinie zbudowany.
Takze jak narazie (a auto ma juz prawie 100 tys km) DPF pracuje jakby go nie bylo
Jedno co zauwazylem to jak jade w miescie i zaczyna sie wypala to po jakims czasie jak np stoje na swiatlach i ruszam z wiekszych obrotow to za mna chuura siwego dymu
- Silv3r
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Wałbrzych
Odgrzeję nieco kotlecika... 
Sprawdzałem dzisiaj ilość oleju na zimnym silniku i przeżyłem szok jak na bagnecie było dobre 2cm ponad wskaźnik
Też tak macie?! (Jeszcze czeka mnie sprawdzenie na rozgrzanym silniku...)
Sprawdzałem dzisiaj ilość oleju na zimnym silniku i przeżyłem szok jak na bagnecie było dobre 2cm ponad wskaźnik
- wojciechhh
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Niemcy NRW
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ten bagnet to jest nieźle zje... y. Ja też tak miałem,ściągam odsysarka 0,5 l i na bagnecie było między stanami, czyli ok. Oleju nie przybyło.
Wysłane z mojego XT890
Wysłane z mojego XT890
- Silv3r
- Użytkownik
- Miasto: Wałbrzych
To mnie nieco uspokoiłeś... I jak tutaj rzetelnie sprawdzić ilość oleju...?
Lipa trochę, że podczas odpalania nie ma np. wskazania komputera co do ilości oleju (zawsze to jedno więcej wskazanie)
Lipa trochę, że podczas odpalania nie ma np. wskazania komputera co do ilości oleju (zawsze to jedno więcej wskazanie)
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
sprawdź dobrze ten stan oleju, żeby nie okazało się, że zrobiło Ci cofkę
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
Fili_P
- Nowicjusz
- Auto: Isia ST ON
- Miasto:
Ludzie co wy z tym upuszczaniem?!
Ja się przyznam tez maiłem z tym problem zawsze usyfiony jakby powyżej...
Ale a'propo odsysania - macie świadomośc, że jak musicie odsysać to coś musiało olej rozrzedzić?=rozcieńczyć go (zapewne paliwo z lejącego niekończącego wtrysku w trakcie prób wypalania dpf'a)
Jak sobie tak ze dwa trzy razy odessiecie to może sie okazać, że silnik macie smarowany ropą a nie olejem o parametrach jak Bóg przykazał...
Gdzieś widziałem jakiś test na zawartośc ropy w oleju na czystą chusteczkę higieniczną kapało się krople oleju z bagnetu i zależało jak sie rozlewał to sugerowac miało o rozrzedzeniu oleju ropą...
Od kiedy to zrobiłem i zauważyłem, że ten stan na bagnecie ani się nie podwyższa ani nie obniża przestałem się tym zajmować-i tak robię wymiany oleju co 15kkm
Ja się przyznam tez maiłem z tym problem zawsze usyfiony jakby powyżej...
Ale a'propo odsysania - macie świadomośc, że jak musicie odsysać to coś musiało olej rozrzedzić?=rozcieńczyć go (zapewne paliwo z lejącego niekończącego wtrysku w trakcie prób wypalania dpf'a)
Jak sobie tak ze dwa trzy razy odessiecie to może sie okazać, że silnik macie smarowany ropą a nie olejem o parametrach jak Bóg przykazał...
Gdzieś widziałem jakiś test na zawartośc ropy w oleju na czystą chusteczkę higieniczną kapało się krople oleju z bagnetu i zależało jak sie rozlewał to sugerowac miało o rozrzedzeniu oleju ropą...
Od kiedy to zrobiłem i zauważyłem, że ten stan na bagnecie ani się nie podwyższa ani nie obniża przestałem się tym zajmować-i tak robię wymiany oleju co 15kkm
- wojciechhh
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2022
- Miasto: Niemcy NRW
- Otrzymał piwo: 3 razy
Bagnet jest usyfiony kilka cm ponad max stan, i to normalne. U mnie max od wymiany do umiany (10000 km). Na tym zje... Bagnecie najlepiej widać rano po kilku kilkunastu h postoju, i to za pierwszym razem jak bagnet wyciągniesz.
Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego XT890 przy użyciu Tapatalka
-
lgruszkos
U mnie wygląda to tak, że za cholerę nie jestem w stanie sprawdzić oleju, bagnet jest usyfiony nawet czasami duzo poza maximum. Wytre go włożę i dalej to samo. Wymieniam olej srednio co 20-25 tys w ASO i nic nie dolewam. Ale sprawdzanie tego oleju w mojej ISI to jakieś nieporozumienie