--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Bodex » 29 gru 2016, o 22:26

Wiadomo , ale wyobrażacie sobie co byłoby gdyby w rankingach opel Insignia pobił audi A6 , czy BMW ? Jaka inna na honorze niemiaszków.?

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

auto-pasja
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Włocławek

Post autor: auto-pasja » 29 gru 2016, o 22:27

To nie dokońca jest tak jak piszesz Kolego bodex bo dziś zawieźliśmy kolejny silnik do niemiec, myśle że poprostu jakoś obniżali koszty albo niedopatrzenie a przy takiej ilości sprzedanych samochodów bo nikt nie powie mi że mało ich sprzedali dali sobie spokój z akcjami serwisowymi i wymianami silników lepiej powiedzieć że to żadkość żeby się zatarł silni w Insigni jak to zrobili w Aso we Wrocławiu jednemu z naszych klientów jak poczytał forum opla to wrócił do nich z nieco gorszym chumorem. :lol:

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: supi » 29 gru 2016, o 22:36

Znaczy akcja wymiany silników na pewno nie. Co najwyżej dali by zalecenie odnośnie prewencyjnej wymiany uszczelki co np. 120kkm i już, choć i tu pewnie stwierdzili, że za drogo i softem temat przepchnąć trochę dalej. Wówczas może nie trafi na pierwszego klienta i raczej będzie to już po gwarancji. Leasingi też auta sprzedają przeważnie ok. 120 - 150kkm - czyli w czas.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Post autor: tomek evo » 30 gru 2016, o 00:25

hubertus pisze:
tomek evo pisze:
kecraminsignia pisze:Szczerze nie znam się na olejach i ciężko mi o nich cokolwiek pisać. Jednak nasuwa się jedna myśl. Większość ludzi z którymi rozmawiam leją albo Castrol albo Mobila. Nie słyszałem nawet żeby ktoś lał Total lub Elfa. Ci ludzie jeżdżą kupę lat i...jeżdżą. Tak wiec w moim szerokim gronie 100% ludzi leje to co ty opisujesz, że jest syf. Szczerze. Nie wiem jak do tego podejść. Nie myśl, że podważam Twoją wiedzę. Tylko zastanawiam się co jest w takim razie z tymi olejami nie halo. Z firmami, które podawałeś wcześniej nawet nie słyszałem.
Słyszałem też dobre opinie o olejach Orlenu. Może coś więcej na ten temat podyskutujmy?
Podstawowym problemem takich firm ( Castrola ciężko nazwać producentem) jak Castrol czy Mobil (a także Total/Elf) jest to, że zlecają oni produkcje/blendowanie swoich produktów temu kto zrobi to najtaniej (tak w uproszczeniu) co nie sprzyja ani jakości ani powtarzalności. Jak poczytasz dokładnie karty to wychodzi na to, ze są to karty poglądowe a parametry w rzeczywistości mogą się różnic w zależności od zakładu produkcyjnego (czy Jasło czy Trzebinia czy Kozia Wólka 8-) ) i mają charakter poglądowy a karta może być już i tak dawno nieaktualna. Więc parametry na papierze są czysto teoretyczne.
Druga sprawa to w cenie produktu jest tyle marketingu/reklamy i innych kosztów, że na sam wyrób wiele nie zostaje. W takim Castrolu za 150 zł brutto/4l to oleju jest za góra 30-35 zł netto a reszta to marża zakładu produkcyjnego, utrzymanie sieci dystrybucji i struktur sprzedażowych, reklama, marketing, Jerzy Dudek koszty programów warsztatowych, sponsoring RSMP, nowa siedziba,sponsoring VW w WRC a teraz program w F1 nowy jacht prezesa, nowy helikopter prezesa rady nadzorczej, marża 15 pośredników, dywidenda itp itd. Jak ktoś chce to niech płaci (na WRC, RSMP czy F1 jeszcze bym dał) ale wole zapłacić głównie za olej.
Przy takim marketingu to oni się wysilać bardzo nie muszą i tak sprzedadzą i tak sprzedadzą.
Mobil kiedyś robił dobre oleje i seria 1 dalej jest niezła ale niestety w zależności od rynku i zakładu wytwórczego jakość jest różna. Castrol potrafi zrobić super olej ale nie robi bo po co jak średni olej się świetnie sprzedaje przy odpowiedniej reklamie. Castrol na rynek w DE to inny produkt niż na rynek Polski.
Kolejna sprawa to podróbki, które trafiają się nawet w dużych hurtowniach bo one same nie wiedzą skąd jest towar i są tego najczęściej zupełnie nieświadome. Spróbuj kupić Mobila albo Castrola prosto od przedstawiciela lub oficjalnego dystrybutora. Nie da się jeśli nie jesteś hurtownikiem. Na rynku jest cała masa podróbek.
To, że Twoi znajomi jeżdżą na olejach tych marek świadczy tylko o skuteczności działań marketingowych bo wnioskuje, że ich wybory odnośnie marki oleju nie są poprzedzone wielogodzinnymi dyskusjami na forach internetowych i analizą kart oraz wyników badań poszczególnych olejów. Z tych co właśnie tak robią 99% wybiera inny olej niż Castrol czy Mobil. ASO spzredają to co im się generalnie najbardziej opłaca i rzadko są to naprawdę dobre oleje.
Zobacz ile osób pali, zobacz co jemy (cukier i syntetyczne świństwa), zobacz czym oddychamy (pozdrawiam znajomych z Żywca nr 1 najbardziej zanieczyszczane miasto w Europie), zobacz czym ludzie palą. To, ze coś jest normą to nie znaczy, ze nie można inaczej/lepiej bo można. Tak samo jest z olejami i wieloma innymi produktami z różnych branż. Co do znajomości marek olejowych to pewnie większość z nas nie zna marek najlepszych zegarków, garniturów czy butów 8-) Ale od czego są google.
Co do Orlanu to ich produkty są co najwyżej średnie. Z krajowych producentów najwyżej oceniam Specola a następnie Lotosa. Specol Gold 5w40 w cenie 57,00 zł/4l (u mnie taka cena) jest lepszy niż co najmniej 90% oferowanych u nas "markowych" olejów. Lotos 5w40 Synthetic również jest bardzo dobry i niedrogi.
Mocno naciągany tekst. Castrol i Mobil wg ciebie zlecają produkcję swoich olejów temu kto zrobi to najtaniej. To co rok robi inny zakład, który zrobi taniej czy jak? Bo z twoich słów to wynika. Oczywiście zabezpieczasz się pisząc o dużym uproszczeniu. Ale tak upraszczać można wiele rzeczy.
To, że w cenie produktu jest reklama to nic nowego. Jak kupujesz insignię to w jej cenie też masz skalkulowaną całą reklamę i promocję. Podobnie jak w przypadku całej masy innych dóbr.
O podróbkach już kiedyś pisałem. Mogą się zdarzyć każdemu. I nie jest to wcale wina producenta.
To, że ja i moi znajomi czy znajomi @kecraminsignia jeżdżą na Castrolu lub Mobilu znaczy dokładnie tyle, że jest to najbardziej dostępny olej. A nie każdy ma czas siedzieć na forach i czytać często niczym nie potwierdzone informacje a domysły i kombinować jaki olej wlać. Ludzie leją Castrola i Mobila bo te oleje spełniają normy, które nakładają producenci aut i silniki chodzą bez problemów. Craftery 2,0 tdi na Castrolu robią po 600 tys km z wymianami co 30 tys km. I to jest dla mnie najlepszym miernikiem a nie jakieś fora. Ojciec robi po 30 - 40 tys km rocznie na Castrolu. Nawet turbo w żadnym samochodzie nie zmieniał nie mówiąc o innych naprawach. A jeździ do ponad 300 tys. I to są dla mnie opinie. A nie bajki, że producenci zlecają produkcję komuś kto zrobi to najtaniej nazywane przez ciebie uproszczeniami.

Przy takim marketingu to oni się wysilać bardzo nie muszą i tak sprzedadzą i tak sprzedadzą.
Mobil kiedyś robił dobre oleje i seria 1 dalej jest niezła ale niestety w zależności od rynku i zakładu wytwórczego jakość jest różna. Castrol potrafi zrobić super olej ale nie robi bo po co jak średni olej się świetnie sprzedaje przy odpowiedniej reklamie. Castrol na rynek w DE to inny produkt niż na rynek Polski.

Tak leją w bańki co popadnie a ludzie kupują i auta o dziwo jeżdżą. Ja myślałem, że produkcja jest sterowana komputerowo i np składniki dozowane wg określonych receptur. A tu pewnie w tych tanich zakładach wiadrami na oko dolewają i potem wyjdzie co wyjdzie. Przecież to jakaś kpina jest.

Co do uszczelki smoka jej brzeg osadzony w pompie musi być twardy. Tak by uszczelka trzymała się na miejscu i przylegała do otworu w pompie. Gdyby brzeg przy pompie był miękki uszczelka została by zassana np zimą gdy opory ssania gęstszego oleju są duże. Natomiast warga jest tak zrobiona, że podciśnienie powstałe przy ssaniu oleju dociska ją do smoka. Oczywiście gdy warga jest elastyczna.
o nie są bajki tylko takie są fakty. Castrol czy Mobil zlecają produkcję. Jednocześnie (w jednym roku) na całym świecie dla Castrola olej produkuje pewnie ze 100 różnych kontrahentów, w tym kilku w Polsce. Oczywiście, że to normalne, że w cenie produktu są koszty reklamy czy promocji tylko kupując ten produkt to Ty ponosisz te koszty a chodzi tu bardziej o proporcje i to czy masz alternatywę.
Zdziwił byś się jakie zakłady produkują Castrola czy Mobila i w jakich warunkach. Tak jak piszesz to jest kpina. Tak się składa, ze mój przyjaciel przez jakiś czas obsługiwał jako kancelaria prawna Castrola w Polsce więc wiem jakie kryteria są najważniejsze przy organizowaniu przetargu na dostawę olejów. Najważniejsza jest cena.
Z tym, że to nie wina "producentów", że ich oleje są podrabiane to się zgodzę ale nie do końca bo sami "producenci" stwarzają dogodne warunki mnożąc zakłady produkcyjne i przeciętnemu Kowalskiemu trudno się połapać skąd olej pochodzi i trudno zweryfikować oryginalność produktu a często jest to praktycznie niemożliwe.
Castrol czyt Mobil są inne na rynek Niemiecki i jeszcze inne na rynek Rosyjski i takie są fakty. To, że kary techniczne nie muszą oddawać rzeczywistych parametrów oleju sprzedawanego pod ta samą nazwą handlową to przyznają oficjalnie producenci w tych kartach.
600 tysięcy w dostawczaku to naprawdę żaden przebieg. Znam auta, które robią tyle w 2,5 roku (rekord jaki znam 380 tys. w rok) oraz takie co maja ponad 1,5 mln bez remontu. Ale nie chodzi tu o licytowanie się. Wymiana w trybie long life jest szkodliwa bo olej najczęściej traci parametry dużo wcześniej niż po 30 tys.(typowy tryb long life). Dobry Castrol czy Mobil 1 nie jest znowu zły (pod warunkiem, że jest oryginalny) i jak się wymienia olej regularnie to najczęściej silnik spokojnie dotrwa do przebiegu rzędu 300 tys. Ale nie jest tak, że ludzie leją byle co (nie koniecznie Castrola czy Mobila) i się nic nie dzieje. Oj dzieje się (np. grupa VAG). Olej niekoniecznie jest winny ale często praktyka pokazuje, że ma duży wpływ na awaryjność/ częstotliwość występowania problemów. Współczesne silniki są dużo bardziej czułe na punkcie prawidłowego smarowania niż silniki sprzed 10-20 lat i ten "trend" się "pogłębia".
Uważam po prostu, że w cenie Castrola czy Mobila (lub nawet sporo niższej cenie) jest wiele lepszych, bardziej interesujących produktów zdecydowanie pewniejszych w zakupie i pokazuje, że te oleje nie są wcale takie cacy jak ich producenci chcą aby były postrzegane. Castrol czy Mobil (zwłaszcza Mobil) ma też produkty całkiem dobrej jakości ale naprawdę warto poszukać alternatywy. Z tymi markami jest trochę jak z Johnny Walkerem Red Label- kiedyś uchodził za luksusową whisky najwyższej jakości (tak funkcjonował w świadomości) ale dziś chyba nikt nie będzie się upierał, że to szczytowe osiągnięcie w dziedzinie produkcji tego typu trunków 8-) . Castrol jest właśnie trochę jak kiedyś JW Red label. Niby prestiżowy i ekskluzywny ale jak ktoś trochę "lizał tematu" to zaczął odkrywać, że są bardziej zacne trunki :D I że w gruncie rzeczy JW Red label to zwykła masówka o co najwyżej średniej jakości na tle tego co oferuje rynek. Porównanie na pewno nie do końca trafione ale pewna analogia jest. Tyle, że temat whisky/whyskey/burbona średnio zamożny Kowalski, który w minimalnym stopniu się tym interesuje ma 1000x lepiej rozpracowany niż temat olejów. No i oczywiście smak kwestia gustu 8-) , choć "eksperci" teoretycznie są w stanie określić jakość i klasę trunku tak jak można określić jakość oleju.

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Miasto:

Post autor: supi » 30 gru 2016, o 09:50

Patrząc na powyższe argumenty najsensowniej jest przejść na oleje Orlen Platinium spełniające normę Dexos2, bo nikt ich raczej nie będzie podrabiać, a jakość jaką prezentują jest całkiem niezła. :-)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 30 gru 2016, o 09:59

Lepiej, bo czytając całe forum to najsensowniejszym wyborem jest...rower

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 30 gru 2016, o 12:25

tomek evo pisze:Tyle, że temat whisky/whyskey/burbona średnio zamożny Kowalski, który w minimalnym stopniu się tym interesuje ma 1000x lepiej rozpracowany niż temat olejów.
Ten temat sam opracowałem, najlepszy jest destylat mieszany, jęczmienno - kukurydziany. Polecam pół na pół wagowo obu zbóż.

Wracając do olejów, na studiach jeszcze badaliśmy właściwości olejów na aparacie czterokulowym. W odpowiedniej klasie jakościowej tak, jak teraz jest np. CJ lub C3 (wówczas badaliśmy klasę bodajże CD) i takiej samej lepkościowej różnice w wynikach były w zakresach normowych. Jeden tylko olej (nie polski) wyszedł tak źle, że uznaliśmy iż trafiliśmy na podróbkę. Oleje były kupowane losowo na stacji paliw.
Wniosek jest taki, w odpowiedniej klasie jakościowej nie ma znaczenia producent oleju na jego właściwości smarne.

Oczywiście jak kupimy olej wyższej klasy to będzie lepszy.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 30 gru 2016, o 12:33

supi pisze:Patrząc na powyższe argumenty najsensowniej jest przejść na oleje Orlen Platinium spełniające normę Dexos2, bo nikt ich raczej nie będzie podrabiać, a jakość jaką prezentują jest całkiem niezła. :-)
Ja lobbuje za Specolem :D . Jakość lepsza niż Orlen i na pewno wyższa niż GM dexos 2 a cena taka, że się nie opłaca podrabiać bo drożej wyjdzie :lol:

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 30 gru 2016, o 12:40

"Nie opłaca się podrabiac bo drożej wyjdzie" to jak opłaca się robić oryginał?

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Miasto:

Post autor: supi » 30 gru 2016, o 12:47

Tomek dla mnie np. istotna jest kwestia, że produkt jest ogolnie dostępny. Czasem jest sytuacja, że na gwałt jest litr potrzebny bo coś się stało. Nie jestem zwolennikiem mieszania. Poza tym jeżeli jakość jest podobna przeważnie wybieram krajowe wyroby. Zobacz, że w poważnych krajach promuje się krajowy przemysł i wyroby ze względów oczywistych..... Kiedy się tego nauczymy? Skoro te krajowe spełniają normę dexos 2 to pewnie przejdę na Orlena, bo i tak zmiana będzie co 10-15k. Poza tym mam bardzo dobre doświadczenie z Lotosem.

tomek evo
Użytkownik
Miasto:

Post autor: tomek evo » 30 gru 2016, o 14:25

Specol jest krajowy :D
Nie opłaca się generalnie podrabiać tanich olejów bo podrabiany tani olej kosztuje podrabiającego tyle samo (inne koszta opakowania mogą być) co ten drogi, który sprzeda 2x drożej. Z tym, że wyjdzie drożej od oryginału to oczywiście przesada ale zarobku dużego na tym nie będzie więc to bez sensu. Mało popularnych olejów się nie podrabia bo podróbka ma zejść momentalnie więc potrzebny jest produkt popularny i jak najmniej świadomy Klient. Niestety plaga podróbek dopadła także Motula.
Dobrze jest wozić 1l oleju na dolewkę i wtedy nie trzeba szukać na stacji a w sytuacji awaryjnej lejemy praktycznie co jest pod ręką (o możliwie najbliższych parametrach) i nie patrzymy na markę.

Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Miasto:

Post autor: supi » 30 gru 2016, o 16:23

Specol jest ciekawą propozycją, tyle że nie jest zbyt popularny. Nie widziałem go na stacjach. Co do wożenia litrów, no to można..........ale....litr oleju, litr płynu chłodzącego itp. Wolę coś popularnego, choć Specol jeżeli jest oki, to propozycja bardzo ekonomiczna, bo z filtrem mann wymiana wychodzi za ok. 130zł :) http://allegro.pl/specol-spec-premium-c ... 22952.html
A tu na stronie producenta http://www.specol.com.pl/main/produkt/570.html

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 30 gru 2016, o 18:42

Dobra alternatywa, jak skończę zapas castrola to wyprubuje w którymś aucie.

Xperia Z3

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 3 sty 2017, o 19:19

Jestem po wymianie uszczelki smoka. Silnik został zalany olejem oraz zostało sprawdzone ciśnienie. Przy rozgrzanym silniku po przekręceniu kluczykiem wskakuje ciśnienie na poziomie 2 barów. Przy obrotach około 2250 dochodzi do 6 barów. Czy to nie za dużo?

Bodex

Post autor: Bodex » 3 sty 2017, o 20:48

Dobre jest , 16 zaworów i 16 popychaczy do tego diesel duże ciśnienie sprężania i moc 160 ps , to i ciśnienie musi być duże

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 3 sty 2017, o 21:22

Bardziej obawiam się, że jest za wysokie.
Jedyne co znalazłem dotyczące tego silnika:

•Temperatura oleju musi wynosić 80-100°C.
•Standardowa pompa olejowa:
◦Obroty biegu jałowego = co najmniej 1,0 bar
◦4000 obr./min. = co najmniej 4,0 bar

•Pompa oleju o zmiennej pojemności:
◦Obroty biegu jałowego = co najmniej 1,3 bar
◦1500-2500 obr./min. = 2,0-2,3 bar
◦3000-4500 obr./min. = 2,4-4,2 bar
◦jak za niskie to w misce jest uszczelka ktora twajdnieje (od smoka) i ciągnie powietrze

henio1977
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: henio1977 » 6 sty 2017, o 09:31

Muszę się pochwalić :) Zrobiłem uszczelkę smoka u użytkownika marcov (http://insignia-club.pl/memberlist.php? ... le&u=14790) w Gliwicach i jestem mega zadowolony. Auto przestało krzyczeć rano o niskim ciśnieniu oleju i śmiga jak ta lala :D Polecam tego specjalistę!

lukas0122
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukas0122 » 6 sty 2017, o 14:40

Witam.

I mnie dopadło dziś w mroźny poranek (-17 stopni) podczas porannego rozruchu wyświetliła się kontrolka " niskie ciśnienie oleju".
Uszczelka wymieniona 3 miesiące temu. Olej wymieniony 6 tyś km temu na GM + filtr oleju knechta. Dodam że pierwszy raz mam taką sytuację z tym komunikatem.
Mechanik powiedział że możliwe że olej przymarzł w filtrze oleju i stąd brak ciśnienia. Odpalałem samochód z 15 razy i po 7 sek wyrzucało błąd.
Nie mam pojęcia co mogę zrobić. Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

miśor
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto:

Post autor: miśor » 6 sty 2017, o 15:45

Jeśli nie masz jak wstawić woza do ciepła, to może dolej oleju do max. i jeśli to możliwe, przechyl wóz na prawą stronę.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 6 sty 2017, o 15:46

A co to zmieni bo nie bardzo widzę sens w tym