--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Ciśnienie oleju
Kiedyś ktoś wspominał, że jak jest za dużo oleju to można zatrzeć silnik. Chciałem to zweryfikować?
Sprawdzałem bagnetem stan oleju i mam sporo ponad max oleju zaznaczoną na bagnecie. Czy faktycznie to może mieć jakiś wpływ? Dodam, że na komputerze żywotność oleju pokazuje na poziomie 54% wiec jeszcze sporo do jazdy.
Sprawdzałem bagnetem stan oleju i mam sporo ponad max oleju zaznaczoną na bagnecie. Czy faktycznie to może mieć jakiś wpływ? Dodam, że na komputerze żywotność oleju pokazuje na poziomie 54% wiec jeszcze sporo do jazdy.
-
Bodex
Za dużo oleju oznacza wzrost ciśnienia w komorze wału korbowego . Jeśli poziom rośnie to by oznaczało , że paliwo ON przybywa , skrajnie možesz osiągnąć nawet do 2 L ON .
Olej do wymiany
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Olej do wymiany
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Jeżeli na podziałce między minimum a max jest 1 litr to mam okolo 1 L od maximum. Domyślam się ze powodem dostawania się ON jest dpf a właściwie przerywanie wypalania?
P.S
Jaki olej polecacie ? Jaki używacie? Filtr jednak MANN
P.S
Jaki olej polecacie ? Jaki używacie? Filtr jednak MANN
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Najważniejsze to montuj diodę żeby nie przerwać wypalania. O olejach jest dużo na forum, ale podstawa to wymiana co 10-15 tys.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
W większości silników stan oleju nieznacznie ponad max nie niesie ze sobą żadnego poważnego zagrożenia. Nawet do 1l ponad max w większości silników jest poziomem bezpiecznym co nie znaczy, że można sobie lekceważyć wyższy poziom oleju. Auta służące do wyczynowego driftu zwykle mają zalewane sporo ponad max bo tam przeciążenia powodują, że olej niekoniecznie znajduje się w odpowiedniej ilości tam gdzie powinien i spada jego chwilowe ciśnienie dlatego z premedytacją część zawodników zalewa dużo więcej. Ale w aucie cywilnym lepiej trzymać poziom max. Rosnący poziom świadczy najpewniej o "problemach" z dpf-em. Nie ma co kombinować tylko wymienić olej i kontrolować wypalanie aby go nie przerwać (pomoże np. proponowane zainstalowanie diody). O olejach piszemy w odpowiednim temacie.
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Warto tylko zwrócić uwagę, że w tym klekocie jest do kitu ten bagnet, po którym czasem ciężko zorientować się jaki jest naprawdę poziom. Tak z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej to pierwszy pomiar po dłuższym postoju tak jak wyciągamy bagnet. Kolejne to już rurka ubrudzona i wprowadza w błąd. Ja przy wymianie leje 4 litry i już pokazuje max lub trochę ponad. W kazdym razie tak czy inaczej jak zdrowo jest ponad , to bym wymienił ten olej. Mam zamontowaną diode i nie przerywam wypalań i u mnie poziom oleju nie zwiększa się.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Odczyty z bagnetu to kolejny temat. Ja mam w Zafirze bagnet pomazany nawet po długim postoju i muszę kilka razy powycierać aby jako tako określić poziom oleju na bagnecie. W dostawczym Masterze elektroniczny wskaźnik poziomu jest bardzo precyzyjny (przynajmniej u mnie) w AR159 też można polecać na "elektronice". W Zafirze niestety tylko ręcznie.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
Na początek kolego @kecraminsignia upewnij się, że masz dobry bagnet - u mnie np. bagnet w czasie eksploatacji "rozciągnął się" o 2,5 cm, przez co miałem stan oleju również mocno ponad max, gdy realnie było prawidłowo.
Nie wiem skąd takie kwiatki się biorą, ale po mnie jeden czy dwóch kolegów także po pomiarach wymienili za długie bagnety z tego co kojarzę.
Nie wiem skąd takie kwiatki się biorą, ale po mnie jeden czy dwóch kolegów także po pomiarach wymienili za długie bagnety z tego co kojarzę.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Tak czytałem i ... zgupiałemtomek evo pisze: O olejach piszemy w odpowiednim temacie.
Jeszcze jedna ważna kwestia czy po płukance czekacie dłużej 30 minut aż wszystko dokładnie wyleci? Czy zalewacie zaraz po zlaniu oleju? Mechanik nie będzie chciał trzymać auta 30 minut na podnośniku. Czy po 200 tyś km zdrowe jest płukanie tym bardziej, że nigdy nie było to robione?
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Na temat płukanek narosło wiele mitów ale tak naprawdę płukanki są w pełni bezpieczne dla silnika pod warunkiem stosowania się do kilku podstawowych reguł przede wszystkim do instrukcji/zaleceń producenta. Nie musisz trzymać aż 30 minut auta na podnośniku i czekać aż wszystko spłynie ale zaleca się aby spłynęło możliwi najwięcej starego oleju i nie chodzi tu o płukankę tylko o ten syf co spływa. Resztki płukanki nie stanowią problemu bo szybko odparują. Płukałem silniki o dużo większych przebiegach niż 200 tys. (nawet 700 tys.) i nigdy żadnych kłopotów nie było. Najlepszym typem płukanki (o ile można nazwać to płukanką) jest Archoil AR2300, który zalewa się do oleju i normalnie użytkuje samochód. Należy przejechać m.in 1600 km (a najlepiej 3-4 tys.) do wymiany oleju. To najbezpieczniejszy i najdokładniejszy sposób na doczyszczenie silnika ale jednocześnie czasochłonny i sam preparat też tani nie jest. Zwykłe tzw. szybkie płukanki też jednak spełniają swoje zadanie zwykle całkiem dobrze i jest na rynku spory wybór. Ja najbardziej polecam Archoila AR2820, Liqui Moly Pro-line engine Flush, Penrite i Millersa.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Np właśnie czytałem o tym w innym dziale. Te szybkie plukanki to tylko silnik musi pracować okolo 30 min. W necie na filmikach mówią aby poczekać aż wszystko dobrze splynie. Ale ok. Testowałeś to wiesz lepiej.
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Płukanie raz robiłem w innym aucie i w zasadzie różnicy pod pokrywą zaworów nie widziałem. Stosowanie dobrego oleju posiadajacego dobre właściwości myjące z mojego doświadczenia jest równie dobre, a nawet lepsze.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- supi
- Użytkownik
- Miasto:
Ja akurat mobila, natomiast te oleje, co tu najczęściej są polecane LM itp są oki. Tego ori GM ja nie używam. Poza tym wymiana co 10-15kkm zrobis swoje.....tj. wymyje powoli silnik z roznych syfów.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
No właśnie sporo poczytałem na forum o olejach i mętlik w głowie straszny. Jednak mocno zastanawiam się nad Mobill super 3000 5W30. Do tego jeszcze wymienię uszczelkę smoka (bo chyba w ASO tak od siebie nie wymienili
) oraz założę filtr Manna oraz powietrza i będzie git. Mam nadzieję 
P.S.
A propos to w serwisie jest przewidywana wymiana uszczelki smoka po iluś km bądź czasie jeżeli im się nie przypomni? Czy tego w ogóle nie robią zgodnie z serwisem okresowym?
Jeszcze jedno. Pierwszy raz spotykam się z olejem który można lać do benzyny jak i do ON. Zawsze używałem Castrola i tam były dedykowane do rodzaju paliwa. Dziwne...
P.S.
A propos to w serwisie jest przewidywana wymiana uszczelki smoka po iluś km bądź czasie jeżeli im się nie przypomni? Czy tego w ogóle nie robią zgodnie z serwisem okresowym?
Jeszcze jedno. Pierwszy raz spotykam się z olejem który można lać do benzyny jak i do ON. Zawsze używałem Castrola i tam były dedykowane do rodzaju paliwa. Dziwne...
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Serwis nie przewiduje, nie przypomni im się ani nie robią tego zgodnie z serwisem okresowym bo nie należy to do ich obowiązków. Średnio te uszczelki wytrzymują 150 tyś km i mniej więcej przy tym przebiegu należałoby ją wymienić, nawet zapobiegawczo.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014