--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
supi
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: supi » 21 gru 2016, o 09:11

Uszczelka ta łączy smok z pompą oleju i jezeli jest uszkodzona ze starosci lub jak coś nie tak z montażem pójdzie, to po pierwsze po dluzszym postoju dłużej silnik zasysa z michy olej, a po drugie jest wrażenie nieco glosniejszej pracy tak jakby cisnienie bylo niższe, choć ja okurat podejrzewam pęcherze powietrza w oleju dostajace się przy ssaniu. W moim przypadku bylo tak, ze po uruchomieniu wszystko gasło i po dosłownie sekundzie zapaliła się kontrolka oleju i brzeczyk dał znać tak przez dwie sekundy, a potem juz ok. Dalej póki auto używane to nie było problemu, bo olej nie zdołał uciec z silnika do michy. Olej ucieka po dłuższym postoju. Teraz nawet kilka dni stoi na ulicy i jak odpalam, to jak kontrolka zgasnie, to już sie nie zapala. Jeden z warsztatów specjalizujących się w Oplu na swojej stronie w necie sugeruje wymianę uszczelki co 4 lata, a ja zastanawiam się czy nie co trzy lepiej, bo ta z mojego auta to kamień była. Zastanawiam się czy ta Twoja nie została skaleczona przy montażu lub może problem jest z pompą oleju a nie uszczelką, tyle że jezeli potem ciśnienie dobre trzyma i tylko jest problem przy zaciągnięciu to raczej uszczelka.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec
Auto: Insignia Grand Sport
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2020
Miasto: Świętochłowice
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 11 razy

Post autor: spiryt4 » 21 gru 2016, o 11:52

Według mnie niech mechanik rozkłada miskę na nowo dobrze wyczyści całą miskę wsadzi nową uszczelkę i powinno być dobrze.Jeśli jest tak jak mówisz że przed ingerencją mechanika komunikatu nie było,problem leży w uszczelce po prostu ona nie trzyma i olej spływa do miski stąd pojawia się komunikat.Silnik małą chwilkę chodzi ze słabym smarowaniem a może i bez,zanim dostanie potrzebną dawkę oleju do smarowania zdąży się pojawić komunikat o niskim ciśnieniu oleju.

ewka

Post autor: ewka » 21 gru 2016, o 12:02

Komunikat nie pojawia się nawet po chwili, ale od razu po przekręceniu kluczyka. Wyłączam, uruchamiam ponownie i już sie nie pojawia (mam świadomość, że to nie jest załatwienie problemu). Zastanawiam się czy jeszcze przejadę te 300km... :(

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec

Post autor: spiryt4 » 21 gru 2016, o 12:08

Może się źle wyraziłem,miałem na myśli moment rozruchu silnika że w tym czasie silnik ma słabe lub wcale nie ma smarowania.
Przejedziesz pod warunkiem że komunikat nie pojawia się częściej niż to opisujesz :lol:

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 gru 2016, o 14:18

@ewka przyjrzyj się czujnikowi ciśnienia oleju. Czy tam mechanik niech sprawdzi. Zaraz po przekręceniu kluczyka jest diagnostyka całego sytemu. Ecu sobie diagnozuje wszystko. U innych zapalało się dopiero po chwili. Gdy wszystkie kontrolki zgasły.
Nie ma co pochopnie auta rozbierać. Dać do mechanika niech zmierzy rano po nocnym postoju ciśnienie manometrem. Obserwując jak się zachowa po rozruchu. Jeśli jest wszystko prawidłowo to czujnik ciśnienia oleju do zmiany lub sprawdzenia. Manometr to nie kontrolki na nim prawdę zobaczysz jak to dokładnie wygląda.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec

Post autor: spiryt4 » 21 gru 2016, o 14:49

Wydaje mi się ale mogę się tez mylić co do moich przypuszczeń i podejrzeń,ale gdyby to było spowodowane czujnikiem ciśnienia to błąd by musiał wyskakiwać za każdym razem gdy jest przekręcany kluczyk w stacyjce, bo za każdym przekręceniem kluczyka odbywa się samodiagnoza wszystkich modułów.A koleżanka pisze że komunikat pojawia się tylko po nocnym postoju.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:

Post autor: hubertus » 21 gru 2016, o 15:58

Dlatego proponuje pomiar ciśnienia manometrem. Aby wszystkie wątpliwości rozwiać. Czujnik może fałszować pomiar. To jest rano, gdy ciśnienie jest niższe. Ale w granicach normy. Może pokazywać, że jest zbyt małe. Może też być wina oprogramowania. I jeżeli manometr pokaże, że ciśnienie jest ok można zaktualizować soft. Bo może w tym aucie nikt tego nie robił.
Najlepiej zostawić auto u mechanika na dwa czy trzy dni. Niech ten podłączy manometr i odpali raz rano, raz wieczorem. Aby kilka razy powtórzyć. I sprawdzi to ciśnienie na manometrze.

Awatar użytkownika
spiryt4
Zapaleniec

Post autor: spiryt4 » 21 gru 2016, o 16:09

Dalsze drążenie tematu chyba jest bez celowe.Może sama zainteresowana udzieli nam odpowiedzi co było przyczyną pojawiania się komunikatu,po uporaniu się z tym problemem?
Po co aktualizować soft jeśli przed ingerencją mechanika było wszystko w porządku? Przecież poprawiony soft prawdopodobnie zataja komunikat o niskim ciśnieniu.( o tym gdzieś było pisane też).

ewka

Post autor: ewka » 21 gru 2016, o 18:25

Pomiar ciśnienia, o którym wcześniej pisalam był wykonany manometrem. Na ten moment po rozmowie z ASO i z mechanikiem ustaliliśmy, że wymieniona zostanie profilaktycznie pompa + nowe uszczelki (jeżeli się uda to tuż po świętach). Pompa była czyszczona po przetarciu opiłkami i podobno powinna być sprawna, ale... Dziękuję za wszelkie rady i proszę trzymajcie kciuki, żeby udało mi się dojeździć spokojnie do tej wymiany :roll:

Awatar użytkownika
ICEMANIK
Użytkownik
Auto: Ins OPC Line AiR/KW
Rok produkcji: 2009
Miasto: Poznań

Post autor: ICEMANIK » 21 gru 2016, o 18:57

Miałem taki sam przypadek, czyli co jakiś czas zapalało się po dłuższym postoju (kilkanaście godzin) w niższych temperaturach w lecie poniżej +10'C. Bardzo się tego bałem bo od 8 miesięcy jeżdżę na drugim silniku. Problem został rozwiązany przy okazji wymiany oleju z GM na Castrol Edge FST oraz filtru oleju z Filtrona na Mann. I to wystarczyło, bo od dwóch miesięcy komunikat się nie pojawił choć temperatury spadły poniżej zero. Zatem popieram co pisał wcześniej Bodex:
1. podstawa to markowy fltr oleju (mann/knecht)

Dodam, że je nie miałem aktualizacji softu więc komunikat od razu by walił po odpaleniu, i by gasł po 2 sekundach pracy.
Zamiast wymieniać pompę oleju warto by było wymienić olej i filtr, mniejsze koszta. Też w to nie wierzyłem, bo myślałem, że filtr to filtr, wiec po co przepłacać (filtron 30zl, mann 70zł) jednak teraz uwierzyłem, dla 30zł warto mieć spokojne nerwy z rana w drodze do pracy :)

Bodex

Post autor: Bodex » 22 gru 2016, o 19:44

Jaki miałeś przebieg przy zmianie silnika ? I co było przyczyną ?

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 23 gru 2016, o 20:27

Markowy :) piszecie jak by filtrona w kiosku z gazetami sprzedawali. Jak pompa oleju dobra i uszczelka ladnie przylega do smoka to nie trzeba się ratować filtrami o wiekszej przepustowości, nikogo nie atakując oczywiście bo sam przed remontem silnika się ratowałem tymi sposobami, wmawiając sobie mann niemiecki gut napewno tjaa :)
Ale powiedzmy że o prawie rok tę agonię przedłużyłem.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 23 gru 2016, o 20:43

Niestety fltron nie ma dobrych filtrów oleju. Pozostałe są ok.

Xperia Z3

miśor
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto:

Post autor: miśor » 23 gru 2016, o 20:51

Przepustowość przepustowością, ale przecież na mrozie i tak większość strumienia jest bocznikowana. Można filtrona zakładać, a nie zdziwiłbym się gdyby był nawet lepszy!

Bodex

Post autor: Bodex » 23 gru 2016, o 22:12

@dan , jakie objawy pracy silnika przed zgonem były ?

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 23 gru 2016, o 22:14

P405 pisze:Niestety fltron nie ma dobrych filtrów oleju. Pozostałe są ok.

Xperia Z3
To jakie filtry polecasz?
Ja używałem filtrona w różnych autach i nie widziałem jakiś problemów. Ale nie wiem jak jest z innymi.
Możesz rozszerzyć wątek?

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 23 gru 2016, o 22:31

Zaklad filtrona mam bardzo blisko. Oszczędzają na ilości wkładu filtrującego. Polecany jest Mann.

Xperia Z3

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik

Post autor: Dan » 24 gru 2016, o 10:55

Bodex pisze:@dan , jakie objawy pracy silnika przed zgonem były ?

Poza komunikatem rano (tylko) w zimę o niskim ciśnieniu oleju to żadnych, akustyka w normie, zapierdzielał aż miło, oleju nie brał dpf ok no nic co wzbudziło by moją czujność. Na forum wtedy jeszcze nikt nie wiedział o uszczelce smoka.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 24 gru 2016, o 11:04

Uszczelka smoka?

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik

Post autor: Dan » 24 gru 2016, o 11:48

Tak, prześledź proszę ten wątek od początku bo już opisaliśmy rolę tej uszczelki, objawy, następstwa braku wymiany, cenę wymiany w zależności od rocznika i rodzaju skrzyni biegów i tego czy są otwory technologiczne itp..

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”