--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: EGR
Blaszka z otworem nic nie da. Było wielokrotnie o tym. Przetestowane. W takim przypadku EGR otwiera się po prostu bardziej.
Podobno (piszę podobno, bo sam nie testowałem) po całkowitym zaślepieniu błąd pojawia się tylko przez pewien czas. Po którymś skasowaniu nie powraca. Były tu takie relacje, więc podaję dalej.
Podobno (piszę podobno, bo sam nie testowałem) po całkowitym zaślepieniu błąd pojawia się tylko przez pewien czas. Po którymś skasowaniu nie powraca. Były tu takie relacje, więc podaję dalej.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Odłączyłem wtyczkę EGR oprócz wywalenia błędu check engine żadnych negatywnych objawów nie było, nic nie kopci. To co zauważyłem na plus: samochód się delikatnie lepiej zbiera w dolnym zakresie obrotów, bardziej kulturalna praca silnika, brak dławienia przy ruszaniu, troszeczkę większa ilość przejechanych kilometrów na procent zapełnienia DPF, No a z tych niewidocznych rzeczy to przede wszystkim czysty kolektor.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
no i dochodzi do tego tak zwane twarde gaszenie silnika bo wtedy nie działa klapa gasząca , kiedyś też miałem odłączoną wtyczkę i to nie było to auto ruszyć można było bez dodawania gazu i od dołu szedł jak burza , więc gada trzeba po prostu wyprogramować
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Oki, dzięki za sugestię, faktycznie jakoś tak bardziej twardo gasił, ale bardziej zwróciłem uwagę na plusy.
-
ricziriczi
Witam,
Uporalem sie z bledem EGR p0404. Winny byl akumulator. Po wymianie auto chodzi lepiej i nie wyskakuja zadne błedy. Jak stwierdzil mechanik aumulator nie trzymal pradu i mogł powodować jakieś zwarcie zawor nie dostawał prądu i komputer czytal to jako blad zaworu.
Uporalem sie z bledem EGR p0404. Winny byl akumulator. Po wymianie auto chodzi lepiej i nie wyskakuja zadne błedy. Jak stwierdzil mechanik aumulator nie trzymal pradu i mogł powodować jakieś zwarcie zawor nie dostawał prądu i komputer czytal to jako blad zaworu.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, o 13:16 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Dare50 czy w jakiś sposób dwumas nie dostaje przez to po dupie? Wyłączony EGR->nie działa klapa gaszaca -> wibracje przy gaszeniu -> obrywa dwumas?? Czy nietrafiona teoria?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Ciekawe. Może coś wypowiedzą się osoby co już tak zrobiły. Zatkały blaszką o których wspomniał @IBZI
- dare50
- Zapaleniec
Może i tak ale jak gasisz na wciśniętym sprzęgle to powinno być ok , w sumie ja miałem odłączony na jakiś czas żeby przetestować , bo to twarde gaszenie mnie wkurzało i ten czek świecącypawel_insignia pisze: ↑16 kwie 2018, o 20:53Dare50 czy w jakiś sposób dwumas nie dostaje przez to po dupie? Wyłączony EGR->nie działa klapa gaszaca -> wibracje przy gaszeniu -> obrywa dwumas?? Czy nietrafiona teoria?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
No i to jest ciekawy temat i dyskusja. Może rzeczywiście wypowiedzą się Ci, co wyprogramowali EGR. Sam jestem ciekaw jak to z tą klapą gaszącą jest...
EDIT: zawsze jeszcze zostaje trik z rezystorem w czujniku temperatury. Wtedy wszystko powinno działać (poza EGR oczywiście). Na klimę nie powinno to mieć wpływu, bo chyba korzysta z drugiego czujnika w kabinie, ważne aby tak dopasować rezystencję, aby wskaźnik pokazywał więcej jak 10°C (wtedy już sprężarka działa na pełnej mocy) a mniej jak 15°C. W wolnej chwili przetestuję.
EDIT: zawsze jeszcze zostaje trik z rezystorem w czujniku temperatury. Wtedy wszystko powinno działać (poza EGR oczywiście). Na klimę nie powinno to mieć wpływu, bo chyba korzysta z drugiego czujnika w kabinie, ważne aby tak dopasować rezystencję, aby wskaźnik pokazywał więcej jak 10°C (wtedy już sprężarka działa na pełnej mocy) a mniej jak 15°C. W wolnej chwili przetestuję.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Dare gaszę na wciśniętym ale i tak lekko łomocze. Ibzi jestem ciekawy testu, daj znać jak znajdziesz chwilę i to przetestujesz 
- dare50
- Zapaleniec
kolego IBIZI ktoś już na forum pisał że wstawił rezystor żeby EGR się nie otwierał , tylko nie pamiętam kto
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
U mnie blaszka + check i nic nie łomocze. Dzisiaj ją zdemontowałem żeby sprawdzić czy sie nie przepalila bo ostatnio już nawet checka nie wywalało ale blasza ok, zlozylem bez zaślepiania egr i w zasadzie nic się nie zmieniło (no poza tym że nasrywa mi teraz do koletora ssącego) czy to podczas jazdy czy zapalaniu/gaszeniu
Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Została mi taka kupiona blaszka do Vc, czy ma ten sam kształt w Insignii? Nie zdążyłem tam założyć.