--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
phd
- Nowicjusz
- Auto: A 2.0 BiTurbo CDTI
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: EGR
Czy brudny (i na stałe otwarty?) zawór EGR może być przyczyną bardzo małej mocy samochodu w przedziale 0-40 km/h?
Na wyższych prędkościach przyspiesza jak burza, ale przy ruszaniu to się powoli toczy.
DPF 22%, świeżo wypalony.
Czy może to filtr paliwa, wtryski? Coś innego?
Na wyższych prędkościach przyspiesza jak burza, ale przy ruszaniu to się powoli toczy.
DPF 22%, świeżo wypalony.
Czy może to filtr paliwa, wtryski? Coś innego?
-
kwapi1234
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Miłków
Panowie poratujcie . Mam taki problem . Samochód insignia 2.0 160km. Nie ma mocy od dołu...jak pod górkę albo z miejsca to jak nie przytrzymaj na sprzęgło to zgasnie aż wali w silniku. Dpf nie ma . Poprzedni właściciel wyprogramowal i usunął. Egr odpisałem i nic to samo . Czyscilem nic to samo . Map sensor czyscilem. Nic to samo . Elektrozawor wymieniony na nowy i nic to samo ... napiszę że już jak turbo się załączy to samochód idzie bez problemu . Jakieś pomysły?? Dziekuje
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Diagnostyka błędów? Tylko odpowiednim komputerem a nie jakimś shittem...
Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka
-
phd
- Nowicjusz
- Auto: A 2.0 BiTurbo CDTI
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie diagnostykę robił komputerem mechanik.
Błędów żadnych teraz nie ma.
Wcześniej był P2084 (czujnik temperatury, przed DPF), czujnik wymieniony. Przyspieszenie bez zmian.
Błędów żadnych teraz nie ma.
Wcześniej był P2084 (czujnik temperatury, przed DPF), czujnik wymieniony. Przyspieszenie bez zmian.
-
kot_w_paski
- Nowicjusz
- Auto: Insignia combi
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Siema mam pytanie, jakiej marki kupić zamiennik EGR? Delphi dobry będzie czy lepiej pierbirg (polecony mi w sklepie)
- Rooff_
- Zapaleniec
Jeśli miałeś na mysli Pierburga to lepszy niż Delphi 

-
kot_w_paski
- Nowicjusz
- Auto: Insignia combi
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Tak tego. Dzięki za info
Dodano po 8 godzinach 12 minutach 2 sekundach:
Takie pytanie czy jest EGR jest zle dokręcony lub jest uszkodzona uszczelka może z niego kąpać płyn chłodniczy? Bo czyściłam EGR i od tego czasu mocno ubywa mi płyn chłodniczy.
Dodano po 8 godzinach 12 minutach 2 sekundach:
Takie pytanie czy jest EGR jest zle dokręcony lub jest uszkodzona uszczelka może z niego kąpać płyn chłodniczy? Bo czyściłam EGR i od tego czasu mocno ubywa mi płyn chłodniczy.
- Rooff_
- Zapaleniec
Tak, może. Tam jest uszczelka pokryta silikonem i ona też musi dobrze dolegać. Często jak się wyjmuje EGR to ona się uszkadza. Jakimś wyjściem jest "pomazanie" jej silikonem.
-
idn59
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: dolnośląskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Przymierzam się do wyprogramowania i zaślepienia egr. Przeglądałem wątek , ale nie znalazłem informacji jaką zaślepkę zastosować. Wszędzie jest mowa o silniku A20XXX , a nie ma wzmianki o silniku B20DTH. Czy ktoś z forum przerabiał ten temat?
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Świebodzice
Witam panowie. 2.0 160km. Disel oczywiście.
Mam problem ze zbyt czestym wypalaniem DPFa.
Na kompie 0 jakichkolwiek błedów, poziom zapełnainia w % idzie dobrze więc nie w tym problem. Dodam iz obserwuje sobie caly czas przez złacze i apke.
Ostatnio potrafił się wypalac nawet przy zapelnieniu 20%.
Auto nie ma zadnych oznak awari - nie dymi nie kopci nie ma spadku mocy. Komputer dostaje sygnał ze temp egt skacze do 500+ i zaczyna wypalanie. czasem po 100 km czasem po 30,zalezy. Dodam ze poprzedni wlasciciel sciagal i czyscil dpfa w tamtym roku. Problemy zaczely sie dopiero w czerwcu kiedy padl mi czujnik roznicy ciśnień . Kupiłem nowy oryginalny i zaadaptowalem. Stawialbyscie na EGR czy moze ktorys z czujnikow temp spalin mogl nawalic? Gdzie nie pojadę to tylko proponuja dpfa dac do czyszczenia i tyle... sprobuje jeszcze sztuczke z odlaczaniem egra ale moze ktos mial cos podobnego? Pozdro
Mam problem ze zbyt czestym wypalaniem DPFa.
Na kompie 0 jakichkolwiek błedów, poziom zapełnainia w % idzie dobrze więc nie w tym problem. Dodam iz obserwuje sobie caly czas przez złacze i apke.
Ostatnio potrafił się wypalac nawet przy zapelnieniu 20%.
Auto nie ma zadnych oznak awari - nie dymi nie kopci nie ma spadku mocy. Komputer dostaje sygnał ze temp egt skacze do 500+ i zaczyna wypalanie. czasem po 100 km czasem po 30,zalezy. Dodam ze poprzedni wlasciciel sciagal i czyscil dpfa w tamtym roku. Problemy zaczely sie dopiero w czerwcu kiedy padl mi czujnik roznicy ciśnień . Kupiłem nowy oryginalny i zaadaptowalem. Stawialbyscie na EGR czy moze ktorys z czujnikow temp spalin mogl nawalic? Gdzie nie pojadę to tylko proponuja dpfa dac do czyszczenia i tyle... sprobuje jeszcze sztuczke z odlaczaniem egra ale moze ktos mial cos podobnego? Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Odepnij wtyczkę od egr i problem zniknie.
Jeżeli tak będzie to zamiast kupować nowy , poprostu go wyprogramój.
Koszt ten sam a problem na zawsze z głowy.
Przerabiałem ten temat w dwóch insigniach, czyszczone egr na lustro, wszystko za chwilę było po staremu. Po odpięciu wtyczki problem nie wracał więc wyrwałem chwasty.
Jeżeli tak będzie to zamiast kupować nowy , poprostu go wyprogramój.
Koszt ten sam a problem na zawsze z głowy.
Przerabiałem ten temat w dwóch insigniach, czyszczone egr na lustro, wszystko za chwilę było po staremu. Po odpięciu wtyczki problem nie wracał więc wyrwałem chwasty.
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
Niestety problem nie zniknął:( na dodatek podczas wypalania apliakcja nie pokazywała tego stanu rzeczy.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
No dobra a zainstaluj sobie OPL MONITOR to będziesz widział wartość ciśnienia spalin, może faktycznie dpf przytkany przez nieszczelny dolot.
Sprawdź jakie ciśnienie jest na wolnych obrotach zaraz po wypalaniu - powinno być 0 a przed wypalaniem potrafi dojść do 4-5.
Przy normalnej jeździe po wypalaniu nawet z gazem w podłodze max 15 kpa a przed wypalaniem widziałem czasami nawet ponad 50 kpa.
No i jeśli aplikacja nie pokazywała wypalania to skąd wiesz że wogóle było? Pewnie dioda świeciła?
Z tego co pamiętam to ktoś pisał że po adaptacji czujnika miał 2 czy 3 takie dzikie wypalania, ale u mnie wszystko było normalnie. Adaptacja, na apce 70% i przy 80% wypalanie. Wyprogramowałem w tym czasie egr i problem znikł.
Sprawdź jakie ciśnienie jest na wolnych obrotach zaraz po wypalaniu - powinno być 0 a przed wypalaniem potrafi dojść do 4-5.
Przy normalnej jeździe po wypalaniu nawet z gazem w podłodze max 15 kpa a przed wypalaniem widziałem czasami nawet ponad 50 kpa.
No i jeśli aplikacja nie pokazywała wypalania to skąd wiesz że wogóle było? Pewnie dioda świeciła?
Z tego co pamiętam to ktoś pisał że po adaptacji czujnika miał 2 czy 3 takie dzikie wypalania, ale u mnie wszystko było normalnie. Adaptacja, na apce 70% i przy 80% wypalanie. Wyprogramowałem w tym czasie egr i problem znikł.
-
Kriso1985
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gliwice
Re: EGR wyprogramowanie
Witam, jakiś miesiąc temu oddałem auto do wyprogramowania EGR . Chce rozwiać wszelkie wątpliwości co do DPF . Otóż już dwa wypalania za mną i wszystko działa jak należy tzn jak mi się wypalał do 6 procent tak dalej się elegancko wypala do tej wartości a poza tym zauważyłem że mniej pali Isia teraz a co najważniejsze już nie ma tego klekotania w temp od 17 stopni , silnik ciszej pracuje. Więc jeśli ktoś się zastanawia czy to robić to polecam a tym bardziej jak masz uszkodzony zawór to wymiana na nowy jest bez sensu - wyprogramowac dziada i tyle a co do eko popapranców którzy powiedzą że bardziej trujesz to nie wiem co gorsze , większe zużycie ropy i trucie jak szlag go trafi bo wtedy to masakra jest i koszty uszkodzonego DPF EGR i nerwy . Pozdrawiam
-
Popapraniec48
- Nowicjusz
@Kriso198 a czy miałes też takie dzikie wypalania DPFa np przy małym zapełnieniu? Oraz czy wyprogramowaniu zaślepiałeś? pozdro