Uporales się z tematem??
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd P11DB P11DC
- Blest
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Re: Błąd P11DB P11DC
Zamienniki z Ali nie będą działać tylko oryginał NGK ten za 600 z allegro lub używka.
Komputer widocznie sprawdza parametry i jest jakaś różnica i dlatego jest błąd P11CC.
Komputer widocznie sprawdza parametry i jest jakaś różnica i dlatego jest błąd P11CC.
-
misial20
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A
- Miasto: Mława
- Otrzymał piwo: 1 raz
mała aktualizacja
przejechałem już 3 tys km na sondach NGK (kupione na allegro) - wszystko ok żadnych błędów
proponuję nie kupować żadnych zamienników na ali itp - 600zł to i tak mało w porównaniu do całego zestawu za ponad 2 tys złotych
przejechałem już 3 tys km na sondach NGK (kupione na allegro) - wszystko ok żadnych błędów
proponuję nie kupować żadnych zamienników na ali itp - 600zł to i tak mało w porównaniu do całego zestawu za ponad 2 tys złotych
- Blest
- Użytkownik
Co ciekawe w Insigni B z silnikiem b20dth sterownik jest generacji 3.2 a w Insigni A lift jest 3.0. Może w B coś poprawili i nie padają tak, kupiłem używkę za 350 zł z sterownikiem od iski B i jest nowszy. Założyłem zrobiłem parę kilometrów i błędu brak, zobaczmy po dłuższej trasie.
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Insignia B inaczej dozuje mocznik, niby poprawili błędy, więc może faktycznie będzie coś lepsze. Choć wątpliwe, że same sondy będą bardziej długowieczne.
- Blest
- Użytkownik
Dziś dłuższa jazda 250 km i błędu brak, czyli można montować z Insigni B sterownik i sondę. Zamienniki z Ali nie będą działać, po zrobieniu ok. 20 km pojawiał się błąd.
-
Wojt333k
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Ludwigshafen am rhein
- Postawił piwo: 1 raz
Panowie, czym moze zaskutkować dłuższa jazda z uszkodzonym czujnikiem? Na forum wyczytalem z obserwacji innych uzytkownikow ze na wypalanie dpf to nie ma wplywu bo odbywa sie normalnie.
- Major601
- Użytkownik
Świecący check na liczniku oraz w razie kontroli przekroczone normy emisji NOx...
- Tom1115
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA ST SW 2.0
- Miasto: Łódź
Uważam, że jest to błąd chwilowy, więc podczas jazdy, a tym bardziej kontroli nie ma przekroczenia emisji, Pojawia się przy większym skoku przepływu spalin, w moim przypadku czasami po "kickdown").
- Blest
- Użytkownik
To już znak że pora wymienić czujnik. Też miałem ten błąd i udało go się skasować wrócił po 10000 km, ale tego lata już nie przeszedł ten numer z skasowaniem.
-
Wojt333k
- Nowicjusz
- Miasto: Ludwigshafen am rhein
Zastanawia mnie o co chodzi, bo check sam zniknoł po 2 dniach a błąd w kompie siedzi.
Do czego zmierzam, dla zwyklego kowalskiego bylo i nie ma... samo sie naprawilo (teoretycznie bo chceck zniknął)
Jaka role odgrywaja te cholerne czujniki bo wychodzi na to ze oprocz pieprzenia sie to żadnego znaczenia dla auta nie mają...
Do czego zmierzam, dla zwyklego kowalskiego bylo i nie ma... samo sie naprawilo (teoretycznie bo chceck zniknął)
Jaka role odgrywaja te cholerne czujniki bo wychodzi na to ze oprocz pieprzenia sie to żadnego znaczenia dla auta nie mają...
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Niektóre gasną po iluś tam cyklach wyłączenia/włączenia silnika. Ale które to i po ilu, to tego nie wiem. Mi check od układu recyrkulacji spalin tak sobie robił w poprzednim aucie, aż w końcu przestał już znikać- pozostał trwale z autem i ze mną 
Radio 357 :)
- Major601
- Użytkownik
Już kiedyś pisałem że nie warto zawracać sobie tym głowy. Skoro nie ma to wpływu na kulturę pracy silnika, lepiej olać temat.
Niewolnictwo dla samochodu to zła cecha, szkoda zdrowia. Skoro „check” znika to tylko się cieszyć i nie szukać na siłę.
Ja kiedyś szukałem na siłę powodów wibracji i dałem spokój, raz są, raz nie. Trudno...
Wyjeżdzę ten samochód i zmienię markę
Niewolnictwo dla samochodu to zła cecha, szkoda zdrowia. Skoro „check” znika to tylko się cieszyć i nie szukać na siłę.
Ja kiedyś szukałem na siłę powodów wibracji i dałem spokój, raz są, raz nie. Trudno...
Wyjeżdzę ten samochód i zmienię markę
-
dziusiox
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Gdynia
Najpierw kupiłem używana ta też zwracala błąd ale inny dot obwodu. Więc kupiłem sama sondę od kolegi webtruck na allegro za 610 zł podłączyłem kabelki i śmiga bez błędów jak narazie 
-
sroda
- Nowicjusz
- Miasto: Zduńska Wola
Misial z tego co czytam, tobie chyba jedynemu udało się coś z tym zrobić pozytywnego, ja mam błąd P11DB i P2209, "przeczekanie" nic nie dało. Prośba do Ciebie daj znać jakie masz przebieg i czy wszystko OK, daj też nowy link z obecnych aukcji tej sondy którą użyłeś (ponieważ tamten jest już nieaktualny), nie dlatego, że nam się nie chce szukać, ale dlatego żebyśmy się nie pomylili w wyborze.
z góry dzięki
J. Ś.
PS: sorry widzę, że dziusiox też dał radę
- Blest
- Użytkownik
Sondy z Insigni B też pasują jak i cały sterowniki. Mam taką u siebie i też już przejechane ponad dwa tysiące i błędu brak. Sterowniki Iski B jest nowszy.
Tu masz nowy https://allegro.pl/oferta/czujnik-nox-s ... e=facebook
Tylko napisz żeby ci wysłał do Insigni.
Tu masz nowy https://allegro.pl/oferta/czujnik-nox-s ... e=facebook
Tylko napisz żeby ci wysłał do Insigni.
-
Steamjames
- Nowicjusz
- Auto: Insignia ST preblank
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Lublin
Kilka tygodni temu napotkałem problemy z błędami i znalazłem blog wyjaśniający wszystkie szczegóły błędów. sprawdź tego bloga o czujniku nox Znalazłem googling https://xenons4u.co.uk/blog/p229f62-p22 ... explained/
-
Gigi78
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Mysłowice
Witam wszystkich,
Również i ja sie borykam z tym problemem (komp pokazał P11DC), zakupiłem sonde od webtruckera.
Mechanik założył sonde+ kasując błąd wskazał że nowa sonda została założona, ale po ok 200km Check Engine ponownie sie zaświecił.
Zastanawiam sie czy mechanik odpowiednio komputerem zrobił co trzeba ... wiec tu mam pytania co powinno sie zrobić po założeniu sondy ?
z góry dziekuje za pomoc
Również i ja sie borykam z tym problemem (komp pokazał P11DC), zakupiłem sonde od webtruckera.
Mechanik założył sonde+ kasując błąd wskazał że nowa sonda została założona, ale po ok 200km Check Engine ponownie sie zaświecił.
Zastanawiam sie czy mechanik odpowiednio komputerem zrobił co trzeba ... wiec tu mam pytania co powinno sie zrobić po założeniu sondy ?
z góry dziekuje za pomoc
- Blest
- Użytkownik
U siebie zwykłym odb kasowałem błąd po wymiane sondy i do tej pory spokój. Może złą wymienił bo są dwie, DC to jest ta między kołami tylnymi. Może teraz innym jest błąd masz czym to sprawdzić?