--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFalowanie obrotów na biegu jałowym
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Falowanie obrotów na biegu jałowym
Nie. Jestem w szoku mechanik oddał mi dpf do profesjonalnego czyszczenia.Po tym na kompie przyuczynie i zerwanie dpf. I autko jeździ jak nowe. Zero ale to zero falowanie.
Nie. Mechanik stwierdził że to będzie od dpf.Oddal filtr do profesjonalnej firmy zajmującej się czyszczeniem. Po tym na kompie przyuczyl i zresetowal filtr. Teraz auto jeździ jak nowe. Zero ale to zero falowanie
I autko nawet takie jakby bardziej dynamiczne.
Jakiś znajomy mechanik od opli powiedział mu ze opel ma wadliwe oprogramowanie do dpf i gdy jest już nie do końca drozny to wtedy dzieją się takie cuda.
Nie. Mechanik stwierdził że to będzie od dpf.Oddal filtr do profesjonalnej firmy zajmującej się czyszczeniem. Po tym na kompie przyuczyl i zresetowal filtr. Teraz auto jeździ jak nowe. Zero ale to zero falowanie
I autko nawet takie jakby bardziej dynamiczne.
Jakiś znajomy mechanik od opli powiedział mu ze opel ma wadliwe oprogramowanie do dpf i gdy jest już nie do końca drozny to wtedy dzieją się takie cuda.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2018, o 00:37 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem. Regulamin forum. Użyj funkcji edytuj! Stosuj zasady polskiej pisowni.
Powód: Nie pisz posta pod postem. Regulamin forum. Użyj funkcji edytuj! Stosuj zasady polskiej pisowni.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jaki finalny koszt kolego Łukaszu za to wszystko? Pytam, bo u mnie też faluja, ale tylko na zimnym motorze przez jakiś czas po odpaleniu. I tylko przy obecnych temparaturach, zimą problemu nie zauważyłem.
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Miasto:
- panorafix
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Szczecin/Goleniów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Od jakichś 2 tygodni też mi zaczęły falować obroty, po wymianie klocków się to zaczęło. Pewnie zbieg okoliczności ale wcześniej tego nie było.
Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Miasto:
To napewno był zbieg okoliczności.To częsta przypadłość w naszych oplach niestety. Ale z tego co tu czytam różne są tego przyczyny.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Różne. Fakt ale jednak najczęstsze spowodowane wtryskami. Może pierwsze pytanie powinno jednak brzmieć ile ma przejechanych km?
- panorafix
- Użytkownik
Fakt jest taki ,że zaczęło falować jak zrobiło się cieplej. Zimą było ok.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ile masz przejechanych km? Może zawór, może wtryski. Może być dużo przyczyn. Na pewno nie klocki 
- panorafix
- Użytkownik
Mam przejechane 175 tys. te 5 tys. to paliwo lane w PL ale jest ok.
- dante83pl
- Użytkownik
- Auto: Insignia Elite
- Miasto: Horley, UK
Ja się kolegów zapytam o co innego...
Jak użytkujecie swoje auta?
U mnie większość to miasto, praca-dom po 5-6km i raz w tygodniu jakaś, dajmy na to, 50-100km (czasem więcej) wycieczka.
Z falującymi obrotami borykałem się całą zimę i jak wspomniałem od pewnego czasu jest lepiej. Nie faluje tak bardzo jak kiedyś a i czasem nie faluje wcale.
Poprawę zacząłem zauważać jakieś 1000km temu tyle, że w tym samym czasie zmieniło się kilka rzeczy
- zrobiło się cieplej
- jakieś 2600km na LM1052 (250ml na bak)
- 600km na dodatku do ON do czyszczenia wtrysków (podwójna dawka) tym w moim przypadku (LM mi się akurat skończył a tego mam jeszcze kilka butelek)
- najważniejsze - sporo byłem w wyjazdach służbowych swoim autem i większość tych 3k km to autostrada z ciężkim butem
Nie twierdzę, że jest to rozwiązanie problemu i nie zdziwiłbym się, gdyby problem falowania się znów nasilił ale może coś w tym jest i auto poprostu trzeba przegonić raz na jakiś czas. To, że miasto diesel'om nie służy, wiemy wszyscy.
A może to zwykły przypadek i głupoty gadam...
Jak użytkujecie swoje auta?
U mnie większość to miasto, praca-dom po 5-6km i raz w tygodniu jakaś, dajmy na to, 50-100km (czasem więcej) wycieczka.
Z falującymi obrotami borykałem się całą zimę i jak wspomniałem od pewnego czasu jest lepiej. Nie faluje tak bardzo jak kiedyś a i czasem nie faluje wcale.
Poprawę zacząłem zauważać jakieś 1000km temu tyle, że w tym samym czasie zmieniło się kilka rzeczy
- zrobiło się cieplej
- jakieś 2600km na LM1052 (250ml na bak)
- 600km na dodatku do ON do czyszczenia wtrysków (podwójna dawka) tym w moim przypadku (LM mi się akurat skończył a tego mam jeszcze kilka butelek)
- najważniejsze - sporo byłem w wyjazdach służbowych swoim autem i większość tych 3k km to autostrada z ciężkim butem
Nie twierdzę, że jest to rozwiązanie problemu i nie zdziwiłbym się, gdyby problem falowania się znów nasilił ale może coś w tym jest i auto poprostu trzeba przegonić raz na jakiś czas. To, że miasto diesel'om nie służy, wiemy wszyscy.
A może to zwykły przypadek i głupoty gadam...
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Panowie dzisiaj zaobserwowalem w swojej insigni objaw falowanie obrotów na biegu jalowym jednakże obroty przestają falowac w momencie kiedy wcisne padał sprzęgła. Po odpuszczeniu falowanie powraca. Jaka może być przyczyna tego falowania ? Dwumasa do wymiany ?. Dodam że podczas jazdy kiedy np z 5 wrzucę na luz i puszczę sprzęgło obroty faluja i to nawet dość mocno.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 5 razy
To że falują przy zrzuceniu z 5 na luz jak jedziesz już pewną prędkością to akurat normalne.
Na wolnych obrotach przy postoju raczej nie normalne. Próbowałeś 2T do paliwa? może zacznij od tego (20-30zł za butelkę litrową, starczy na 4 baki paliwa), pojeździj i poobserwuj, jeżeli dalej tak będzie, to będziesz szukał przyczyny
Na wolnych obrotach przy postoju raczej nie normalne. Próbowałeś 2T do paliwa? może zacznij od tego (20-30zł za butelkę litrową, starczy na 4 baki paliwa), pojeździj i poobserwuj, jeżeli dalej tak będzie, to będziesz szukał przyczyny
-
Maverick_86
- Użytkownik
U mnie falowanie zbiegło się ze wzrostem temperatury na zewnątrz, wcześniej tego nie zauważyłem, auto mam od stycznia dopiero. Co do przebiegu to obecnie 135 tys. pewne, salon PL z książką serwisową ( w tym aby 5 tys. moje na tą chwilę). Bardziej to falowanie zauważam, jak włączę zaraz po uruchomieniu klimę, ale to też nie jest reguła. Co do stylu jazdy, to poprzedni właściciel głównie miasto i jazda w koło komina (sądząc po rocznych przebiegach), ja praktycznie tylko trasa, codzienny dojazd do pracy łącznie 100 km dziennie. Ja na pierwszy ogień zastosuję chyba dawkę szokową 2T - jeden litr na pełny bak, wcześniej stosowałem już w Insigni po zakupie środek do czyszczenia wtryskiwaczy z LM 2666 Diesel Spulung, opakowanie na bak.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Jak lałeś km to wymień filtr paliwa. LM potrafi w zbiorniku rozpuścić dużo syfu.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Maverick_86
- Użytkownik
No właśnie może i by pasowało wymienić filtr paliwa, ale może wpierw jeszcze terapia szokowa 2T do zbiornika, jakby on jeszcze coś rozpuścił i dopiero wymiana filtra paliwa?
Od siebie dodam, że pewien znajomy mechanik jakiś czas temu podrzucił mi sposób w jaki on postępuje z wtryskami, mianowicie bezpośrednio do puszki przeznaczonej na filtr paliwa zalewa całe opakowanie (0,5l) LM Diesel Spulung 2666, wkłada nowy filtr i odpala auto na wolne obroty bezpośrednio na LM, na około 15-20 minut, żeby sobie silnik popracował. Mówił, że niejedne wtryski już tak uratował, w swoim aucie robi tak przy każdej wymianie filtra paliwa. Osobiście robiłem tak w Passacie B6 TDI, i nic negatywnego po takim zabiegu się nie stało, w innych autach też próbowałem, i również negatywnych skutków brak, może zrobię to również w Insigni. Jedna uwaga co do efektów takiego zabiegu, jeśli wtryski faktycznie są zabrudzone to po takim zabiegu na pewno będą pozytywne efekty, jeśli są w dobrym stanie nie ma co oczekiwać cudów, bo raczej nie zauważymy jakiejkolwiek różnicy.
Od siebie dodam, że pewien znajomy mechanik jakiś czas temu podrzucił mi sposób w jaki on postępuje z wtryskami, mianowicie bezpośrednio do puszki przeznaczonej na filtr paliwa zalewa całe opakowanie (0,5l) LM Diesel Spulung 2666, wkłada nowy filtr i odpala auto na wolne obroty bezpośrednio na LM, na około 15-20 minut, żeby sobie silnik popracował. Mówił, że niejedne wtryski już tak uratował, w swoim aucie robi tak przy każdej wymianie filtra paliwa. Osobiście robiłem tak w Passacie B6 TDI, i nic negatywnego po takim zabiegu się nie stało, w innych autach też próbowałem, i również negatywnych skutków brak, może zrobię to również w Insigni. Jedna uwaga co do efektów takiego zabiegu, jeśli wtryski faktycznie są zabrudzone to po takim zabiegu na pewno będą pozytywne efekty, jeśli są w dobrym stanie nie ma co oczekiwać cudów, bo raczej nie zauważymy jakiejkolwiek różnicy.
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Miasto:
Jeżeli przestaje ci falować po naciśnięcie sprzęgła faktycznie może kończyć się już dwumas.A jakieś hałasy występują?
-
Adrian9393
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
Znaczy na zimnym słyszę takie tłuczenie taki stuk jednostajny który cichnie po wciśnięciu sprzęgła. Nie jest to typowy stuk charakteryzujący dwumase u mnie stuka tak bardziej tuk tuk tuk. Bez tego chrobotania.
-
Łukasz Kolanko
- Użytkownik
- Miasto:
To chyba niestety masz początki końca dwumasy.U mnie te falowanie obrotow kompletnie nie znikało po wciśnięciu sprzęgła.
- soulck
- Użytkownik
- Auto: 2.0 Ecoflex
- Miasto: Kielce
No ja mam falowanie rano teraz po odpaleniu. A później norma obroty. hmmm