--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPompa wtryskowa - uszczelnienie
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Re: Pompa wtryskowa - uszczelnienie
"Paliwo w pompie wtryskowej rozpuściło uszczelki". Takiego kitu, to chyba nikt dawno nikomu nie wciskał. Jakby to było od oleju 2T to przynajmniej połowa ludzi z dieslami na tym forum miałby "rozpuszczone" uszczelki. Moim skromnym zdaniem niemożliwe!
Podaj może nazwę tego zakładu. Będziemy wiedzieć kogo omijać szerokim łukiem...
Podaj może nazwę tego zakładu. Będziemy wiedzieć kogo omijać szerokim łukiem...
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
No właśnie sam nie wiem co o tym myśleć. Tak więc jestem po kolejnej "naprawie" w ramach gwarancji. Napisałem w cudzysłowie, bo mam wrażenie że dalej pompa się poci tylko tym razem z dolnej sekcji. Czy to naprawdę tak ciężko uszczelnić pompę, czy może coś jest z nią faktycznie nie tak? Jak pytałem to twierdzili, że pompa w środku jest zdrowa.
Poniżej zdjęcia tych oringów, które zostały uszkodzone przez (jak to napisali w uwagach) zalanie nienormatywnego paliwa...

Poniżej zdjęcia tych oringów, które zostały uszkodzone przez (jak to napisali w uwagach) zalanie nienormatywnego paliwa...

-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
A może oni czyścili pompę jakimś rozpuszczalnikiem i dlatego oringi się zdeformowały? Mogłeś zadać im takie pytanie... Z paliwem mega sciema...
Edytowany, jeszcze dzisiaj sprawdzałem u siebie i nadal sucho po wymianie
Edytowany, jeszcze dzisiaj sprawdzałem u siebie i nadal sucho po wymianie
- ceq
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Tomaszów Mazowiecki
Witam,
Orientujecie się jak wyjąc filtr znajdujący się na wejściu paliwa do pompy nr 81 na rysunku.
Orientujecie się jak wyjąc filtr znajdujący się na wejściu paliwa do pompy nr 81 na rysunku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
dziadziol6
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Super robota darek0808 czeka mnie wymiana kolektora ssącego bałem się sciągać tą pompęale dzięki tej fotorelacji chyba nie dam zarobić serwisowi 
-
Damiano
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: PT
- Otrzymał piwo: 2 razy
W zamiennikach kpl uszczelek (włoskie) sa jeszcze takie małe uszczelki.
Macie może numery orygianalnych uszczelek Bosch, chodzi o te uszczeleczki w dekielkach?
Macie może numery orygianalnych uszczelek Bosch, chodzi o te uszczeleczki w dekielkach?
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Wszystkie numery uszczelek pod dekielki masz w moim poście o wymianie, chyba na pierwszej albo drugiej stronie tego wątku.
-
arciu2
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
Mam również problem pocenia pompy wysokiego ciśnienia
Insignia 2014
przebieg: 105000 KM
czy możecie polecić warsztat gdzie robili już to i mogę oddać tam auto?
Warszawa Bielany
Insignia 2014
przebieg: 105000 KM
czy możecie polecić warsztat gdzie robili już to i mogę oddać tam auto?
Warszawa Bielany
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
-
GrubyMich
- Nowicjusz
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Witam
Dzisiaj uszczelnilem cała pompę, poskładalem i jest sucho. Tylko zauważyłem że jak auto postoi trochę i chce je odpalić to dłużej kręci. Wcześniej tak nie robiła.
Jak ja zgasze i od razu odpale, to odpali normalnie. Tylko jak postoi trochę, to wtedy dłużej kręci. Macie jakieś pomysły co to może być?
Dzisiaj uszczelnilem cała pompę, poskładalem i jest sucho. Tylko zauważyłem że jak auto postoi trochę i chce je odpalić to dłużej kręci. Wcześniej tak nie robiła.
Jak ja zgasze i od razu odpale, to odpali normalnie. Tylko jak postoi trochę, to wtedy dłużej kręci. Macie jakieś pomysły co to może być?
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Myślę że układ paliwowy jest jeszcze zapowietrzony. Ile km od wymiany? Spróbuj popuscic jeszcze kilka razy nakrętkę rurki paliwowej doprowadzającej paliwo do listwy CR. Możesz go też spróbować mocniej pocisnąć na autostradzie itp.
-
GrubyMich
- Nowicjusz
- Miasto:
Gdy pisałem poprzedni post przejechałem niecałe 5 kilometrów od wymiany. Następnego dnia pojechałem w trasę i problem znikł
-
martins1982
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Lublin
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam.
W sobotę uszczelniłem pompę w insigni z 2010r o numerach jak w temacie. Dzisiaj natomiast sprawdziłem stan pompy w drugiej insigni która jest z 2014 roku i okazało się, że również jest minimalny wyciek ON jednak tutaj znajduje się pompa o innych numerach. Czy ktoś ma wiedzę o jakich numerach uszczelki należy zastosować do uszczelnienia?
W sobotę uszczelniłem pompę w insigni z 2010r o numerach jak w temacie. Dzisiaj natomiast sprawdziłem stan pompy w drugiej insigni która jest z 2014 roku i okazało się, że również jest minimalny wyciek ON jednak tutaj znajduje się pompa o innych numerach. Czy ktoś ma wiedzę o jakich numerach uszczelki należy zastosować do uszczelnienia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jar-231
- Użytkownik
- Miasto: Białystok
Numery są faktycznie inne widocznie nowszy model auta i producent zmienił numery. Jednak symbol i oznaczenie modelu pompy te same CR CP1 H3 /R70/10/89S więc i uszczelki będą te same.
-
puku
- Nowicjusz
- Auto: Opel INSIGNIA 0G-A
- Postawił piwo: 2 razy
Witam,
Jestem w posiadaniu Isi od tygodnia i przerobiłem temat uszczelnienia pompy CR. W mojej pompie wyciek był pod deklami. Teraz po 350 km sucho. Auto zakupiłem świadom, że jest wyciek. Ceny rynkowe jeśli chodzi o naprawę mają niesamowity rozstrzał. A co przychodzi do głowy niektórym fachowcom, że przy takiej naprawie trzeba dodatkowo wymienić, przyprawia o ból głowy. Wielkie podziękowania dla darek0808 i seba. Wszystkie uszczelki nabyłem w Inter Cars. Zależało mi na czasie a u nich było od ręki. U konkurencji można zakupić taniej.
Jestem w posiadaniu Isi od tygodnia i przerobiłem temat uszczelnienia pompy CR. W mojej pompie wyciek był pod deklami. Teraz po 350 km sucho. Auto zakupiłem świadom, że jest wyciek. Ceny rynkowe jeśli chodzi o naprawę mają niesamowity rozstrzał. A co przychodzi do głowy niektórym fachowcom, że przy takiej naprawie trzeba dodatkowo wymienić, przyprawia o ból głowy. Wielkie podziękowania dla darek0808 i seba. Wszystkie uszczelki nabyłem w Inter Cars. Zależało mi na czasie a u nich było od ręki. U konkurencji można zakupić taniej.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Ja miałem taka sytuację: Zrobiłem w drugim zakładzie (bo pierwszy jak zrobił to po dwóch dniach ciekło) w kwietniu 2018, przed majówka. Pojeździłem, zrobiłem 2,5tys km i zaczęło znów ciec, ale z innego dekielka. Pojechałem na gwarancję, zrobili i po 3 miesiącach znów to samo. Pojechałem ponownie, naprawili, wzięli uszczelki od innego dostawcy i od pół roku spokój.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Najlepiej kupować oryginalne uszczelki Bosch. Co to za różnica czy zapłacisz za uszczelki 20 czy 50 PLN... Nie rozumiem jak można tutaj pokusić się o jakiś zamiennik. Sam czas poświęcony na jazdę do serwisu lub ponowną wymianę we własnym zakresie w przypadku kolejnej awarii, można wycenić na sporo więcej. U mnie do dzisiaj nic nie cieknie.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Jeżeli o mnie chodzi, to wymieniałem w autoryzowanym serwisie Bosha, więc zakładali tam tylko oryginalne uszczelki. Nie były zakładane żadne zamienniki. Nie wiem dlaczego wywnioskowałeś to po moim poście 
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Odniosłem się do obu wypowiedzi. Kolega pisał o kupowaniu taniej, a Ty pisałeś o tym że serwis wziął uszczelki od innego dostawcy, niby Bosch a inny dostawca
To co u Ciebie wyprawiali z tą pompą to przecież była masakra. Ja w domu wymieniłem na oryginalne uszczelki Bosch i wszystko jest OK. A Ty jezdziłeś do autoryzowanych serwisów i ciekło, coś musieli naściemniać w tych serwisach, skoro tyle razy musiałeś ich odwiedzać. Dlatego mój post to była bardziej przestroga, żeby nie szukać oszczędności rzędu 20 PLN i kupować oryginały. Jeżeli Cię to urazilo to sorry.
-
puku
- Nowicjusz
- Auto: Opel INSIGNIA 0G-A
- Postawił piwo: 2 razy
Ja pisałem, że można zakupić taniej, ale miałem na myśli oczywiście oryginalne uszczelki Boscha. Dokładnie te, które były podane przez sebę. Wiem bo porównywałem. A jak ten sam produkt jest tańszy u innego sprzedawcy, to czemu z tego nie skorzystać. Mi zależało na czasie, więc wziąłem tam gdzie mieli od ręki.
PS: I tak jak pisał, to kolega (seba albo darek0808), polecam zakup kilku śrub. U mnie tylko cztery się obrobiły. Asekuracyjne zakupiłem 5.
PS: I tak jak pisał, to kolega (seba albo darek0808), polecam zakup kilku śrub. U mnie tylko cztery się obrobiły. Asekuracyjne zakupiłem 5.