--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
Arczi_88

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: Arczi_88 » 19 kwie 2016, o 12:43

Wiadomo że opinie może każdy napisać. W poprzednim samochodzie używałem czegoś takiego i faktycznie praca silnika była minimalnie cichsza i bardziej kulturalna. Nie wiem jakie to ma odzwierciedlenie w dłuższym użytkowaniu samochodu ponieważ po zastosowaniu ceramizera przejechałem ok. 15kkm.
Wrzuciłem temat na forum żeby się dowiedzieć co na ten temat sądzą inni- może ktoś już z tego korzystał i zechce podzielić się swoim zdaniem.
Jestem otwarty na wszystkie opinie :)

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 19 kwie 2016, o 15:31

Na tym xado co podałem w linku zrobione 40 tys i wszystko dobrze. Do wspomagania dodałem jakieś 3 tys. i pracuje dużo lepiej i ciszej. Tak, że xado mogę polecić.

Xperia Z3

Bodex

Post autor: Bodex » 8 maja 2016, o 16:00

Haha , a to kozak ! Zobaczcie film do końca ,na prymitywnie maszynie testuje LM Ceratec i Rosyjski ceramizer,
Gdyby to bylo w silnikach o obracanych panewkach były by tylko pieśni ...

https://youtu.be/zwNicULSTsk

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Czerwionka-Leszczyny
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Sebuś » 8 maja 2016, o 20:00

Zalewacie to i tamto w dodatku twierdząc że niby zdziałają Bóg wie co i jest znacznie ciszej ale nikt tego nie podał na przykładzie pomiarów decybeli. To że jest ciszej może być kwestią psychiki że dolewając coś to zawsze myślisz że jest ciszej :lol:. Zmierzcie i pokażcie jaki będzie efekt...

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto: Wrocław

Post autor: kozak » 9 maja 2016, o 11:34

a ja mam pytanie o wymiane oleju, odkrecamy korek i filtr oleju i po sprawie ? czy są jakies specjalne myki które warto zrobić ? słyszałem coś o wylewaniu się oleju po odkręceniu filtra oleju...

Awatar użytkownika
KaMYk
Zapaleniec
Auto: Dodge Charger R/T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2014
Miasto: Mochowo
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 12 razy

Post autor: KaMYk » 9 maja 2016, o 11:57

leje się na prawy wahacz, masakra jakaś. Poluzowanie filtra, ze niby ma wewnątrz coś spłynąć nie sprawdza się.

w starszych silnikach jest miejsce na wężyk, do spuszczenia oleju z samego filtra, w nowszych nie ma.

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik

Post autor: kozak » 9 maja 2016, o 13:30

to musze zobaczyć jak jest u mnie, czy jest ten krócieć na wężyk.

Awatar użytkownika
Mario
Użytkownik
Auto: Insignia Exlusive
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Warszawa-Bemowo
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: Mario » 9 maja 2016, o 14:33

W ASO mają specjalnie wyprofilowany kawałek blachy, który podkładają pod filtr i olej ścieka do bańki, dzięki temu nie zasyfia się spuszczanym olejem wahacza, dość prosty "patent"

Wysłane z iPhone

Bodex

Post autor: Bodex » 9 maja 2016, o 16:27

Łopatę od śniegu :)

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 10 maja 2016, o 21:10

Ja wczoraj zalałem Liquy Moly 1052 do paliwa. Silnik na pewno ciszej pracuje, klekotanie jest znacznie mniej słyszalne. Spalanie na postoju nie skacze tak jak wcześniej od 0,5-0,8 tylko ładnie stoi na 0,5, po włączeniu klimy okolo 1,0 cały czas, czyli ewidentnie poprawia się działanie wtrysków. Jak ktoś się zastanwia czy warto, powinien wypróbować.

luki21

Post autor: luki21 » 10 maja 2016, o 21:33

Ja u siebie do tej pory lałem Millers EE Longlife 5W30. Na wahacz zawsze daję sporą ilość czyściwa i też mam czysto.

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik

Post autor: kozak » 10 maja 2016, o 22:17

No właśnie się zastanawiam, czy warto przepłacać za jakiś Motul czy Millers, czy zalać GM dexos...
Faktycznie widać/slychać różnicę po zalaniu innym olejem ?

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 10 maja 2016, o 23:04

Jak będziesz zmieniał olej co max. 12-15 tyś km, to nawet GM Dexos będzie dobry. Po Millersie silnik jednak faktycznie chodzi bardziej "kulturalnie" ale po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów, znowu zaczyna klekotać jak przed wymianą.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik

Post autor: kozak » 11 maja 2016, o 08:39

No właśnie nie mam zamiaru wymieniać co 30 tyś, 12-15 max. To chyba zostane przy dexosie ;)

luki21

Post autor: luki21 » 11 maja 2016, o 22:16

Ja miałem Millersa a teraz wałki rozrządu popękane :)

darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: darek0808 » 12 maja 2016, o 21:15

Ja opiszę swoje doświadczenia z olejami/filtrami w Passacie b5 fl. Jak go kupiłem miał okolo 180kkm przebiegu, dodam że na 99% pewnego, zresztą teraz ma 320kkm i cieszy się nim kolejny wlaściciel - nie wymieniałem w nim dwumasy turbo i wtrysków, co robili inni właściciele passatów przy 200kkm :) Ale do rzeczy. Zalewałem Castrol edge 5w-40 z odpowiednią normą oraz wkładałem filtr Filtron. Po 2-3 wymianach, nie pamiętam dokładnie, zaczęły stukać popychacze w zimie przez około 30-50 sekund przy dużych mrozach. Doczytałem na forum paska, że filtron ma mniejszy przepływ oleju niż Mann, co daje się we znaki szczególnie w zimie. przy kolejnej wymianie zmieniłem na filtr Manna i stukanie trwało okolo 2 sekundy w lecie i maks 10-15 w zimie:) Dalej drążyłem temat i z Oleju Castrol przeszedłem na Motul x-clean 5w-40. Stukania w lecie praktycznie nie było, a w zimie maks kilka sekund. Do tego stukanie na Castrolu było bardzie metaliczne, przy Motulu trochę wytłumione. Z tego co wyczytałem, oleje Motul Millers, Liqui moly tworzą film olejowy, którego nie wytwarza np. Castrol edge, dlatego dzieje się tak a nie inaczej. Nie bez powodu wielu użytkowników poleca te oleje oraz filtry Mann czy bodajże Knecht. Są poprostu lepsze i przedużają żywotnośc silnika. Z tego co czytałem olej z Opla jest raczej słaby. Ja zlałem obecnie Motul x-clean 5w-30 fe, ale za radą forumowicza P405, przy kolejnej wymianie przejdę raczej na olej 5w-40.

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik

Post autor: kozak » 16 maja 2016, o 10:14

kmy pisze:leje się na prawy wahacz, masakra jakaś. Poluzowanie filtra, ze niby ma wewnątrz coś spłynąć nie sprawdza się.

w starszych silnikach jest miejsce na wężyk, do spuszczenia oleju z samego filtra, w nowszych nie ma.
sprwdzilem i mam ten krócieć, ale cieawki mnie jedno, on jest jakoś blokowany przez korek filtra oleju ? bo nie kumam jak z niego leci olej :D nakłada wężyk i odkręca korek filtra i leci ? :D

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 16 maja 2016, o 10:58

Dokladnie, zakładasz wężyk luzujesz obudowę filtra i leci. Przy filtrze paliwa tez to jest tyle że w innym miejscu (na dnie obudowy).

Wysłane przez tapatalk

Nervus

Post autor: Nervus » 16 maja 2016, o 16:27

Witam
Mam pytanie odnośnie oleju, jestem nowy, na komputerze pokazuje mi "żywotność oleju 5%" czyli do wymiany zostalo 5%, zalany olej jest 5w30 oplowski. Pytanie brzmi, czy przejadę na tym oleju do Polski ?? czyli 1150km ?? czy muszę tu wymieniać. Jestem juz umówiony na wymiane oleju oraz rozrzadu, mam 177tys. mam luke w ksiazce servisowej i nie wiem czy poprzedni własciciel wymieniał rozrzad, oraz wyglada na to ze olej byl wymieniany przy 151tys, samochód chodzi bardzo dobrze. ogladalem pasek to sa napisy ale to po tej drugiej stronie widać, dla własnego spokoju chce wymienić. Ale sie boje i czy cos sie stanie jak przekrocze z olejem itp ?? Bardzo ryzukuje?? Wracaj do oleju jak sprawdzajac na bagnecie pokazuje ze jest nawet powyzej normy, oraz czarny jak smoła. a jade pojutrze, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Krystian.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 16 maja 2016, o 17:52

Napisy na pasku rozrządu powinny być po stronie bez ząbków. Rozumiem, że o tej stronie piszesz. Jeśli pasek nie jest wyślizgany, się nie błyszczy a jest taki powiedzmy matowy o lekko porowatej fakturze. To może był wymieniany.
Co do oleju większość napisze ci wymień. Jeśli nie jest to dla ciebie jakiś wielki problem możesz wymienić przed podróżą. Przekroczony stan oleju świadczy o pewnej zawartości oleju napędowego w tym oleju. Ale jeśli pytasz czy dojedziesz do Polski to ci napiszę, że dojedziesz. Jeśli silnik jest w tej chwili sprawny tragedii nie będzie. O ile skróci się żywotność panewek i czy się skróci nikt ci nie powie. Lepiej dla silnika olej wymienić przed podróżą. A jeśli zdecydujesz się tak jechać to najlepiej max 130 - 140 km/h.
Swoją insignie kupiłem z żywotnością oleju 0 %. Nie wiem jak długo było tak jeżdżone bo poprzedni właściciel wiedział od miesiąca czy dwóch, że auto sprzeda. Ja zrobiłem jeszcze z 600 km zanim wymieniłem. Od wymiany do wymiany wyszło 23 tys km. U ciebie wyjdzie 27 tys.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”