--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: EGR
Moim zdaniem nawet jeżeli się zaciął w pozycji otwartej to chyba nie ma znaczenia, bo po odłączeniu wtyczki zostanie on zamknięty, ale niech mnie poprawi ktoś mądrzejszy jeżeli jest inaczej 
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Skoro się zaciął to odpięcie wtyczki (raczej) mu nie pomoże w zamknięciu się 
W Torque mam dwa wskaźniki 'EGR' oraz 'EGR Err %'. Ten drugi na pewno pokazuje błąd położenia EGR w stosunku to założonego przez komputer. Może się chwilowo pojawiać wartość 100%, ale raczej powinna oscylować w granicach <10%.
Ten pierwszy wskaźnij to nie pamiętam czy działa dobrze. Po przegazowaniu wartość powinna spaść do ok. 10% i po jakimś czasie na wolnych obrotach spaść do 0%.
Co do samego EGR to zanim kupisz zaślepkę, to możesz spróbować go wyczyścić. To nie jest bardzo skomplikowana robota. Jak Ci się uda go wyciągnąć po odkręceniu dwóch śrub go trzymających (nie tych 2 czy 3 głębiej, które trzymają uszczelkę) to wyjmiesz go bez straty płynu chłodzącego. Ale nie będę tu powielał poradnika jak wyjąć i wyczyścić, więc jak masz możliwość to odsyłam tam
W Torque mam dwa wskaźniki 'EGR' oraz 'EGR Err %'. Ten drugi na pewno pokazuje błąd położenia EGR w stosunku to założonego przez komputer. Może się chwilowo pojawiać wartość 100%, ale raczej powinna oscylować w granicach <10%.
Ten pierwszy wskaźnij to nie pamiętam czy działa dobrze. Po przegazowaniu wartość powinna spaść do ok. 10% i po jakimś czasie na wolnych obrotach spaść do 0%.
Co do samego EGR to zanim kupisz zaślepkę, to możesz spróbować go wyczyścić. To nie jest bardzo skomplikowana robota. Jak Ci się uda go wyciągnąć po odkręceniu dwóch śrub go trzymających (nie tych 2 czy 3 głębiej, które trzymają uszczelkę) to wyjmiesz go bez straty płynu chłodzącego. Ale nie będę tu powielał poradnika jak wyjąć i wyczyścić, więc jak masz możliwość to odsyłam tam
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam.Pytałem Was jak usuwaliście EGR czy ma to jakiś negatywny wpływ na DPF i czy dymi po usunięciu...
Dzwoniłem do TuneForce ps usuwali mi kilka lat temu DPF w passacie B6 i byłem bardzo zadowolony.
Rozmawiałem z nimi na temat EGR w Insignii i mówił mi mily pan ,że robił już kilka insignii czyli zaslepial EGR i wylaczal programowo,tłumaczył,że nie ma to napewno negatywnego wpływu na DPF nawet mowil ,ze jest lepiej dla DPF po zaslepieniu EGR u autko napewno nie dymi...
Chyba decyduje sie na zaslepienie EGR bo mi silnik dziwnie twardo jak traktor pracuje już po odpaleniu jak jest powyżej 18 stopni na zewnątrz..
Dzwoniłem do TuneForce ps usuwali mi kilka lat temu DPF w passacie B6 i byłem bardzo zadowolony.
Rozmawiałem z nimi na temat EGR w Insignii i mówił mi mily pan ,że robił już kilka insignii czyli zaslepial EGR i wylaczal programowo,tłumaczył,że nie ma to napewno negatywnego wpływu na DPF nawet mowil ,ze jest lepiej dla DPF po zaslepieniu EGR u autko napewno nie dymi...
Chyba decyduje sie na zaslepienie EGR bo mi silnik dziwnie twardo jak traktor pracuje już po odpaleniu jak jest powyżej 18 stopni na zewnątrz..
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 10 razy
Kolego na tą twarda pracę powyżej 18 st. wyłączenie EGR nie pomaga, temat sprawdzony przez kilku kolegów z forum. Poczytaj wątek o głośnej pracy silnika jak jest ciepło, tam wszystko jest o tym.
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
No wiec Panowie, jestem juz po wyłączeniu EGRu z poziomu kompa, w poniedziałek zakładam zaślepkę bo z tego co mówił informatyk jest on nadal otwarty na max 5%, mimo to auto jest nie do poznania, jazda po mieście przy 28C silnik pracuje cicho i jest bardziej zrywany. Moje zdanie jest takie,ze nie ma co sie oglądać tylko zamykać EGR 
Zacytowłem jednego kolege. Tez mu klekotal i potrafil przerywac przy temp zewn 17-28 stopni
Zacytowłem jednego kolege. Tez mu klekotal i potrafil przerywac przy temp zewn 17-28 stopni
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Czy jeżeli mam zaślepiony EGR to check engine też będzie się zapalał gdy EGR się nie otwiera przy obecnie panujących temperaturach?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Cały czas jeździcie z zaślepionym egrem? Dość długo już. Jakieś dodatkowe spostrzeżenia za i przeciw?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Czyli temperatura nie ma wpływu na chcecka. Jeżdżę chyba od czerwca, nic się nie dzieje, DPF zapełnia się i wypala normalnie.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Tak się zastanawiam, jest teraz sens wyprogramowywać EGR, skoro idzie zima? Póki co mam zaślepiony i nie wiem czy teraz wykładać 400zł na elektroniczne wyprogramowanie, czy zrobić to ewentualnie na wiosnę?
Podpowiecie coś?
Podpowiecie coś?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ale jeżeli nic się nie dzieje a nie przeszkadza ci kontrolka to chyba szkoda wydawać 400 PLN. Może kiedyś będzie potrzeba zdjęcia blaszki bo wprowadza jakieś dziwne badania spalin itp. itd. Wiadomo co im wpadnie do głowy aby szukać kasy?
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 10 razy
Też się przymierzałem żeby go wyprogramowac a nie mam nawet zaślepionego i moim zdaniem nie warto ruszać już teraz, do wiosny praktycznie można o nim zapomnieć, przy obecnym zakresie temperatur, który już raczej wyższy nie będzie. Natomiast na wiosnę temat odświeżyć jak coś, ja mam taki plan.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Panowie, zrobiło się chłodniej i jak wypalanie ? , u mnie ostatnie wypalanie przy dystansie 600 km , wszystko miasto zanim się ochłodziło max dobijałem do 400 średnio 350÷450 oczywiście miasto teraz j/w , zaznaczam ze EGR zaślepiony już dawno na pewno paliwo nie zimowe więc wychodzi że komp oblicza sobie dystans z kosmosu a nie z rzeczywistego zapełnienia filtra , pewnie wylicza z EGR bo jak jest chłodno to jest częściej zamknięty , zresztą po aplikacji Pinga widać ładnie ile jest teraz otwarty EGR .