--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPompa wtryskowa - uszczelnienie
-
ariel
- Użytkownik
- Auto: opel 4x4
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: rybnik
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Pompa wtryskowa - uszczelnienie
Witam czy wyciek na pompie spod tych dekielkow mógl byc powodem wywalania bledu niskie cisnienie na szynie ,na5 kanale na redboxie .za wymiane w aso chcieli 1170 ja zrobilem to za 85zl koszt uszczelek link zforum teraz musze testowac czy wejdzie w tryb awaryjny mam przelaczony na 6 kanal
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, o 11:46 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
Seba
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
I ja jakieś 3 tygodnie temu podjąłem się uszczelnieniu tej pompy samemu.
Podziękowania dla kolegi darek0808 który opisał jak się za to zabrać : )
Przed przystąpieniem do uszczelnienia pompy wtryskowej (pompa Bosch o numerze 0445010193) dodatkowo poczytałem w sieci i opis kolegi bym troszkę wzbogacił.
Warto zaopatrzyć się w lakier zaprawkę (koszt 9 zł) do zaznaczenia położenia śrub/nakrętek. W dużym stopniu ułatwi nam to pracę i będziemy mieli pewność, że śrubki/nakrętki są prawidłowo dokręcone.
Nakrętka koła pasowego po zaznaczeniu przed odkręceniem: Po uszczelnieniu pompy i zakręceniu:
Na innym forum przy naprawie podobnej pompy wyczytałem, że moment dokręcenia tej nakrętki koła to 55Nm. Po ustawieniu klucza dynamometrycznego i dokręceniu moje oznaczenia się pokrywały. Ja dokręciłem z siłą około 65Nm
Oczywiście gwint zabezpieczyłem klejem LOCTITE 270. Również bałem się używać młotka do wybicia ośki pompy więc trzeba było coś pokombinować
Pompa po zdemontowaniu i oznaczeniu położenia śrub:
Uszczelki do pompy, wszystkie uszczelki to BOSCH:
W moim przypadku nieszczelność była na uszczelce niebieskiej:
Moment dokręcenia śrub dekielków, najpierw dokręcamy momentem 10Nm a potem 25Nm. Oczywiście wszystko pokryło się z moimi wcześniejszymi oznaczeniami położenia śrub. Kanaliki przedmuchałem powietrzem.
Tylko pod tym dekielkiem miałem taki syf. Postanowiłem wymienić simering wałka oraz dwa pierścienie uszczelniające z tylnej części dekla od czoła pompy:
Po zaznaczeniu położenia i odkręceniu 6 śrub aby zdjąć dekiel potrzeba dwóch cienkich płaskich śrubokrętów i na przemian z obu stron podważać. Troszkę zeszło przy wypchaniu starego simeringu. Przy wypychaniu simeringa należy uważać na tuleję ślizgową aby jej nie uszkodzić. Do wbicia nowego simeringu użyłem nasadki o podobnej średnicy co simering. Śrubki dokręcamy z wyczuciem aż pokryją się z naszymi zrobionymi wcześniej znakami. Przydatne filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=hYqs-B7gB6o
https://www.youtube.com/watch?v=Krrij6jfimY&t=268s
Kontaktowałem się z Boschem ale oni dysponują uboższym rysunkiem z częściami do tej pompy niż na filmiku powyżej: Po naprawie brak wycieków i smrodu w kabinie:)
Podziękowania dla kolegi darek0808 który opisał jak się za to zabrać : )
Przed przystąpieniem do uszczelnienia pompy wtryskowej (pompa Bosch o numerze 0445010193) dodatkowo poczytałem w sieci i opis kolegi bym troszkę wzbogacił.
Warto zaopatrzyć się w lakier zaprawkę (koszt 9 zł) do zaznaczenia położenia śrub/nakrętek. W dużym stopniu ułatwi nam to pracę i będziemy mieli pewność, że śrubki/nakrętki są prawidłowo dokręcone.
Nakrętka koła pasowego po zaznaczeniu przed odkręceniem: Po uszczelnieniu pompy i zakręceniu:
Na innym forum przy naprawie podobnej pompy wyczytałem, że moment dokręcenia tej nakrętki koła to 55Nm. Po ustawieniu klucza dynamometrycznego i dokręceniu moje oznaczenia się pokrywały. Ja dokręciłem z siłą około 65Nm
Oczywiście gwint zabezpieczyłem klejem LOCTITE 270. Również bałem się używać młotka do wybicia ośki pompy więc trzeba było coś pokombinować
Moment dokręcenia śrub dekielków, najpierw dokręcamy momentem 10Nm a potem 25Nm. Oczywiście wszystko pokryło się z moimi wcześniejszymi oznaczeniami położenia śrub. Kanaliki przedmuchałem powietrzem.
Tylko pod tym dekielkiem miałem taki syf. Postanowiłem wymienić simering wałka oraz dwa pierścienie uszczelniające z tylnej części dekla od czoła pompy:
Po zaznaczeniu położenia i odkręceniu 6 śrub aby zdjąć dekiel potrzeba dwóch cienkich płaskich śrubokrętów i na przemian z obu stron podważać. Troszkę zeszło przy wypchaniu starego simeringu. Przy wypychaniu simeringa należy uważać na tuleję ślizgową aby jej nie uszkodzić. Do wbicia nowego simeringu użyłem nasadki o podobnej średnicy co simering. Śrubki dokręcamy z wyczuciem aż pokryją się z naszymi zrobionymi wcześniej znakami. Przydatne filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=hYqs-B7gB6o
https://www.youtube.com/watch?v=Krrij6jfimY&t=268s
Kontaktowałem się z Boschem ale oni dysponują uboższym rysunkiem z częściami do tej pompy niż na filmiku powyżej: Po naprawie brak wycieków i smrodu w kabinie:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Seba, jak koszt kompletu uszczelek? To jest jakiś zestaw naprawczy?
-
Seba
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Niestety zestawy naprawcze tylko jako zamienniki. Pytanie tylko jak z trwałością takich uszczelek?
Uszczelki oryginalne Boscha musisz sam sobie skompletować.
Ja zamawiałem w tym sklepie: https://www.ucando.pl/
Najpierw zamówiłem 3 rodzaje uszczelek po 3 sztuki na dekiel. Później stwierdziłem, że skoro pompa będzie rozebrana w takim stopniu to wymienię również simering oraz te dwa pierścienie/uszczelki od czoła pompy.
Same uszczelki kosztowały: 106zł + wysyłka
W tej cenie są zawarte również dwie śruby 3,50zł sztuka (BOSCH F 01M 100 684) które kupiłem w zapasie i akurat się przydały.
Wszystkie numery uszczelek są na foto.
Mowa o tych śrubach:
Torx akurat mi przeskoczył raz przy odkręcaniu i drugi raz przy zakręcaniu, strasznie płytkie otwory mają. W dodatku wiedziałem, że muszę na to uważać. Tutaj radze użyć grzechotki z samą nasadką bez przedłużki.
Uszczelki oryginalne Boscha musisz sam sobie skompletować.
Ja zamawiałem w tym sklepie: https://www.ucando.pl/
Najpierw zamówiłem 3 rodzaje uszczelek po 3 sztuki na dekiel. Później stwierdziłem, że skoro pompa będzie rozebrana w takim stopniu to wymienię również simering oraz te dwa pierścienie/uszczelki od czoła pompy.
Same uszczelki kosztowały: 106zł + wysyłka
W tej cenie są zawarte również dwie śruby 3,50zł sztuka (BOSCH F 01M 100 684) które kupiłem w zapasie i akurat się przydały.
Wszystkie numery uszczelek są na foto.
Mowa o tych śrubach:
Torx akurat mi przeskoczył raz przy odkręcaniu i drugi raz przy zakręcaniu, strasznie płytkie otwory mają. W dodatku wiedziałem, że muszę na to uważać. Tutaj radze użyć grzechotki z samą nasadką bez przedłużki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
siema66
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Zamiast starych śrub można wkręcić imbusowe ósemki. Ja tak zrobiłem. Wszystko się trzyma a w przyszłości gdyby trzeba było je odkręcić będzie bez problemu.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Białystok
Witam. Dzisiaj i ja stałem się tym szczęśliwcem któremu udało się uszczelnić pompę. U mnie ciekło tylko spod dekielków. Koszt 65 zł za komplet uszczelek i 3 godziny na spokojnie. Zrobione na razie 100 km i sucho. Wielkie dzięki kolegom którzy pomogli w tym temacie.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Czy któryś z kolegów wyciągających pompę jest może z Gdańska, co by mógł podjechać i pokazać jak wymontować pompę? W tym momencie mam ugranego mechanika za 850zł (wyciągnięcie, uszczelnienie i cały zestaw naprawczy, albo uszczelki i założenie na auto). Wiem jednak, że jakby ktoś pokazał kilka rzeczy, to byłbym w stanie sam to zrobić, boje się jednak grzebać przy rozrządzie... 
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Rozrządu nie ruszasz, koło zębate od pompy wtryskowej z paskiem zostaje zablokowane przy silniku przez śruby - jest opisane w poprzednich postach.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Wiem że nie ruszam, ale jednak przy kole od pompy trzeba grzebać i blokować rozrząd. No trudno, pomyśle co z tym zrobić
a jeszcze tak zapytam, Jak rozlozyliscie pomp to nie było problemu z wałkiem? Zawsze kończyło się tylko na uszczelnieniu? 
-
Lukasz9807
- Forumowicz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam, mam pytanie ostatnio zauwazyłem zawilgotnienie pompy w okolicy bocznego dekielka, wytarłem wszystko do sucha i po przejechaniu około 1 tys km nadal jest sucho, co to mogła byc za przyczyna??
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Pisałem kilkukrotnie w tym wątku. W końcu uszczelniłem pompę. Winnym okazała się uszczelka/oring.

Za montaż/demontaż + uszczelnienie i uszczelki/oringi zapłaciłem 550zł (warsztat WULGAR).
Za to samo w firmie pezal w gdańsku chcieli 1000zł.
Jednocześnie dziękuję wszystkim za pomoc i wszelkie wskazówki

Za montaż/demontaż + uszczelnienie i uszczelki/oringi zapłaciłem 550zł (warsztat WULGAR).
Za to samo w firmie pezal w gdańsku chcieli 1000zł.
Jednocześnie dziękuję wszystkim za pomoc i wszelkie wskazówki
-
kjk12
- Użytkownik
- Auto: insignia
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 7 razy
mnie też to czeka, komplet uszczelek 116 zł z przesyłką, teraz tylko trochę czasu i do roboty 
- kubek77
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia 192KM
- Miasto:
Ja również jestem po wymianie kompletu uszczelek.W końcu w garażu nie śmierdzi ropą a co najważniejsze nie śmierdzi z nawiewu.Montaż,demontaż+uszczelki 300zł (warsztat Vector z Gliwic)
-
pawel_insignia
- Użytkownik
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Już nie wiem czy to wina pompy czy może problem tkwi gdzie indziej. Insignia 2.0 160km.
Od ponad pół roku walczę z uszczelnieniem pompy wysokiego ciśnienia. Najpierw uszczelniane było pod koniec poprzedniego roku przy dekielku obok przewód paliwowych. Pojeździłem dwa miesiące i znów zaczęło się pocić tym razem z dolnego dekielka. Umówiłem się do innego zakładu - autoryzowany serwis Boscha. Pompa uszczelniona, sprawdzone ciśnienie na specjalnej maszynie (w połowie kwietnia), jeździłem obserwowałem było sucho, aż do dzisiaj. Zaglądam pod maskę i znów się poci w okolicach przewodów.
Dodam, że te wycieki nie były duże, wkładam palce i widać, że mokre od ropy, ale nie lało się na potęgę.
Czy faktycznie winna jest pompa? A może coś innego wpływa na jej rozszczelnienie, bo już po prostu nie mam pomysłów i siły do tego samochodu.
Od ponad pół roku walczę z uszczelnieniem pompy wysokiego ciśnienia. Najpierw uszczelniane było pod koniec poprzedniego roku przy dekielku obok przewód paliwowych. Pojeździłem dwa miesiące i znów zaczęło się pocić tym razem z dolnego dekielka. Umówiłem się do innego zakładu - autoryzowany serwis Boscha. Pompa uszczelniona, sprawdzone ciśnienie na specjalnej maszynie (w połowie kwietnia), jeździłem obserwowałem było sucho, aż do dzisiaj. Zaglądam pod maskę i znów się poci w okolicach przewodów.
Dodam, że te wycieki nie były duże, wkładam palce i widać, że mokre od ropy, ale nie lało się na potęgę.
Czy faktycznie winna jest pompa? A może coś innego wpływa na jej rozszczelnienie, bo już po prostu nie mam pomysłów i siły do tego samochodu.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jak autoryzowany serwis Bosch, to zgłaszaj reklamację. U mnie do dzisiaj po wymianie oringów na dekielkach nadal sucho...
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 43 razy
Jedź do tego serwisu i reklamuj. Mało prawdopodobne, aby z innych powodów rozszczelniła się po dwóch miesiącach. A jak się nie da zregenerować do porządku, to trzeba wymienić na nową.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
W tym serwisie Bosch wymieniali wszystkie uszczelniacze ? To mega dziwne, że nadal się poci...
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Tak, pojadę, mam rok gwarancji, już dzwoniłem, zobaczą o co chodzi. Mam nadzieję że wszystko co trzeba to wymienili. Dostałem kilka starych oringow różnej wielkości z powrotem plus wydruki z komputera, które i tak niewiele mi mówią.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Wracam z tematem. Kilka dni po moim poście oddałem im na sprawdzenie. Sprawdzili, wymienili obejmę węża doprowadzającego paliwo do pompy, bo twierdzili, że to może stamtąd (chociaż od razu wiedziałem, że to nie jest przyczyną). Pojeździłem kilka dni i znów leci z jednej z sekcji (ropa na paluchach zostaje). Dziś zostawiłem auto, właśnie zadzwonili:
"Dziwna sytuacja, ale rozpuściły się uszczelki w tej sekcji pompy, może zatankował Pan jakieś agresywne paliwo".
To jest w ogóle możliwe? Założyli tam oryginalne uszczelki boscha i mówia, że się pofałdowały/rozpuściły.
No i tak się zastanawiam czy faktycznie to może byc wina paliwa, czy może olej 2T powoduje taki stan rzeczy?
Tankuje na Circkle K. Nie zauważyłem ani razu dziwnej pracy silnika. Olej 2t poprawiał falowanie na wolnych obrotach.
"Dziwna sytuacja, ale rozpuściły się uszczelki w tej sekcji pompy, może zatankował Pan jakieś agresywne paliwo".
To jest w ogóle możliwe? Założyli tam oryginalne uszczelki boscha i mówia, że się pofałdowały/rozpuściły.
No i tak się zastanawiam czy faktycznie to może byc wina paliwa, czy może olej 2T powoduje taki stan rzeczy?
Tankuje na Circkle K. Nie zauważyłem ani razu dziwnej pracy silnika. Olej 2t poprawiał falowanie na wolnych obrotach.