--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Głośna praca silnika jak jest ciepło

ODPOWIEDZ
Maverick_86
Użytkownik
Auto: Insignia ST Cosmo
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Głośna praca silnika jak jest ciepło

Post autor: Maverick_86 » 21 cze 2018, o 06:32

lukasz2008 pisze:
20 cze 2018, o 13:24
Kolego jaki miałeś zakres regulacji tego potencjometru (do ilu Omów)? Bo też bym sobie założył i potestował dla różnych zakresów ustawionej temperatury co się będzie działo.
Bo rezystor też załatwiłby temat, ale chcę poobserwować na żywo jak zmieni się praca silnika po zmianie temperatury poniżej i powyżej tej granicznej 18 st. Bo powinno być to słyszalne i zauważalne na pracującym silniku wg mnie.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 21 cze 2018, o 11:52

To nie lepiej blaszka zakryć EGR. Szybciej taniej i temperatura na zewnątrz odpowiednia
Zima się nie wywalisz wysiadając z auta

jar-231
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Białystok
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: jar-231 » 21 cze 2018, o 19:46

Przy zaślepieniu praca się poprawia ale nie jest taka jak przy niższej temperaturze. Testowałem już. No i prędzej czy później wywali błąd. U mnie po tygodniu ale jednak. Rezystor moim zdaniem bez sensu chyba że do testów bo i tak temperatura inna niż na zewnątrz więc chyba lepiej odłączyć wcale. Wtedy pracuje ładnie.

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 21 cze 2018, o 20:49

No właśnie zaślepka EGR nie wchodzi w grę u mnie(pomimo że mam nawet kupiona), bo wtedy nie wiadomo kiedy pojawi się check, a z nim ECU jak wiadomo przerywa wypalanie DPF-a, więc trzeba pilnowac, kasować co trochę checka, więc kombinacje (mając tylko op-coma na laptopie). A potencjometr lub rezystor ma sens wg mnie, bo czytałem że przy całkowicie odpietym czujniki zdarzylo się ze komuś świece grzaly przy +30 na dworze, więc lepiej zasymulowac ECU bezpieczne 10-15 stopni latem za pomocą rezystora, a pozna jesienią podpiąć czujnik już na zimę.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 21 cze 2018, o 22:15

Nie prawda, normalnie się wypala jak masz check engine od egr'a. Przynajmniej tak jest w nie aktualizowanych ecu z 09-10r. U mnie zawsze załącza się po przekroczeniu 80%

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

jar-231
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto: Białystok
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: jar-231 » 21 cze 2018, o 22:17

Z tymi świecami to jutro sprawdzę. Mnie zastanawia inna rzecz. Przy odłączonym czujniku temperatury u mnie na kompie pokazuje 20 stopni a nie poniżej 18 a silniczek chodzi ładnie. EGR też zamkniety. Widocznie inaczej dobiera dawki.

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 21 cze 2018, o 22:24

Dan pisze:
21 cze 2018, o 22:15
Mam aktualizowane ECU, i przy takim koledzy którzy zaślepki założyli pisali, że muszą kasować check, bo inaczej im przerywa wypalanie, więc info pewne. Co do grzania świec przy odlaczonym czujniki to pewnie nie zawsze tak jest, ale gdzieś czytałem że może się tak zdarzyć, i były takie przypadki.
EDIT: Jeszcze mi się skojarzyło, że przy całkiem odpiętym czujniku temperatury zewnętrznej może klima wariować, też gdzieś o tym czytałem kiedyś przy okazji innych tematów, że ktoś coś takiego miał po odpięciu czujnika. Stąd pomysł na rezystor bądź potencjometr zamiast czujnika.
Dziś z kolei z rana u mnie 13 st. na zewnątrz, droga do pracy 50 km i silnik pracował wzorcowo przy takiej temperaturze.

angel_dark666
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 22 cze 2018, o 20:02

Tylko jak znajde czas u postawie Windowsa XP na dysku zew to odpale TISa i sprawdzę jak to jest z tym czujnikiem gdzie idzie wiązka od niego. Nie chce mi się wierzyć że czujnik który jest najbardziej wystawiony na uszkodzenia jest tak ważny :-)

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 22 cze 2018, o 20:38

To ja ci powiem ze juz to sprawdzałem i według schematów czujnik ze zderzaka podpięty jest do licznika,przynajmniej dla roku modelowego 2011.
Licznik przesyła to już dalej cyfrowo po CANnie

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

angel_dark666
Użytkownik

Post autor: angel_dark666 » 22 cze 2018, o 21:42

Do licznika? W sumie pokazuje tam temp jak się wybierze ta opcje. O to chodzi ze nie mogło być to tak zaplanowane bo ten czujnik jest najłatwiej uszkodzić, jakiś kamień gałąź czy coś innego. Coś musi być skoro u jednych nie ma problemu a u drugich jest. Ja też tak miałem ale się tego pozbylem, każdy czujnik jest powiązany z następnym, jak jeden nawala, przeklamuje to reszta też nie pracuje dobrze. Jak znajdę czas na weekendzie nagram sobie bloki pomiarowe w trybie live i popatrzę co się tam dzieje w różnych warunkach. Ja obstawialbym termistor w przeplywce bo już się tak bawiłem w innym aucie i zamiast niego wstawiłem potencjometr i objawy były podobne.

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 24 cze 2018, o 11:37

Trochę poszperalem jeszcze i wyczytałem, że przy uszkodzonym czujniku temperatury zewnętrznej może się sprężarka od klimy nie włączać wcale, jak będzie ECU widziało ze czujnik wskazuje dużo na minusie. Także klima w trybie auto może zwariować. Tak jest przy uszkodzonym czujniku, a przy przerwie w jego obwodzie, czyli wypieciu wtyczki, ciekawe jaką wtedy wartość przyjmie ECU, tego nie wiem. Stąd też myślę że jednak rezystor lub potencjometr ma tutaj sens. U siebie nie testowałem jeszcze nic, bo pogoda deszczowa i zimno, ok 12 st. teraz więc auto chodzi ok. Mam już kilka rezystorów i potencjometr 20kOm do symulacji pracy czujnika, ale to jak się ociepli. I na pewno coś jest na rzeczy że ta temperatura jest bardzo ważna, bo wczoraj ruszając, auto stało na słońcu, wskazanie 19 st na zewnątrz, wyraźne odczucie mułowatości było przy ruszaniu, troszkę przejechałem, temperatura też oscylowala 17-18 było podobnie. Ale gdy spadło do 16 to już inna jazda w dolnym zakresie była. Po myjni z kolei wskazało zaledwie 13 st i zupełnie inna dynamika auta w dolnym zakresie dała się odczuć wyraźnie.

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy

Post autor: mcrace » 30 cze 2018, o 15:48

Panowie u mnie już nie hałasuje. Wszystko opisane w temacie z moim autem (link w podpisie)

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 30 cze 2018, o 21:10

Czyli wychodzi ze to wtrysk?
Ile cię ten remont wyniósł?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mcrace
Użytkownik
Miasto: Kórnik / Poznań
Postawił piwo: 7 razy

Post autor: mcrace » 30 cze 2018, o 23:35

Tak, u mnie to był wtrysk.
Sama regeneracja kompletu wtryskiwaczy 1,7k

angel_dark666
Użytkownik

Post autor: angel_dark666 » 1 lip 2018, o 11:48

Kompletna regeneracja 4 wtryskow? To nie tak dużo.

Bodex

Post autor: Bodex » 2 lip 2018, o 02:11

Widziałem ogłoszenie , za nowe folia gm chciał 4x650

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 5 lip 2018, o 08:55

Ja dziś odpiąłem rano całkiem czujnik temperatury zewnętrznej (ten w zderzaku, zsunałem z niego wtyczkę), zobaczymy jak będzie po pracy w temperaturze blisko 30 st. silnik pracował i czy będzie różnica w dynamice w dolnym zakresie w upał, spodziewam, się że powinno być lepiej. Efekt na ten moment brak całkowity wyświetlanej temperatury w polu na wyświetlaczu (jest puste pole, myślałem, że pokażą się jakieś kreski lub coś w ten deseń, dla laika nie widać, że coś na wyświetlaczu brakuje).

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 6 lip 2018, o 23:32

Moje obserwacje po jeździe z odłączonym czujnikiem:
1. Przy odpiętym czujniku i temperaturze na zewnątrz 30 st. C całkowity brak charakterystycznego klekotu przy ruszaniu, dynamika auta bez zmian, tzn. odczuwalnie słabszy jak zawsze w upalne dni. Głośność silnika na postoju bez zmian. Co więcej klima chłodziła odczuwalnie słabiej niż zazwyczaj w taki upał.
2. Po podłączeniu czujnika, temperatura dalej około 30 st. C, na wyświetlaczu pojawiła się natomiast temperatura 18 st. C. Inne auto, dynamika dużżo lepsza, praca silnika też całkiem inna, odczuwalna różnica na plus, brak klekotu przy ruszaniu. Klima znów chłodziła jak zazwyczaj.
3. Po około 5 min. jazdy czujnik ożył, wskazanie na wyświetlaczu 30 st. C, pierwsze skrzyżowanie i już znów klekot przy ruszaniu się pojawił, dynamika też już dużo gorsza niż chwilę wcześniej, jak w pkt. 2. Klima znów chłodziła jak zazwyczaj.
Moje wnioski:
- po odpięciu czujnika temperatury ECU musi sobie wczytać jakąś temperaturę bazową i na jej podstawie kształtuje dawkę paliwo/powietrze, moim zdaniem nie jest to optymalna dawka, dodatkowo klima gorzej wtedy pracuje,
- zaraz po wpięciu czujnika ECU widząc temperaturę 18 st. C kształtowało dawkę dla takiej temperatury, silnik pracował jak dla mnie bardzo dobrze,
- po tym, jak odczyt z czujnika do ECU był 30 st. z dawką było już coś nie tak, pojawił się klekot przy ruszaniu i słaba dynamika w dolnym zakresie była odczuwalna, ale klima chłodziła jak powinna,
Mój plan na teraz: zastosować rezystor lub potencjometr w miejsce czujnika temperatury zewnętrznej, tak aby ECU widziało że jest temperatura niższa niż 18 st. cały czas, będę dążył, aby było to np. 12-14 st. Potem pojeżdzę tak i poobserwuję. :D

angel_dark666
Użytkownik

Post autor: angel_dark666 » 7 lip 2018, o 01:52

Ja sie zastanawiam czemu wam sie tak dzieje. Ja tez mialem podobnie ale wymieniłem pare rzeczy i problem znikł. Być może egr nie domaga i stąd masz problemy. W moim przypadku nie domykał sie całkowicie i nie otwierał.
Takie kombinowanie z czujnikiem temp to jak zalepienie cieknącej rury bandażem.
Trzeba dojść do sedna problemu.
Znajdz kogos z op-comem i zrób nagranie parametrów w trybie "live" i wrzuć na forum bądź wyślij mi i wtedy zobaczymy co sie dzieje.

Albo ktokolwiek kto ma problemy niech tak zrobi i wrzuci na forum.

Maverick_86
Użytkownik

Post autor: Maverick_86 » 7 lip 2018, o 07:14

Ja mam op - com ale wersja from China więc nie wiem czy nim się uda to zrobić w trybie Live.
Co do lepienia rury bandażem, to testy z czujnikiem to tylko tymczasowo, żeby poeksperymentować. :D Docelowo planuje CHIP, i może wtedy wyłączenia EGR, może wtedy temat się rozwiąże, albo modyfikacja samej mapy coś pomoże. Mam zamiar zadzwonić do chłopaka od tuningu, i podpytać o temat, myślę że coś mi powie o tym bo to taki łebski gość.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”