--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
I lejemy do cr od paru ładnych lat. Osobiście mogę potwierdzić silniki VW, PSA, Jaguara, Renault, BMW. Wszystkie mają się b.dobrze. Oczywiście nie każdy olej nadaję się do dolewania, a Ciebie to nie dotyczy więc koniec wątku.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Kolego Kotin44 dalej błyskasz albo sobie posty nabijasz, większej głupoty nie słyszałem, to nie jest nasz wymysł poczytaj sobie pewne niemieckie forum gdzie robią bardzo kosztowne analizy i jeszcze nikomu to nie zaszkodziło a tylko pomogło, wytłumacz mi tylko dlaczego mi po laniu 2T po około miesiącu korekty mam 0.0 a przed były rozjechane więc jakoś olej 2T nie zabił silnika ,zdjęciu dla przykładu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Bratek1986
Pytanie do kolegi dare50 co to za program i gdzie go pobrać ??
-
P405
- Zapaleniec
Program kolegi Pinga w fazie testów. Na ogólnie dostępną wersję inni muszą poczekać.
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Moge scedować soją ilość postów na Twoje konto , jesli jest taka opcja bo mi na nich nie zaleźy.
Na forach moźe pisać kaźdy i wszystko , ale zastanów się nad sensem takich badań- wprowadza sie system który ma za zadanie zmniejszać zanieczyszczenia , a nastepnie testy z dodatkiem oleju który je zwieksza...- gdzie tu jest sens? Pracuje przy produkcji samochodów i nie słyszałem zeby któryś z producentów takie testy przeprowadzał...
Korekty to złoźony temat,są waźne ale to efekt tego co sie dzieje w silniku-jesli osiągniecie takich korekt jest priorytetem to osiągnołeś cel,ale pamietaj ze zasilasz DPF tym czego on nie toleruje tylko na efekty trzeba poczekać.Ja nigdzie nie napisałem ze olej 2T zabije silnik bo tego nie uczyni ale jego drogi osprzet juź tak...
Nie mam zamiaru z nikim z was walczyć bo to są wasze prywatne decyzje
Na forach moźe pisać kaźdy i wszystko , ale zastanów się nad sensem takich badań- wprowadza sie system który ma za zadanie zmniejszać zanieczyszczenia , a nastepnie testy z dodatkiem oleju który je zwieksza...- gdzie tu jest sens? Pracuje przy produkcji samochodów i nie słyszałem zeby któryś z producentów takie testy przeprowadzał...
Korekty to złoźony temat,są waźne ale to efekt tego co sie dzieje w silniku-jesli osiągniecie takich korekt jest priorytetem to osiągnołeś cel,ale pamietaj ze zasilasz DPF tym czego on nie toleruje tylko na efekty trzeba poczekać.Ja nigdzie nie napisałem ze olej 2T zabije silnik bo tego nie uczyni ale jego drogi osprzet juź tak...
Nie mam zamiaru z nikim z was walczyć bo to są wasze prywatne decyzje
-
P405
- Zapaleniec
I znowu mijasz się z prawdą bo dpf ma się dużo lepiej.
-
Kotin44
- Użytkownik
O tak.Z pewnością.Wierze Ci na słowo...
Powiedz jeszcze dlaczego koledze zrobiły się korekty 0.0 i napiszemy pasztet do producentów dlaczego nie ujeli w instrukcji stosowania takiego dodatku do paliwa...
Powiedz jeszcze dlaczego koledze zrobiły się korekty 0.0 i napiszemy pasztet do producentów dlaczego nie ujeli w instrukcji stosowania takiego dodatku do paliwa...
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Z tego samego powodu dla którego nie ujęli konieczności wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegów. I tego samego powodu dla którego nie wspomnieli o konieczności wymiany uszczelki smoka oleju. Kontynuować?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Ok. Wystarczy. @Kotin44 poczyta sobie Forum, a potem będzie zabierał głos. W ciągu ostatnich lat przerabialiśmy to wielokrotnie. Wszystkie możliwe argumenty za i przeciw padły, były przytaczane wyniki badań, analiz, opisy doświadczeń itp. Każdy niech wyciągnie wnioski wg własnego uznania i wiedzy. Koniec jałowych dyskusji. Następne takie posty będę nagradzał.
-
Kotin44
- Użytkownik
No i szacun Panie Moderator za przerwanie tej dyskusji
Co prawda Kotin tego czytał nie będzie,bo zna dobrze silnik i jego działanie ,ale fakt-niech każdy wyciągnie wnioski...
Mikołaj Kopernik odkrył że ziemia krėci sie wokół słońca i teź mu nikt od razu nie.uwierzył...
Z fizyką jeszcze nikt nie wygral,wiec życze wam tego wszystkim,i każdemu z osobna.Można ją oszukać,ale to nie jest wygrana,i na tym zakończe swój udział w tej debacie...
Jesli kogoś uraziłem to sorki ale może z biegiem czasu przekonacie sie do mojej wiedzy i doświadczenia...
Co prawda Kotin tego czytał nie będzie,bo zna dobrze silnik i jego działanie ,ale fakt-niech każdy wyciągnie wnioski...
Mikołaj Kopernik odkrył że ziemia krėci sie wokół słońca i teź mu nikt od razu nie.uwierzył...
Z fizyką jeszcze nikt nie wygral,wiec życze wam tego wszystkim,i każdemu z osobna.Można ją oszukać,ale to nie jest wygrana,i na tym zakończe swój udział w tej debacie...
Jesli kogoś uraziłem to sorki ale może z biegiem czasu przekonacie sie do mojej wiedzy i doświadczenia...
-
Bratek1986
Powiesz jak stosujesz olej 2T?dare50 pisze: ↑4 paź 2020, o 19:05Kolego Kotin44 dalej błyskasz albo sobie posty nabijasz, większej głupoty nie słyszałem, to nie jest nasz wymysł poczytaj sobie pewne niemieckie forum gdzie robią bardzo kosztowne analizy i jeszcze nikomu to nie zaszkodziło a tylko pomogło, wytłumacz mi tylko dlaczego mi po laniu 2T po około miesiącu korekty mam 0.0 a przed były rozjechane więc jakoś olej 2T nie zabił silnika ,zdjęciu dla przykładu
Screenshot_20200910-195859.jpg
-
Kacyper
- Forumowicz
- Auto: INSIGNIA 2.0CDTI 160
- Miasto: KRAKÓW
Panowie , znam osobiście Pana Krzyśka, (KOTIN44). Jest to osoba, która ma ogromną widzę jeżeli chodzi o mechanikę - motoryzacje. Obecnie w mojej Insigni, zatarł się silnik , kolega Kotin44 rozebrał naprawił i złożył - dziś silnik pracuje jak "szwajcarski zegarek". Dla potwierdzenia tezy poniżej screan z forum innej marki, której byłem uczestnikiem w raz z Kotin44 , proszę spojrzeć na statystykę kolegi - pomógł wiele razy. naprawdę warto zaufać, bo dziś o prawdziwego mechanika ciężko, sami wymieniacze!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
- IBZI
- Moderator
Zgodnie z obietnicą poszły ostrzeżenia.
Jutro posprzątam temat.
Jutro posprzątam temat.
- dare50
- Zapaleniec
Normalnie zalewam przed tankowaniem na cały bak około 250 ml , leje LM 1045 ponieważ spełnia wymagania ma mało popiołu i w miarę niską temp. zapłonu , i oczywiście DPF ma się w jak najlepszej kondycji na S albo A1 wapalam do 5÷6 %Bratek1986 pisze: ↑5 paź 2020, o 05:02Powiesz jak stosujesz olej 2T?dare50 pisze: ↑4 paź 2020, o 19:05Kolego Kotin44 dalej błyskasz albo sobie posty nabijasz, większej głupoty nie słyszałem, to nie jest nasz wymysł poczytaj sobie pewne niemieckie forum gdzie robią bardzo kosztowne analizy i jeszcze nikomu to nie zaszkodziło a tylko pomogło, wytłumacz mi tylko dlaczego mi po laniu 2T po około miesiącu korekty mam 0.0 a przed były rozjechane więc jakoś olej 2T nie zabił silnika ,zdjęciu dla przykładu
Screenshot_20200910-195859.jpg
- IBZI
- Moderator
LM 1052 zmienił nazwę na 20459. Może o ten chodziło koledze @dare50.
- dare50
- Zapaleniec
Kuźwa ale się walnąłem oczywiscie 1052
,i tak jak IBIZI napisał występuje pod innym numerem
-
Pawel_wro
Zamówiłem sobie dzisiaj z ciekawości LM 2T, reasumując, jaką ilość oleju zalać na cały bak w Insignii A w kombi? O ile są jakieś różnice w wielkości zbiorników?
W temacie znalazłem 3 wartości - 200ml, 250ml, 300ml,
Dzięki
W temacie znalazłem 3 wartości - 200ml, 250ml, 300ml,
Dzięki