--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

EGR

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: EGR

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 07:38

angel_dark666 pisze:
5 lip 2018, o 14:00
Teoretycznie zaszkodzi dpf bo więcej syfu do niego trafia, z egr cześć spalin idzie na "recykling". Ale tu ciekawostka, pojechałem na przegląd z odpietym egr bo był padnięty i test spalin przeszedł bez żadnych problemów. A tu gdzie mieszkam jest to rygorystycznie sprawdzane.

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Mylisz się. egr nie ma wpływu na syf jaki jest łapany w dpf. Egr wpuszcza do komory spalania część spalin, które nie biorą żadnego udziału w procesie spalania. Są takim jak by wypełniaczem. Egr powoduje obniżenie NOx w spalinach czyli tlenków azotu. Które wydzielają się bardziej przy wyższej temperaturze w komorze spalania. Ze względu na mniejszy ładunek palnej mieszanki temperatura jest niższa obniża się zawartość NOx, których dpf nie łapie. Mniejszy ładunek powoduje tez mniejszą siłę nacisku na tłok a więc mniejszy moment obrotowy a co za tym idzie przy ruszaniu pod obciążeniem dodatkowo zwiększonym w upalne dni działaniem klimatyzacji i ogólnie większym poborem prądu mamy ten klekot.
Co do przeglądów nie wiem czy diesla sprawdza się pod kątem NOx. No i pytanie czy pomiar przeprowadzany prawidłowo. Bo już kiedyś ktoś tu się chwalił, że na przeglądzie diagnosta nie wykrył wyciętego dpf. Ale gdy opisał procedurę pomiaru jaką wykonano u niego wyszło, że jest nie prawidłowa.
Co do zimy i egr to nie ma jednoznacznego uzasadnienia wpływu na pdf i dłuższe przebiegi między wypalaniami. Głównym sprawcą jest tu inne paliwo.
Co do wpływu usunięcia/wyprogramowania egr na prace dpf. Tj, że dpf ucierpi też słyszałem takie opinie. Ale wiem też, że ludzie tak jeżdżą i jest ok.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 6 lip 2018, o 08:19

@hubertus co do twojej wypowiedzi to się z tobą zgodzę, poza:
Głównym sprawcą jest tu inne paliwo.
Inne paliwo ma niewielkie znaczenie na przebiegi między wypaleniami.
W tym roku na przełomie zimy/wiosny zauważyłem że na tym samym paliwie które miałem w baku, gdy temperatura zewnętrzna przekraczała 10stC, pokonując taką samą trasę w mieście, przyrost zapełnienia DPF następował szybciej. Gdy temperatura spadła poniżej, to przyrost był mniejszy.

W puszcze DPFa nie ma zamontowanego czujnika poziomu, a wartość zapełnienia jest jedynie obliczana na podstawie różnych parametrów i według mnie wpływ ma na to również temperatura powietrza (a może temperatura paliwa?)
Ostatnio zmieniony 6 lip 2018, o 08:42 przez Ping, łącznie zmieniany 1 raz.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 08:44

Wiele osób na forum zauważyło, że jazda na paliwie letnim i zimowym zmienia interwały wypalania dpf. Paliwo zimowe ze względu na mniejsza zawartość bio dodatków czy parafiny interwał ten wydłuża. Być może temperatura powietrza ma na to jakiś wpływ. Nie twierdzę, że nie. Tylko chodziło mi oto, że nie da się jednoznacznie określić o ile interwał wypalania dpf wydłuża się dzięki niższej temperaturze a o ile dzięki zimowemu paliwu bez bio dodatków i zmniejszą ilością parafin.
Co do warunków o których piszesz szkoda, że nie sprawdziłeś jakie było ciśnienie atmosferyczne tych dwóch dni. I to bez żartów. Wiem, że zapełnieni dpf a obliczane jest na między innymi podstawie danych z czujników różnicy ciśnień. Ale pytanie czy ciśnienie atmosferyczne ma na to jakiś wpływ?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 6 lip 2018, o 10:46

No musi mieć bo wbrew temu jak nazywają ten czujnik, to nie mierzy on różnicy ciśnienia na wlocie i wylocie z dpf a jedynie ciśnienie spalin na wlocie, więc musi je porównać do atmosferycznego.
Co do paliwa zimowego, to nie ma to znaczenia, bo znajomy tankuje tylko zimowe a interwały wypalania dpf latem się zmniejszają. Zresztą mam prawie pusty zbiornik i jako eksperyment zatankuję teraz od niego to zimowe i sprawdzę czy coś się zmieni . Tylko że u mnie dpf przez ostatnich kilka wypaleń żył własnym życiem więc wynik może być niemiarodajny ale mimo wszystko spróbuję.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 11:44

No więc właśnie to wszystko zaczyna brzmieć groteskowo. Ale zimą w naszym klimacie częstsze są niże. Nie ma już tak mroźnych zim a raczej więcej pluchy. W maju czy czerwcu za to mieliśmy odwrotnie mało opadów a więc bardziej wyżowa pogoda. Trzeba by sięgnąć do danych archiwalnych ale coś mi mówi, że średnie ciśnienie atmosferyczne z miesięcy zimowych będzie niższe niż z maja czy czerwca. Jeśli ciśnienie atmosferyczne jest brane pod uwagę do wyliczeń przez ecu. To normalne, że przy wyżowej pogodzie dpf szybciej nam się bezie zapełniał niż przy niżowej.

angel_dark666
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Miasto: Irlandia
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: angel_dark666 » 6 lip 2018, o 12:40

Czytam i widzę że zrobił się nam temat klimatyczny chlopy :-)

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 6 lip 2018, o 13:22

No a właśnie, kto się orientuje który to czujnik mierzy ciśnienie atmosferyczne?
Na moich schematach nie znalazłem tego czujnika.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 6 lip 2018, o 13:23

angel_dark666 pisze:
6 lip 2018, o 12:40
Czytam i widzę że zrobił się nam temat klimatyczny chlopy :-)
Toć EGR na klimat wpływa :lol:

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 6 lip 2018, o 13:47

Też tankuję paliwo B0 czyli bez żadnego bio . Czyli teoretycznie cały rok równe. Wypalanie latem co 400 km, zimą co 800 km. Jazda wokół komina. Zimą trasa wypalanie co 1800 km.

Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 13:53

W niektórych autach ciśnienie atmosferyczne mierzy czujnik w puszce filtra powietrza. Ciśnienie może też zmierzyć nam MAP sensor przed rozruchem silnika. Jako, że parametr ten nie zmienia się istotnie z godziny na godzinę pomiar może być dokonany w ten sposób.

angel_dark666
Użytkownik

Post autor: angel_dark666 » 6 lip 2018, o 14:01

hubertus pisze:
6 lip 2018, o 13:53
edit
czujnik ciśnienia atmosferycznego znajdue sie w przepływce.
MAP mierzy tylko cisnienie w kolektorze ssącym i działa w innych zakresach.
Ostatnio zmieniony 6 lip 2018, o 14:53 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 14:34

Jakiś czas temu mierzyłem podczas jazdy w jettcie ojca i wychodziły wskazania atmosferyczne plus doładowania co dawało powiedzmy maks około 2,5 bara/ 2500 hPa. To samo miałem w crafterze. Ale może w oplu jest inaczej. Być może wskazanie to było sumą ciśnień MAF i MAP. Tego dokładnie nie wiem. W każdym razie w obu autach przy wyłączonym silniku i włączonym zapłonie ciśnienie w kolektorze dolotowym tam gdzie w czasie jazdy pojawiało się te 2500 hPa wynosiło mniej więcej około 1000 hPa a więc równe atmosferycznemu.

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Ping » 6 lip 2018, o 15:15

Raczej nie w przepływce bo tam jest czujnik masy i temperatury.
W silnikach benzynowych (nie wszystkich) jest osobny czujnik obok przeplywki właśnie.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 6 lip 2018, o 15:37

Gdzieś widziałem, że w jakimś aucie ciśnienie zewnętrzne było mierzone przez jakiś czujnik zamontowany w jednym zespole z czujnikiem różnicy ciśnień dpf. mam na myśli system w którym czujnik różnicy ciśnień nie jest wkręcany w obudowę dpf tylko zamontowany gdzieś z boku i połączony rurkami. Była też trzecia otwarta rurka służąca właśnie do pomiaru ciśnienia. W oplu żadnych rurek nie kojarzę. Więc albo czujnik na obudowie filtra. Nie pamiętam czy jakiś tam jest. Albo MAP sensor.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 6 lip 2018, o 21:19

W czujniku ciśnienia spalin są dwa malutkie wcięcia i wydaje mi się że to właśnie tu mierzone jest ciśnienie atmosferyczne.
Myślę jednak że nie ma ono aż takiego wpływu na interwały wypalania dpf jak temperatura powietrza mierzona przez maf.
Z fizyki czym wyższa temperatura tym mniejsza masa a więc i mniej tlenu w 1 litrze powietrza . Różnica jest znaczna porównując powietrze -20*C do 20*C. Pewnie ilość masy samego powietrza może korygować turbina podnosząc ciśnienie w dolocie, ale i tak zimą powietrze za intercoolerem będzie przynajmniej o 40*C zimniejsze niż latem a co za tym idzie przy tym samym ciśnieniu zimą będzie więcej tlenu ( masowo nie procentowo)w 1 litrze powietrza niż latem.

angel_dark666
Użytkownik

Post autor: angel_dark666 » 6 lip 2018, o 21:44

Nikt nie ma racji włącznie ze mną:) odłączyłem co sie dało, map, maf, swiece zarowe, czujnik ciśnienia dpf, dwa czujniki od temp te koło dpf, świece zarowe ( mam z czujnikami) moduł świec, egr, ten czujnik przy odmie na górze silnika, czujnik temp w zderzaku a i tam pokazywało mi bblokach pomiarowych ciśnienie atmosferyczne:)

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 7 lip 2018, o 08:14

Może układ vacum pompy lub klimatyzacji posiada jakiś czujnik.
@rataj73 co do temperatury zasysanego powietrza to ecu ja monitoruje i koryguje mieszankę paliwo powietrze w zależności czy jest 20 czy - 20. A więc skład mieszanki mniej więcej ciągle jest jednakowy. Bo ecu monitorując temperaturę dostosowuje dawkę na tej podstawie do ilości tlenu w zassanym powietrzu.
Mi chodziło o to, że jeśli oczywiście bo tego nie wiem ecu uwzględnia w procesie przeliczania zapełnienia dpf ciśnienie atmosferyczne to jeśli ciśnienie wyjściowe mamy niskie powiedzmy 980 hPa a wysokie 1020 hPa to jest różnica. Jeśli ciśnienie atmosferyczne jest uwzględniane jako jedna z danych wyjściowych to szybciej z wyżowego ciśnienia 1020 dojdziesz do ciśnienia zapełnienia dpf przy którym inicjowane jest wypalanie niż z poziomu ciśnienia 980. To oczywiście żadna teoria takie moje rozwiązania.
Osobiście uważam, że nie da się jednoznacznie stwierdzić, że zimą dpf się wypala rzadziej bo egr się mniej otwiera. To jest jeden z czynników. Ale poza tym czynnikiem jest jeszcze wiele innych.
Tak naprawdę musieli by się tu wypowiedzieć programiści pracujący dla producentów tych systemów lub samochodów. Oni napisali by jakie zmienne zamieścili w oprogramowaniu i jak decydują one o wypalaniu. My możemy tylko snuć domysły. Bo na razie nawet nie wiemy jak auto sprawdza ciśnienie atmosferyczne.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 7 lip 2018, o 08:37

Cały ten % zapełnienia filtra to tylko jakiś algorytm wyliczany przez ecu i to że jest np 80% w danym momencie nie znaczy że tyle właśnie jest. Może to producent lub ekolodzy wymyśli że latem ma się zapełniać szybciej i częściej wypalać? Zobacz ze po adaptacji czujnika ciśnienia spalin wartość wskakuje na 70%. Jeżeli wypalanie było niedawno i miałeś powiedzmy te 30, a tu nagle 70% to przecież nie znaczy że tam tyle jest . Jak mi wariował dpf to raz zaczął wypalanie przy 40% a po wypalaniu było 45% , a ciśnienie spalin spadło na wolnych obrotach, wiec działanie tego układu bez dokładnej znajomości jak to wszystko bangla w praktyce to dla mnie czarna magia.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: Fede » 8 lip 2018, o 00:26

Odbiegnę trochę od tematu powyższych dywagacji :)
Zauważyliście po zaslepieniu egr podwyższone spalanie na biegu jałowym, na postoju? Przed zaslepieniem było 0.8l/h, po jest regularnie 1.0-1.1l/h. Gdzie tu sens?

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 8 lip 2018, o 06:32

No przecież o tym piszemy. Patrz mój pierwszy post na górze strony. Zaślepiłeś egr nie masz w komorze spalania "wypełniacza" w postaci spalin. A zamiast tego więcej powietrza. Więc twój sterownik daje do tej większej ilości powietrza więcej paliwa. Masz większe spalanie. Naturalna kolej rzeczy.
Ktoś powie, że przecież można by nie wprowadzać spalin a jedynie zmniejszyć dawkę paliwa na wolnych obrotach. Ale wtedy w komorze spalania nie będzie "wypełniacza" w postaci spalin a więcej powietrza. Zrobi nam się mieszanka uboga. Spalanie ubogich mieszanek wytwarza więcej NOx oraz podnosi temperaturę w komorze spalania. Właśnie po to jest egr. Jak sterownik "widzi", że nie dostaje spalin przez zaślepiony egr i podnosi skład mieszanki to też było pisane.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”