--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
Daniel 2345
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A 1fl
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Zgorzelec
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Jaki olej możecie polecić dla silnika po CHipie na 195Km. Do tej pory stosowałem GM olej.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Mam zalane PMO 5w40 i jak na bardzo dobrze. Silnik mam jeszcze trochę mocniejszy.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Miałem GM,teraz Motul.Różnicy nie zauważyłem na korzyść czy nie któregoś olejuDaniel 2345 pisze: ↑24 wrz 2019, o 11:03Jaki olej możecie polecić dla silnika po CHipie na 195Km. Do tej pory stosowałem GM olej.
-
Daniel 2345
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia A 1fl
- Miasto: Zgorzelec
A olej Millersa EE C3 5W30, Motula albo Mobila. Mam dostęp do nich dlatego pytam.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Z tych 3 to najbardziej polecam Millersa. Można zastosować też lepkość 5W40 lub 0W40. Jak Mobil to niezły jest ESP X3 0W40 ale dostępny tylko w opakowaniach 1l i trzeba mieć pewne źródło zakupu (najprościej sieciówka typu Intercars lub ktoś kto od niej bierze towar).
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Miasto: Pleszew
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
Ja jeździłem rok na motulu dwie wymiany a teraz przeszedłem właśnie na valvoline oba 5w40 i szczerze to żadnej różnicy też nie widzę między jednym a drugim tyle że zmieniam co 10 tyś
-
d.bizon
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Dankowice
U mnie Motul 5W30 dexos2. Wymiana co 10tyś km.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Odpowiednio dobrany interwał wymiany oleju to podstawa. Olej nie musi być wybitny aby dobrze spełnił swoje zadania pod warunkiem, że nie dopuścimy do jego zbytniej degradacji i zbytniego spadku parametrów. Oczywiście im lepszy olej tym lepiej ale wiele też zależy od warunków eksploatacji. Ostatnio mój silnik tak dostał po 4 literach, że niejeden olej mógłby tego nie wytrzymać. Co będzie u mnie wyjdzie w analizie ale raczej jestem spokojny. Ale to były szczególne warunki, w których stosowanie jak najlepszego środka smarnego (z dodatkiem) jest w pełni uzasadnione. W normalnej eksploatacji oleje ze średniej półki jakościowej jak Mobil, Motul czy Valvoline dają radę przy odpowiednio dobranym interwale. Natomiast gorąco polecam każdemu rozważyć zastosowanie Archoila AR9100 bo ten dodatek naprawdę robi różnicę.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
A ten znów to samo , mogłem założyć się o wypłatę że będzie Archoila AR9100 , na 100% ma udziały albo marża 50%
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
@dare50, a dużą masz tą wypłatę? to może się z Tobą założę następnym razem
starczy na waciki i lakier do paznokci? 
Radio 357 :)
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale to byś przegrała bo kolega gdziekolwiek pisze o olejach zawsze wtrąca super dodatek Archoil AR9100
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Producent musi mieć na tym ogromną marże. Mała buteleczka 200ml w cenie kilkudziesięciu złotych, tyle co niektóre 5l oleje.
-
arek810316
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia Tourer
- Miasto: Pleszew
Tomek evo ktory olej lepszy, Motul 5w30 ktory ma lepkosc ok 12mm/s czy Eurol Syntence FS 0W30 ktory ma lepkosc 12,5mm/s i czy mozna stosowac eurola z aprobata VW do opla insignii? Tak czytam specyfikacje olejow i ten eurol ma lepsze specyfikacje niz wiekszosc olei 5w30 i 5w40....
Dodano po 36 minutach 57 sekundach:
Jest jeszcze olej PMO 5W30 C3 Extreme SYNTHETIC to jest grupa Mid saps a ten eurol Low saps...
Dodano po 36 minutach 57 sekundach:
Jest jeszcze olej PMO 5W30 C3 Extreme SYNTHETIC to jest grupa Mid saps a ten eurol Low saps...
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Zobacz sobie analizy olejów z AR9100. Ten dodatek naprawdę działa i przekonało się o tym wiele osób. Tak dla wiadomości to nie mam udziałów w Archoilu i nikogo nie namawiam aby kupił go ode mnie. Archoila sprzedaje pewnie ponad 100 różnych sklepów. Chcąc niechać im tez robię reklamę jeśli uważasz, ze ten post miał to na celu. Stosowanie Archoila w olejach mid/low saps ma szczególnie sens gdyż te oleje mają siłą rzeczy zubożony pakiet dodatków ochronnych a jak olej jest jeszcze na starej bardziej standardowej recepturze to tym bardziej. Druga sprawa to TBN/TAN i związana z tym czystość silnika. W dieslach to bardzo istotna kwestia a pozytywny wpływ Archoila jest tu niezaprzeczalny. Możemy podyskutować merytorycznie czy jest sens jego stosowania czy nie.
Co do ceny to każdy produkt ma jakąś tam cenę. Pojemność butelki nie ma znaczenia bo środek jest dość mocno skoncentrowany i ta butelka starcza na niecałe 6 litrów oleju (zalecana dawka 35 ml/1l). Czy 75 ł to dużo? I tak i nie. Ceratec od Liqui Moly kosztuje podobnie (a nie jest tak uniwersalny), starsze technologicznie modyfikatory podobnie lub niewiele mniej. AR9100 ma tą zaletę, że nie zwiększa ilości popiołów i ma nawet pozytywny wpływ na dpf-a czego nie można powiedzieć o większości dodatków na rynku.
Dodano po 4 minutach 36 sekundach:
Koszt produkcji tych 200 ml niekoniecznie musi być niższy niż wielu olejów 5 litrów. To zupełnie inne produkty i jakby porównywać płyn do chłodnic na glikolu z letnim płynem do spryskiwaczy.
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Miasto: Wałbrzych
- Otrzymał piwo: 9 razy
Ciekawe dlaczego kolega wyżej poleca tylko i wyłącznie ar9100 (nano bor) a nie ar9200v2 (nano Molibden & Nano Dwusiarczek Wolframu) który niby jeszcze lepiej chroni silnik a na licznych forach polecają mix ich obu w stosunku 50:50...
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
AR9200V2 też polecam ale jest to nieco inny preparat, który bardziej pasuje do silników benzynowych. AR9200V2 jest można powiedzieć ekstremalnie skuteczny jeśli chodzi o redukcję tarcia i jeszcze bardziej zaawansowany technologicznie od AR9100. Jednak AR9100 ma zdecydowanie korzystniejszy wpływ na czystość silnika i parametry TBN/TAN co jest bardzo ważne w przypadku silników diesla. Druga sprawa to cena buteleczki AR9200V2 to 98,00 zł wiec wyraźnie drożej od AR9100. AR9200V2 można jak najbardziej stosować w dieslu (sam kilkukrotnie stosowałem - jest nawet w sieci analiza) ale AR9100 jest w normalnym użytkowaniu "wystarczające" pod względem redukcji tarcia oraz daje inne wymierne korzyści w pzrypadku silników diesla (chodzi o czystość, TBN/TAN).
Jeśli chodzi o mix to sprawa nie jest taka do końca prosta. Należy przyjąć, ze minimalna dawka AR9100 aby były wymierne korzyści z jego stosowania to 25 ml/1l oleju a w przypadku AR9200V2 minimum również wynosi ok. 25ml (ale lepiej aby było 30-35 ml a najlepiej pełną dawkę 40 ml) co daje nam łącznie minimum 50 ml/1l. Do daje nam minimum 5 procent objętości dodatku w oleju co jest jeszcze dopuszczalną wartością ale już dość wysoką gdyż przyjmuje się, ze zalecana ilość dodatku nie powinna przekraczać 5 procent a najlepiej jak jest poniżej 4 procent. Stosując po 25 ml jednego i drugiego dodatku tak naprawdę efekt jest niezły (wzmacniamy nieco ochronę przez obniżenie tarcia w stosunku do gołego AR9100 przy zachowaniu niezłych właściwości czyszczących) ale nie oszałamiający. Przy większej ilości AR9200V2 rośnie nam już procentowa zawartość dodatku (tak do 6 procent jest jeszcze ok.). Problemem jest też cena bo taki mix będzie kosztował podobnie a nawet będzie droższy niż samo AR9200V2.
Mix był bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku starego AR9200, który był skonstruowany w ten sposób, że było 25 ml AR9100 i 15 ml AR9200 co dawało razem 40 ml i były to dawki w zupełności wystarczające i korzystniej wychodziło finansowo.
Ale jako, że mixy oferuje jako chyba jedyny sprzedawca w PL to możecie o tym wszystkim zapomnieć.
Jeśli chodzi o mix to sprawa nie jest taka do końca prosta. Należy przyjąć, ze minimalna dawka AR9100 aby były wymierne korzyści z jego stosowania to 25 ml/1l oleju a w przypadku AR9200V2 minimum również wynosi ok. 25ml (ale lepiej aby było 30-35 ml a najlepiej pełną dawkę 40 ml) co daje nam łącznie minimum 50 ml/1l. Do daje nam minimum 5 procent objętości dodatku w oleju co jest jeszcze dopuszczalną wartością ale już dość wysoką gdyż przyjmuje się, ze zalecana ilość dodatku nie powinna przekraczać 5 procent a najlepiej jak jest poniżej 4 procent. Stosując po 25 ml jednego i drugiego dodatku tak naprawdę efekt jest niezły (wzmacniamy nieco ochronę przez obniżenie tarcia w stosunku do gołego AR9100 przy zachowaniu niezłych właściwości czyszczących) ale nie oszałamiający. Przy większej ilości AR9200V2 rośnie nam już procentowa zawartość dodatku (tak do 6 procent jest jeszcze ok.). Problemem jest też cena bo taki mix będzie kosztował podobnie a nawet będzie droższy niż samo AR9200V2.
Mix był bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku starego AR9200, który był skonstruowany w ten sposób, że było 25 ml AR9100 i 15 ml AR9200 co dawało razem 40 ml i były to dawki w zupełności wystarczające i korzystniej wychodziło finansowo.
Ale jako, że mixy oferuje jako chyba jedyny sprzedawca w PL to możecie o tym wszystkim zapomnieć.