--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuElektrozawór turbiny
-
4ever
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Elektrozawór turbiny
Witam fajnie opisujecie montaz dodatkowo filterka paliwa tylko nigdzie nie moge sie docztac jaki ma byc kierunek montazu. Czy to nie ma zadnego znaczenia ?
-- 30 wrz 2017, o 20:45 --
Sorry juz sie doszukalem ze kierunek przeplywu jest nie istotny. A mam jeszcze takie pytanie, czytalem ze ten filterek nalezy wymieniac co jakis czas. Jaka jest tego przyczyna ?
-- 30 wrz 2017, o 20:45 --
Sorry juz sie doszukalem ze kierunek przeplywu jest nie istotny. A mam jeszcze takie pytanie, czytalem ze ten filterek nalezy wymieniac co jakis czas. Jaka jest tego przyczyna ?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2017, o 22:19 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Maddox
- Użytkownik
- Auto: BiTurbo 4x4
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Piaseczno
Witam, znowu mam do wymiany ten elektrozawór.
Ostatnio wymieniałem przed wakacjami, wyjazd do AT, elegancko, cicho i jakiś miesiąc temu po przejechaniu 8 tkm znowu zaczyna buczeć. Nie traci mocy, nie szarpie tylko buczy.
Co jest grane, że muszę go przynajmniej 2x w roku wymienić?
Najlepsze jest to, że u mnie są dwa, a nawala zawsze z jednej strony.
Gdzie u licha szukać przyczyny?
Ostatnio wymieniałem przed wakacjami, wyjazd do AT, elegancko, cicho i jakiś miesiąc temu po przejechaniu 8 tkm znowu zaczyna buczeć. Nie traci mocy, nie szarpie tylko buczy.
Co jest grane, że muszę go przynajmniej 2x w roku wymienić?
Najlepsze jest to, że u mnie są dwa, a nawala zawsze z jednej strony.
Gdzie u licha szukać przyczyny?
- Maddox
- Użytkownik
to już będzie chyba trzeci raz (straciłem rachubę) jak wymieniam ten zawór w ciągu dwóch lat użytkowania i przejechania 40tkm.
-
Andy_1979
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Warszawa
MADOODX ja wymieniłem w BITURBO w przciągu miesiąca dwa razy bo mi padały. Pojechałem d innego ASO i stwiedzili że mi w poprzednim źle założyli, nie na tą rurkę co trzeba i dlatego padało. O dziwo od tamtej pory jeżdżę ok 3 miesięcy i jest ok.Maddox pisze: edit
Ostatnio zmieniony 12 paź 2017, o 22:54 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
darek4134
Witam chcialem spytać czy znalazłeś co tak buczy po otwarciu klapy silnika bo mam ten sam problem dzieki
- Maddox
- Użytkownik
@Andy_1979 wężyki mam dobrze podpięte, sprawdzane nie tylko w ASO
@marcinmg mi po zakupie tez nic nie buczało przez jakiś czas
@marcinmg mi po zakupie tez nic nie buczało przez jakiś czas
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Panowie, mam u siebie zawór o numerze 7.01420.03. Czy dostępne w necie 7.01420.01/02/7.04423.00 będą na pewno pasować, tak jak koledzy w tym wątku wcześniej pisali, czy jednak czymś się różnią? 
- Maddox
- Użytkownik
ostatnio miałem 7.04423.00, teraz kupiłem 7.01420.01.
Ten pierwszy ma z boku dodatek(puszeczka) okrągły a ten drugi prostokątny, taki jak był w oryginale.
Ale nie wiem do czego to służy, czy to jakaś puszka rezonansowa ?
Ten pierwszy ma z boku dodatek(puszeczka) okrągły a ten drugi prostokątny, taki jak był w oryginale.
Ale nie wiem do czego to służy, czy to jakaś puszka rezonansowa ?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
bartekb14
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
Jeżeli posiadam taki zawór w aucie:
http://allegro.pl/zawor-turbiny-astra-h ... ml#thumb/1
Czy mogę go zastąpić:
http://allegro.pl/zawor-turbiny-egr-n75 ... ml#thumb/1
Nie chodzi mi o tą różnicę cenową tylko o rok produkcji przede wszystkim, bo ten drugi jest z 2017 roku, a tamten z 2014.
http://allegro.pl/zawor-turbiny-astra-h ... ml#thumb/1
Czy mogę go zastąpić:
http://allegro.pl/zawor-turbiny-egr-n75 ... ml#thumb/1
Nie chodzi mi o tą różnicę cenową tylko o rok produkcji przede wszystkim, bo ten drugi jest z 2017 roku, a tamten z 2014.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Na stronie firmy pierburg jest cały katalog z ewentualnymi zamiennikami zaworów - jeśli któregoś już nie sprzedają.
Nigdzie nie znalazłem na ile inne typy są możliwe do wykorzystania.
U siebie w BiTurbo zamieniłem miejscami zawory - auto jechało tak samo. Błędów brak. Ale nie wiem czy w pojedyńczej turbinie ze zmienną geometrią układ sterowania nie działa inaczej (inaczej, czyli nie 0-1 jak w BiTurbo).
Aaa zauważ jeszcze, że te dwa zawory mają różnie wyprowadzone króćce - jeden w bok, a drugi do przodu (patrząc od płaszczyzny mocowania do karoserii). Tak więc jeśli nawet będzie pasować co do zasady działania, to trzeba inaczej poprowadzić wężyki od podciśnienia (możliwe, że przedłużyć).
Nigdzie nie znalazłem na ile inne typy są możliwe do wykorzystania.
U siebie w BiTurbo zamieniłem miejscami zawory - auto jechało tak samo. Błędów brak. Ale nie wiem czy w pojedyńczej turbinie ze zmienną geometrią układ sterowania nie działa inaczej (inaczej, czyli nie 0-1 jak w BiTurbo).
Aaa zauważ jeszcze, że te dwa zawory mają różnie wyprowadzone króćce - jeden w bok, a drugi do przodu (patrząc od płaszczyzny mocowania do karoserii). Tak więc jeśli nawet będzie pasować co do zasady działania, to trzeba inaczej poprowadzić wężyki od podciśnienia (możliwe, że przedłużyć).
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Koledzy może ktoś się jeszcze wyrazi jak odczucie co do dynamiki auta po montażu filterka WK 21 Manna, wraz z dokładnym opisem jak ma zamontowany (tzn. na którym króćcu elektrozaworu turbiny, czy z wykorzystaniem fabrycznej rurki stalowej czy z jej pominięciem). Pytam, bo osobiście po przeczytaniu tego wątku skłoniłem się do jego montażu wczoraj, objawy jakie miałem to jedynie buczenie z zaworka czasami w trakcie jazdy oraz przy otwieraniu i zamykaniu maski, szarpnięć przy przyspieszaniu i spadków mocy od zaworu nie było, wg daty produkcji na nim, jest z 2015 roku. Montaż zrobiłem zgodnie z zaleceniami ze strony GM, (https://gm.oemdtc.com/2133/electro-pneu ... ia-astra-j) tj. montaż filterka na króćcu wyjściowym z elektrozaworu w kierunku turbiny, zagięcie istniejącej rurki stalowej i dodanie kawałka nowego przewodu fi 5, celem połączenia wyjścia z filtra z rurką stalową. Sam filtr z elektrozaworem połączyłem fabrycznym przewodem gumowym, który był. I moje odczucia przy takim połączeniu po dzisiejszej trasie 50 km są takie, że jednak odczuwalna jest lekka turbo dziura. Pomimo zastosowania najmniejszego filtra jednak jest gorzej niż w układzie bez niego, odczucie opóźnienia w reakcji na gaz jednak występuje. Widziałem, na zdjęciach w tym temacie, że niektórzy ten filtr montują z pominięciem fabrycznej rurki stalowej, na samych przewodach gumowych elastycznych do samej turbiny , albo na króćcu wejściowym do samego elektrozawora, czy ktoś testował może każdy z wariantów pod katem osiągów i dynamiki, aby było tak samo jak bez dodatkowego filtra?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Pierwotnie zamontowalem duży taki od motorynki czy małego fiata. Różnica była. Czuć było turbo dziurę. Zmieniłem na chyba najmniejszy Mann różnica na plus. Nie czuć już turbo dziury a spadku mocy nie zauważyłem. Wstawialem na forum zdjęcia musisz poszukać.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
No ja właśnie założyłem taki sam jak Twój ten mniejszy Mann-a.kecraminsignia pisze: ↑12 kwie 2018, o 09:42Pierwotnie zamontowalem duży taki od motorynki czy małego fiata. Różnica była. Czuć było turbo dziurę. Zmieniłem na chyba najmniejszy Mann różnica na plus. Nie czuć już turbo dziury a spadku mocy nie zauważyłem. Wstawialem na forum zdjęcia musisz poszukać.