--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Ale ja mam bez nogi w podłodze większość jazdy 0
Po odpaleniu parę razy otworzy i to wszystko.
10 to maks
A też Wam pokazuje po zgaszeniu auta jakieś duże skaczące wartości Egra?
Po odpaleniu parę razy otworzy i to wszystko.
10 to maks
A też Wam pokazuje po zgaszeniu auta jakieś duże skaczące wartości Egra?
-
Poldon
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 165 KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Rzeszów
- Kontakt:
Ja na odpiętej wtyczce dobiłem dziś do 88%. Ekpresówka prędkość powyżej 100 km/h i od razu rozpoczęła się regeneracja... spadło do 14%. Jutro podpinam egr, który został porządnie wyczyszczony... zobaczymy co sie będzie działo
Będę obserwował jego zachowanie
------------------------------- EDIT
jak założę zaślepkę to to wystarczy? EGR nie będzie walił błędami?
Mam kupić tą z dziurką czy bez?
Będę obserwował jego zachowanie
------------------------------- EDIT
jak założę zaślepkę to to wystarczy? EGR nie będzie walił błędami?
Mam kupić tą z dziurką czy bez?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Bedzie walił błedami, przeczytaj dział wątek 'EGR' tam się wszystkiego dowiesz 
-
Marcin721
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
Witam,
Posiadam insignie 163KM, 2014r. 90k przejechane, jeżdżę głównie po Niemczech, głównie trasy około 50km. Proszę o opinie ekspertów
:
1)czy to normalne, że przy jeździe z prędkością około 200km/h przez 30min temperatura wyświetlana w aplikacji OPL Dpf osiągneła tylko 540 stopni? Podczas tej temp. I tak dochodziło do wzrostu zapełnienia dpf.... Myślałem że bez wyjścia w tryb regeneracja jest możliwe osiągniecie temp wypalania sadzy.
2) Po trasie z punktu 1 miałem zapełnienie 44%, a przejechanych km od poprzedniej regeneracji (z 80% do 12% po 600km)830, wypalanie nastąpiło przy 52%. Przeczytałem już dużo na tym forum co jeśli nie dobija do 80%, ale ciągle nie wiem co może być przyczyną.
3)dzisiaj nastąpiło kolejne wypalanie przy 55%,l i 560km i temp około 420 stopni (naturalnie później została podniesiona do 660). - wypaliło do 6%
Z góry dziękuję na pomoc
Posiadam insignie 163KM, 2014r. 90k przejechane, jeżdżę głównie po Niemczech, głównie trasy około 50km. Proszę o opinie ekspertów
1)czy to normalne, że przy jeździe z prędkością około 200km/h przez 30min temperatura wyświetlana w aplikacji OPL Dpf osiągneła tylko 540 stopni? Podczas tej temp. I tak dochodziło do wzrostu zapełnienia dpf.... Myślałem że bez wyjścia w tryb regeneracja jest możliwe osiągniecie temp wypalania sadzy.
2) Po trasie z punktu 1 miałem zapełnienie 44%, a przejechanych km od poprzedniej regeneracji (z 80% do 12% po 600km)830, wypalanie nastąpiło przy 52%. Przeczytałem już dużo na tym forum co jeśli nie dobija do 80%, ale ciągle nie wiem co może być przyczyną.
3)dzisiaj nastąpiło kolejne wypalanie przy 55%,l i 560km i temp około 420 stopni (naturalnie później została podniesiona do 660). - wypaliło do 6%
Z góry dziękuję na pomoc
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Bielsko-Biała
Nie uszczelka. Przyczyną błędu okazała się pęknięta rura intercoolera. 150 zł + wymiana 40 zł. Niestety, mam kolejny błąd P2453, opis w tym temacie:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 0&start=60
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2018, o 08:25 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Odepnij wtyczkę od egr i jeśli wtedy dojdzie do 80% to egr do czyszczenia lub wymiany. Takich przypadków jat twój było dużo opisywanych i winowajcą okazał się egr.Marcin721 pisze: ↑14 sie 2018, o 23:19Witam,
Posiadam insignie 163KM, 2014r. 90k przejechane, jeżdżę głównie po Niemczech, głównie trasy około 50km. Proszę o opinie ekspertów:
Z góry dziękuję na pomoc
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
@Marcin721 tak z ciekawości... czy masz w swoim aucie klapy wirowe czy zostały usunięte?
A co do problemu... mam insignie z tego samego roku co Ty oraz ten sam silnik, odpiłołem EGR i wszystko wróciło do normy. Aktualnie mam go wyczyszczonego i obserwuje czy problem nie powróci. Jeżeli to nie pomoże to kupie nowy lub wyprogramuje. myślę nad tym intensywnie![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
A co do problemu... mam insignie z tego samego roku co Ty oraz ten sam silnik, odpiłołem EGR i wszystko wróciło do normy. Aktualnie mam go wyczyszczonego i obserwuje czy problem nie powróci. Jeżeli to nie pomoże to kupie nowy lub wyprogramuje. myślę nad tym intensywnie
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
To ładnie nas w błąd wprowadzasz, bo podales kod bledu z opisem wskazującym na nieszczelność miedzy przepustnicą a zaworami ssacymi, a rury turbo sa przed przepustnicą 
Ale to i tak lepiej że to rura bo kolektor ściągać to troche większa przygoda :p
Ale to i tak lepiej że to rura bo kolektor ściągać to troche większa przygoda :p
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalkakombiii pisze:Nie uszczelka. Przyczyną błędu okazała się pęknięta rura intercoolera. 150 zł + wymiana 40 zł. Niestety, mam kolejny błąd P2453, opis w tym temacie:
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... 0&start=60![]()
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Bielsko-Biała
Nie wprowadziłem nikogo w błąd. Po prostu podałem kod usterki, która wyświetliła się na Torque 
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A jaki błąd będzie na rurę?
Z tego co czytałem na forum to na błędzie P2282 w większości są właśnie rury.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Kombi miał
P2282 - Przeciek między przepustnicą i zaworami wlotowymi.
A przewaznie jest
P0234 na rury (przeladnowanie turbiny)
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
A przewaznie jest
- panorafix
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Miasto: Szczecin/Goleniów
- Otrzymał piwo: 1 raz
Dzis mialem wypalanie jedno po drugim. Najpierw komunikat o błędzie czujnika temp. Potem wypalanie do 38 % i za momet kolejne wypalanie do 25%. Odnosze wrazenie,że gdybym nie skasował bledu icar-em to bym miał jakiegoś bootloopa z wypalaniem. Po wykasowaniu błędu się uspokoiło. Ostatni raz miałem błędy czujnika jakieś 4mce temu ale po popsikaniu kontaktem styków ucichło do teraz.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: viewtopic.php?f=52&t=1580&start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Sugerowałem się tym tematemDan pisze:Kombi miał
A przewaznie jest
http://insignia-club.pl/viewtopic.php?t=5814
Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Marcin721
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Miasto:
Ciężko powiedzieć, bo nie jestem pierwszym właścicielem, nie zaglądałem czy zostały usunięte. Podejrzewam że mam wszystkie części, bo kupiłem w salonie Audi jako auto poleasingowe. Jeśli kolejne wypalania będzie przy 50% to pójdę za radą i odepne egr. Usuwać bym raczej nie chciał, że względu na niemiecki przegląd. Nie jestem pewien czy bez egr by przeszło.Poldon pisze: ↑15 sie 2018, o 09:34@Marcin721 tak z ciekawości... czy masz w swoim aucie klapy wirowe czy zostały usunięte?
A co do problemu... mam insignie z tego samego roku co Ty oraz ten sam silnik, odpiłołem EGR i wszystko wróciło do normy. Aktualnie mam go wyczyszczonego i obserwuje czy problem nie powróci. Jeżeli to nie pomoże to kupie nowy lub wyprogramuje. myślę nad tym intensywnie![]()
-
Poldon
- Forumowicz
- Kontakt:
czyszczenie EGR nic nie dało... problem nadal pozostał... pozostaje kupić nowy albo wyprogramować.
- rataj73
- Zapaleniec
Wydaje mi się że kupno nowego też nic nie da. To prawdopodobnie problem ze sterowaniem, czyli komputer coś za mało, albo za dużo otwiera egr.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
% otwarcia EGR żądanego i tego, w jakim ustawi się zawór można sprawdzić/porównać np. w GDS2.
Być może OP-COM też ma taką możliwość.
Być może OP-COM też ma taką możliwość.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Zauważyłem że u mnie mało % otwiera się egr. Jak jadę autostrada to cały czas jest 0% jak zmieniam bieg lub przyspieszam i puszczam gaz to na sekundę się otworzy i to tyle. Filtr natomiast zapewnia się bardzo szybko. Jadąc 140 bez przyspieszeń to mogę przejechać około 22-24 km. Czy może to być spowodowane egrem? Czy może być nie domknięty i dlatego szybciej się zapełnia?
-
mic
Jak dostałem gds'a to sprawdzałem z mechanikiem wartości podczas jazdy i komputer ładnie pracę pokazywał... ale problem z wypalaniem ustąpił dopiero po odłączeniu/zaślepieniu egr
- rataj73
- Zapaleniec
Te % to sobie sam komputer wylicza cholera wie z czego i wcale nie ma to przełożenia na rzeczywiste zapychanie filtra.kecraminsignia pisze: ↑18 sie 2018, o 14:00.... Jadąc 140 bez przyspieszeń to mogę przejechać około 22-24 km. Czy może to być spowodowane egrem? Czy może być nie domknięty i dlatego szybciej się zapełnia?
Podejrzewam że gdybyś nawet był holowany przez inny pojazd ( miałbyś odpalony silnik, np 5 bieg i bez gazu więc zużycie paliwa 0 i spaliny 0) to i tak by procenty rosły.
Jak jechałem autostradą kilkanaście kilometrów 180km/h sadza na pewno wypaliła się w znacznym stopniu bo zauważalnie spadło ciśnienie spalin, a mimo to % rosły.
Latem na A1 najwięcej widziałem 32km/%.